|
Лагите на Бугарите |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 40> |
Автор | |||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас еве гледав ама такво нешто како доказ за БМОРК неможев да најдам никаде - а наспроти тоа еве што се најдов за некои половина час
|
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Че какво по големо даказателство за бугарскиот характер на организациjата од езикот на печатите и знамената? |
|||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
гледам што изворите са 23 на броj: Прв устав на Македонската револуционерна организација Ванчо Ѓорѓиев e под № 21 и се однаса до следново: Оваа сведоштво е причина за различните ставови меѓу историчарите. Од една страна бугарската историографија, го негира самиот македонски национален индивидуалитет и на македонското револуционерно дело му се дава бугарски карактер [19]. Од друга страна македонските историчари сметаат дека со можноста бугари да членуваат во организацијата, всушност станувало збор за македонци-егзархисти [20] (македонци христијани кои биле под духована јурисдикција на Бугарската егзархија) и дека целата на основачите била најпрво да се делува во егзархиската средина а потоа да тргнат по свој пат[21> Значи според Ванчо првом е било БМРОК после е станало ТМРО. И е бил прав. |
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не е вистина. Ќе спомнам само неколку имиња: Марко Лерински, Михаил Герџиков, Крсто Б’лгаријата, Пејо Јаворов, Никола Пазарџиклијата- се се тоа револуционери од пределите на Бугарија, кои немаат никаква врска со Македонија, освен што биле членови на ВМОРО и се бореле за нејзината слобода. Изменето од Pat - 17.Јули.2010 во 22:42 |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа и јас го покажувам,погледни јаэикот писмото Македонско на печатите - додека во тоа време Бугарите Грчки пишувале и эа Гркофили ги сметале |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А |
|||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако не вервате на бугарите, барем на вашите врвни историчари имаjте вера:
ФОРУМ: Дали навистина Делчев се изјаснувал како Бугарин и зошто? КАТАРЏИЕВ: Ваквите прашања стојат. Сите наши луѓе се именувале како „Бугари“... ... Нашите луѓе апсолутно ја прифатија и бугарска култура и се запознаа и со политичкиот живот на Бугарија и со нејзиното револуционерно движење, кое го прифатија како искуство. Јас ќе ви кажам нешто за што знам дека денес ќе наиде на противење. Првото име на македонска ослободителна организација било „Б'лгаро-македоноодрински револуционерни комитети“. Тоа го објавив уште во 1965 година и оттогаш наваму овде тоа се оспорува, во Бугарија се прифаќа. Нема никаква валидна документација што би можела да го оспори тоа сознание. Меѓутоа, брзо се сфати дека бугарската основа - тоа можете да го најдете во делата на Христо Татарчев и на Ѓорче Петров - е тесна основа за мобилизација на сето население во Македонија, она кое имаше потреба од слобода и развој. Затоа доаѓа до промена на името во ТМОРО. |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Нема ниту валидна документација која може тоа да го потврди - мислите дека Бугарите би траеле и би седеле неэаинтересирано кога би имале веродостојни докаэи каде што Гоце,Ѓорче или Сандански иэиграваат Бугари - не тие се иэјасниле како Македонци,како водачи на Македонско национално движење - ВМРО
|
|||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ш' убо вака постхумно да му ги менваме националностите на луѓе шо живееле и умреле за нас.
Ној не ми се изиграва мене, ни се осмелвам да му менвам националност на луѓе јасно шо се изјасниле кои се и какви се. |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За тоа сум и јас - јасно дека Бугарите биле Гркофоби,учеле у Грчки училишта и се молеле на Грчки - ние Македонците то нема да го доэволиме да ни се наметне - никогаш не било ниту ке биде
|
|||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имаш спомените на деjците на ВМОРО, каде jасно си кажуваат што се, макар и да не било потребно, тогаш и никоj не се сомневал.
Имаш и Зоран Тодоровски, директорот на архивата, коj издаде Дневникот на Мисирков, како и сите извесни македонски историчари, кои се наjасно со преродбениците и револуционерите и не го негираат тоj факт, дека сите се изjаснуваат како бугари. Имаш и писмото на Гоце, кое е ептен досадно поново да се стави тука, како и многу други писма, кои сум постирал во соодветната тема. И против сите тие факти ставиш твоj став, без никаков доказ при тоа, истото е и за Самуил- цел свет го знае како бугарски цар, само ти викаш, не бе, македонски е, верваjте, вистина е тоа! |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секако, но не ги заборавај и личностите како Атанас Џолев.
Да простиш, ама не сите се изјаснувале како Бугари.
Па цел свет и говори дека вашето племе има потекло од Азија, но тоа не значи дека е вистина, зар не? Целиот свет истотака говори дека сте вие окупатори во 1941 година, истиот тој свет ги признава во Техеран 1943 народно-ослободителното движење, а со тоа и одлуките на АВНОЈ, со тоа вие станувате и окупатори на признатиот македонски народ, но вие ден-денес тој период го нарекувате ослободување, иако доказите и пред очи ви се, зар не? |
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А АВНОЈ на нас ослободители ли ни се? Многу противречности некако, од една стрена херои ни се да кажеме Илинденците, а од друга страна херои ни се и тие што ги убивале и затворале преживеаните Илинденци.
И едно прашање, зошто ми ги затворате новоотворените теми? Е сега, дека во нив пишува за личности од Илинденскиот и после- Илинденскиот период- си пишува, да |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сега шо стана со ликата???
А за уставот ме интересира кој од 6 мината рекол дека тие имале устав??? Оваа е најголемата лага,ама нема потреба да си објаснуваме |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 40> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |