IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Лагите на Бугарите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Лагите на Бугарите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 40>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:06
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:07
Има еден документ:

Јас ги имам читано спомените на неколку од нив, и не се сеќавам да се спомнуваше БМОРК. Е арно ама, Бугари колку што сакаш има таму.
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:10
Депо и Пат ги молам да кажат прво за Јане Сандански. Да расчистиме со едно, па тогаш да продолжиме.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:14
Ја зголемив сликата на Виндоус Пикчр Вјуер, и тој од лево си личи на Јане, а не тој  во белото. Ама да бидам искрен, двете централни фигури, Междуречки и офицерот до него некако ми изгледаат неприродно во однос на останатите. На пример сите останати позираат стоејќи, а овие двајца како да маршираат. Можеби и навистина се работи за некаква фотомонтажа.

Изменето од Pat - 17.Јули.2010 во 14:15
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:21
Originally posted by Pat Pat напиша:

Има еден документ:Јас ги имам читано спомените на неколку од нив, и не се сеќавам да се спомнуваше БМОРК. Е арно ама, Бугари колку што сакаш има таму.
Не ме разбираш што сакам да кажам. Тој документ што си го покажал наводно е текстот или прва страница од корицата што јас сум ја покажал.

Нема никаков документ од времето на ВМРО заверен со тоа име, и нема никаков печат на документот што си го постирал што значи дека немало таква организација со такво име.
Тоа е измислица од доста поново време, која во бугарија мошне се експлоатира.

@Каснаковски:   Продолжете си со дискусијата за Јане ако сакав нешто да кажам ќе кажев околу тоа. Ако сакате, разрешете си ги дилемите па коментирајте и околу тоа што сум постирал.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:23
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Дали ова е можеби фалсификат на фалсификат или е вистински документ?
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:31
Е ај сега - ова е кажи ми да ти кажам работа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:33
Originally posted by depo depo напиша:

Не ме разбираш што сакам да кажам. Тој документ што си го покажал наводно е текстот или прва страница од корицата што јас сум ја покажал.

Нема никаков документ од времето на ВМРО заверен со тоа име, и нема никаков печат на документот што си го постирал што значи дека немало таква организација со такво име.
Тоа е измислица од доста поново време, која во бугарија мошне се експлоатира.

А како знаеш дека тој устав не е документ од времето на ВМРО, т.е. од почетоците на истото, ако знаеме дека ВМРО како такво е од времето на Александров. Пред тоа е ВМОРО.
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:34
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Е ај сега - ова е кажи ми да ти кажам работа

Јас да ти кажам. Можело барем да го промениш името на сликата.

Ти си го оставил истото.

statutebulgarianmacedon

Друг пат ми го пушти прво на лична порака да видам дали нема некој кусур, па тогаш.
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:35
Да видим што е кажал Димитар Влахов по вопросот:

Македонската револуционерна организација беше основана во 1893 година од Гоце Делчев, Пере Тошев, Дамјан Груев, д-р Христо Татарчев, Петар П. Арсов и Горче Петров.

Целите кои основачите на револуционерната организациja си поставија, беа извоjyване на политичка слобода, автономно управување на Македонија, под покровителството на големите сили.
Тие започнаа својата работа, како гледаа да привлекат во редовите на организацијата, пред сè, интелигенциjaта, учителите и свештениците, и еснафите во градоведе. Бидејќи тие последните беа и наj разбудени меѓу населениетото полесно можеа да бидат добиени за каузата на организацијата. Тие го создаваат локални групи и организации. Народот ги дочека со вoзторг нивната иницијатива.
Првично револ. организација почна да работи сред бугарското население во Македонија и тоа не среде целото буг. население, туку само сред овоj дел од него, кој на буг. Егзархија, тоа се однесуваше со недоверба кон ??Бугарите неекзархисти - патриаршистите, католиците, протестантите. Што се однесуваше на револуцијоната работа среде другите македонски народи - Турци, Албанци,Куцовласи, Грци, за основателите на организацијата такова прашање не постоеше. Водачите на организацијата се стравуваа да не би организацијата да пропадне уште на почетокот и да се компрометира долго време идејата за револуционерна борба, ако почнат да работат меѓу сите народности во Македонија. И основателен беше тој страв, бидејќи големо недоверба постоеше помеѓу разни народности во Македонија, и тоа недоверба беше силно хранена од органите на турската власт.

Подоцна, кога истите тие водачи видеа дека идејата за ослободување на Македонија може да најде сочувственици сред Бугарите неекзархисти и среде другите народности во Македонија, и под влијание на членови на организацијата со левичарски идеи, социјалисти и анархисти, тие измениха статутот на организацијата во смисла, член на организацијата може да биде секој Македонец од која народност и да е тој и какви и да се неговите политички мислења, само треба да прифаќа нејзините принципи и се залага за политичка автономија на Македонија.

Димитар Влахов-Борбите на македонскиот народ за освобождение

Вопрос: какво е пишело во уставот на организациjата преди да се наложи да биде променет?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:38

А како знаеш дека тој устав не е документ од времето на ВМРО, т.е. од почетоците на истото, ако знаеме дека ВМРО како такво е од времето на Александров. Пред тоа е ВМОРО.

Нема документ заверен со печат со такво име, нема никој од тоа време напишано нешто за баш такво име на она што го знаеме како ВМРО. Сите други документи од тоа време се со други имиња но никаде ја нема додавката „ Бугарски “ која е измислена.

Изменето од depo - 17.Јули.2010 во 14:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:40
тие измениха статутот на организацијата во смисла, член на организацијата може да биде секој Македонец од која народност и да е тој и какви и да се неговите политички мислења“

Всушност, во таа реченица мене едно зборче многу ми паѓа во очите, ама да видам прво дали сум единствениот.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:44

тие измениха статутот на организацијата во смисла,
член на организацијата може да биде секој Македонец од која народност и
да е тој и какви и да се неговите политички мислења“
Всушност, во таа реченица мене едно зборче многу ми паѓа во очите, ама да видам прво дали сум единствениот.
Не е тоа темата. Јасно ми е каде целиш. Не е темата ни Влахов , има други теми за него. Сега покажете документ со таков печат или треба да се признае дека ако имало таква организација тоа не е она што го знаеме како ВМРО.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2010 во 14:51
Originally posted by depo depo напиша:

Не е тоа темата. Јасно ми е каде целиш. Не е темата ни Влахов , има други теми за него. Сега покажете документ со таков печат или треба да се признае дека ако имало таква организација тоа не е она што го знаеме како ВМРО.

Ама ти кажувам, ВМРО пред тоа била ВМОРО, а пред тоа ТМОРО. Или можеби според тебе и ова не е автентичен документ:

А зборот на кој што целам во реченицата е само камче кое што си има свое место во севкупниот мозаик.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 40>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.