|
"Како во Охрид се досели бугароманството" |
Внеси реплика | страница <1 45678 22> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Немам доказ, тоа што би го кажал би било само претпоставка непоткрепена со докази, не би било издржано, затоа ќе почекам уште малку, па потоа ќе го изложам своето мислење. |
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Првоисточниците на тезите на Платеникот, Мунгос80, Депо и модераторот М.
Ете како го објаснува Охриѓанин првиот референдум на кој македонскиот народ се изјаснил како бугарски. Зошто авторот Охриѓанин не каже ако ги запрашале селаните кој е нивниот мајчин јазик што би одговориле, наместо да философира со поим како народност. Дали луѓето би одговориле рисјански /Платеник/ јазик зборуваме, простачки /Мунгос80/ или бугарски. Или може би македонски /Буги/? |
||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За тоа треба да се прашаат нашите преродбеници. Мислам дека имавме и некои други и тоа баш и од Охрид и Струга , покрај „големиот Македонец“ Темко Попов, кој што според мене всушност го подметнувал српството на мала врата.
|
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E, тие преродбеници се бугаромани, ти што сакаш да напише Прличев или Шапкарев.
А Темко Попов има интересна биографија. За татко му Стефанија Владиков раскажуваат бугароманските преродбеници. Дедо му на Темко -Калиник си бил Грк, татко му први гркоман, не може Темко да се согласи да биде од простаците, ама и тој бил Егзархиски учител на некое време. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно дека се Бугарофили ама не Прличев или Шапкарев туку Шопите во Бугарија на пр. - тие прво беа Срби и креваа Српско востание па после станаа Бугари.
Или на пр. Гагаузите кои верно го чуваат Бугарскиот јазик за да сер знае кој е асл Блгар а кој е Бугарофил - читај Србите они се ке ти кажат |
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека одговор на прашањето во заглавјето на темата треба да се побара и во автобиографијата на Прличев.
http://www.kroraina.com/knigi/gp/avtob_1.html На едно место тој се фали како за кратко време го побугарил Охрид. Не знам само дали неговата автобиографија ја има во македонско издание, а би требало да ја има, со оглед на тоа дека тој е „еден од најголемите гении на Македонија“ како што пишува на Википедија. |
||
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како и секоја окупација (воена или културна) не е природна и неможе да издржи вековно постоење,да секогаш ке се појавуваат луѓе кои не ја чувствуваат својата Македонска самобитнос и култура но сепак тие се само мал дел кои се искористуваат во пропагандни цели и ништо повеке,на крајот ке умрат без свое јас повторно означени само како предавници
|
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа за Григор Прличев ли зборуваш?
|
||
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во подоцнежниот период точно е дека Темко Попов потпаднал под влијание на српската пропаганда, иако во почетокот единствено очекувал помош од Србија за отворање македонски училишта. Точно е дека имаме и други преродбеници од Струга и Охрид, ама не значи дека и тие не биле под влијание на пропаганди, како на пример грчката. P.S. Автобиографијата на Прличев секако дека ја има и на македонски, јас ја читав пред 10 години на македонски, чинам и задолжитена беше, иако не сум целосно сигурен за последново. Изменето од Македон - 16.Јули.2010 во 12:54 |
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно како се предадени оние делови во Автобиографиjата, каде Прличев пишува дека е бугарин и нарекува jазикот си бугарски.
Дали нема некакви промени во текстот? |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, токму така и е напишано, дури се сеќавам сеуште на сцената кога се враќаат мајсторите, во Автобиографијата наречени Бугари, од работа, а Грците кои поминуваат во близина им се смеат и ги нарекуваат "волови". |
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, еве го тој момент: А пак на оваа страна опишува како се чувствувал кога го добил Ловоровиот венец за „Сердарот“: http://www.kroraina.com/knigi/gp/avtob_12.html |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Narodnosta si ja znael Prlicev pred da gi znae kirilskite bukvi
Shto znacelo so Sapundziev go pobugarile pogrceniot Ohrid? Kako se ucel na roden jazik da cita i da pisuva. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, точно е тоа дека така се изјаснувал во тој период, но бил и голем гркофил пред да сфати што донел грцизмот.
Со воодушевување го учел грчкиот јазик, предавал грчки на некои ученици, на тој јазик творел, бил нарекуван втор Хомер и слично. |
||
Внеси реплика | страница <1 45678 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |