![]() |
|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 697698699700701 824> |
Автор | ||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Праетера има повеќе значења и може да значи: отсега па натаму, понатаму, покрај тоа и сл. |
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Точно, ама е предлог, а не придавка
|
||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||
![]() |
||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Никогаш не бил народот наречен Мизи затоа зошто се едно та исто туку поради територијата - инаку јасно се знае што некои византиски писатели (како, на пример, Македонецот Јован Кантакузин кој, откако доброволно се откажал од византискиот престол, ја напишал својата "Историја" во втората половина на 14. век, т.е. во последните децении од т.н. Втора бугарска држава) продолжиле Бугарија да ја нарекуваат Мизија, а нејзиниот народ - Мизи, иако таму веќе не живеел еден народ, туку шест засебни племиња: Печенези, Кумани, Татари, Власи, Трако - Словени и незначителен број Бугари. ![]() |
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Pat, постави го тоа во контекст на реченицата, па види што е смислата на зборот. |
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Сега тоа и правам. Што значи "Trinabi"? |
||||
|
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Trinabi znachi Trnovo. Mihail, miziskiot car imal stolica Trnovo.
|
||||
![]() |
||||
|||
Некаде се преведува како тројно,трикратно, помножено со три, ама тоа и нема смисла, зар не? ![]() Ќе пробам да те следам и јас со преводот, најубаво збор по збор да одиме, ама ќе мора да внимаваме со падежите, некои се слични, да не ги згрешиме, затоа што може да добиеме реченица без никаква смисла. |
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Jas bez da imam poim od latinskiot vi kazhuvam shto Trinabi, Ternavon e Trnovo, stolicata na Mizija vie odite da se machite. Slushajte shto vi kazhuvam!!!
|
||||
![]() |
||||
|||
Грешиш, trini е трипати, а Тринаби е со голема буква, што значи дека Каснаковски е во право. Кој е "Stepan"? |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Trinabi и Тernavon се исти зборови? Јас колку што знам Трново е наречено Третиот Рим, а не Trinabi. Никаде не сретнав објаснение дека Тринаби е Трново. Можеш ли да го докажеш своето тврдење? |
||||
![]() |
||||
|||
Ја барав книгата во превод, ама не успеав да ја најдам. А еве како јас со помош на еден онлајн речник го преведов тој дел од текстот:
„... Слушнав дека Михаил, водачот на Мизијците, кој што владеел со земјите крај Дунав, и столицата(главниот град) на своето кралство ја поставил во Трново, постоел пред Степан(?). Потоа разбрав дека Бугарите, кои што Мизи ги викаме се населиле таму. Србите пак, или Сорабрите и Трибалите помеѓу себе различни, тогаш под тоа име се појавиле. За да се разликуваат од другиот род на луѓе, не треба да се ставаат под едно. За тоа како овие ќе бидат истиснати од своето кралство од страна на варварите,а потоа и ќе исчезнат, ќе биде изложено во следното....“ Изменето од Pat - 15.Јули.2010 во 17:48 |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Pat, можеш ли да појасниш, на кое име се мисли во здебелениот текст. |
||||
![]() |
||||
|||
Мислам дека Халкондил тука всушност укажува на тоа дека Сорабрите и Трибалите не треба да се мешаат, ама не ме фаќај за збор, не сум сигурен. |
||||
|
||||
![]() |
||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Многу е важно и да се додаде дека во периодот пред 10 век според историчарот András Róna-Tas Бугарите биле дел од Аварскиот каганат и како такви се населуваат околу Балканот - во тоа време не биле ни Бугари туку биле дел од Огурскиот сојуз на ТуркоМонголските племиња.
Според András Róna-Tas Маѓарите исто така имаат потекло од Кубрат кој се отцепил од Аварскиот каганат и ја поделил својата држава на своите синови - едните биле Црни Бугари- Кутруги,другите Оногури или Хоногур Булгар. Дали Маѓарите и Бугарите се браќа по ТуркоМонголска крв ![]() |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 697698699700701 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |