![]() |
|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 694695696697698 824> |
Автор | ||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
И?
|
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
![]() |
||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||
Ништо... Сепак спомага да се преведе изразот: "Бугари или Тракијци" Ама требало е уште малце поjаснение: 12. Овде Барлети етниконот "Трибали" употребил како синоним за "Бугаре"односно "Македонци" ---- Извод: Барлети не е правил разлика помегу "Бугари" и "Македонци", зоштото е немало разлика... Изменето од Македон - 15.Јули.2010 во 00:00 |
||||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Прочитав го. И? Која ти е поентата? За Халкондил ти ни покажа првиот пат македонската шпекулација, сега пак ни ја покажуваш и српската шпекулација.
Значи Трибалите всушност биле Србали? ПС До Македон е пораката, не знаев дека бројката на дискутантите се зголемила Изменето од Каснакоски - 14.Јули.2010 во 15:59 |
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Благодарам, ќе прочитам, па ќе разговараме и за тоа. Инаку воопшто не е проблем ако не си одговорил веднаш, според мене нема никаква потреба за извинување ![]() |
||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Пораката упати ја до Халкондил, а не до мене. Тој така ги нарекувал, прочитај на стр.3 што напишал тој, а не јас. |
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Пријател, ама ова не е никаков документ. Под византиски извор јас подразбирам автор, дело, страна, а по можност и пасус, а тоа што ти си го понудил повеќе личи како на тоа што ти го нарекуваш „рекла-кажала“ ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
На стр.3 имаш читат од Халкондил,кој се однесува на Трибалите, а сето дело ќе се потрудам да го најдам и да го презентирам, иако не ветувам дека ќе успеам. |
||||
![]() |
||||
|||
Да, токму и јас истото го правам, го барам целото дело. А инаку, истиот тој цитат зарем не го кажа и Каснаковски една стр. претходно, само во поинаква верзија? Или податокот на Каснаковски е погрешен, или тој на Србите. Не може еден ист цитат да значи дека Трибалите се Срби, а друг пат дека се Бугари, зарем не се согласуваш? А цитатите во текстот кој што ти го наведе се доста така....исцепкани... |
||||
|
||||
![]() |
||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||
Сакам само да прашам, што докажуваме?
Дали се Бугарите, Трибали, Словени, Туркомонголи, автохтони...... дали Бугари произлегува од Булгари или Вулгари, дали поимот е етноним, егзоним или епитет? Што? Коснаковски, мислам дека почнавме малку поконструктивно, ама пак се завршува со спам?! Изменето од Platenik - 14.Јули.2010 во 16:21 |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
![]() |
||||
|||
Според ова кое го имаме, Трибалите во времето кога живеел Халкондил, XV век, биле нарекувале Бугари, ама на други места византиската историографија ги нарекува Срби. Секако, за да можеме да изведеме точен заклучок, потребно е да го видиме целото дело. |
||||
![]() |
||||
|||
Platenik, па ги разгледуваме сите релевантни извори според кои би можеле да утврдиме дали Бугарите се Туркомонголи или не.
Инаку Македон, ја најдов книгата, еве ја на овој линк: www.veritatis-societas.org/203_CSHB/1430-1490,_Laonicus_Chalcocondylus,_Historiarum_Libri_X_(CSHB),_GR.pdf Е сега уште да се најде и спорниот дел и правилно да се „дешифрира“, т.е. преведе. |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Kaj мене линкот не го отвара. ![]() |
||||
![]() |
||||
|||
Кај мене го отвори, поголем фајл е, цела книга, ама чекај да видам дали не сум згрешил всушност, тука пишува дека е десетта книга, а на нас ни треба првата. Чекај да го најдам линкот од сатјот кај што е линкот на книгата, таму има уште една книга од истиот автор.
|
||||
|
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Од бугарскиот ПДФ фајл, Македоне, зарем не можеш да различиш кое е од Халкондил и кое е од Србите додадено?
Јас го најдов Халкондил. кНИГАТА Е ОД 1620 Г. мНОГУ ИНТЕРЕСНИ ПАСУСИ ИМА. Видете на 18 стр. А и Марко е принц на Бугарија. http://books.google.bg/books?id=h8w-AAAAcAAJ&pg=PA555&dq=chalcocondylas+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81&hl=bg&ei=Nss9TNm0NNi4jAek9pj5Aw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false Изменето од Каснакоски - 14.Јули.2010 во 16:39 |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 694695696697698 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |