|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 691692693694695 824> |
Автор | |||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Imalo, ete pokazhav ti дека народ Болг се заселил во Ирландија /вие да не ја викате Ирска?/ од Балканот уште во митолошките времиња. А да не ги заборави Пелазгите? Сега уплоудвам едни слики, /ама нешто врската со интернет ми е слаба/ од кои се види дека Дионисиј Халикарнаски ги знае како ПЕЛАГРИ. Знаеме дека грците немаат Б, па нормално да го замениле со П и ПЕЛАГРИТЕ всушност да се БЕЛАГРИ, демек Б`ЛГАРИ. Да ти напоменам и за стелата од Лемнос на пелазгиски јазик на која јасно се чита името на прародителот на Бугарите ЗИАЗИ, т.е. БОГ. Прашај го Адвизор за арм`нскиот превод на надписот од стелата. Имаме и тема за неа. Изменето од Каснакоски - 14.Јули.2010 во 12:33 |
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Реков, да незабегуваме премногу! Името Болг го имало во ирската митологија, па сега Иците биле Бугари. Малку несериозно. Патем и Илирите имале име Болг, нели? Хрватите пред да станат Словени имаа цело илирско движење, па според некои учени едното станува синоним на другото. Алабанците пак најмногу скокаат дека се Илири, а всушност имаат најмлаку илирска крв. Да незабегуваме. Се бараат примарни извори за тоа дали Бугарите се автохтони, а не туркомонголи? Изменето од Platenik - 14.Јули.2010 во 12:54 |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто да е несириозно? Убаво си кажуваат во своите легенди која е четвртата брана на народи кои се заселиле во Ирландија и од каде тргнале. Биле поробени од Грците и дел од Болг побегнале на запад. Заб. - Болг кај Ирландците не е име на човек, а име на НАРОД. Изменето од Каснакоски - 14.Јули.2010 во 12:39 |
|||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Демек?! Без навреда ама се досега е рамно на О и наликува на лов. Временскиот период го лоциравме, од Александар до доаѓањето(враќаењто) на Бугарите на Балканот. Да немешаме сега Пела-Бела, Пелазги-Белазги, Плеагонија-Белагонија.....пак ќе испадне агонија, прашањата беа конкретни. Изворни докумнети за автохтоноста на етнонимот Бугари во тој временски период. |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Грците никогаш не велеле за Бугарите дека се Белагри,Пелагрои туку секогаш го употребувале зборот Вулгарос и Вулгарои. Изменето од Македон - 14.Јули.2010 во 12:49 |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ako imashe direktno ukazhano, nemashe da ima 20 i kolku bea teorii i hipotezi, be Platenik. |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa e za vremeto koga se vratile od mestozhivelishtata na Hunzite. Nash*te si se vratile, a Hunzite ostanale tamu. |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
http://ziezi.net/spiridon.html
Vo sekoja istorija ima neshto vistinito. So Depo se razgovaravme za istorijata na Spiridon Gabrovski. Tamu ima nekoi interesni raboti za predaleksandrovoto vreme. http://ziezi.net/zograf/1.htm I vo Zografskata istorija isto. http://ziezi.net/iovcho/ letopis na pop Jovcho od Trjavna http://www.lugodoc.demon.co.uk/MYTH/MYTH02.HTM The Mythological Cycle лелееее имаат semion mac stariat i Crom Ima neshto vo irlandskata mitologija!!! Изменето од Каснакоски - 14.Јули.2010 во 13:04 |
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не пишувај зборови со грчки букви, сепак, не сите знаат да ги читаат грчките букви. Ова е добронамерно укажување. Модераторот Изменето од Македон - 14.Јули.2010 во 13:15 |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не гледам причина зошто Грците истиот народ би го нарекувале со друго име по неколку векови, особено ако Тракијците биле блиски со Грците, односно исто како и Македонците, се восхитувале на нивната култура, па не случајно Аристотел во неговата "Реторика" споменува и тракиски философи во Атина. Морам нешто да прашам. Со ова кое го пишуваш, чинам дека сакаш да кажеш дека Македонците и твојот народ имаат заедничко потекло или биле еден народ во антиката? Можеби треба да се истражува за Тракијците, не велам не, но Македонците и Тракијците не биле еден народ. Тоа што Тракијците биле во походите на Александар е само исполнување на должноста кон владетелот кој ја окупирал нивната земја, односно кон наследникот на тој владетел. |
|||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мене ми е тоа позанто, ама сакам да видам дали автохтоната теорија има тежина. Дали Ценов и Бакалов и нивните следбеници само посакуваат да е така или навистина било така. Колку мене ми познато, а нетврдам дека се ми е познато, Бугарите и бугрското име се дојдени од исток. Непостојат материјални докази дека Бугарите биле тука, отишле со Александар и дека подоцна се вратиле во татковината. Во никој случај не отшле толку масовно, во споредба со бројот кога се вратиле. За Тракијците веќе е друга приказна. Монозинството од нив си останало на местото, а мал дел од војската си се вратил дома. Поентата ми е, безразлика дали Бугарите били тукомонголи или по најново Персијанци, тоа само покажува дека во ниеден случај небиле автохтони. Нема докази дека тие како такви живееле на овие простори. Меѓутоа има докази дека тој народ на овие простори живееле како Тракијци, Македонци, па ако сакаш и како Пелазги. Изменето од Platenik - 14.Јули.2010 во 13:46 |
|||
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во грчкиот јазик денес има други зборови за да се објасни прост, но во минатотото зборот Вулгарос станал синоним за она што латините го нарекувале вулгарно, просто. И секако дека читањето е од средновековниот грчки, па тогаш и Грците дошле во контакт со народот кој го нарекувале бугарски. За употребата на ваквото нешто, сведочат и самите Грци. Стилипон к*риакидис, во десеттиот век, Византија започнала да го употребува тој термин за сите славјански племиња (Северните граници на Хеленизмот-Стилипон к*риакидис, стр.39). Всушност тоа е грчко-римска кованица. Истотака во речникот бабиниотис, издаден во Атина 1998 година, зборот вулгар, покрај националност означува и прост човек. Ние може да дискутираме за потеклото на зборот и значењето денес, но не можеме да им говориме на самите Грци за значењето кое кај нив го имал тој збор, независно по кој пат и се појавило истото. |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Колега се сакаат да кажат ама нема докази,гледаат јадните од Персиското потекло да мрднат некако
|
|||
Внеси реплика | страница <1 691692693694695 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |