|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 8081828384 146> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
доволно отидовме надвор од темата, иако целта беше во согласност со самата тема, затоа ќе го поставам ова за оние кои сакаат повеќе да читаат за истото. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пак пишувате што другите подразбираат,но дали може некој друг да каже како ти пишуваш и читаш,дали може некој друг во твое име да гарантира дека сето тоа е веродостојно - нормално ако им е у нивна корист дека ке гарантираат
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А јас што ти објаснував?
Ајде сега да ги видиме и говорниците. Тоа е другиот проблем. Како според тебе тие во 1814 г. си го нарекувале јазикот? Македонски? Ако е така, како што тврдиш, дај некое сведоштво! Јас имам тука неколку од малку подоцна. Ќе барам точно за периодот до почетокот на 19 век. Ајде! |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас очекувам за некое време да излезат и тие документи,знам дека нешто се спрема,ама што,тоа ќе го оставам за кога ќе биди готово.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Edna kniga od istiot period - 1820. Charles Hugues Laurent Pouqueville, kako i Leake traveliral niz Makedonija i toj kako i Leake NIKADE ne sluSHnal makedonski jazik.
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Имаше еден англичанец кој бил во Охрид и тој град според него бил грчки и таму живееле само грци.Книгата и овие автори патеписци не се мерило за она што е вистинска слика.
Имате прекрасен труд од Академик Александар Матковски кој ги има пронајдено скоро сите патеписци кој оставиле записи за Македонија од 13 век до Балканските војни. Ама кој да ги чита,има преку 10000 страни. п.с.Јас ги имам и ги имам прочитано останува на вас да трагате |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I Encyclopædia Britannica - 1824
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да де мерило за вистината,кога објавија дека Самоил е македонец не ја признававте,кога е во ваша полза тогаш е света книга.
|
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti zapochna da kriesh izvori? Pokazhi gi da ti gi demantirame. Do sega shto i da si pokazhal e vo shteta na makedonizmot. A za Grcite vo Ohrid - NEKA NE TE CHUDI. Toa go pishuva i Dzhinot - skoro site vo negovo vreme bile grkomani. A eden od patepiscite od 18 vek duri objasnuva zoshto nekoi Bugari se izdavale za Grci. Slichni raboti pishuva i Paisij. Imam go na kniga, prevedena, veruvam 'e go ima patepisot i vo starite knigi na Internet. |
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој патеписец како го нарекувал нашиот јазик не е важно поради тоа што Грците го прексрстувале како што кажува Мисирков а дел од народот па и странците го прифаќале називот. Тие што повеќе се интересирале ги увиделе разликите. Во 16 век имаме автор Хрват кој го нарекува јазикот што го зборуваме Македонски, и вели дека Македонските словени (во 16 век)се истиот народ од Александар и зборуваат ист јазик како Македонците за време на Александар . Уште додава „Што да кажам за Македонците, меѓу кои се родил крал Филип, таткото на Александар Велики? “ |
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Цитат од Пулевски: „А македонскијод јазик, кога је бљизу со бошњачкијод, зашто се именувад с. македонски (славјано-македонски)? - Дека с македонскијод јазик је најсроден со церквенославјанските књиги, и тоа је старославјенски.“ |
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тебе треба да ти се верува така??? |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1. Кој е тој Хрват?
2. Зошто си напишал во загради славјано-македонски, кога кај Пулевски е насекаде с.македонски? Дај малку повеќе за Хрватот, искрено ме заинтересира. Засакав да ви го срушам и овој мит. 100% не е баш така, како што го представуваш. ПС пораката е до Депо Изменето од Каснакоски - 12.Јули.2010 во 20:58 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто мене? На Енциклопедија Британика. |
||
Внеси реплика | страница <1 8081828384 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |