IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Атеистите се религиозна група
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Атеистите се религиозна група

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 15>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 17:00
Toa shto go velish e razmisluvanje na empirijski um, no istovremeno ne e nikakov empirijski dokaz za nepostoenjeto na Boga.

Spored toa zakluchuvam deka nemash dokaz i deka imash samo veruvanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 17:20
Е добро, сега ме зезна, ама мене не ми игра некоја улога во животот дали ,,Бог,, постои или не, подобро да ги прашаме оние поповине кои играат на картата дека ,,Бог,, постои, кои се збогатуваат на сметка на припростите верници (само погледајте што возат - џипови, мерцедеси, аудија...), тие да ни дадат доказ дека постои, бидејќи ако не дадат, зошто да постојат црквите (и сите слични објекти) воопшто ?!?

ПС: Стварно, ЗОШТО ПОСТОЈАТ ЦРКВИТЕ??
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 19:13

Ostavi gi popovite i crkvite na strana od muabetov, oti tie nemaat nishto so postoenjeto ili nepostoenjeto na Boga.

Ako ne ti igra nekoja uloga dali Bog postoi ili ne, togash zoshto go postavuvash prashanjeto za Negovot postoenje? Zgora na toa, tvrdeshe deka ti znaesh oti Toj ne postoi.

Ova kazhuva deka sepak, dlaboko vo tebe, ti posakuvash da slushnesh deka Toj ne postoi bidejki ako ne e taka, togash ti si imash problem, ti si imash predizvik. Bog e predizvik bidejki toa znachi deka nemozhash da bidesh zadovolen so sebe onakov kakov shto si, oti ima neshto povisoko i povredno od tebe, neshto kon shto treba da se stremish siot svoj zhivot. Kako ultimatum, znachi postoi i neshto na najvisoko mozhno nivo. Toa e sushtinskoto znachenje na Boga.

E sega, ako si tolku uveren vo onoa shto go govorish, togash kako mozhesh da "ne veruvash vo Nego?" Toa znachi e potpolno irelevantno i kako takvo tvoeto veruvanje ili neveruvanje voopshto ne se odnesuva do Boga, tuku do tebe samiot.

Zoshto dojde na Veroispoved da argumentirash za neshto sto ne postoi? Ako ne postoi zoshto si gubish vreme so nego? Zoshto voopshto pravish napor da dokazhesh neshto shto ne postoi? Nema nikakva logika, neli?

Toa samo pokazhuva deka Bog e predizvik i problem... oti ako Toj ne postoi, togash mozheme da bideme onakvi kakvi shto sme vo momentov i taka, bez konsekvenci, da si terame do krajot na zhivotot.

E sega, nazad na tvoeto prashanje, dali Bog postoi? Bog ne e nekakov predmet za da mozhe empirijski da se dokazhi ili pobie. Zatoa jas povekje sakam da govoram za Bozhenstvenost. Taa e sekogash mozhnost koja e latentna vo nas. Toa e onoa shto Isus veli deka Bozhjoto Carstvo ne e nekade nadvor od nas, nekade gore, dolu, levo ili desno, tuku deka e tokmu vo nas.

Ako patuvash kon taa mozhnost, togash taa e realnost, no ako ne se stremish tamu, togash sigurno deka ne postoi. I ushte ako argumentirah protiv nea, togash nema nikakva smisla da patuvash i da ja otkrivash.

Nikogash ne se patuva kon destinacija koja ne postoi, neli? Toa te pravi da stoish na edno mesto i nikogash da ne se sretnesh so Bozhenstvenoto, so neshto shto e nadvor od materijalnata egzistencija kako shto ja poznavame vo ovoj svet. A na toj nachin samo ushte povekje si ja potvrduvash pretpostavkata deka toa ne postoi. I kolku shto povekje vaka se "potvrduvash", tolku povekje se oddalechuvash i rascepot megju tebe i nea s'e povekje se zgolemuva.

Znachi ne e vo prashanje dali Bog postoi ili ne, tuku vo prashanje e nashata zhelba za otkrivanje, menuvanje i rastenje. Ako otkrivash i se menuvash, tvoeto sevkupno sozrevanje kje rezultira vo sredba so Bozhenstvenoto.

Patuvanjeto kon tvojata srcevina, kje ti pomogne da dojdesh do momentot na postiganje na postojana budnost i svesnost, shto ne e nishto drugo tuku dopiranje i opstoenje vo Bozhenstvenosta.

No ne se napregaj so argumentiranja i raspravanja. Toa go pravi samo pravniot um, a toa ne e nishto drugo tuku rasturanje energija vo vetar i magla. Namesto toa, koristi ja ova energija za lichno transformiranje.

Bidejki argumentiranjeto na pravniot um nema da te napravi nishto povekje od genijalec za polemiziranje. Kje te napravi mnogu logichen, kje te osposobi da naogjash mnogu ubeditelni dokazi za "za" i "protiv", da nadglasuvash drugi lugje, kje te napravi naemnik da branish nechii tugji stavovi i da napagjash drugi, no seto toa nema da ti pomogne da napreduvash lichno so sebe si... kje ostanesh istiot onakov kakov shto si, a samo kje imash iluzija deka si napravil neshto povekje.

Argumentite na pravniot um, bez obzir kolku se silni, nema nikogash da te smenat i da te prosvetlat.

Изменето од Messenger - 05.Јули.2010 во 19:18
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 21:08
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Најпросто. Јас во принцип верувам во она што го гледам. Ако го видам некогаш ,,Бог,,, нема да верувам, туку ќе знам дека постои. Е, сега, верниците (оние поосвестените) се вадат со тоа дека ,,Бог,, е некаква енергија, сила, љубов... но, зошто ги нарекуваат ,,Бог,,? Енергија е енергија, сила е сила, љубов е љубов. Поздрав

A sto velis, dali postoi GAVOL!!!???
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Модератор
Модератор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 22:29
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

A sto velis, dali postoi GAVOL!!!???

Не знам како поим што значи Гавол.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 22:43
атеизмот не е верување во непостоење
него не прифаќање на работите без доказ или теорија која и не мора целосно да се докаже, него се доволни докази на деловите од целокупната теорија
ако теорија се ослонува на материјамното за нив е прифатлива
оти материјата е околу нив
силата секогаш е врзана со материја према нив оти такво им е целоживотно окружење
атеист е сила на материјата

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 22:53

Е добро, сега ме зезна, ама мене не ми игра некоја улога во животот дали ,,Бог,, постои или не, подобро да ги прашаме оние поповине кои играат на картата дека ,,Бог,, постои, кои се збогатуваат на сметка на припростите верници (само погледајте што возат - џипови, мерцедеси, аудија...), тие да ни дадат доказ дека постои, бидејќи ако не дадат, зошто да постојат црквите (и сите слични објекти) воопшто ?!?

ПС: Стварно, ЗОШТО ПОСТОЈАТ ЦРКВИТЕ??

Здраво!

ЦРКВАТА (еднина) постои за да го проповеда Евангелието, Божјото Слово и да доведува до помирување меѓу Бога и човекот. Тоа е една од основните функции на Црквата.

А зошто постојат ЦРКВИТЕ (во множина) е веќе друго прашање.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 23:07
Originally posted by anakin anakin напиша:

атеизмот не е верување во непостоење него не прифаќање на работите без доказ или теорија која и не мора целосно да се докаже, него се доволни докази на деловите од целокупната теорија ако теорија се ослонува на материјамното за нив е прифатлива оти материјата е околу нив силата секогаш е врзана со материја према нив оти такво им е целоживотно окружењеатеист е сила на материјата

Баш напротив. Атеизмот е вера во непостоење на Бог. И пази да не го помешаш со агостицизмот. Немој толку да растегнуваш една проста дефиниција. На атеистите едниствено што им останува материјализмот. Кога немаш нешто духовно, ќе бидеш заглавен со материјалното.

И логички е невозможно да се докаже непостоењето на нешто, па затоа на некој начин е неверојатно како може да се има вера дека нешто не постои.
За тоа навистина е потребна голема вера.

Поздрав (посебно до АлДра)

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 23:14
чувај си го тоа твоето замислено духовно за себе
инаку џабе мене ми правиш ментални гимнастики
јас сум креатор на свој начин со свои милион креции и сум горд на нив
питање е на што ти си горда????? има нешо духовно ??????

ајт не ме цитирај више... не е интересно.....

пс... не си сфатила ништо... атеисти не се тие кои веруват во непостоење
атеисти не се верниви како некој тука сака да поттури на мала врата

Изменето од anakin - 05.Јули.2010 во 23:16
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Модератор
Модератор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 23:30
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Баш напротив. Атеизмот е вера во непостоење на Бог. И пази да не го помешаш со агостицизмот. Немој толку да растегнуваш една проста дефиниција. На атеистите едниствено што им останува материјализмот. Кога немаш нешто духовно, ќе бидеш заглавен со материјалното.

И логички е невозможно да се докаже непостоењето на нешто, па затоа на некој начин е неверојатно како може да се има вера дека нешто не постои.

Што се однесува до материјалното, обратете се кај поповите. Откако ќе ви објаснат, може и ќе ве повозат едно крукче со џипот, мерцедесот или со аудито (можеби се и тие духовни работи...) Значи, најзаглавени во материјалното се свештените лица. Ова го пишувам бидејќи знам дека поповите си играат МАЈТАП со овој осиромашен народ.

Колку пари даде МПЦ за изгорениот манастир Св. Јован Бигорски?
0 денари (или евра, ако таа валута ја познаваат повеќе), според зборовите на Петар (не знам која му е титулата) во емисијата ХО кај Р.Поповски (ништо не пишувам напамет).

Од сите православни попови ЕДИНСТВЕН кој го почитувам е патријархот Павле (духовник во вистинска смисла на зборот).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 23:32
e sega go pogodi
edno vozenje vo mercedes od popo e najdobro so mozete da dobiete od religijata голема%20насмевка

Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 23:50

Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Што се однесува до материјалното, обратете се кај поповите. Откако ќе ви објаснат, може и ќе ве повозат едно крукче со џипот, мерцедесот или со аудито (можеби се и тие духовни работи...) Значи, најзаглавени во материјалното се свештените лица. Ова го пишувам бидејќи знам дека поповите си играат МАЈТАП со овој осиромашен народ.

Колку пари даде МПЦ за изгорениот манастир Св. Јован Бигорски?
0 денари (или евра, ако таа валута ја познаваат повеќе), според зборовите на Петар (не знам која му е титулата) во емисијата ХО кај Р.Поповски (ништо не пишувам напамет).

Од сите православни попови ЕДИНСТВЕН кој го почитувам е патријархот Павле (духовник во вистинска смисла на зборот).

Јас не сум православна. Баш и не ме интересира што стана со манастирот. Тоа за мене е само еден историски објект. И не им бацувам раце на попови, па да му ја мислам на што ги трошат парите што ги оставаат верниците во црква.

Не мешај црква како институција и искрени верници.

Башка муабетот тука е друг.

И фала анакин што си толку љубезен. Јас навистина се извинувам што бев толку дрска да те цитирам.

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 23:55
ne e vo citiranjeto nego vo solenjeto pamet
бла%20бла

Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2010 во 00:02
Почина еден од најголемите атеисти од минатиот век, професорот Antony Flew, човекот кој што во последните години од својот живот го напушти атеизмот и дарвинизмот, и го прифати концептот на стварање или Креационизам и призна дека единствено Бог е Креаторот на овој свет и се што постои во него.

http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/culture-obituaries/books-obituaries/7586929/Professor-Antony-Flew.html
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,393 секунди.