|
Македонската емиграција |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 17> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Особено е интересно изданието од Октомври 1953 година, а посебно би ja издвоил оваа порака од Егејските Македонци: |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македонците се забележани и во 1912 година, според книгата, а истото го потврдуваат и списоци од Елис Ајланд. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи има разлика меѓу Македонците, Албанците и Грците. Ако додадеме дека и лорд Џорџ Гордон Бајрон споменува Македонци, Албанци и Грци во истиот период, станува доста интересно сето ова. |
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има голема разлика. Само тогаш како Македонци се представувале Власите.
Или kako тука |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mamamd убаво објасни дека како Македонци се претставувале кога оделе надвор од Македонија, а не во Македонија (следствено на тоа, тезата дека Македонците на Барјон се Власи отпаѓа) со цел да го потенцираат местото на живеење, но не се претставувале како етнички Македонци. Истотака, се говори за Австрија, па само ќе го споменам писмото од Кралот Леополд до Карпош, каде истотака се говори за Македонци, што донекаде навестува дека Македонците се таму, можеби од времето на пропаѓањето на Карпошовото востание. Од друга страна, поставив списоци за македонската емиграција во САД погоре, каде јасно Македонецот е одвоен од сите други народи, па нема простор за многу толкувања. Изменето од Македон - 25.Мај.2010 во 14:09 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne e bas taka. Vidi sto pisuva vo tvoeto spisanie od 1934
http://books.google.bg/books?id=ct0XAQAAIAAJ&pg=PA97&lpg=PA97&dq=museum+of+foreign+literature+and+science+albanians+greeks+macedonians&source=bl&ots=cqDLEGSJYB&sig=qCYO60tJYGKTEcxbQ3TyUuqzT88&hl=bg&ei=4r_7S8yxI96WOJ7nnJwC&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CB4Q6AEwAQ#v=onepage&q&f=false |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во тоа јас кое го покажав, годината не е 1834, туку е 1823 година. Значи има разлика од 11 години. А ако за само 11 години, списанието почнало да пишува нешто друго што пред тоа не го пишувало, тогаш тоа си е друга работа. Да те потсетам и кога Бајрон пишувал треба ли? Значи имаме два извора веќе од тој период. Изменето од Македон - 25.Мај.2010 во 14:40 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мамамд објаснила и опа готово. Добро, ама јас можам да ти покажам неколку примери каде што е 100% сигурно дека Македонците во Австрија и Унгарија се Власи. Ти не можеш да дадеш ниту еден. Зошто за Власите сметаш дека се представуваат како Македонцисо цел да го потенцираат местото на живеење, а истото не го допуштиш и за нашите Македонци? |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе можеш ти и многу повеке,но зошто?
Кој ти е интересот Македонците да ги правиш Власи не ми е јасно |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mamamd, користејќи ги дури и влашките термини објасни како стојат работите, а чинам дека многу подобро беше запознаена од тебе, дури и ти објасни кои сe Teспироти, Епирјани и некои други, за кои сега не можам да се сетам. Не знам на кои "ваши" Македонци мислиш кога говориш дека јас не допуштам нешто. На оние кои ги поставив,а се јасно издвоени од Бугарите? На оние од Елис ајланд каде можеле да се изјаснат како Бугари,а не го сториле тоа? Објасни подобро, што тоа јас не допуштам. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Документи од федералната држава Њу Јорк, САД
Изменето од Македон - 20.Јуни.2010 во 02:17 |
||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3076793
Раководството на општината Пловдив, Директорот на Народната библиотека и проф дфн Валери Стефанов претстават книгата "Забранетиот Талев" со 160 непознати текстa од публицистика на Димитар Талев од страниците на во-к "Македонија", објави библиотеката.... |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Третата генерација
Иако припаѓа на третата генерација Македонци доселени во САД, Кузманов не го заборавил своето потекло и за америакнските медиуми гордо изјавува:"Многумина мислат дека јас сум Русин, меѓутоа јас сум МАКЕДОНЕЦ!". ... На тој начин станува еден од најдобрите промотори на Македонија во САД |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснаковски да се жалите за овој
Кевин Кузманов е трета генерација од истоименото македонско семејство иселено во САД. Тој е многу горд со својот прадедо Томе Кузманов, кој бил роден во Македонија и прво се населил во Бенсенвил, Илиноис. Томе бил еден од легендарните бејзбол судии во 20-тите години од минатиот век во околината на Чикаго, постигнувајќи значителни резултати. Татко му Марк своевремено играл за Чикаго беарс, тим од НФЛ лигата (американски фудбал). Кевин е роден во Њупорт Бич, во Калифорнија, а израснал во Евергрин, Колорадо, каде што играл бејзбол за своето средно училиште, како и во универзитетската лига на Арканзас, од каде што направи трансфер за професионалната екипа Вали Скрејперс во 2003 година. "МНОГУ ЛУЃЕ МИСЛАТ ДЕКА ЈА СУМ РУСИН, МЕЃУТОА ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ!" - Вели Кузманов Тој е трет досега во историјата на американскиот бејзбол, што успеал да го освои Гренд Слем турнирот. |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |