|
Посебноста на нациите |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 34> |
Автор | |
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
“Македонското прашање во минатото и сега“ - синтетизирана историја на Македонија од антиката до 1944 година, во која авторот, Васил Ивановски, го истакнува правото на Македонскиот народ на самоопределување и обединување (Идризово, 1943/44 година) ------------------------------------------------------------------------------------- Дали некој може да каже нешто повеќе за ова? И зошто е ова пишувано во Идризово, кога Идризово е затвор? Еве и уште нешто за Васил Ивановски ------------------------------------------------------------------------------------- Чинам дека собравме доста материјали за ликот и делото на Васил Ивановски, па може и за него да се пристапи кон подготвување на статија во архивата. |
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема ни 300, 200 години, да не видат шо муабети тераме денес луѓето од пред 500/600 години има да ни се отепат од смеа.Ќе се чудат оти се караме меѓу себе. Изменето од DragancoLeskoec - 24.Април.2010 во 18:23 |
|
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Грешка сум бил. Не било 31, а 30 година. |
|
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сега ќе видиш дека не си во право а тоа е бидејќи ти одговара еден извор и го форсираш истиот ако ти се види доволно одржлив меѓутоа на секоја лага и манипулација кога тогаш и доаѓа крајот. Д.Василев зборува за 1-2 Македонисти. НЕ е можно непрезиност за таков мал број. Или е 1 или 2. Тоа сум го напишал и порано. Ако е така како што велиш ти, дека тоа биле Шапкарев и Д.Македонски кога ќе го додадеме и Пулевски теоријата се ништи. Значи Д.Македонски не ја кажува вистината или од незнаење или намерно. Затоа неговото тврдење не може да биде валиден аргумент. Јас повторно ќе ти повторам ниту Шапкарев ниту Македонски не се Македонисти што секако навидум ти одговара бидејќи ја става во игра повторно твојата теорија за 1-2 Македонисти. Јас веќе ти кажав 2-ца. Вториот имал 20 години во 1871 година ако бараш Македонец во тој период, а не 10. Значи бил доволно возрасен. Славејков зборува дека имало и луѓе кои се делеле од Бугарите по тоа што биле чисти Словени. Таков пример е можеби Васил Икономов (1848-1934) за кој имаме дискутирано. „ ас неќам српска пензија! - А Бугарите да ти дадат? - Ако ми давале Бугарите, јас ќе си останев во Софија, а не во Лазорополе! Јас работев само за Македонија и не сакам пензија ни од Бугарија, ни од Србија! И нашето петле ќе пропее!“ Изменето од depo - 27.Јуни.2010 во 00:52 |
|
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ке си остане со "можеби"... Нема начин Васил Икономов да е од тие македонисти за кои мислил Славеjков. Мегу другото: си заборавил да цитираш началото на интервуто со Икономов: Во книгата на акедемикот д-р Блаже Ристовски посветена исклучиво на Васил Икономов е запишано: "Еднаш некои високи личности во Белград му понудиле на Васил Икономов српска пензија и притоа тој категорично ја одбил. Јас не сакам српска пензија - рекол притоа тој. А Бугарите да ти ја дадат? - прашале тие. Ако ми ја давале Бугарите јас ќе останев во Софија, а не во Лазарополе. Јас сум работел само за Македонија - додал притоа Икономов... Васил Икономов И уште од там: Васил се оженил за првпат во 1865 година на свои 17 години. Од тој брак имал едно дете кое набрзо умрело, а исто така и жена му. Се оженил и по втор пат, но и таа жена набрзо му умрела. Конечно, на 20 годишна возраст, во 1868 година, се оженил и по трет пат, овој пат со Ангелина (Анѓа) Камбуроска, со која што имале 10 деца, но од кои докрај му останал само синот Методија Попоски. Тој активно се вклучува во црковното антипатријаршиско движење, кое што постоело не само во селото, туку и на целата територија на западна Македонија, многу блиску соработувал со аџи Теофил Аврамов Жунгулоски (подоцна првиот македонски митрополит на Дебарската епархија). Со тоа го навлекол гневот на грчкиот патријаршиски владика Антим од Дебар, кој го наклеветил кај турските власти дека работи за нивно уривање, по што бил приморан во есента 1874 година, да замине за Плоешт, Романија, кај македонските печалбари кои што се наоѓале таму. Се вратил во селото по неколку месеци. Василко Икономов имал воспоставено контакт со познатиот српски собирач на народни песни, умотворби, етнографски записи и истории Стефан Верковиќ, кој воедно бил и претставник на српската пропаганда, која во тоа време започнала поактивно да дејствува во Македонија. Но, освен со него, Василко имал контакти и со рускиот конзул во Призрен познатиот србофил Јастребов, на кого што му дал извесен број собрани народни умотворби од својот крај, а овој во 1886 година ги објавил како српски. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Депо, може и Мажовски да бил од македонистите на дедо Славејков, ама и тој го демантира.
„От детинството си припомвам си оште две старовремски песни, в които се говори за првиот б`лгаро-македонски цар Каран и за царица Солуна девојка.“ Прочитај ги спомените на Мажовски, па кажи каков македонист бил http://macedonia-history.blogspot.com/2006/11/isaja-radev-mazovski-mazovski-isaja.html |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Обично те интересираат деталите. Меѓутоа кога не ти одговара ги занемаруваш дури и суштинските работи а не само деталите. Цитати надвор од контекст се необјективност во најмала рака. „Кога посакав дозвола да кажам неколку думи од страната на заробените славјано-бугари македонци, да ги искажам нивните болки и желби , и тоа на славјанско-македонско наречје Фрог Игнатиев се обрна кон мене и ми рече „Дозволено ти е Радулов “ . Многу повидни лица од мене од славјанска Македонија сакаа да дојдат во голема братска Русија и да присуствуваат на 900-та годишнина од покрстувањето на рускиот народ којшто е надеж за сите славјански народи, но не смееја и се плашеа бидејќи знаеја дека ќе бидат заробени и спроведени во азиските пустини. Македонскиот старославјански народ уште пред 2500 години години е доведен во Македонија од цар Каран кој како и Филип и Александар е чист славјанин но повеќе од 500 години се изминати откако Македонија и Македонскиот стар славјански народ се потиснати и се наоѓаат под тешкиот турски јарем . Ние клетите Македонци воздивнуваме и плачеме но никој не сака да чуе па дури и самите наши браќа ни пречат. “ (500 години Македонскиот народ е под ропство - мошне интересна реченица, 500 години Македонски народ) Кога ќе прочиташ славјано-бугарин имај го во предвид и овој цитат. „ Започнаа да ме прашуваат од каква народност сме : Срби или Бугари и кој сметаме за наш духовен началник. Им одговорив дека ние сме старославјански народ преселени од мајка Голема Русија во Македонија многу порано од Бугарите и Србите, но говорот ни е поблисок до бугарскиот па освен тоа ние сме сметаме за духовни чеда на бугарската егзархија .... “ Значи постари од Бугарите и Србите а говорот ни е близок и до двата но поблизок до Бугарскиот - т.е. не е ист. Освен тоа тој кога оди да држи говори кажува дека зборува за многумина а не само за себе. Изменето од depo - 27.Јуни.2010 во 17:08 |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ОД КАДЕ ТИ Е ЦИТАТОТ? Јас најдов друг одговор на истото прашање По малку дојде и професор Плетнев од Духовната Академија и други двајца членови на општеството. Подадов ја молбата на грофот Саблер, тој ја взе таа молба, прочита ја пред членовите на Славјанското благотворително општество и ме запраша од каква народност сум, Србин или Бугарин, и кој ми е духовниот началник, патриархот ли или егзархот. Отговорив им дека ние сме македонски славјано-бугари, а не срби, та затоа го сметаме за свој духовен глава екзархот, а не патриархот. |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи македонските славјано-бугари не се бугари?
И Мажовски ја потврдува донекаде тезата за руската политика во однос на Македонија и Македонците - Драганов, Мисирков, Чуповски... |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македонците, или како што се нарекувани во овој текст македонци, славјано-булгарите македонци, македонски славјано-бугарски народ не се бугари , најмалку бидејќи како што гледаме самите не се сметаат за такви. Спомнуваат за сопствено наречје, се делат и од србите и од бугарите, се сметаат за постари од овие два народа, се гордеат со сите античко-македонски кралеви итн. Тоа самите го велат а не некој да им го кажува како што на вас имале потреба да ви измислуваат славјано-бугарски истории за да не си го заборавите името. |
|
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas dovlono citav za naciite no koga procitav samo edna statija od naucno glediste svativ deka postoi samo edna nacija a toa e covekot""stanuva zbor za promena na dnk strukturata od strana na dva faktori.edniot faktor e prirodata a drugiot e naukata koja otkri kade da se izmeni dnk skalata za da se dobie pointelegentna nacija.prvite deca od novata nacija od intelegentniot svet se rodija 1960 a vtorata uste posovrsena nacija se rajdza od 2000 pa navaka.zatoa nikoj ne se delete po nacii zasto site na nekoj nacin sne so ista dnk.pozitivnoto od seto ova e sto site teoretski treba da sne brajca i sestri a negativnoto e toa sto izlegoja novi formi na starite bolesti koi sega malku poteski za lecejne.
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро, ама и Каран за Мажовски е македонско-бугарски цар. И ако не се сметаат за Бугари зошто на секаде се самонарекуваат така? Ајде Македон, бидејќи се му е јасно, да објасни. Мене тоа не ми е јасно. |
|
Внеси реплика | страница <1 1718192021 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |