![]() |
|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5960616263 98> |
Автор | ||||||||||||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||
Во тој период голем дел од населението е за независна и обединета Македонија, не случајно и имало многу апсења, или пак за обединета Македонија во балканската федерација, а не за Голема Бугарија или Голема Југославија. |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||||||||||||||
Ima mnogu nejasni raboti. Primerno za onoj k*rshum za koi ne se znaelo dali bil bugarski shto ti e jasno? Bugarski li bil ili ne bil? |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||||||||||||||
За Вера Циривири-Трена, како што кажав токму тоа и треба да се истражува. За да нема нејаснотии понатаму, ќе кажам што мене ми е јасно, а верувам и на сите им е јасно: -гревовите на Асен Богданов, Борис Жуглов, Димитар Раев -гревовите кон Евреите -Настаните во Дабница,Ваташа,Пуста Кула -измачувањето и убиството на Мирче Ацев, Страшо Пинџур и други -ѕверското убиството на Маца Овчарова во Велес -палењето и ограбувањето на црквата Рождество на Пресвета Богородица во Скопје од страна на бугарската војска -убиствата и затворањата посочени во книгата која ти ни ја постираше |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||||||||||||||
Добро, а за оноа убиство, заборавив кој беше функционерот /Јосифовски?/
За Раев на мене не ми е јасно.
Се ти е јасно? Не верувам.
За Ваташа која од многуте верзии е вистинита? Дај за Пуста Кула нешто да прочитам, мене никако не ми е јасно. Барав, ама не најдов, ако знаеш од каде да видам, дај линк.
И тука има некои нејасни моменти.
Се ти е јасно?
За тоа се разговаравте со Чоли и се виде дека и тука има нејасни работи.
Книгата е тенденциозна и целосно треба да се анализира. |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
И за тоа нека се истражува, немам ништо против.
Не можам да ти помогнам повеќе, жалам. Не сакам да учествувам во разговор на глуви и слепи.
Јасно ми е тоа што се случило со нив.
Тебе многу работи не ти се јасни, знам, дури и при докази. За Ваташа вистинито е она што е кажано од сведоци кои се нашле на местото на настанот. За настаните во Пуста Кула прочитај овде.
За тебе нејасни моменти се сите, ама тоа не е мој проблем, ниту имам намера од готово да чинам вересија.
Од прва рака.
Понудив докази, сведоштва, а Чоли понуди размислувања кои не се базираа на директни сведоштва.
Не ме интересираат толку самите кажувањата на авторот, колку извадоците од судските записници. |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
Благодарам за Пуста Кула. Има и тука нејасни работи.
Види од книгата на стр. 136. Зошто мислиш требало да играат театро полицајците. Ако не се плашеле од казнење, зошто ќе си го прават трудот? Станува збор за Страхил Пинџуров. Види што кажал за Раев научникот Вакарелски, како се однесувал кон таквите полицајци. Изменето од Каснакоски - 27.Јуни.2010 во 16:22 |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
Знам дека за тебе секаде работите се нејасни, па и за Пуста Кула. Во врска со смртта на Страшо, секако дека ќе правеле такви нешта полицјаците, за да може на народот после повторно да му говорат дека му ја донеле "слободата", да се нагласува мирот и стабилноста која ја донела новата власт и да не се зголемува постојното незадоволство. П.С. Колку што се сеќавам,Вакарелски кажал убави зборови и за Асен Богданов, а не пак за Димитар Раев, да не говорам дека не знаел ниту каков е судот кој им судел. Изменето од Македон - 27.Јуни.2010 во 16:35 |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
За Богданов каде кажал убави зборови?
|
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
Направив превид,се извинувам, не говорел убави зборови за Богданов, Вакарелски говорел за Раев и нешто за активностите околу црквата "Свети Спас" во Скопје, а не за Богданов. Но, кажи, како пресудил вашиот суд во случајот со Богаднов и зошто не го испорачале на македонските власти навреме? Или пак воопшто и не му судеше? Изменето од Македон - 27.Јуни.2010 во 17:09 |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||||||||||||||
Исто од Стрмица: Демонстрациjа в Струмицапротив окупаторите ![]() |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
Македон за старите Илинденци имаше напишано дека добиле некакви споменици /заборавив го точниот термин/
Прашам се дали требало да ги вратат бугарските што ги получиле претходно. Едно сведоштво од времето. http://www.youtube.com/watch?v=HsK5jCSkxCI&feature=related |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
|||||||||||||||
Не би знаел да ти одговорам нешто за бугарските споменици. На баба ми дедото, колку што знам не земал, не одел на тие собири, напротив, дејствувал против власта,во неговиот дом се криел еден охриѓанин кој бил баран од окупаторската власт. Знам дека ВМРО делело такви споменици, а подоцна и НР Македонија, која водела евиденција на борците, па и ако се изгуби споменицата, постои можност денес Република Македонија да му издаде на барателот нова. И медали се делеле, само не знам кој ги делел. Баба ми се сеќава дека дедото нејзин имал неколку, а од каде ги добил и кога, не знам точно. Знам само дека бил запишан и почитуван и по ослободувањето како Илинденец и секоја прослава го земале од дома, да оди со другите Илинденци. |
||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|||||||||||||||
Има детални списоци со сите илинденци,исто има и книги со нивните адреси и кратки биографии.
![]() ![]() ![]() |
||||||||||||||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5960616263 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |