IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Окупација од Бугарската војска 1941
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Окупација од Бугарската војска 1941

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5859606162 98>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2010 во 22:11
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Тоа за „Мак. глас“ го пишува на Википедија, не во некоја книга. Книгата се` пак е подпишана од автор, кој нема да дава грешни цитати. Ако е до оценка некоја како и да е, ама цитатот си е цитат.

Ете што пишува Палешутски за Шарло

Originally posted by К.Палешутски К.Палешутски напиша:

] „П`рвоначално Методи Шаторов не заема с`всем јасно становиште по в`проса за положението, в което се оказва Македонија. От една страна, тој пише, че „Македонија е окупирана от немските, италианските и б`лгарските војски”, а от друга — добавја: „Јасно е като бјал ден, че македонците не се борјат само за това да имат свои попове и учители, били те б`лгарски (к. м. — К. П.), шиптарски или влашки. Македонците се борјат за својата национална и политическа свобода.” [132] От трета страна, Шаторов апелира за с`вместна борба на „македонците с б`лгарите, х`рватите, с`рбите, г`рците и черногорците”, заштото с`дбата им е еднаква.“

132. Историјски архив КПЈ. Т. 7, с. 17; Извори за ослободителната војна и револуција во Македонија 1941–1945. Т. 1, кн. 1, с. 14.

Што не е јасно во цитатот. Како што гледам, Шаторов истотака говори за окупација. Каква е таа национална слобода за која тежнееле Македонците, ако тие имале бугарско национално чувство и веќе биле обединети со Бугарија? Не може да се биде окупиран од сопствениот народ, зар не?
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2010 во 23:08
Originally posted by Македон Македон напиша:

Тоа за „Мак. глас“ го пишува на Википедија, не во некоја книга. Книгата се` пак е подпишана од автор, кој нема да дава грешни цитати. Ако е до оценка некоја како и да е, ама цитатот си е цитат.

Ете што пишува Палешутски за Шарло

Originally posted by К.Палешутски К.Палешутски напиша:

] „П`рвоначално Методи Шаторов не заема с`всем јасно становиште по в`проса за положението, в което се оказва Македонија. От една страна, тој пише, че „Македонија е окупирана от немските, италианските и б`лгарските војски”, а от друга — добавја: „Јасно е като бјал ден, че македонците не се борјат само за това да имат свои попове и учители, били те б`лгарски (к. м. — К. П.), шиптарски или влашки. Македонците се борјат за својата национална и политическа свобода.” [132] От трета страна, Шаторов апелира за с`вместна борба на „македонците с б`лгарите, х`рватите, с`рбите, г`рците и черногорците”, заштото с`дбата им е еднаква.“

132. Историјски архив КПЈ. Т. 7, с. 17; Извори за ослободителната војна и револуција во Македонија 1941–1945. Т. 1, кн. 1, с. 14.

Што не е јасно во цитатот. Како што гледам, Шаторов истотака говори за окупација. Каква е таа национална слобода за која тежнееле Македонците, ако тие имале бугарско национално чувство и веќе биле обединети со Бугарија? Не може да се биде окупиран од сопствениот народ, зар не?

mne be

i graganski vojni nesoshtestvuvat
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 06:58
I Vanco Mihajlov togas se borel za Nezavisna Makedonija. Sakal kako Pavelic da si ima NMD.
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 07:59
Малку тешко дека се борел,повеќе глумел борец за вашите служби да го штитат да смрта.

Имаше една случка кога се фали кај бугарската власт дека му била понудена од Германците независна Македонија со тој на чело но тој тоа го одбива затоа што не сакал од бугарија да се дели.

“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 12:58
Apostolski mnogu lazhel

Arno, ama lugjeto na Apostolski vlegle na gotovo vo gradot Shtip, tochno po pobegnuvanjeto na Germancite pod napor na citiranata od nego 5 divizija.
Imam gi tocno chas po chas site srazhenija na 5 peh.divizija, 18 i 33 peh. polkovi.

Изменето од Каснакоски - 25.Јуни.2010 во 12:58
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 13:06
Ами ајде да ги видиме сражениата од толку прочуената дивизија?
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 14:13
Четвртата армија (командувана првично од генерал-мајор Бојан Урумов, а потоа од генерал-мајор Асен Сираков) дејствува на Горноџумајско-Велешко оперативно направление, каде што бугарската армија нанесува својот потпомагашт удар. Таму таа одржува од 15 октомври до 14 ноември Брегалнишко-Струмичката настапателна операција. Задачата на армијата е да се овладее регионот на Штип и да блокира направлениjата Струмица-Пехчево и од Штип за Кратово и да се обезбеди левото крило на бугарската армија. Првично Четвртата армија има во составот само 5-а пешадиска дивизија, но во текот на воените дејствија кон неjа се додава 7-а пешадиска дивизија и 2-ра конна бригада. Предвидена е помош и од југословенскиот Брегалнишко-Струмички корпус.

Настаплението на армијата започнува на 15 октомври. Како што го кршат последователно противничкиот отпор, војниците ослободуваат Кочани, а на 8-ми ноември овладеват регионот на Штип. Ова им овозможува да преминат во гонење на противникот кој се повлекува се кон долината на Вардар. На 10 ноември е овладен Велес, а три дена подоцна се окажува помош на Прва армија за ослободување на Скопје. Со тоа завршува Брегалнишко-Струмичката операција.
Воена историjа

Изменето од Македон - 26.Јуни.2010 во 13:04
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 13:03

Apostolski mnogu lazhel

Arno, ama lugjeto na Apostolski vlegle na gotovo vo gradot Shtip, tochno po pobegnuvanjeto na Germancite pod napor na citiranata od nego 5 divizija.
Imam gi tocno chas po chas site srazhenija na 5 peh.divizija, 18 i 33 peh. polkovi.

Согласно вашите кажувања, вие истотака бугарските војски влегле секаде први, па и не само тоа, туку и со радост биле дочекани, што секако веднаш поставува сомнеж како ќе биде дочекан некој со радост, особено во Прилеп,Велес и Скопје, места каде и порано имало штрајкови, стрелања,интернирања.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 13:05

I Vanco Mihajlov togas se borel za Nezavisna Makedonija. Sakal kako Pavelic da si ima NMD.

Како се борел во тој период, објасни ми те молам. Ако се борел за окупирање на Македонија од Бугарија, тогаш, да, се согласувам дека се борел некако.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 14:23

Apostolski mnogu lazhel

Согласно вашите кажувања, вие истотака бугарските војски влегле секаде први, па и не само тоа, туку и со радост биле дочекани, што секако веднаш поставува сомнеж како ќе биде дочекан некој со радост, особено во Прилеп,Велес и Скопје, места каде и порано имало штрајкови, стрелања,интернирања.

Нема такви кажувања, партизаните влегувале први кога Германците веќе не биле таму.

А за радоста не се чуди, а се замисли дали тоа што ви го кажувале било баш така.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 14:31

Apostolski mnogu lazhel

Нема такви кажувања, партизаните влегувале први кога Германците веќе не биле таму.

А за радоста не се чуди, а се замисли дали тоа што ви го кажувале било баш така.

Пак ќе кажам, нема што да се замислувам, биле дочекани како што е покажано на сликите, независно дали тоа некому одговара или не.

Во однос на борбите, ако некој е учесник во борбите, секако дека ќе се потпрам на неговото сведоштво.

П.С. Ти замисли се дали тоа што ви кажувале дека од 1941 до 1944 година станува збор за "ослоободување" е вистина или не, јас нема зошто да се замислам, ако "слободните" ми велат дека биле окупирани, не сум јас тој што треба да се замисли.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 15:46
Кажували са ми дека во 1948 година низ цела Македонија по патиштата се чекало повторното идване на Бугарија . Чул сум како луѓето од Куманово, Скопје чекали со букети повторно бугарските војници во сообраќајот, како очекувале дека ќе живеели повторно заедно.
Но судбината повторно не изневери. Всушност, јас лично никогаш не сум му верувал на Тито. Подоцна тој и неговите блиски, си дозволуваат да ja нарекуваат другарката Цола Драгоjчева, к*рва.
Се сеќавам и еден друг момент. Есента 1948 година бев на гости на другарот Пело Пеловски. Тој тогаш живееше на ул Московска № 8. Доjдов во гости и тој ме дочекува усмихнат со зборовите: "Еј, види таму еден Македонец". Се свртив и видов едно познато лице. Ова беше другарот Петар Траjков (Пецо Траjков). Тој ме запраша: Од каде си ти?
Одговорив му дека сум од село Вруток, Гостиварско.

"- А-АА, да те прашувам тогаш. Ај кажи ми право, како се попиша на пописот - Македонец или Бугарин? "Одговорив му:
"- Другар Траjков јас сум чист Бугарин. Подеднакво сакам и Бугарија и Македонија! "

Спомени на Траjко Сергиев Божков

Изменето од Македон - 26.Јуни.2010 во 15:47
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 15:53
Originally posted by чоли чоли напиша:

Кажували са ми дека во 1948 година низ цела Македонија по патиштата се чекало повторното идване на Бугарија . Чул сум како луѓето од Куманово, Скопје чекали со букети повторно бугарските војници во сообраќајот, како очекувале дека ќе живеели повторно заедно.
Но судбината повторно не изневери. Всушност, јас лично никогаш не сум му верувал на Тито. Подоцна тој и неговите блиски, си дозволуваат да ja нарекуваат другарката Цола Драгоjчева, к*рва.
Се сеќавам и еден друг момент. Есента 1948 година бев на гости на другарот Пело Пеловски. Тој тогаш живееше на ул Московска № 8. Доjдов во гости и тој ме дочекува усмихнат со зборовите: "Еј, види таму еден Македонец". Се свртив и видов едно познато лице. Ова беше другарот Петар Траjков (Пецо Траjков). Тој ме запраша: Од каде си ти?

"- А-АА, да те прашувам тогаш. Ај кажи ми право, како се попиша на пописот - Македонец или Бугарин? "Одговорив му:
"- Другар Траjков јас сум чист Бугарин. Подеднакво сакам и Бугарија и Македонија! "

Значи, согласно пишаното, во 1948 година, кога човек бил затворан за една погрешна изјава кажана само пред најблиските, граѓаните од цела Македонија по патиштата ги чекале повторно да дојдат Бугарите?!
Кој и да му го кажувал ова на авторот, можам, да заклучам дека имал бујна фантазија или дека се мајтапел со авторот.
Во однос на тоа за пописот, може и да било така, тоа не го оспорувам, немам докази, ама во 1948 година, кога за мала работа се одело во затвор, некој да говори дека народ излегол со цвеќе во рацете да ја чека бугарската војска би било трагично, да не е смешно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2010 во 16:38

Originally posted by чоли чоли напиша:

Значи, согласно пишаното, во 1948 година, кога човек бил затворан за една погрешна изјава кажана само пред најблиските, граѓаните од цела Македонија по патиштата ги чекале повторно да дојдат Бугарите?!
Кој и да му го кажувал ова на авторот, можам, да заклучам дека имал бујна фантазија или дека се мајтапел со авторот.
Во однос на тоа за пописот, може и да било така, тоа не го оспорувам, немам докази, ама во 1948 година, кога за мала работа се одело во затвор, некој да говори дека народ излегол со цвеќе во рацете да ја чека бугарската војска би било трагично, да не е смешно.

Се согласувам што кажаното од Траjко Божков е п'лно со хиперболи. Сепак може би е имало извесни нагласи во населението со оглед на тоа што проектот за "Голема Jугославиjа" (старата Jугославиjа + Бугариjа) е бил сеуште на дневен ред. Обичните луге не са знаели за сложните политически маневри кои довели до провалот на идеjата (видно и од материалот во соседната тема за англиското несогласие за таа формула)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5859606162 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.