IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Бог го создал светот,а кој го создал Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бог го создал светот,а кој го создал Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 20>
Автор
Порака
Ghost Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Регистриран: 30.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 6109
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Бог го создал светот,а кој го создал Бог?
    Испратена: 01.Јуни.2006 во 14:35
Ако Бог го создал светот, ондак кој го создал Бог???? Ова е за тие што силно веруваат во црквата, би сакал објаснување на оваа тема...
    MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION          
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 14:46
Originally posted by Ghost Ghost напиша:

Ако Бог го создал светот, ондак кој го создал Бог???? Ова е за тие што силно веруваат во црквата, би сакал објаснување на оваа тема...
Никој!
Нашиот ум е затворен во простор времето и на се’ сака рационално размислување.
Ако појдеш од тоа дека се’ е нечија последица тогаш ќе дојдеш до тоа дека Универзумот постои бескрајно во времето (или надвор од времето, т.е. во Вечноста), што е невозможно. Размислувајќи вака понормално е да тргнеш од тоа дека постои Почеток. За мене тоа е Бог.

Освен тоа - Бог му се ОБЈАВИЛ на светот за да не го остави во заблуда од ваквите прашања, како поставеното, па да размислуваат луѓето дали постои или не постои, туку се јавил за да ни каже дека ПОСТОИ.

п.с. Добри се темите на Кајгана, а?Smile
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 14:55
да, но од каде е он, кој него го створил??? И зашто баш тој си дал за право да владее со целиот универзум??? Некако многу ми е матно сето ова друже, и никако не можам да си најдам логично објаснување
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 14:58

да, но од каде е он, кој него го створил??? И зашто баш тој си дал за право да владее со целиот универзум??? Некако многу ми е матно сето ова друже, и никако не можам да си најдам логично објаснување
никој не Го створил.
Си дал право да владее, зашто Тој го Создал и си зел Одговорност да се грижи за него, како и родителот за детето
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:01
а дали он ја создал и целата вселена??? И што ако таму некаде има друг свет, во што сум цврсто убеден, дали и таму е истиот тој Бог, или пак и таму горе има повеќе Богови кои си ја имаат распределно вселената на повеќе делови и владеат со одредени територии???
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:05

а дали он ја создал и целата вселена??? И што ако таму некаде има друг свет, во што сум цврсто убеден, дали и таму е истиот тој Бог, или пак и таму горе има повеќе Богови кои си ја имаат распределно вселената на повеќе делови и владеат со одредени територии???
целата!
И јас не гледам причина зошто би верувал дека нема друг свет. Тој е објективниот Бог, а ако некој од тие зеленитеSmile таму сака друг бог или идол, можеби има
САМО ЕДЕН Е БОГ кој ја држи Вселената (и сите Вселени) во Свои Раце
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:11
да, но сеуште нема никаде објаснување како настанал самиот Бог??? Нити самата библија не дава такво објаснување... Барем колку што сум јас запознаен со оваа проблематика...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:12

да, но сеуште нема никаде објаснување како настанал самиот Бог??? Нити самата библија не дава такво објаснување... Барем колку што сум јас запознаен со оваа проблематика...
дали ти сакаш и дали можеш да разбереш како настанало Битие кое е надвор од времето и просторот?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:14
јас сакам и тоа многу да разберам како настанало битието, но дали сепак има некој што тоа може да ми го објани врз основа на научни достигнувања??? Big smileBig smile
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:18

јас сакам и тоа многу да разберам како настанало битието, но дали сепак има некој што тоа може да ми го објани врз основа на научни достигнувања??? Big smileBig smile
Дали науката успеа да излеза надвор од просторот, хиперпросторот, времето ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:23
па според мене во повеќе случаи веќе и се надвор од сето ова, а богами и многу добро напредуваат... Но каква врска има сето ова со објаснувањето за настанокот на Господ Бог????
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:25

па според мене во повеќе случаи веќе и се надвор од сето ова, а богами и многу добро напредуваат... Но каква врска има сето ова со објаснувањето за настанокот на Господ Бог????
Дали можеш да опишеш со просторно временски термини - својства на Битие кое е надвременско и надпросторно ? Како би можел на пример да проучиш опишеш раѓање (на пример), на вакво Битие кога јас и ти знаеме само како изгледа раѓањето како појава ВО ОВОЈ СВЕТ, кој е во просторот и во времето ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:31
да, но баш таа димензија, времето т.е. како што сите ја нарекуваат четвртата димензија зима огромни размери во научните испитувања, така да не ли мислиш дека со откривањето на тајните на таа димензија ќе се решат многу загатки и мистерии???
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2006 во 15:46

да, но баш таа димензија, времето т.е. како што сите ја нарекуваат четвртата димензија зима огромни размери во научните испитувања, така да не ли мислиш дека со откривањето на тајните на таа димензија ќе се решат многу загатки и мистерии???
Мислам дека ќе се решатTongue. Многу го поддржувам напредокот на науката
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,953 секунди.