|
Интелигенција |
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Автор | |
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mozebi peshacite pak ne se u moda veke a eptendosadno?
|
|
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Независно од модата , они се сепак ефикасни , само ако се знае со нив . П.С. Тоа “Д5“ иритира |
|
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Normalno deka ke iritira mozebi duri i ke motivira da se prochita neshto.
E sega dali ke te napravi chitanjeto i vezbanjeto velemajstor e sosema druga rabota |
|
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На оваа провокација не одговарам . П.С. Немој сега ти мене “ Д5“ |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па нормално газела.....судоко порано решавав ееее 15 мин.....
сега по толку пројдени судока ми треба искрено едно 2 мин....брзина ептен......а знаеш зошто?? оти ПРОЧИТАВ и НАУЧИВ како дијаголно да елиминирам бројки со препоставки и по многу ВЕЖБАЊЕ .....сега сум малтене експерт во брзо решавање.....ете така ептендосадно ?? се уште не ти текна??аа??цц ццц Изменето од bijonse1 - 11.Јуни.2010 во 18:31 |
|
Феникс
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne eve se povlekuvam jas - nema d5
ps I ne e provokacija jas sum fina |
|
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
газела не оди ма....ајј една мала рокада ?? аа??
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
inteligencijata e ona na shto,.... edni im zaviduvaat na drugi...na kolichinata shto ja "imaat" od nea,...,..a drugi pak im se chudat na onie shto ja ...nemaat!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шах како интелегентна игра??.......или??..... рекреативен спорт??
како до велемајстор?? Вродено ?? само перцепција??... или го бидува или не...?? Како?? Шаховска стратегија и тактика има еволуирано низ вековите преку запаметување на успесите на најдобрите играчи. За најголеми шанси за победа, играчот мора брзо да ги мобилизира сите фигури и да им обезбеди простор за маневар, додека истовремено му онезоможува на неговиот противник да го направи истото. За завршување на партијата со победа, играчот мора да прави прецизни пресметки на низите од потези (варијации) кои или водат до наполна победа, или до значајна предност, и сето тоа додека му оневозможува на противникот да изведе слични такви низи. Нападите врз крал во рокада обично се оправдани со некоја неурамнотеженост: имате повеќе сила на страната на кралот отколку противникот, или пак противникот ја има ослабена позицијата на својот крал со поместување на пион пред него.Многу матирања следат по жртви: ако целта е мат, материјалот повеќе не е важен. Кларицата е речиси секогаш најважната фигура при матирањето, заради разните нејзини можности (начини) за мат. Тука најчесто среќаваме т.н. „контактен шах“ каде кралицата едновремено е штитена од некоја друга фигура.Понекогаш се случува сите пиони да ги нема од таблата и еден играч да остане со со некакви комбинации од топови, коњи и ловци против осамен крал. Во вакви ситуации доаѓа до елементарни матови..
Првите два се релативно лесни за учење и се среќаваат често во
почетнички партии. Многу почетници, особено деца, не можат да победат
едноставно заради тоа што ги немаат научено овие процедури. Другите две
бараат повеќе вештина, но и ги среќаваме многу поретко. Крал и една
лесна фигура никогаш не се доволни за победа и затоа играта се завршува
со реми. Крал со два коња против крал не се доволни за победа; меѓутоа,
бидејќи оваа неможност е делумно резултат на лош тајминг кој е составен
дел од несмасното движење на коњот, постојат услови под кои може да се
победи ако противникот исто така има и пион. Иако крал и три коња против
крал исто така се доволни за победа, ваква ситуација среќаваме ретко
бидејќи, за јавувањето на таква позиција, пионот мора претходно да биде
промовиран за да стане трет коњ, додека играчите обично промовираат пион
во кралица за брзо да ја завршат партијата..... Изменето од bijonse1 - 11.Јуни.2010 во 19:12 |
|
Феникс
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne, ne bijonse1.Rokada ne e mozna , kralot ti e pod zakana.Shah Baraj drugo reshenie |
|
|
|
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па знам , но малку се издаде . “ делувам глупаво “ , тоа “ глупаво “ си
го прифатил бидејки го примени во својот опис , како нешто што постои ,
но не и интелигенцијата , што е противречно .
Бидејќи го знам поводот за отварање на темата , сега јас знам малку и повеќе за него , за мотивот . @eptendosadno1 Поводот за отварање на темата е најверојатно досадата тој ден... Мотвиот е дискусијата помеѓу мене и еден другар кадешто се расправавме за тоа ‘Што е интелигенција?‘ , и баравме анализи на повеќе термини поврзани со прашањето . . . Незнам ти што си слушнал . . . |
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A shto e intelektualnost (intelektualiziranje) ? Isto shto i inteligencija? Razlichno?
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не го спомнав ни поводот ни мотивот , незнам зашто ми објаснуваш - МИ ОДГОВАРАШ ? Чисто !!! Изменето од eptendosadno1 - 11.Јуни.2010 во 23:06 |
|
bijonse1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Повеќето луѓе мислат дека интелектот го прави човекот голем....
Тие не се во право, тоа е карактерот".......А.А. Изменето од bijonse1 - 11.Јуни.2010 во 23:16 |
|
Внеси реплика | страница <1 678910 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |