|
Интелигенција |
Внеси реплика | страница 123 11> |
Автор | |||
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 08.Јуни.2010 во 14:01 |
||
Што е интелигенција , и како е дефинирана?
Ако веќе постои , како е поврзана со личноста , во кој ред седи...? Дали е наследна? Дали е повеќе телесна одлика или психичка? Дали зависи од искуството , или од логиката(анализа на информации)? Итн...ќе биде дополнето... |
|||
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Verojatno kje bidat naredeni povekja razlichni definicii za inteligencija, a edna od niv, koja mislam deka vo najkoncizna forma ja reflektira inteligencijata e ovaa - toa e sposobnost na koristenje stari iskustva i znaenja vo novi situacii i reshavanje novi problemi.
Vo osnova, toa ne e samo kvantum na dobieno znaenje, nitu ekspertiza vo odredena nasoka, tuku mentalna sposobnost na razbiranje i efektivno adaptiranje vo sredinata na bituvanje. Dokolku psihovizichkite kvaliteti na lugjeto se genski determinirani, togash verojatno i potencijalot na inteligencijata e nasleden (velam "verojatno" i "potencijal" bidejki poznati mi se brojni primeri od inteligentni deca koi ne poteknuvaat od osobeno nadareni roditeli ), a bidejki inteligencijata se reflektira so koristenje na steknatoto znaenje i negova logichna upotreba, togash nejziniot potencijal bezdrugo mozhe da se razvie so unapreduvanje na istite. Изменето од Messenger - 08.Јуни.2010 во 16:29 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
MyWay
Сениор Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ima intelegentni i pametni luge, koi znaat sekoj zbor da go kazat na vreme i na mesto...I spremni se da se snajdat so sekakva situacija...
A ima i takvi koi se so intelegencija minus -10, pa uste 10 im fali za da bidat glupi.... |
|||
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... |
|||
bingo
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 2522 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
море стопосто... до мене...сеуште мислам дека неможе да се утврди точно интелигенцијата...непак да се мери... Сепак , снаоѓањето во ситуацијата зависи од темпераментот , расположението итн... Затоа ја отворив темата . Да најде некој храброст , да ја разграни ‘интелигенцијата‘ и да ја поврзе со другите карактерни особини(подрачја)... |
|||
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Se dozhuvam deka inteligencijata teshko se definira i ushte poteshko se kvantificira. Duri nekoi avtoriteti vo psihologijata i psihijatrijata govorat za razlichni inteligencii. Od druga strana, ne bi trebalo inteligencijata da se povrzuva so temperament, raspolozhenie ili nekakvi karakterni osobini zatoa shto tie ne ja odreduvaat inteligencijata.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не ја одредуваат. Но влијаат на нејзината употреба , и снаоѓањето на личноста во одредени ситуации. |
|||
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
No gledano od toj aspekt togash i fizichkite kvaliteti na chovekot vlijaat na nejzinata upotreba vo odredeni situacii.
Ushte povekje, site neshta vlijaat na nejzinata upotreba vo odredeni sluchai. Potochno, inteligencijata e TOA - upotrebuvanje na site psihofizichki kvaliteti na chovekot, kako i onie neshta shto se nadvor od nego vo sekoja dadena situacija. Samo jas mislev deka intencijata na temata e diskusija za inteligencijata, a ne za neshtata koi taa gi upotrebuva kako informacii ili kako informaciite i emocionalnata sostojba na chovekot ja afektiraat inteligencijata. |
|||
|
|||
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Го знам поводот на темата , и затоа сметам дека истата е погрешно поставена и не е за овој подфорум . Темата е за стручњаци во таа област , они би требале да водат полемика на вака поставената дилема . Мислам дека би билом интересно прашањето . Дали сте сретнале некој за кој сметате дека е поинтелигентен од вас ? Примери со кој може да определиме кој е интелигентен а кој приглуп и сл. Инаку , твоите прашања се сувопарни , не дозволуваат лаичко мислење |
|||
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еве ептендосадно...
Можеш првото прашање да го разграниш и да си импровизираш... Што е интелигенција?...Твој увид. |
|||
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Карактеристика на животните . Инаку , јас немам различно мислење од науката во однос на тоа прашање . |
|||
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И јас и верувам на науката и фактите врз чија основа е дефинирана одредена карактеристика,ама читано меѓу редови ми се чини дека сакаш да кажеш дека единствено животните поседуваат интелигенција. Грешам ли? |
|||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да , тоа сакам да кажам , меѓу другото Изменето од eptendosadno1 - 09.Јуни.2010 во 14:02 |
|||
Внеси реплика | страница 123 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |