IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Што би им кажале на професорите ??
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што би им кажале на професорите ??

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 32>
Автор
Порака
vlad0 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Титула нема поради неплатени сметки

Регистриран: 18.Ноември.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 2263
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vlad0 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2010 во 21:43
де бре луѓе спуштете се на земја и прекинете со заканите зошо мразам кога ми се заканува некој.
решете се кога ќе испитувате или прегледувате зошо не мислам јас на 10 јуни да држам часови.
Која е таа љубовна состојка која не држи поврзани за оние кои ги сакаме и покрај тоа што ни нанесуваат многу голема болка?!
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2010 во 22:30
бре бре... аша ако не ме прашаше за футурум 1 актив...
Кон врв
Bad_Boy17 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јуни.2010
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bad_Boy17 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 19:09
Uste edna godina ke ve trpam YES xD preku glava mi dojdoa veke -.-'
Кон врв
KastuS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2010
Локација: Macedonia
Поени: 70
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KastuS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 20:43
Денешните генерации уткаат една многу битна филозофија во однос на школството. А тоа е да пробаат да сослушаат. Мислат дека знаат се ама не е така. Многу работи лежат во сослушувањето. ОК да, има одредени наставници кои некогаш претеруваат со суетноста. Но и за тоа има лек, гледајте не влегувајте во конфликт. Бидејки на наставниците им остана уште само една мерка за да имаат контрола на часот а тоа е БАНДЕРАТА. Се друго министерството го укина како мерки и ВИЕ учениците го искористувате тоа за да се ГЛУПИРАТЕ на часовите. Во мое време не сум ни помислувал да му проговорам на наставник ако воопшто не ми дозволи (иако дигам рака) а денес со ГОЛЕМО ИЗВИНУВАЊЕ КОН СИТЕ ВАС, ГИ ВАДИТЕ СУРЛИТЕ ОД ПАНТАЛОНИ И МАСТУРБИРАТЕ НА ЧАС ПРЕД ПРОФЕСОР И СЕ ГЛУПИРАТЕ. И немојте многу да зборувате за некои особини негативни за професорите и наставниците, ЗНАЈТЕ ЕДНА РАБОТА, ПРВО ВИДЕТЕ СИ ЈА СОПСТВЕНАТА ЧЕРГА ПА ПОСЛЕ НА ДРУГИТЕ. Лесно е да ги нападнете наставниците вакви, онакви ... ај вас учениците да ве видиме какви сте ... ВРСКАЏИИ, АРОГАНТНИ, ВУЛГАРНИ, ДВОЛИЧНИ, ЗЛОБНИ, и вие сте богами СУЕТНИ, ЛИЦЕМЕРНИ, НАДИГНАТИ, ГОЛЕМИ ПРОВОКАТОРИ, (... секоја чест на исклучоците, кои за жал ги има се помалку) ... Пријатен ден, КастуС !!!
"Not bound to swear allegiance to any master, wherever the wind takes me I travel as a visitor."
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KastuS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2010 во 18:17
А да .... и ова сакам да го искоментираме ако ви одговара ... ПЛАТАТА НА НАСТАВНИЦИТЕ т.е. ПРОФЕСОРИТЕ ... еве јас ке кажам прв .... ;)

Бидејки доста на удар се наставниците и професорите овие изминати неколку месеци, еве јас ќе говорам околу нивната заработувачка. Впрочем, сум и во постојан контакт со некои дописници од други земји кои патем се и во улога на наставници или професори. ... Нашите плати за наставниците се околу 18.000 денари и притоа не важи правилото (барем за средните и основни училишта) ако си Магистар или Д-р да ти се зголеми платата ... некои ке казете памногу им се и тие пари ... е сега, во другите земји за иста или може помалку активна работ на наставниците, им се плаќа (во просек за сите европски земји) околу 8.000 ЕУ. Дали е тоа многу ????

Нашата земја незнае да ја цени улогата на наставниците или професорите. Тие се креативците на идните поколенија, тие создаваат иднина, тие се педагози, методичари, а кај нас богами и џандари.

На кратко, НИЕ СМЕ ЗА НИКАДЕ !!!
"Not bound to swear allegiance to any master, wherever the wind takes me I travel as a visitor."
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 08:07
Originally posted by KastuS KastuS напиша:

Денешните генерации уткаат една многу битна филозофија во однос на школството. А тоа е да пробаат да сослушаат. Мислат дека знаат се ама не е така. Многу работи лежат во сослушувањето.

Мора негде да е избиен к*ршлус кога   толку многу учат голема%20насмевка
Проект за модернизација на образованието (создавање на модерно училиште со квалитетно и креативно образование во кое учениците ќе бидат активни субјекти оспособени да го носат товарот на иднината.збунетост)
Економско образование (да изградат и ставови за штедењето и најразлични економски активности - за пазарната економија, за идното работно место, да ја сватат својата улога во општеството и ученици да ја откријат хуманоста која го карактеризира човекот со разбирање, имање човечност во себе, со која ќе помага.)
Граѓанско образование - пат кон граѓанско општество-(откривање и решавање актуелни општествени проблеми,  развивање критичко мислење и ставови за донесување одлуки)
Активна настава   интерактивно учење (ефективно учење,ученикот   активен субјект на воспитно-образовниот процес)
  Игри за разрешување конфликти (културно однесување и мирољубиво разрешување na конфликтите)
Учиме и преку истражување-(учениците   поставениот проблем го доживуваат како доверена задача,што треба да ја решат.збунетост

Проект - Правата на детето- (секое дете да ги знае своите права и да ги практикува)
Од горенаведеното изгледа излезе дека децата се преучија и пемногу-посебно во делот на искажување свој демократски став и МИСЛЕЊЕ.намигнување
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KastuS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 10:59
Ма сите тие работи се ок,имаат широк спектар на предмети кои се општествени и во кои има голем простор за дискусија, за искажување на сечии ставови. НЕ СЕ ПРЕУЧЕНИ !!! Мислам дека во она трио битно за ученикот (Родител, Ученик и Наставник) родителот изигрува една личност на дембел и незаинтересирена особа. Затоа крајниот резултат е слаб ученик, вулгарен и проблематичен. Плус родителите кај несиго знаат детето доволно, па во училиште кога одат ги навредуваат наставниците од типот ТИ ЛИ ГО ЗНАЕШ МОЕТО ДЕТЕ !!!! Е не ти ... Повеке муабет наставниците на школо прават со децата одколку вие дома. Само наставниците не се родители па да ги воспитуваат, уште таа работа им треба а одозгора па и за тоа критики ке добиваат.

ТРЕБА ДА СЕ ВРАТАТ СЕМЕЈНИТЕ ВРЕДНОСТИ ПОД ИТНО !!! Инаку, .... немаме иднина (младина)
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 11:25

На кратко, НИЕ СМЕ ЗА НИКАДЕ !!!

Maximalno se slozuvam so ova, konecno i nekoj drug  na forumot ( osven  brza koj odamna kaza ) da si priznae deka sme zanikade да да да

да
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KastuS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 11:57
Само да не речете дека јас сум тој БРЗА    ... уште на старт да кажам дека не сум ...

Инаку бев критичен за мојата земја ... до каде што како. Во суштина мора секој да си е самокритичен ако сакада да се анализира, ако сака да напредува. Така се доаѓа до успех. Лесно е да фалиш, уште полесно да критикуваш нечие туѓо дело.

Ако ми ги читате ставовите на темава ке согледате дека клучот е анализата, а потоа нервозниот завршен став кој го дадов ... НЕ НЕ БИВА !!!

Инаку .... добро е да се има луѓе на слична бранова должина, впрочем така се добиваат повеќе анализатори кои ќе сугерираат. Поздрав до целата критична маса !!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 12:58

Ма сите тие работи се ок,имаат широк спектар на предмети кои се општествени и во кои има голем простор за дискусија, за искажување на сечии ставови. НЕ СЕ ПРЕУЧЕНИ !!! Мислам дека во она трио битно за ученикот (Родител, Ученик и Наставник) родителот изигрува една личност на дембел и незаинтересирена особа. Затоа крајниот резултат е слаб ученик, вулгарен и проблематичен. Плус родителите кај несиго знаат детето доволно, па во училиште кога одат ги навредуваат наставниците од типот ТИ ЛИ ГО ЗНАЕШ МОЕТО ДЕТЕ !!!! Е не ти ... Повеке муабет наставниците на школо прават со децата одколку вие дома. Само наставниците не се родители па да ги воспитуваат, уште таа работа им треба а одозгора па и за тоа критики ке добиваат.

ТРЕБА ДА СЕ ВРАТАТ СЕМЕЈНИТЕ ВРЕДНОСТИ ПОД ИТНО !!! Инаку, .... немаме иднина (младина)

Ама зошто фрламе анатема на децата кога тие само ги имитираат возрасните. Излегоа ли бомбасти наслови по весниците дека децата ни ги учат НАСТАВНИЦИ ЕДИНИЧАРИ.
Имаше ли  барем една реакција од било каква просветна асоцијација , или синдикатот за изјавите на директорот на државниот просветен инспекторат( освен онаа на директорот од Тетово-на кој му симнувам капа)???
Јас нигде не прочитав ниедна реакција ни за сертификацијата на наставниците, нити за генерално прифаќање на проекти од (ај ке го земам за пример УСАИД) разноразни педагошки друштва или унивирзитети од било која пустелија низ светот (па нека е тоа и Америка).
Зошто кај нас веднаш се се применува во сите училишта, низ целата држава? Зарем не може да оди како пилот, еден образовен циклус, па да се види дали е добро или не????
Ме интересира коментар на следново 

Оценување за подобро учење во уште 143 училишта

Од јануари уште 143 училишта се вклучени во ПЕП компонентата: Унапредување на оценувањето. Сега бројот на училиштата кои систематски  работат на примена на стандарди за квалитетно оценување се зголеми на 203.
Дали во Америка сите оценуваат по овој принцип????
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KastuS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 13:15
Убаво како цитат ми го зема коментарот ... јас не ги напаѓам ни родителите ни децата (не им фрлам анатема, бидејки анатема значи забрана), јас само критички настапувам не напаѓам. Анализата за право ми дава да го кажам тоа кое во коментарот е презентирано РОДИТЕЛИТЕ ... и да не се повторувам што за нив ... Да треба контрола за наставниците еве трет пат викам, но ете ја напомена и Америка ... а знаеш што има таму ??? и служба која ја оценува улогата на ученикот како ученик. Оваа програма ее активна веке 10-на год. и затоа веке нам по филновите како црнците и било кои ученици галамат, се дерат во училните ... бидејки таа комисија ако оцени дека ти не си за во школо те праќаат во летен камус (кај нас попознато поправен дом), а за надвор од школите кај нив е дозволено што сакаш (тепачки, дроги, убиства, с*ксуални односи итн)
зашто за надвор други лица одговараат. Овој систем во превод иде вака ... влегува професор 2 мин. пред да звони и чека, кога зазвонува звоното гоп става пенкалото на маса и апсолутна штама владее во училната, безразлика дали бил стар проф. дали млад. Таму сеуште играат линијарите по рака и глава, само удирања не сум запознаен да има. Ајде кај нас те молам тоа направи го. Зашто не ? епа нема кој да стои позади наставниците ... кај нас сите институции се против наставниците како тие да се непријатели или сатани .... ЗНАЧИ ДА ЗА КОНТРОЛА НИВНА, ТОА ТРЕБА, НО ДАЈТЕ И ЗАШТИТА ... не се сите единичари. Оние кои партиски се вработија кои немаат елементарно познавање на улога наставник, или барем залутале во дејноста ДА, ама има доста наставници кои се прави наставници и биле ставени во кош единичари. Епа не е така. Ај учениците оценете ги преку некоја комисија и после во весник пишете сите ученици единичари !!! Ке им верувате на таквите натписи ???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 13:36
Ха ха хааа, обично цитирам за да гледам што да реплицирамнамигнување
Токму тоа ми беше муабетот.Зошто амблок во сите училишта, низ цела држава се што ќе се види надвор??? За да заработат бајаги пари оние кои влегле како обучувачи ?
Банален пример е токму деновиве актуелното (од линкот што го стави Фикс) -сите наставници од  прво до трео МОРА да ја поминат обуката за Подобрување на математика и природни науки??? Според мене зарем не треба првода се  оди чекор по чекор,  3, па 5, па 10 училишта, па да се следат добрите и лошите страни? Може ли некој да ме убеди дека овој метод на учење е најдобар? Дали во сите училишта во Америка, во сите западно европски земји, па и источно европски е прифатен онака како што е кај нас-набрзина, бегло минување, без можност да се добие соодветна помош од координаторите????
Пак ке речам Брза кучка, слепи кучиња раѓа!!!
Сега еуфорично ке внесиме нешто, а после полека ке згасни (кога ке се потрошат парите за проектот или  ако дојде некоја нова влада и најде друг извор).
И како за крај- боли девалвацијата на досегашниот нашиот обазовен систем.
Па во кое школо и со какви методи учевме ние сите, а не сме па до толку за фрлањенамигнување

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 13:42
..pa i da im kazam neshto,..nema da me chujat,.osven  ako gospod ne e ...i poshtar!голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KastuS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2010 во 14:08
и пак се вртиме во ист кокошарник ТРЕБА СЕМЕЈНИТЕ ОДНОСИ ДА СЕ СРЕДАТ !!! се другото е супер. Тоа ни е фалинка. Инаку системот наш е најдобар ако ме прашуваш мене, ако го споредам со останатите. Кај нас барем можеш со професор муабет да направиш, ако нешто ти треба помош, да му се довериш, ... тоа го нема во другите земји и таму се борат тоа да го достигнат. Знаете дека наставници од Америка, Европа и Азија преку USAID сакаат тоа дфа го научат од кај нас? ... не е битно од каде е информацијата ама сакам да ја споделам. Тамошните наставници сакаат да се запознаат со таа наша вештина, која е најзначајната материја од образовниот процес. Со таа вештина ние го покриваме сето останато

... ЗНАЧИ НАЈБИТЕН Е ПРИСТАПОТ, а пак ке кажам НЕМАМЕ СЕМЕЈНИ ВРЕДНОСТИ. Штознам, може треба повторно да го воведеме во семејствата подолго запоставениот СЕМЕЕН РУЧЕК ... може така нешто ке се промени
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 32>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.