IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 15:24
Originally posted by spiros spiros напиша:

Религијата (повржаноста) на Мудроста БОЖЈА е многу постара одколку што човечкиот неверен ум некогаш ќе може да разбере!

Covekot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi . Ona nikogash nema da razbere kade odi , zashto odi zatoa shto istiot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi i povtorno e " neveren um " , " nedostojno zivotno polno so krlezi ( grevovi ) " .
A oj e pastirot , koj ke go vodi .
Popovute se razbira , onie koi se posrednici , onie koi go znaat boga preku svoite militvi , oni koi ........

Sado - Mazo film !!!

Да, баш таа Се'опфатна БОЖЈА Мудрост (Логос) - преку Која е се' и чија упатна сенка всушност се сите пагански митови и легенди - БОГ за спасение на сите пред околу 2000 години ја отелотвори во Исус Христос!

Jas nezma shto e spaseno voopshto . Povtorno vojni , povtorno bolesti , izmami , lagi , politika , milion , milion , MILIJARDI nepotrebno zaginati , umreni od glad ... dvde iljadi godini posle spasuvanjeto .

Тоа што човековиот ум таа Религија (се'опфатна повржаност) не бил во минатото (но и во денешницата) способен потполно да ја разбере, туку - со Божјата Милостива помош - постепено се' повеќе и повеќе ја разбира, тоа незначи дека СОВРШЕНАТА РЕЛИГИЈА има потреба да се развива, туку човековиот ум е тој што треба да се развива додека ја стигне полнотата Христова!

Тој ум што вели дека религијата се развивала, тој добро не ја познава Совршената Вистина и сопствениот развој се'уште го пројицира врз Изворот на Животот!

Prikaski : " Druze Tito lubicice bijela , tebe voli omladina cijela "
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 17:33
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Бог нема почеток и крај, тој едноставно постои.
Тоа нам ни е несфатливо бидејќи човечкиот ум навикнал на рамките простор и време. Просторот и времето се своевиден привид.

Материјата не ја создал директно Бог, таа е само последица на одвојувањето од Бога. Оттаму и човекот не е создаден од Бога, па според тоа е несовршен и има несовршени капацитети за да на интелектуален начин може да го разбере совршеното: Бог. Но Духот и душата во човекот се тие кои што се произлезени од Бога и преку нив човек може да дојде до Богоспознание, но предуслов за тоа е самоспознанието.

Твојот сомнеж за постоењето на Бога не го криеш од мене , од атеистите , туку од себе .
Нема што да кријам, јас немам сомнеж околу тоа. Сомнежот го имаш токму ти, затоа и си ја отворил темата.

Прашањето е многу убаво , коректно , прецизно .
Нема потреби од воспеви , молитви , себе бодрење .
И нема воспеви и сл... Прецизното прашање си доби прецизен одговор, доколку тебе не ти се допаѓа или не сакаш да се вдлабочиш во него, тогаш тоа е твој слободен избор и јас немам ништо против тоа.

Изменето од Majkl - 30.Мај.2010 во 17:33
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 17:40

Религијата (повржаноста) на Мудроста БОЖЈА е многу постара одколку што човечкиот неверен ум некогаш ќе може да разбере!

Covekot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi . Ona nikogash nema da razbere kade odi , zashto odi zatoa shto istiot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi i povtorno e " neveren um " , " nedostojno zivotno polno so krlezi ( grevovi ) " .
Popovute se razbira , onie koi se posrednici , onie koi go znaat boga preku svoite militvi , oni koi ........

Sado - Mazo film !!!

Да, баш таа Се'опфатна БОЖЈА Мудрост (Логос) - преку Која е се' и чија упатна сенка всушност се сите пагански митови и легенди - БОГ за спасение на сите пред околу 2000 години ја отелотвори во Исус Христос!

Jas nezma shto e spaseno voopshto . Povtorno vojni , povtorno bolesti , izmami , lagi , politika , milion , milion , MILIJARDI nepotrebno zaginati , umreni od glad ... dvde iljadi godini posle spasuvanjeto .

Тоа што човековиот ум таа Религија (се'опфатна повржаност) не бил во минатото (но и во денешницата) способен потполно да ја разбере, туку - со Божјата Милостива помош - постепено се' повеќе и повеќе ја разбира, тоа незначи дека СОВРШЕНАТА РЕЛИГИЈА има потреба да се развива, туку човековиот ум е тој што треба да се развива додека ја стигне полнотата Христова!

Тој ум што вели дека религијата се развивала, тој добро не ја познава Совршената Вистина и сопствениот развој се'уште го пројицира врз Изворот на Животот!

Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат, дека, Христос во нас е Единствениот Спас!

И ниеден (повеќе) нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат Еп. до Евреите 8:11

Изменето од spiros - 30.Мај.2010 во 18:11
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 18:49

Бог нема почеток и крај, тој едноставно постои.
Тоа нам ни е несфатливо бидејќи човечкиот ум навикнал на рамките простор и време. Просторот и времето се своевиден привид.

Материјата не ја создал директно Бог, таа е само последица на одвојувањето од Бога. Оттаму и човекот не е создаден од Бога, па според тоа е несовршен и има несовршени капацитети за да на интелектуален начин може да го разбере совршеното: Бог. Но Духот и душата во човекот се тие кои што се произлезени од Бога и преку нив човек може да дојде до Богоспознание, но предуслов за тоа е самоспознанието.

Твојот сомнеж за постоењето на Бога не го криеш од мене , од атеистите , туку од себе .
Нема што да кријам, јас немам сомнеж околу тоа. Сомнежот го имаш токму ти, затоа и си ја отворил темата.

Прашањето е многу убаво , коректно , прецизно .
Нема потреби од воспеви , молитви , себе бодрење .
И нема воспеви и сл... Прецизното прашање си доби прецизен одговор, доколку тебе не ти се допаѓа или не сакаш да се вдлабочиш во него, тогаш тоа е твој слободен избор и јас немам ништо против тоа.

Бидејки неможам да докажам дека Господ Бог не постои , мене ми останува само да верувам во тоа , да се СОМНЕВАМ во неговото постоење , тоа е работа помеѓу мене и Господ Бог .

А темата ја отворив за таквите како тебе , односно за оние кои не размислуваат , кои само ја следат трасата , го следат стадото и чобаните кои ги водат .

Јас само прашав , Вас ве прашав дали знаете кога за прв пат е евидентиран Господ бог , каде и од кого .

Изменето од eptendosadno1 - 30.Мај.2010 во 18:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 18:53

Sado - Mazo film !!!

Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат, дека, Христос во нас е Единствениот Спас!

И ниеден (повеќе) нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат Еп. до Евреите 8:11

Колку века се повторуваат овие “ надежни “ за нас смртниците апели ?

Некој чекајќи умрел .
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 20:22
п.с. Не го пратам разговорот - онака блиц посета, а на ваква тема:Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?
ваков одговор:СЕКОЈА ГОДИНА - ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ НА СЕКАДЕ ОД СЕКОГАШ! трепкање
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 22:55
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

п.с. Не го пратам разговорот - онака блиц посета, а на ваква тема:<span ="lgText">Која година се појавува “ Господ Бог “ , и
каде ?</span>ваков одговор:СЕКОЈА ГОДИНА - ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ НА СЕКАДЕ ОД СЕКОГАШ! трепкање

Одговорот не е точен . Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 23:55
Наука ми звучи “недефинирана“ конзумативна категорија сврзана со онтолошката теорија за “Теос“ и “антропос“...

наука е постојан процес - нема почеток нити крај...
или: има почеток и има крај...
да не кажам: трае постојано... затоа е наука!

кој како сака - така го разбира...

Изменето од Tetratka - 30.Мај.2010 во 23:56

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 00:27

Arheologijata , Antropologijata i Istorijata velat  deka NE POSTOI narod koj ne veruval i obozaval  bogovi ili bozestva .

Dosega ne e najdeno takvo nesto, sto znaci deka duhovnosta e dlaboko vsadena vo bitieto na covekot .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 13:06

Наука ми звучи “недефинирана“ конзумативна категорија сврзана со онтолошката теорија за “Теос“ и “антропос“...наука е постојан процес - нема почеток нити крај...или: има почеток и има крај...да не кажам: трае постојано... затоа е наука!кој како сака - така го разбира...

Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот .

Хипотеза или темел, основа, база (од античките грчки зборови hypothesis каде што hypo = под и thesis = поставување). Научната хипотеза мора да биде проверлива и заснована на претходни набљудувања или продолжение на научни теории.

Што значи дека науката секогаш користи ПОЗНАТИ факти , никогаш непознати .Па малку е сулудо да имаш факти , односно да веруваш дека се факти и да чекаш , буквално да чекаш , или да немаш факти но да чекаш , буквално да чекаш цел живот , неколку столетија и.т.н. , да се надеваш дека науката ќе го докаже тоа во што се верува .

Бидејки незнам дали ќе го доживеам тој момент , јас прашувам за сегашната состојба , за денешните факти .

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 13:09
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Arheologijata , Antropologijata i Istorijata velat  deka NE POSTOI narod koj ne veruval i obozaval  bogovi ili bozestva . Dosega ne e najdeno takvo nesto, sto znaci deka duhovnosta e dlaboko vsadena vo bitieto na covekot .

Не , чинам дека не е тоа духовност туку толкување на настаните и нивно митологизирање , полесен начин , начин со малку драматизирање за пренесување на личните искуства , искуствата на некој друг и нивно толкување .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 15:18

Наука ми звучи “недефинирана“ конзумативна категорија сврзана со онтолошката теорија за “Теос“ и “антропос“...наука е постојан процес - нема почеток нити крај...или: има почеток и има крај...да не кажам: трае постојано... затоа е наука!кој како сака - така го разбира...

Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот .

Хипотеза или темел, основа, база (од античките грчки зборови hypothesis каде што hypo = под и thesis = поставување). Научната хипотеза мора да биде проверлива и заснована на претходни набљудувања или продолжение на научни теории.

Што значи дека науката секогаш користи ПОЗНАТИ факти , никогаш непознати .Па малку е сулудо да имаш факти , односно да веруваш дека се факти и да чекаш , буквално да чекаш , или да немаш факти но да чекаш , буквално да чекаш цел живот , неколку столетија и.т.н. , да се надеваш дека науката ќе го докаже тоа во што се верува .

Бидејки незнам дали ќе го доживеам тој момент , јас прашувам за сегашната состојба , за денешните факти .

Одговорот на тоа прашање треба да го дане интелектуалната свест на твојата “посилна страна“...
не може јас да те натерам да веруваш дека аксиомите не се докажуваат...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 15:40

Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот . Хипотеза или темел, основа, база (од античките грчки зборови hypothesis каде што hypo = под и thesis = поставување). Научната хипотеза мора да биде проверлива и заснована на претходни набљудувања или продолжение на научни теории. Што значи дека науката секогаш користи ПОЗНАТИ факти , никогаш непознати .Па малку е сулудо да имаш факти , односно да веруваш дека се факти и да чекаш , буквално да чекаш , или да немаш факти но да чекаш , буквално да чекаш цел живот , неколку столетија и.т.н. , да се надеваш дека науката ќе го докаже тоа во што се верува . Бидејки незнам дали ќе го доживеам тој момент , јас прашувам за сегашната состојба , за денешните факти . Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?

Одговорот на тоа прашање треба да го дане интелектуалната свест на твојата “посилна страна“...
не може јас да те натерам да веруваш дека аксиомите не се докажуваат...

Мојата посилна страна , страната со аргументи и факти , артефакти ми дадоа одговор , одговорот го имам .

Одговор барам од оние кои немаат аргументи и артефакти во тоа што го пропагираат , и затоа ВЕРУВААТ во поинаква вистина , поинаков исход .

Затоа и немам одговор од тебе и другите , туку некои филозофски мисли , цитати од Библијата , воспеви , анатемисувања и сл.

Изменето од eptendosadno1 - 31.Мај.2010 во 15:43
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 17:57

Мојата посилна страна , страната со аргументи и факти , артефакти ми дадоа одговор , одговорот го имам .

Одговор барам од оние кои немаат аргументи и артефакти во тоа што го пропагираат , и затоа ВЕРУВААТ во поинаква вистина , поинаков исход .

Затоа и немам одговор од тебе и другите , туку некои филозофски мисли , цитати од Библијата , воспеви , анатемисувања и сл.

Bidejki se nachna neshto okolu opiplivi fakti i artefakti i toa tokmu okolu neshto shto ne mozhe da se argumentira i dokazhe samo so mikroskop i teleskop, chinam treba da se kazhat nekoi raboti...

Postojat tri nachini na priod kon realnosta. Edniot e empirijski (nauchen) - eksperimentiranje so materijalnite artefakti na svetov i prifalkjanje samo na onoa shto dava isti rezultati so povtoruvanjeto na istiot ekperiment. Vtoriot nachin e logichkiot (filozofskiot) - so silata na umot, razmisluvajki, argumentirajkji, postavuvajki tezi i antitezi, sporeduvajki "za" i "protiv", bez upotreba na eksperimenti se doagja do zakluchoci. Tretiot nachin e metaforichkiot (religijskiot, prosvetleniot, metafizichkiot, poetskiot) - neshto sto pripagja vo procepot megju prethodnite dva.

Nauchniot um e ogranichen so samiot domen na negoviot interes. Toj se zanimava samo so materijalnata ekspresija na Kreacijata i samo so onoa shto mozhe da podlegne na nekakvo praktichno merlivo eksperimentiranje.

Filozofskiot (logichniot) um e limitiran od subjektivnosta bidejki nemozhe da odi nadvor od sebe.

Religijskiot um (ne kako institucijaliziran crkoven um, tuku spored negovata definicija kako um koj traga po izvorot bez ogranichuvanje vo nachinot kako go pravi toa) gi obedinuva empirijskiot i logichkiot um i se prezentira so metafori i paraboli, premostuvajki gi ogranichuvanjata na materijalniot eksperiment i demagogijata na logikata.

Najvazhniot del vo razbiranjeto na religijskiot um e da se sfati deka metaforite i parabolite ne smeat da se sfatat bukvalno oti duri togash potpolno se promashuva nivnata poenta. Tie se samo jazikot na izrazuvanje kaj religijata, a ne i obelodenuvanje na argumentot, kako shto e sluchajot so empirijskiot i logichkiot um. Najgolemata zbrka kaj lugjeto, vkluchuvajki gi i vernicite-fundamentalsiti, e faktot deka tie religijata ja prifakjaat so nauchen ili filozosfki um.

Toa e kako onoa, koga so prst se pokazhuva Mesechinata i site vnimanieto go posvetuvaat na prstot. Koncentracijata treba da e na Mesechinata i prstot mozhe potpolno da se zaboravi. Toa e pontata na metaforata, da upati kon sushtinata, a ne samata da postane sushtina.

Ovoj podolg voved go napraviv za da se razbere deka nitu empirisjkiot, nitu pak logichkiot um ne mozhat da bidat dovolni za osoznavanje ili dokazhuvanje na site neshta vo Kreacijava, pa komentarite dadeni od chlenovite kako odgovori na postavenoto prashanje ne mozhat empirijski da se eliminiraat samo kako mitologiziranje, fantaziranje, iluzii i slichno. Toa bi bilo koncentriranje na prstot.

------

Sega, koga znaeme deka ti sledish empirijski um, i koga velish deka imash tochen podatok, konkreten odgovor za tvoeto empirisjko prashanje, redno bi bilo da ni go prezentirash i da ne soochish so nego. Koj znae, mozhebi kje se slozhime so tebe?

Изменето од Messenger - 31.Мај.2010 во 18:03
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.