Испечати | Затвори го прозорот

Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22610
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 09:57
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?
Постирано од: eptendosadno1
Наслов: Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:16
Секојдневно копајѓи по земјата ја читаме нашата историја , минатото на животинскиот и растителниот свет .
Во читањето сме стигнале чинам милион години наназад , секојдневно земјата тоа го потврдува , го надоградува , ни дава коцки да си го склопиме мозаикот и.т.н.

Мислам дека не треба вас верниците да ве потсетам на кој јазик и на кое писмо , и од кој етнос се дознава за постоењето на “ Господ Бог “ , чинам дека има датум и “ гласник “ .

Дали е прифатливо таквото гледање на тоа во што Вие верувате ?

Коментари:
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:24
bog rekol NEKA BI SVETLINA
ne veruvam deka imalo togas nekoja godinaизненадување

a koj bil svedok na seto toa ..pojma neznam

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:37
Originally posted by anakin anakin напиша:

bog rekol NEKA BI SVETLINAne veruvam deka imalo togas nekoja godinaизненадувањеa koj bil svedok na seto toa ..pojma neznam

Некој го слушнал штом истиот рекол , па ни пренел , нели ?
А на кој јазик тоа го рекол , а ?

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:40
na bozenstven
toj samo pomislil
no toj so prenel go interpretiral na jevrejskio za da dzuisite razberat
i da ni kazat, kako nastana svetlina

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:42
Jas veruvam deka "BOG" kje postoi i bez zemjata, no zemjata ne kje mozhe bez "BOGA".Koga go spomnuvam BOGA, sekako ne mislam na nekoj so bela brada nad nekoj oblak so stapche v raka. A koga bi imalo svedoci tajnata ne bi bila tajna.

NE SE POJAVIL "GOSPOD" tuku NIE.

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:44

na bozenstventoj samo pomislilno toj so prenel go interpretiral na jevrejskio za da dzuisite razberati da ni kazat, kako nastana svetlina

Од тебе за денес е доволно .

Значи оние од Австралија не го разбрале ( незнаат лугето еврејски ) па затоа верувале во змии , пајаци и слични богови , а ?

Постирано од: Tor
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:44
Ako ne go 'gledas' bog vo sebe, nmikade nema da go vidis. Ke se pojavi isus i ke go promasis...

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:46
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Jas veruvam deka "BOG" kje postoi i bez zemjata, no zemjata ne kje mozhe bez "BOGA".Koga go spomnuvam BOGA, sekako ne mislam na nekoj so bela brada nad nekoj oblak so stapche v raka. A koga bi imalo svedoci tajnata ne bi bila tajna.

Мислам дека брадата и белите коси треба да ни асоцираат зрелост , искуство , смиреност , сигурност и сл.

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:52
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Мислам дека брадата и белите коси треба да ни асоцираат зрелост , искуство , смиреност , сигурност и сл.

sum cul edna kantri pesna
vo kola se veli
gospod morala da bide zena

taka da tvoeto so brada za zrelost e obicna insinuacija

a dali e od mene dosta, toa e brat moj izbor ne tvoj

-------------

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 13:53

na bozenstventoj samo pomislilno toj so prenel go interpretiral na jevrejskio za da dzuisite razberati da ni kazat, kako nastana svetlina

Од тебе за денес е доволно .

Значи оние од Австралија не го разбрале ( незнаат лугето еврејски ) па затоа верувале во змии , пајаци и слични богови , а ?

ova inaku ti e biser za na tablo za biseri

-------------

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 14:03
Zborovite ukashuvaat na VISTINATA,no tie ne se VISTINATA.
I prstot ja pokazhuva mesechinata, no prstot ne e mesechina,(kako shto kazhale BUDISTITE}.Ako ne nauchime da slushame i gledame, teshko kje go sretneme "BOG".

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 18:02

BOG nema ni pocetok ni kraj. Toa za nas e nesfatlivo, no taka e.

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 23:10
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Се има почеток , па и тоа кога е спомнат БОГ .

На пример , во времето на аустралопитекот истиот не бил познат на гореспомнатите , што значи дека таму не треба да го бараме неговото појавување , нели ?

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 23:11

Zborovite ukashuvaat na VISTINATA,no tie ne se VISTINATA.
I prstot ja pokazhuva mesechinata, no prstot ne e mesechina,(kako shto kazhale BUDISTITE}.Ako ne nauchime da slushame i gledame, teshko kje go sretneme "BOG".

Не , мислам дека е поважно да мислиме а не да гледаме и слушаме чекајќи да си се привиди .

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 00:37

Се има почеток , па и тоа кога е спомнат БОГ .

На пример , во времето на аустралопитекот истиот не бил познат на гореспомнатите , што значи дека таму не треба да го бараме неговото појавување , нели ?

A sto mislis, zivotnite znaat li deka ima BOG a?

Dali si videl nekoe kuce ili tele da gleda vo neboto i da razmisluva za BOG?

Isto i za gorespomenatiot avstralopitekusнамигнување

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 00:46
Добро де , јас себе се сметам за животно - хоморазумен .

Моите предци биле исто тоа , но биле другите и разумни но не знаеле за бога туку за теле , бизон , мамут и сл.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 00:47

Добро де , јас себе се сметам за животно - хоморазумен .

Моите предци биле исто тоа , но биле другите и разумни но не знаеле за бога туку за теле , бизон , мамут и сл.

Heheheh, ok e намигнување

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:12
Бог не го сретнуваме во пештерите на Шпанија , кај кинеската култура , египетските хироглифи , персиското писмо , антиката - старогрчките и римските записи се до ...?

Можеби ви звучи премногу реално , но сепак е факт дека и Бог има свој творец , и роденден , и кум и.т.н.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:26
ima mnogu tvorci zatoa sto ima mnogu bogovi

sekoj narod vo svoe vreme si imal po eden ili cel kup bogovi
idea za samo eden bog e stvorena poslednite 2000 godini
so pojava ka kristijanstvoto

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:42

ima mnogu tvorci zatoa sto ima mnogu bogovisekoj narod vo svoe vreme si imal po eden ili cel kup bogoviidea za samo eden bog e stvorena poslednite 2000 godiniso pojava ka kristijanstvoto

Грешка , створена е вистина за ВИСТИНСКИОТ БОГ , а не за едниот

...... и така се доаѓа до фразата “ неверник “ или ерес ( различен ) употребена од верниците .

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:43
greska, svoren e eden bog za vistina na site

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:45

greska, svoren e eden bog za vistina na site

Не , не била целта да се редуцираат туку да се верува во вистинските вредности ....... инаку следи казна , бог КАЗНУВА , исто така .

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:47
sega bladas, aj ispravi se

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:48
religija so mnogu bogovi e neodrzliva
ono i religija so eden bog ne e bash odrzliva, ama se trudat, primenet e dosta dobar marketing
toa e toa

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:04

ima mnogu tvorci zatoa sto ima mnogu bogovisekoj narod vo svoe vreme si imal po eden ili cel kup bogoviidea za samo eden bog e stvorena poslednite 2000 godiniso pojava ka kristijanstvoto

...... и така се доаѓа до фразата “ неверник “ или ерес ( различен ) употребена од верниците .

Sozdadena e ideja, konstrukcija, za edniot, ultimativen i edinstven vistinski bog, bog koj go sozdal svetot i kako takov e tatko na s'e shto postoi.

Vo pravo si koga velish deka Toj e 'stvoren" od strana na lugjeto, spored onoa shto tie mozhele da razberat ili spored potrebite shto gi imale i shto trebalo da bidat zadovoleni od edna takva konstrukcija.

Inaku, skoro vo site religii, direkno ili inderektno, velat deka Bog, vo negovata celost, nikogash ne mozhe da se osoznae, tuku mozhe samo da se nasetuva vo ramkite na nashiot limitiran chovechki kapacitet.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:06

religija so mnogu bogovi e neodrzlivaono i religija so eden bog ne e bash odrzliva, ama se trudat, primenet e dosta dobar marketingtoa e toa

Би било полезно да се прочита нешто , нели ?
А таму пишува за ПРАВИОТ - ВИСТИНСКИОТ БОГ и неговите пораки исклесани на камен .

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:08
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sozdadena e ideja, konstrukcija, za edniot, ultimativen i edinstven vistinski bog, bog koj go sozdal svetot i kako takov e tatko na s'e shto postoi.

Vo pravo si koga velish deka Toj e 'stvoren" od strana na lugjeto, spored onoa shto tie mozhele da razberat ili spored potrebite shto gi imale i shto trebalo da bidat zadovoleni od edna takva konstrukcija.

Inaku, skoro vo site religii, direkno ili inderektno, velat deka Bog, vo negovata celost, nikogash ne mozhe da se osoznae, tuku mozhe samo da se nasetuva vo ramkite na nashiot limitiran chovechki kapacitet.

Среќа што ја знаеме грчката митологија , повторувам , МИТОЛОГИЈА , во која се спомнуваат богови , полубогови , настани и ...... се е тоа исто .

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:23
Vo vremeto na procutot na grchkata i rimskata religija na mnogubozhestva (iako i tie imale eden vrhoven bog nad bogovite ) toa ne bilo МИТОЛОГИЈА, tuku realnost na sekojdnevniot zhivot kako shto se denes, na primer, Histijanstvoto i Islamot. Toa stanalo МИТОЛОГИЈА zatoa shto taka podocna go definirale hristijanite.

Sledejki ja istorijata na chovekovata civilizacija, koj garantira deka vo idnina nema i Hristijanstvoto, so site negovi prikazni za chudesata shto se sluchuvale so Isus i svetite otci, da se definira kako МИТОЛОГИЈА?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:50

ima mnogu tvorci zatoa sto ima mnogu bogovi

sekoj narod vo svoe vreme si imal po eden ili cel kup bogovi
idea za samo eden bog e stvorena poslednite 2000 godini
so pojava ka kristijanstvoto

Edna mala ispravka brate anakine, se nadevam nema da mi zameris.

Monoteizmot(veruvanjeto vo eden Bog) pocnuva so Judaizmot, pred okolu 3500 godini so Avraam, predokot na Izraelcite.

Od Judaizmot proizleguvaat uste dvete najgolemi monotesticki religii: Hristijanstvo, pred okolu 2000 godini  i Islam pred okolu 1400 godini.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 18:25
seedno
tuka e toa големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 18:27

Среќа што ја знаеме грчката митологија , повторувам , МИТОЛОГИЈА , во која се спомнуваат богови , полубогови , настани и ...... се е тоа исто .

koi mitologii breизненадување

amor ra, so drugite pogovi na podzemjeto
tor i site skandinavski bogovi
zevs i bogovite od olimp
shiva
perun i manutu i site tie bogovi na sumite veretor
ne e mitologija nego religija???
veze nemas

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 19:05

Edna mala ispravka brate anakine, se nadevam nema da mi zameris.Monoteizmot(veruvanjeto vo eden Bog) pocnuva so Judaizmot, pred okolu 3500 godini so Avraam, predokot na Izraelcite. Od Judaizmot proizleguvaat uste dvete najgolemi monotesticki religii: Hristijanstvo, pred okolu 2000 godini  i Islam pred okolu 1400 godini.

Taka veruvaat onie koi ja sledat judeo-hristijanskata religija.

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 19:20

Vo vremeto na procutot na grchkata i rimskata religija na mnogubozhestva (iako i tie imale eden vrhoven bog nad bogovite ) toa ne bilo МИТОЛОГИЈА, tuku realnost na sekojdnevniot zhivot kako shto se denes, na primer, Histijanstvoto i Islamot. Toa stanalo МИТОЛОГИЈА zatoa shto taka podocna go definirale hristijanite.

Sledejki ja istorijata na chovekovata civilizacija, koj garantira deka vo idnina nema i Hristijanstvoto, so site negovi prikazni za chudesata shto se sluchuvale so Isus i svetite otci, da se definira kako МИТОЛОГИЈА?

Епа , со појавата на АТЕИЗМОТ како религија , се појавува и митологијата , нели ?

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 19:42
Ne.

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 19:46

Ne.

Да , денес знаеме дека марко не рипал преку три ланин , и знаме дека е невозможно во тоа време да се лечела лепрозни со еден допир , храненје на рајата со дожд риби , леб кој растел на дрво и сллллллллични ффксмем, парапаппа папапапппараппап.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 21:39
Kazhi mi koga se pojavil ateizmot?   

Ateizmot ne e religija.   

I togash se znaelo deka Marko ne ripal preku tri planini i deka paraparapara papapapapa raboti ne se sluchuvale. Takvite kazhuvanja postele sekogash, a postojat i denes so prikazhuvanje na chudata na Sai Baba, nekoi sveti otci, potpisi na Alah i Muhamed vo oblaci, na morinja, vo patlidzhani ili neprekinato citiranje na k*ranot vrz kozhata na maloto dete.

Taka bilo odsekogash i taka kje bide zasekogash. Sekogash lugjeto kje veruvaat vo chuda koi gi posakuvaat, a nikogash ne bile sposobni da gi sozdadat. Chovekot od sekogash sonuval da ima bozhenstveni sili.

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 21:59
ateizmot e religija kolku sto riba vozi tocakголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 23:35

Kazhi mi koga se pojavil ateizmot?   

Ateizmot ne e religija.   

I togash se znaelo deka Marko ne ripal preku tri planini i deka paraparapara papapapapa raboti ne se sluchuvale. Takvite kazhuvanja postele sekogash, a postojat i denes so prikazhuvanje na chudata na Sai Baba, nekoi sveti otci, potpisi na Alah i Muhamed vo oblaci, na morinja, vo patlidzhani ili neprekinato citiranje na k*ranot vrz kozhata na maloto dete.

Taka bilo odsekogash i taka kje bide zasekogash. Sekogash lugjeto kje veruvaat vo chuda koi gi posakuvaat, a nikogash ne bile sposobni da gi sozdadat. Chovekot od sekogash sonuval da ima bozhenstveni sili.

Па почетоците на атеизмот му се некаде во 17 век “ Сепак се верти “ ( Што е наука ) ,следи теоријата за еволуцијата ( што е наука ) и.т.н.
Инаку ,јас сметам дека атеистите неможат да докажат дека Бог не постои туку само можат да веруваат дека е тоа така , тоа е религија .

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 00:03
Ateisti postoele odsekogash i ne se "sozdale" nekako vo 17 vek.

Inaku, veruvanje vo neshto e edna rabota, a religija e neshto sosem drugo.

Religijata (onaka kako sto ja podrazbirame denes) e vera koja ima teoloshka gradba, dogmi, zakoni, tradicii, rituali, religjsko-moralen kod na odnesuvanje, sveti pisanija, simboli, kako i sveshtnstvo i nivna hiearhija koja upravuva so taa religijata.

Ateizmot nema nishto zaednichko so gornata rechenica, pa spored toa ne mozhe da se klasificira kako "religija".

Znachi ateizmot e samo neveruvanje vo postoenjeto na Boga. Nishto povekje od toa.

-------------

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 00:10

Ateisti postoele odsekogash i ne se "sozdale" nekako vo 17 vek.

Inaku, veruvanje vo neshto e edna rabota, a religija e neshto sosem drugo.

Religijata (onaka kako sto ja podrazbirame denes) e vera koja ima teoloshka gradba, dogmi, zakoni, tradicii, rituali, religjsko-moralen kod na odnesuvanje, sveti pisanija, simboli, kako i sveshtnstvo i nivna hiearhija koja upravuva so taa religijata.

Ateizmot nema nishto zaednichko so gornata rechenica, pa spored toa ne mozhe da se klasificira kako "religija".

Znachi ateizmot e samo neveruvanje vo postoenjeto na Boga. Nishto povekje od toa.

Да , ВЕРУВАМЕ дека сето тоа е ... , што значи се верува за истата работа но се верува дека тоа не е вистинито .

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 00:16
Ateizmot ne e religija, OK?

-------------

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 04:15

Edna mala ispravka brate anakine, se nadevam nema da mi zameris.Monoteizmot(veruvanjeto vo eden Bog) pocnuva so Judaizmot, pred okolu 3500 godini so Avraam, predokot na Izraelcite. Od Judaizmot proizleguvaat uste dvete najgolemi monotesticki religii: Hristijanstvo, pred okolu 2000 godini  i Islam pred okolu 1400 godini.

Taka veruvaat onie koi ja sledat judeo-hristijanskata religija.

A za onie sto ne ja sledat judeo-hristijanskata teologija kako e?

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 08:27
Gospod e nasekade od pocetokot do krajot, koj go vidi vidi koj ne go vidi ne go videl ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 12:37

Ateizmot ne e religija, OK?

Се согласувам , доколку и Ѓаволот се иземе од религијата

И во него се верува , исто така .

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 12:38
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Gospod e nasekade od pocetokot do krajot, koj go vidi vidi koj ne go vidi ne go videl ...

Каде е почетокот , што значи дека истиот сепак постои .

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 12:47
Еден предлог , еден кандидат :

http://http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC - Живеал од прилика околу 13 и 18 век пред новата ера. , Негова најголема заслуга е создавањето на Десетте Божји заповеди, кој ги напишал на “табла“ дадена од Господ.

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 12:50

bog rekol NEKA BI SVETLINAne veruvam deka imalo togas nekoja godinaизненадувањеa koj bil svedok na seto toa ..pojma neznam

Kako moze nesto da se slucuva a da ne e vo vreme i mesto?

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 13:49
Бог нема почеток и крај, тој едноставно постои.
Тоа нам ни е несфатливо бидејќи човечкиот ум навикнал на рамките простор и време. Просторот и времето се своевиден привид.

Материјата не ја создал директно Бог, таа е само последица на одвојувањето од Бога. Оттаму и човекот не е создаден од Бога, па според тоа е несовршен и има несовршени капацитети за да на интелектуален начин може да го разбере совршеното: Бог. Но Духот и душата во човекот се тие кои што се произлезени од Бога и преку нив човек може да дојде до Богоспознание, но предуслов за тоа е самоспознанието.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 13:57
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

Kako moze nesto da se slucuva a da ne e vo vreme i mesto?
ete ti ,..dobi odgovor! изненадувањеdo pred nekoe vreme nemashe takov odgovor da dobiesh  sigurno , zatoa shto so vreme se se prilagoduva na ...vremeto ...pa, ete duri i  gospod ?! (neverojatno , neli!изненадување)...povekje ne te sozdal toj od,..kal,...tuku samo dushata ti ja vmetnal.

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 16:15
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Тоа нам ни е несфатливо бидејќи човечкиот ум навикнал на рамките простор и време. Просторот и времето се своевиден привид.

Материјата не ја создал директно Бог, таа е само последица на одвојувањето од Бога. Оттаму и човекот не е создаден од Бога, па според тоа е несовршен и има несовршени капацитети за да на интелектуален начин може да го разбере совршеното: Бог. Но Духот и душата во човекот се тие кои што се произлезени од Бога и преку нив човек може да дојде до Богоспознание, но предуслов за тоа е самоспознанието.

Твојот сомнеж за постоењето на Бога не го криеш од мене , од атеистите , туку од себе .

Прашањето е многу убаво , коректно , прецизно .
Нема потреби од воспеви , молитви , себе бодрење .

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 16:31
Kako antropomorfna lichnost, idealizirana chovekva personifikacija, Bog se javiva so pojavata na svesta kaj chovekot, vo momenotot koga mu stanalo jasno deka postoi neshto shto toj ne mozhel da go objasni na podrug nachin od onoj koj mu bil najblizok - sporeduvajki go so samiot sebe si.

Od toj aspekt, tvoeto prashanje e potpolno validno.

No rabotata e shto Bozhenstvenoto (ne bi koristel termin Bog bidejki toj implicira i chovek, kako shto samiot so pravo zabelezhuvash so prashanjeto) e Kreacijata vo seta nejzina potpolnost kako Ednobitie, toa e postoenjeto na seto onoa shto znaeme (ateistichki go narekuvame Priroda) i noa shto ne znaeme. A toa postoelo odsekogash, bez pochetok i kraj, a tuka vremeto i prostorot se samo nash privid kako rezultat na iluzijata sozdadena od percepcijata i umot. I ova ne e nikakva religija, tuku e e nauchno (ateistichko) prezentiranje na Svetov spored kvantnata fizika.

-------------

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 19:52

Kako antropomorfna lichnost, idealizirana chovekva personifikacija, Bog se javiva so pojavata na svesta kaj chovekot, vo momenotot koga mu stanalo jasno deka postoi neshto shto toj ne mozhel da go objasni na podrug nachin od onoj koj mu bil najblizok - sporeduvajki go so samiot sebe si.

No rabotata e shto Bozhenstvenoto (ne bi koristel termin Bog bidejki toj implicira i chovek, kako shto samiot so pravo zabelezhuvash so prashanjeto) e Kreacijata vo seta nejzina potpolnost kako Ednobitie, toa e postoenjeto na seto onoa shto znaeme (ateistichki go narekuvame Priroda) i noa shto ne znaeme. A toa postoelo odsekogash, bez pochetok i kraj, a tuka vremeto i prostorot se samo nash privid kako rezultat na iluzijata sozdadena od percepcijata i umot. I ova ne e nikakva religija, tuku e e nauchno (ateistichko) prezentiranje na Svetov spored kvantnata fizika.

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Не се согласувам .

Чинам дека се сменети само актерите , представата е иста .

Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 23:04
Ne razbiram shto ne se soglasuvash so kazhanoto i kakva relevancija ima toa so posochuvanjeto na grchkata mitologija.

Chinam jas govoram tokmu toa shto ti ne se soglasuvash.

Vo sekoj sluchaj, toa e OK so mene.

-------------

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 00:32

Ne razbiram shto ne se soglasuvash so kazhanoto i kakva relevancija ima toa so posochuvanjeto na grchkata mitologija.

Chinam jas govoram tokmu toa shto ti ne se soglasuvash.

Vo sekoj sluchaj, toa e OK so mene.

Па , може да се направи компарација со грчката МИТОЛОГИЈА , и од таму се гледа дека нештата се повторуваат и во христијанството , но со други актери , па затоа ....

Затоа што грчките богови и светци ( полубогови ) имаат потекло , датум на нивно појавување и сл.

Тоа го има и “ Господ Бог “ , но верниците нешто не им се пишува по темава , за жал

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 02:51
Jas rekov oti:

Kako antropomorfna lichnost, idealizirana chovekova personifikacija, Bog se javiva so pojavata na svesta kaj chovekot, vo momenotot koga mu stanalo jasno deka postoi neshto shto toj ne mozhel da go objasni na podrug nachin od onoj koj mu bil najblizok - sporeduvajki go so samiot sebe si.

Znachi se slozhuvam so tebe i ti kazhuvam od koga pochnala da se javuva taa antropomorfna ideja za Boga.

Ti prashuvash decidno:

E sega,koga tochno se javila prvata takva ideja, ne znam. Ne znam duri dali nekoj voopshto znae koga bila prvata. Spored istorijskite podatoci, najstarata religija, oformena i definirana spored onoa shto prashuvash ti, najverojatno poteknuva od Indija. Nivnite pishani dokumenti se tolku stari shto potpolno se gubat vo minatoto.

Inaku, idejata za “ Господ Бог “ se menuvala, evoluirala, se modificirala i so vremeto dobivala narazlichni formi. Za povekjeto od niv, kako tochno definirani veruvanja i religii, se znae prilichno dobro koga se pojavile vo nivniot zarodish.

Ne znam dali ovoj odgovor te zadovoluva, no toa e onoa shto mozham jas da odgovoram, bez da odam mnogu nashiroko i nadolgo.

-------------

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 09:43

Религијата (повржаноста) на Мудроста БОЖЈА е многу постара одколку што човечкиот неверен ум некогаш ќе може да разбере!

Да, баш таа Се'опфатна БОЖЈА Мудрост (Логос) - преку Која е се' и чија упатна сенка всушност се сите пагански митови и легенди - БОГ за спасение на сите пред околу 2000 години ја отелотвори во Исус Христос!

Тоа што човековиот ум таа Религија (се'опфатна повржаност) не бил во минатото (но и во денешницата) способен потполно да ја разбере, туку - со Божјата Милостива помош - постепено се' повеќе и повеќе ја разбира, тоа незначи дека СОВРШЕНАТА РЕЛИГИЈА има потреба да се развива, туку човековиот ум е тој што треба да се развива додека ја стигне полнотата Христова!

Тој ум што вели дека религијата се развивала, тој добро не ја познава Совршената Вистина и сопствениот развој се'уште го пројицира врз Изворот на Животот!   

Јас сум се родила, кога уште немаше бездни, кога уште немаше извори, изобилни со вода.

Јас сум се родила пред да бидат втемелени горите, пред ридовите, кога Он уште не беше ја создал земјата, ни полињата, ниту првите прашинки на вселената.

Кога Он го приготвуваше небото, јас бев со Него, кога го поставуваше престолот Свој врз ветровите, кога ги утврдуваше облаците во висините, кога ги зацврстуваше изворите на бездната, кога ги поставуваше *границите на морето, за да не ги преминуваат водите неговите брани, кога ги полнеше основите на земјата, - јас бев при Него кога создаваше, и се радував секој ден, веселејќи се пред лицето Негово за сето време, веселејќи се на Неговиот земен круг, и радоста моја беше со синовите човечки.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 15:24
Originally posted by spiros spiros напиша:

Религијата (повржаноста) на Мудроста БОЖЈА е многу постара одколку што човечкиот неверен ум некогаш ќе може да разбере!

Covekot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi . Ona nikogash nema da razbere kade odi , zashto odi zatoa shto istiot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi i povtorno e " neveren um " , " nedostojno zivotno polno so krlezi ( grevovi ) " .
A oj e pastirot , koj ke go vodi .
Popovute se razbira , onie koi se posrednici , onie koi go znaat boga preku svoite militvi , oni koi ........

Sado - Mazo film !!!

Да, баш таа Се'опфатна БОЖЈА Мудрост (Логос) - преку Која е се' и чија упатна сенка всушност се сите пагански митови и легенди - БОГ за спасение на сите пред околу 2000 години ја отелотвори во Исус Христос!

Jas nezma shto e spaseno voopshto . Povtorno vojni , povtorno bolesti , izmami , lagi , politika , milion , milion , MILIJARDI nepotrebno zaginati , umreni od glad ... dvde iljadi godini posle spasuvanjeto .

Тоа што човековиот ум таа Религија (се'опфатна повржаност) не бил во минатото (но и во денешницата) способен потполно да ја разбере, туку - со Божјата Милостива помош - постепено се' повеќе и повеќе ја разбира, тоа незначи дека СОВРШЕНАТА РЕЛИГИЈА има потреба да се развива, туку човековиот ум е тој што треба да се развива додека ја стигне полнотата Христова!

Тој ум што вели дека религијата се развивала, тој добро не ја познава Совршената Вистина и сопствениот развој се'уште го пројицира врз Изворот на Животот!

Prikaski : " Druze Tito lubicice bijela , tebe voli omladina cijela "

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 17:33

Твојот сомнеж за постоењето на Бога не го криеш од мене , од атеистите , туку од себе .
Нема што да кријам, јас немам сомнеж околу тоа. Сомнежот го имаш токму ти, затоа и си ја отворил темата.

И нема воспеви и сл... Прецизното прашање си доби прецизен одговор, доколку тебе не ти се допаѓа или не сакаш да се вдлабочиш во него, тогаш тоа е твој слободен избор и јас немам ништо против тоа.

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 17:40

Covekot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi . Ona nikogash nema da razbere kade odi , zashto odi zatoa shto istiot e ovca koja treba samo da sledi , i da sledi , i da sledi i povtorno e " neveren um " , " nedostojno zivotno polno so krlezi ( grevovi ) " .
Popovute se razbira , onie koi se posrednici , onie koi go znaat boga preku svoite militvi , oni koi ........

Sado - Mazo film !!!

Jas nezma shto e spaseno voopshto . Povtorno vojni , povtorno bolesti , izmami , lagi , politika , milion , milion , MILIJARDI nepotrebno zaginati , umreni od glad ... dvde iljadi godini posle spasuvanjeto .

Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат, дека, Христос во нас е Единствениот Спас!

И ниеден (повеќе) нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат Еп. до Евреите 8:11

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 18:49

Нема што да кријам, јас немам сомнеж околу тоа. Сомнежот го имаш токму ти, затоа и си ја отворил темата.

И нема воспеви и сл... Прецизното прашање си доби прецизен одговор, доколку тебе не ти се допаѓа или не сакаш да се вдлабочиш во него, тогаш тоа е твој слободен избор и јас немам ништо против тоа.

Бидејки неможам да докажам дека Господ Бог не постои , мене ми останува само да верувам во тоа , да се СОМНЕВАМ во неговото постоење , тоа е работа помеѓу мене и Господ Бог .

А темата ја отворив за таквите како тебе , односно за оние кои не размислуваат , кои само ја следат трасата , го следат стадото и чобаните кои ги водат .

Јас само прашав , Вас ве прашав дали знаете кога за прв пат е евидентиран Господ бог , каде и од кого .

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 18:53

Sado - Mazo film !!!

Денот доаѓа кога сите ќе се разбудат, дека, Христос во нас е Единствениот Спас!

И ниеден (повеќе) нема да го учи својот ближен, и ниеден братот свој: ,Познај Го Господа‘, зашто сите, од мал до голем меѓу нив, ќе Ме знаат Еп. до Евреите 8:11

Колку века се повторуваат овие “ надежни “ за нас смртниците апели ?

Некој чекајќи умрел .

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 20:22
п.с. Не го пратам разговорот - онака блиц посета, а на ваква тема:Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?
ваков одговор:СЕКОЈА ГОДИНА - ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ НА СЕКАДЕ ОД СЕКОГАШ! трепкање

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 22:55
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

п.с. Не го пратам разговорот - онака блиц посета, а на ваква тема:<span ="lgText">Која година се појавува “ Господ Бог “ , и
каде ?</span>ваков одговор:СЕКОЈА ГОДИНА - ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ НА СЕКАДЕ ОД СЕКОГАШ! трепкање

Одговорот не е точен . Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот .

Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 23:55
Наука ми звучи “недефинирана“ конзумативна категорија сврзана со онтолошката теорија за “Теос“ и “антропос“...

наука е постојан процес - нема почеток нити крај...
или: има почеток и има крај...
да не кажам: трае постојано... затоа е наука!

кој како сака - така го разбира...

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 00:27

Arheologijata , Antropologijata i Istorijata velat  deka NE POSTOI narod koj ne veruval i obozaval  bogovi ili bozestva .

Dosega ne e najdeno takvo nesto, sto znaci deka duhovnosta e dlaboko vsadena vo bitieto na covekot .

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 13:06

Наука ми звучи “недефинирана“ конзумативна категорија сврзана со онтолошката теорија за “Теос“ и “антропос“...наука е постојан процес - нема почеток нити крај...или: има почеток и има крај...да не кажам: трае постојано... затоа е наука!кој како сака - така го разбира...

Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот .

Хипотеза или темел, основа, база (од античките грчки зборови hypothesis каде што hypo = под и thesis = поставување). Научната хипотеза мора да биде проверлива и заснована на претходни набљудувања или продолжение на научни теории.

Што значи дека науката секогаш користи ПОЗНАТИ факти , никогаш непознати .Па малку е сулудо да имаш факти , односно да веруваш дека се факти и да чекаш , буквално да чекаш , или да немаш факти но да чекаш , буквално да чекаш цел живот , неколку столетија и.т.н. , да се надеваш дека науката ќе го докаже тоа во што се верува .

Бидејки незнам дали ќе го доживеам тој момент , јас прашувам за сегашната состојба , за денешните факти .

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 13:09

Arheologijata , Antropologijata i Istorijata velat  deka NE POSTOI narod koj ne veruval i obozaval  bogovi ili bozestva . Dosega ne e najdeno takvo nesto, sto znaci deka duhovnosta e dlaboko vsadena vo bitieto na covekot .

Не , чинам дека не е тоа духовност туку толкување на настаните и нивно митологизирање , полесен начин , начин со малку драматизирање за пренесување на личните искуства , искуствата на некој друг и нивно толкување .

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 15:18

Наука ми звучи “недефинирана“ конзумативна категорија сврзана со онтолошката теорија за “Теос“ и “антропос“...наука е постојан процес - нема почеток нити крај...или: има почеток и има крај...да не кажам: трае постојано... затоа е наука!кој како сака - така го разбира...

Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот .

Хипотеза или темел, основа, база (од античките грчки зборови hypothesis каде што hypo = под и thesis = поставување). Научната хипотеза мора да биде проверлива и заснована на претходни набљудувања или продолжение на научни теории.

Што значи дека науката секогаш користи ПОЗНАТИ факти , никогаш непознати .Па малку е сулудо да имаш факти , односно да веруваш дека се факти и да чекаш , буквално да чекаш , или да немаш факти но да чекаш , буквално да чекаш цел живот , неколку столетија и.т.н. , да се надеваш дека науката ќе го докаже тоа во што се верува .

Бидејки незнам дали ќе го доживеам тој момент , јас прашувам за сегашната состојба , за денешните факти .

Одговорот на тоа прашање треба да го дане интелектуалната свест на твојата “посилна страна“...
не може јас да те натерам да веруваш дека аксиомите не се докажуваат...

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 15:40

Според фактите познати на науката тоа не било во времето на неандрталецот . Хипотеза или темел, основа, база (од античките грчки зборови hypothesis каде што hypo = под и thesis = поставување). Научната хипотеза мора да биде проверлива и заснована на претходни набљудувања или продолжение на научни теории. Што значи дека науката секогаш користи ПОЗНАТИ факти , никогаш непознати .Па малку е сулудо да имаш факти , односно да веруваш дека се факти и да чекаш , буквално да чекаш , или да немаш факти но да чекаш , буквално да чекаш цел живот , неколку столетија и.т.н. , да се надеваш дека науката ќе го докаже тоа во што се верува . Бидејки незнам дали ќе го доживеам тој момент , јас прашувам за сегашната состојба , за денешните факти . Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?

Одговорот на тоа прашање треба да го дане интелектуалната свест на твојата “посилна страна“...
не може јас да те натерам да веруваш дека аксиомите не се докажуваат...

Мојата посилна страна , страната со аргументи и факти , артефакти ми дадоа одговор , одговорот го имам .

Одговор барам од оние кои немаат аргументи и артефакти во тоа што го пропагираат , и затоа ВЕРУВААТ во поинаква вистина , поинаков исход .

Затоа и немам одговор од тебе и другите , туку некои филозофски мисли , цитати од Библијата , воспеви , анатемисувања и сл.

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 17:57

Мојата посилна страна , страната со аргументи и факти , артефакти ми дадоа одговор , одговорот го имам .

Одговор барам од оние кои немаат аргументи и артефакти во тоа што го пропагираат , и затоа ВЕРУВААТ во поинаква вистина , поинаков исход .

Затоа и немам одговор од тебе и другите , туку некои филозофски мисли , цитати од Библијата , воспеви , анатемисувања и сл.

Bidejki se nachna neshto okolu opiplivi fakti i artefakti i toa tokmu okolu neshto shto ne mozhe da se argumentira i dokazhe samo so mikroskop i teleskop, chinam treba da se kazhat nekoi raboti...

Postojat tri nachini na priod kon realnosta. Edniot e empirijski (nauchen) - eksperimentiranje so materijalnite artefakti na svetov i prifalkjanje samo na onoa shto dava isti rezultati so povtoruvanjeto na istiot ekperiment. Vtoriot nachin e logichkiot (filozofskiot) - so silata na umot, razmisluvajki, argumentirajkji, postavuvajki tezi i antitezi, sporeduvajki "za" i "protiv", bez upotreba na eksperimenti se doagja do zakluchoci. Tretiot nachin e metaforichkiot (religijskiot, prosvetleniot, metafizichkiot, poetskiot) - neshto sto pripagja vo procepot megju prethodnite dva.

Nauchniot um e ogranichen so samiot domen na negoviot interes. Toj se zanimava samo so materijalnata ekspresija na Kreacijata i samo so onoa shto mozhe da podlegne na nekakvo praktichno merlivo eksperimentiranje.

Filozofskiot (logichniot) um e limitiran od subjektivnosta bidejki nemozhe da odi nadvor od sebe.

Religijskiot um (ne kako institucijaliziran crkoven um, tuku spored negovata definicija kako um koj traga po izvorot bez ogranichuvanje vo nachinot kako go pravi toa) gi obedinuva empirijskiot i logichkiot um i se prezentira so metafori i paraboli, premostuvajki gi ogranichuvanjata na materijalniot eksperiment i demagogijata na logikata.

Najvazhniot del vo razbiranjeto na religijskiot um e da se sfati deka metaforite i parabolite ne smeat da se sfatat bukvalno oti duri togash potpolno se promashuva nivnata poenta. Tie se samo jazikot na izrazuvanje kaj religijata, a ne i obelodenuvanje na argumentot, kako shto e sluchajot so empirijskiot i logichkiot um. Najgolemata zbrka kaj lugjeto, vkluchuvajki gi i vernicite-fundamentalsiti, e faktot deka tie religijata ja prifakjaat so nauchen ili filozosfki um.

Toa e kako onoa, koga so prst se pokazhuva Mesechinata i site vnimanieto go posvetuvaat na prstot. Koncentracijata treba da e na Mesechinata i prstot mozhe potpolno da se zaboravi. Toa e pontata na metaforata, da upati kon sushtinata, a ne samata da postane sushtina.

Ovoj podolg voved go napraviv za da se razbere deka nitu empirisjkiot, nitu pak logichkiot um ne mozhat da bidat dovolni za osoznavanje ili dokazhuvanje na site neshta vo Kreacijava, pa komentarite dadeni od chlenovite kako odgovori na postavenoto prashanje ne mozhat empirijski da se eliminiraat samo kako mitologiziranje, fantaziranje, iluzii i slichno. Toa bi bilo koncentriranje na prstot.

------

Sega, koga znaeme deka ti sledish empirijski um, i koga velish deka imash tochen podatok, konkreten odgovor za tvoeto empirisjko prashanje, redno bi bilo da ni go prezentirash i da ne soochish so nego. Koj znae, mozhebi kje se slozhime so tebe?

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:19
Postojat tri nachini na priod kon realnosta.

РЕАЛНОСТА ?

Еве ја реалноста .

Без Исус - Јешуа, реална личност од минатото , нема да има Христијанство , па со самото тоа нема ни постоење на Господ Бог .

Во времето на Исус има многу месии , многу пророци , МНОГУ . Но чинам дека неговиот крај го направил безсмртен , со која се отвара можноста за афирмирање на “ Господ Бог “

Нема тука филозофија , нема тука верувања , убедувања , полемики , тоа се факти .
Да , јас сакам да зборам за фактите , артефактите затоа што тие се реалноста , така се дијагностицираат нус појавите кај народот .

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:27
Chinam nema potreba od beskonechno neplodno diskutiranje okolu upotrebenata terminologija. Ako odime taka, na sekoe "da" od ednata strana mozhe da se nasadi "ne" od drugata. No na toj nachin nema da stigneme nikade, osven vo hranenjeto na nasheto ego i pumpanje na suetata.

Namesto toa, kazhi ni go tvojot empirisjki podatok.

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:38
Па не сме толку наивни .

Мислам , нема потреба на вас верниците да ви давам цитати од стариот завет , затоа што Господ Бог не се јавува во египетските хиероглифи , ниту на цртежите на гуштери во Австралија , и.т.н. ( за тоа напишав предходно )

Потребно е само да се соочат со вистината , да ја прифатат реалноста за да се овозможи полемика .
Вака , не , не иде .

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:39
Kako shto gledam, ti si toj shto ja kochi rabotava.

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:59

Kako shto gledam, ti si toj shto ja kochi rabotava.

http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?M=Q&PID=2282932&PN=6&TR=74 - Добро , така нека биде .

Според Библијата, по преминувањето на Црвеното Море и водечки на Израелиците кон пустината, Мојсеј беше повикан од Бога на гората Синајска, исто така се нарекува планината Хорив, на истото место каде што Мојсеј ..........

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 19:37
Sakash da kazhesh deka Gospod za prv pat im se pretstavil na lugjeto koga mu se javil na Mojsie vo gorata Sinajska?

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 23:06

Sakash da kazhesh deka Gospod za prv pat im se pretstavil na lugjeto koga mu se javil na Mojsie vo gorata Sinajska?

Мојсеј беше повикан од http://en.wikipedia.org/wiki/God - Бога на гората Синајска

Петокнижието претставува една целина, чија содржина е обележан од две значајни настани:
создавањето на светот,
човечкиот род и избраниот народ (Битие)

и

подготовките за влез во Хана (Ветената земја) (на крајот од Второзаконие).

Во овој период стануваат централните настани во античко еврејска историја:

Евреите избегнуваат од египетско ропство, Господ избира својот народ и му вети света земја, Мојсеј склучува сојуз (завет) со Јахве, оформува се законот на Евреите, Евреите патуваат во пустината.

Во Петокнижието се унапредуваат основите на целиот Стар Завет.

Клучните моменти се претставени како Божја потфат:

Божјите дела умешно прикажуваат на нарекуваат граѓаните на државата, дека Бог е голем, вездес и добар. Од неговите дела во Библијата се истакнуваат особено ослободувањето на нарекуваат граѓаните на државата од Египет (Излез) и нивното влегување во Хана (Исус Навиев). Со текот на времето овие настани, перцепција како посебен Божји дар, ќе станат симбол на конечната Црква Спас и спасение. Од тоа проличава вистинскиот карактер и литературни вид на Петокнижието: религиозна историја. Историјата на избраниот народ почнува со излезот од Египет и склучувањето на заветот на Синај (околу 1250 п.н.е.). Со појавата на национално сознание кај нарекуваат граѓаните на државата започнува и формирањето на Библијата во поширока смисла. Она што е напишано во Библијата за постари настани и мислите што му се припишуваат на претходните векови, се сметаат за запишани од Евреите преданија и мудрост на истакнати личности од еврејската древност. Меѓу нив се откроява Мојсеј, организатор на религијата на нарекуваат граѓаните на државата, нивниот прв водач и законодател.

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 00:25
Па Бог не се спомнува само во Библијата. Се спомнува и во постари списи, на пр. Риг-веда(еден од верските списи на древна Индија).

Ако ѕвездата Проксима Кентаури била спомната првпат во 20 век(1915 поточно), значи ли тоа дека претходно не постоела?

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 05:48
Pretpostavuvav deka eptendosadno1 kje se povika na Stariot Zavet.

Spored astronomskite pojavi objaveni vo Vedite, ovie sveti pisanija se stari najmalu 6.000 godini. Verojatno se daleku, daleku postari od toa... kako shto vekje rekov ponazad, nikoj ne ja znae tochno nivnata starost. Prvite pishani formi, so koi se organiziraat vedite vo knigi, datiraat od pred okolu 4-6000 godini, dodeka nivnoto originalno oralno prenesuvanje lingvistite go datiraat duri od pred 100.000 godini. Prosto neverojatni brojki koi za nashiot deneshen um pretstavuvaat nezamislivost od sekoj aspekt.   

I sega, koga kje se postavi prashanjeto "Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?" , navistina pretstavuva seriozen problem kolku dlaboko da se pojde vo istorijata na chovekovata civilizacija za da se pronajde soodvetniot odgovor.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 14:28

Па Бог не се спомнува само во Библијата. Се спомнува и во постари списи, на пр. Риг-веда(еден од верските списи на древна Индија).

Ако ѕвездата Проксима Кентаури била спомната првпат во 20 век(1915 поточно), значи ли тоа дека претходно не постоела?

Дали може да добијам цитат , посока или нешто слично ?

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 14:35

Pretpostavuvav deka eptendosadno1 kje se povika na Stariot Zavet.

Spored astronomskite pojavi objaveni vo Vedite, ovie sveti pisanija se stari najmalu 6.000 godini. Verojatno se daleku, daleku postari od toa... kako shto vekje rekov ponazad, nikoj ne ja znae tochno nivnata starost. Prvite pishani formi, so koi se organiziraat vedite vo knigi, datiraat od pred okolu 4-6000 godini, dodeka nivnoto originalno oralno prenesuvanje lingvistite go datiraat duri od pred 100.000 godini. Prosto neverojatni brojki koi za nashiot deneshen um pretstavuvaat nezamislivost od sekoj aspekt.   

I sega, koga kje se postavi prashanjeto "Која година се појавува “ Господ Бог “ , и каде ?" , navistina pretstavuva seriozen problem kolku dlaboko da se pojde vo istorijata na chovekovata civilizacija za da se pronajde soodvetniot odgovor.

Јас како атеиста - прагматичар , верувам дека писмото се јавило од прагматични причини , БОГ ТОА НЕ Е .

За да постои писмо , потребна е одредена критична маса и проблем кој треба да се реши .

Сепак , тоа писмо требало некој да го чита , значи не е исмислено или создадено за еден или двајца . Тука употребив логика , додека науката точно утврдила кое е најстарото писмо , каде и од кого . Тоа не се Евреите од Египет

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 14:59
Ne razbiram zoshto go objasnuvash ova...

Mislam deka nikoj nema da tvrdi oti pismoto i pismenosta bile rakopolozheni od Boga. No ako mislish na Svetoto Pismo koga govorish za "писмото", toa e neshto drugo.

Sekoj evrein (vernik) i hristijanin ja prifakja dogmata deka toa e Bozhji zbor prenesen preku prorocite i svetite apostoli. Se razbira, za evreite toa e onoa shto nie go narekuvame Star Zavet.

Sega dali ti, kako ateist, ili bilo koj drug, kje se slozhi so toa ili ne e sosema druga rabota. Za mene, na primer, toa se pisanija inspirirani od Boga. I ako nekoj reche deka toa znachi oti jas ne sum hristijanin, toa e OK so mene.

Ako mislish na Vedite koga govorish za "писмото", togash vazhi istoto shto go rekov i prethodno. Tradicijata za Vedite e tie da se prenesuvaat usno bidejki mnogu e vazhno kako se izgovaraat zborovite. Imeno, tie se prenesuvale na sanskrit jazik, koj od druga strana, kako i sekoj jazik, pretrpuval promeni. Koga posle desetici iljadi godini lugjeto zabelezhale deka usnoto predanie poradi vojni, bolesti i razni drugi prichini mozhe da ischezne, se reshilo Vedite da se soberat, sredat i napishat vo knigi.

Se razbira, pismoto ne bilo specijalno bogodadeno za zapishuvanje na Vedite.   

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 15:08

Ne razbiram zoshto go objasnuvash ova...

Mislam deka nikoj nema da tvrdi oti pismoto i pismenosta bile rakopolozheni od Boga. No ako mislish na Svetoto Pismo koga govorish za "писмото", toa e neshto drugo.

Sekoj evrein (vernik) i hristijanin ja prifakja dogmata deka toa e Bozhji zbor prenesen preku prorocite i svetite apostoli. Se razbira, za evreite toa e onoa shto nie go narekuvame Star Zavet.

Sega dali ti, kako ateist, ili bilo koj drug, kje se slozhi so toa ili ne e sosema druga rabota. Za mene, na primer, toa se pisanija inspirirani od Boga. I ako nekoj reche deka toa znachi oti jas ne sum hristijanin, toa e OK so mene.

Свеотот е огромен , особено во тој период , во периодот на “ светите книги “ .

Знаеш , не верувам во коинциденција , односно не верувам дека е случајно во секоја религија да постои дарување на богот , царот , поглавицата , тоа е секаде на светот , иако Инките и Евреите не биле ни приближно блиску .

Тоа го прифаќам како факт .
Но , неможам да прифатам дека господ бог им се појавил и ги повикал само Евреите , тоа е голем проблем за веронауката .

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 15:17
Sekoe veruvanje, koe podocna preminalo vo religija, vo zarodish se pojavilo kaj eden chovek koj podocna e proglasen od lugjeto za prorok.

Toj chovek ne se rodil samiot vo sredina na nekoja pustina, tuku imal majka i tatko, svoe semejstvo koe pripagjalo na nekoj narod.

Normalno e deka veruvanjeto pochnuva da se razviva i neguva vo ramkite na negoviot narod. E sega, ne mozha da se ochekuva toa veruvanje da ne bide relevantno tokmu za toj narod, a da bide za nekoj drug, na drugiot del od ovaa planeta.

So vojni, politiki, trgovski vlijanija, shirenje na pismenosta i t.n., tie religii vo razni vreminja se shirele niz razni teritorii i megju razni narodi, a isto taka, od navedenite prichini, znaele i da ischeznat.

Inaku, kako shto vekje dadovme primer so indijcite (da ne gi redime sega egipjanite, asircite, kinezite, maite...) religiite na razni narodi prepoznavaat Bozhjo javuvanje megju site niv, kaj nekoi i mnogu porano od onoa koe nie go prifakjame kako svoe nasledstvo preku evreite.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 15:40

Но , неможам да прифатам дека господ бог им се појавил и ги повикал само Евреите , тоа е голем проблем за веронауката

Ova ti e pogresno razbiranje za rabotite. BOG im se javil na prvite lugje Adam i Eva, znaci uste na pocetokot na covestvoto. BOG kontakiral so lugjeto uste od pocetokot na svetot.

Spored Svetoto Pismo, BOG go izbral Izrael kako Bozji narod  zaradi Avraam,predokot na Izraelcite koj bil mnogu pobozen covek, za preku negovoto potomstvo da se rodi Mesijata, t.e. ISUS HRISTOS

Pozdrav!

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 18:50

Sekoe veruvanje, koe podocna preminalo vo religija, vo zarodish se pojavilo kaj eden chovek koj podocna e proglasen od lugjeto za prorok.

Toj chovek ne se rodil samiot vo sredina na nekoja pustina, tuku imal majka i tatko, svoe semejstvo koe pripagjalo na nekoj narod.

Normalno e deka veruvanjeto pochnuva da se razviva i neguva vo ramkite na negoviot narod. E sega, ne mozha da se ochekuva toa veruvanje da ne bide relevantno tokmu za toj narod, a da bide za nekoj drug, na drugiot del od ovaa planeta.

So vojni, politiki, trgovski vlijanija, shirenje na pismenosta i t.n., tie religii vo razni vreminja se shirele niz razni teritorii i megju razni narodi, a isto taka, od navedenite prichini, znaele i da ischeznat.

Inaku, kako shto vekje dadovme primer so indijcite (da ne gi redime sega egipjanite, asircite, kinezite, maite...) religiite na razni narodi prepoznavaat Bozhjo javuvanje megju site niv, kaj nekoi i mnogu porano od onoa koe nie go prifakjame kako svoe nasledstvo preku evreite.

Sekoe veruvanje, koe podocna preminalo vo religija,

ПОДОЦНА ?
Не се согласувам ( постои временски период за климатизација ).

se pojavilo kaj eden chovek koj podocna e proglasen od lugjeto za prorok.

Не сум јас тој на кој му текнало да го преиспита постоењето на нешто што се нарекува БОГ , значи немам можности да станам пророк .

И ова , па не сум сигурен дека се божји , туку сметам дека се тоа појави ( природни) кои човекот ги толкувал на свој начин .

Да речеме дека се сили .

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 18:57

Но , неможам да прифатам дека господ бог им се појавил и ги повикал само
Евреите , тоа е голем проблем за веронауката
Ova ti e pogresno razbiranje za rabotite. BOG im se javil na prvite lugje Adam i Eva, znaci uste na pocetokot na covestvoto. BOG kontakiral so lugjeto uste od pocetokot na svetot.Spored Svetoto Pismo, BOG go izbral Izrael kako Bozji narod  zaradi Avraam,predokot na Izraelcite koj bil mnogu pobozen covek, za preku negovoto potomstvo da se rodi Mesijata, t.e. ISUS HRISTOSPozdrav!

Те лажат тоа тебе .

Адам и Ева имаат http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BA - ПУПАЦИ :

BOG im se javil na prvite lugje Adam i Eva, znaci uste na pocetokot na covestvoto.

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 19:08

ПОДОЦНА ?

Не сум јас тој на кој му текнало да го преиспита постоењето на нешто што се нарекува БОГ , значи немам можности да станам пророк .

И ова , па не сум сигурен дека се божји , туку сметам дека се тоа појави ( природни) кои човекот ги толкувал на свој начин .

Да речеме дека се сили .

Pa kako si go zamisluvash nastanuvanjeto na religijata? Nekako odednash, kompletno so seta teologija, zakoni i normi kje svetni vo glavite na site lugje vo eden ist moment - Op, bidna religija!

Ako ne go barash Boga nema nitu da go najdesh. Velish - kje veruvam ako go vidam. Jas ti velam veruvaj i kje go vidish. Toa e samo edno konceptualno svrtuvanje na svesta. Dodusha, ako si so empirijski um toa sigirno nema da ti se dopadne. Spored toa, ne znam kolkavi ti se shansite da stanesh prorok.

Ova e slichno kako da kazhesh - jas ne sum toj na koj bi mi teknalo da se zanimavam so kapitalizmot, nachi jas nikogash nema da bidam kapitalist? Pa, ako ne se zanimavash so karate nema nikogash da stanesh nitu karatist. Ako ne se zanimavash so muzika nema da stanesh muzichar, ako ne se zanimavash so duhovnosta nema nikogash da se produhovish. Ne znam shto ima chudno vo toa?

Inaku, seto onoa shto se sluchuva vo ovaa Kreacija se sluchuva preku deluvanje na sili. Toa e ochebijno.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 19:16

ПОДОЦНА ?

Да речеме дека се сили .

Pa kako si go zamisluvash nastanuvanjeto na religijata? Nekako odednash, kompletno so seta teologija, zakoni i normi kje svetni vo glavite na site lugje vo eden ist moment - Op, bidna religija!

Ako ne go barash Boga nema nitu da go najdesh. Velish - kje veruvam ako go vidam. Jas ti velam veruvaj i kje go vidish. Toa e samo edno konceptualno svrtuvanje na svesta. Dodusha, ako si so empirijski um toa sigirno nema da ti se dopadne. Spored toa, ne znam kolkavi ti se shansite da stanesh prorok.

Ova e slichno kako da kazhesh - jas ne sum toj na koj bi mi teknalo da se zanimavam so kapitalizmot, nachi jas nikogash nema da bidam kapitalist? Pa, ako ne se zanimavash so karate nema nikogash da stanesh nitu karatist. Ako ne se zanimavash so muzika nema da stanesh muzichar, ako ne se zanimavash so duhovnosta nema nikogash da se produhovish. Ne znam shto ima chudno vo toa?

Inaku, seto onoa shto se sluchuva vo ovaa Kreacija se sluchuva preku deluvanje na sili. Toa e ochebijno.

Религијата е имагинација , фантазија ... ?

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 19:17

Ova ti e pogresno razbiranje za rabotite. BOG im se javil na prvite lugje Adam i Eva, znaci uste na pocetokot na covestvoto. BOG kontakiral so lugjeto uste od pocetokot na svetot.Spored Svetoto Pismo, BOG go izbral Izrael kako Bozji narod  zaradi Avraam,predokot na Izraelcite koj bil mnogu pobozen covek, za preku negovoto potomstvo da se rodi Mesijata, t.e. ISUS HRISTOSPozdrav!

Те лажат тоа тебе .

Адам и Ева имаат http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BA - ПУПАЦИ :

BOG im se javil na prvite lugje Adam i Eva, znaci uste na pocetokot na covestvoto.

Od koga kako empirijski fakti, dokumenti i argumenti pochnalo da se koristat i umetnichki dela ?

Mislam deka temava definitivno se strkala vo bezdna...

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 19:32

Риг веда - книга 10, химна 129 (Песна за исконот) http://www.sacred-texts.com/hin/rvsan/rv10129.htm - текстот на санскрит
а тука е http://www.girija.info/?p=3335 - препевот на српски

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:17

Риг веда - книга 10, химна 129 (Песна за исконот) http://www.sacred-texts.com/hin/rvsan/rv10129.htm - текстот на санскрит
а тука е http://www.girija.info/?p=3335 - препевот на српски

Благодарам , но чинам дека тоа не е оној Бог кој јас го барам .

Но кој е, секако,
е познат, објави за нас,
кои не може?

Како ќе пристигнат,
тие се настанати,
од каде дојде создавањето?

Боговите дојде подоцна,
од создавањето на светот.

И тогаш, кој знае од што е тоа потекло?

Од каде што има развиено суштество,
е ова дело на неговиот или не,
Што на универзумот бдее во највисоките небото?
Тој и самиот го знае тоа, и не, можеби дури и тој знае.

Не сум експерт во тој јазик и , не сум баш сигурен дека се тработи за “ Бог “ , чинам дека тука има улога преводот во таквата дефиниција .

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:18

Те лажат тоа тебе .

Od koga kako empirijski fakti, dokumenti i argumenti pochnalo da se koristat i umetnichki dela ?

Mislam deka temava definitivno se strkala vo bezdna...

Само затоа што се спомнати Адам и Ева ?

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:27

Za slikite so Adam i Eva ...kojznae kako izgledale? Vo Biblijata ne e daden opis na nivniot fizicki izgled.

Ti gi prikaza kako da e toa fotografija od niv licno i izjavi," eve , imaat papoci, znaci ...rodeni se, BOG ne gi sozdal " голема%20насмевка

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:31

Za slikite so Adam i Eva ...kojznae kako izgledale? Vo Biblijata ne e daden opis na nivniot fizicki izgled. Ti gi prikaza kako da e toa fotografija od niv licno i izjavi," eve , imaat papoci, znaci ...rodeni se, BOG ne gi sozdal " голема%20насмевка

Јас сум атеиста , ја верувам дека Дарвин е во право , Адам и Ева се за мене уште еден мит , ма не се ни мит , они се ИЗМИСЛИЦА .

Па затоа се пошегував со пупакот , но некој го прими   

Нема Адам и Ева , јас сум наследник на амебата

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:33

Za slikite so Adam i Eva ...kojznae kako izgledale? Vo Biblijata ne e daden opis na nivniot fizicki izgled. Ti gi prikaza kako da e toa fotografija od niv licno i izjavi," eve , imaat papoci, znaci ...rodeni se, BOG ne gi sozdal " голема%20насмевка

Јас сум атеиста , ја верувам дека Дарвин е во право , Адам и Ева се за мене уште еден мит , ма не се ни мит , они се ИЗМИСЛИЦА .

Па затоа се пошегував со пупакот , но некој го прими   

Нема Адам и Ева , јас сум наследник на амебата

Hahah, nema problem brat, uzivaj...да

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:47
Кратко , исповед на еден атеист .

Низ светот постоеле многу записи , многу митологија затоа што науката не била сериозно прифатена .

Збирот од неколку записи со епска тематика создаде убедување , во ерата на спасители ( некој се замислувал Мојсеј , ке ги спасувал Евреите од Рим - ( вториот Египет ), бизарната смрт создаде безсмртник , со што другите спасители ја губат битката .

ВЕРО - Внатрешно Еврејската Револуционерна Организација се конституира на база на суровата смрт и битката продолжува .

Па така од следбеници се појави нова категорија , верници кои си собрале старите записи со епска содржина и си ги толкуваат кој како сака .

Нема капацитет форумов да има квалитетна полемика .

Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 23:51

Ne se slozuvam so tebe, no sepak go cenam tvoeto mislenje.

Датум на внесување: 04.Јуни.2010 во 19:17
Крајот на 8 век п.н.е.

Сумерскиот збор Лама, кој во Акадскиот јазик се преведени, како lamassu, се однесува на помош и заштита женски бог. Соодветните машки бог бил наречен alad, во акадскиот, šêdu (сп. хебрејски שד SED, СЕД) [1]. Во уметноста тие биле прикажани како хибриди, како крилат бикови или лавови со глава на човековите машко. Се уште има живи фигури на šêdu во барелеф и некои статуи во музеи. Забележителни примери на šêdu / lamassu чувани од музеи вклучуваат оние кои се во Британскиот музеј, музејот Лувр, Националниот музеј на Ирак, Митрополитот Музејот на уметност и Ориенталниот институт, Чикаго. Тие се обично му се припишува на античкиот Асирците. [2] [3] За да се заштитат куќи šêdu беа врежани во глина таблети, кои биле закопани под прагот на вратата на [се бара извор]. На влезот на палатите често се ставени како пар. На влезот на градови беа извајаниот во колосалните димензии, и се става како пар, по еден на секоја страна од влезот на градот, кои обично се врати во околните ѕидови, секој гледа кон еден од посериозните поени

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk