|
“ Опиум за народот “ |
Внеси реплика | страница <1 45678 11> |
Автор | ||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Доказ за болдираното има ли? Сепак, кога говориме за настани кои се поврзани со историјата и личности кои живееле во определен период, не може да говориме за некакви импулси, за кои ниту некој слушнал, ниту некој ги видел. Во однос на "трговците со опиум" и поврзаноста со св. Константин, не случајно ги изнесов токму св.Константин, па и светиот цар Теодосиј како противтежа на објаснувањата на марксизмот и комунистичкото учење за религијата и опиумот, односот на владеачката класа со религијата и слично. |
||||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Физички опиплив доказ нема, како што нема ни дека тој навистина имал визија пратена (наводно) од Бога пратена дека под знакот на крстот ќе извојува победа. Но има доста логика. Имено Христовото учење кое го познаваа апостолите беше прилично поинакво од она што Константин го аминуваше. На пр. првите христијани не прифаќаа воена служба, не градеа храмови и сл... Додека христијаните во Константиново време веќе беа доволно променети, многу од римскиот паганизам бил веќе навлезен во нивната вера така да промената на надворешната обвивка т.е. етикетата е лесна. На мрачните сили им одговарало такво „христијанство„ со кое народните маси ќе можат и понатака да се опиваат , а тие, демоните и понатака да им ги црпат силите на луѓето(преку принципот: Подели, врзи и владеј!) и да не дозволат создавање услови кои ќе водат кон спонтано градење на Христовото царството на Мирот.
|
||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Не би сакал да говорам за првите Христијани на оваа тема многу, но можам да ги споменам само куќата на војникот Корнилиј, кој пак е крстен од Светиот Апостол Петар, исцелувањето на слугата на војникот од Самиот Господ Исус Христос. Да не говорам за светите великомаченици Георгиј и Димитриј. За храмови не можело да стане збор, не можеле дури и да сакале да градат храмови, не случајно се криеле во катакомби и биле прогонувани Колку за потсетување, апостолите во почетокот проповедаа во синагогите и во Храмот во Ерусалим.
А зошто мора да е тоа нечестивиот, а визијата да не е од Бога? А кога говориш за животот, претпоставувам дека говориш за смртта на жената и синот, кои тој ги погубил, како нехуман чин. И за тоа имал причина. Синот е погубен по вина на таа негова сопруга, откако го наклеветила за силување ( знаеш и самиот дека силување на Императорка во тоа време значело велепредавство, па и која била казната ако Императорката го изневерувала Императорот, а со тоа го загрозувала континуитетот на неговата династија ) а потоа, откако св. Елена ја открила вистината, сопругата на св.Константин е погубена откако и завршила бременоста. Една римска поговорка вели: Царот не е должен да ги почитува сите закони, но добриот Цар тоа и го прави. Изменето од Македон - 19.Мај.2010 во 23:45 |
||||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Исус од една страна не ја укинал заповедта „Ти не треба да убиваш!„. Дури и ја надополни со „Онаш то сакате вам да ви го прават, правете им го вие на другите!„(сакаме ли да не бодат со копја, распнуваат, псујат и сл.?) и „Љубете ги своите непријатели!„ - Од друга страна го имаме Константин кој не сами ги газел сето време тие инструкции туку дури во еден момент вели(барем така е според преданието) дека имал визија оти „Под овој знак ќе победиш!„. Можел ли Христос да му испрати таква порака кога сето време подучувал нешто сосема различно?
Изменето од Majkl - 20.Мај.2010 во 00:08 |
||||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Вистинската Религија е фактот на БОЖЈАТА се'повржаност - од Која, од Кого произлегол човечкиот (на)род и - без Кого никој и ништо неможе да постои! Тоа што одредени (повеќе или помалку несвестни) луѓе ја злоупотребиле и злоупотребуваат религијата, тоа никогаш не ќе може да и' наштети на ВИСТИНАТА!
Набрзо (иншалах) сите ќе се разбудат и ќе ја увидат ВИСТИНСКАТА РЕЛИГИЈА! Даниел 2:44 |
||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Se slozhuvam so kazhanoto. Bog e so s'e i s'e e vo Boga. |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Ќе се воздржам од коментар на првата реченица(не за друго, да не ме банира месии за "верски Фанатизам" Инаку за тоа со војната служба го имам коментирано и друг пат.Значи пак да повторам во апостолско време тоа противење на воената служба(кое го вадиш од контекст) се однесува на тоа што од сите римски војници(барем тоа се очекувало)да ПРИНЕСУВААТ ЖРВТИ НА ИМПЕРАТОРОТ И БОГОВИТЕ. ПРОТИВ ТОА БИЛЕ РАНИТЕ ХРИСТИЈАНИ,а не против воена служба како таква. Ако би било така зашто Свети Јован Крстител не им рекол на војниците кои дошле кај него дека треба да ја напуштат својата служба туку им рекол само да не присилувата никого и да бидат задоволни со своите плати. Али сега незнам па каков став има твојат верска зедница спрема Св.Јован Крстител(може бил опасен тип,не знам) но за нас Правоверните христијани таа случка кажува СЕ за ставот на Црквата за воената служба како таква. Инаку за потцетување војниците кои дошле кај Крстителот биле Евреи во служба на локалните кралевите(Иродовците) поставени од римскиот сенат,затоа и од нив не се ни барало да принесуваат жртво на римскиот култ.
Го почитуват вашиот верски став (со кој не се согласувам и кој не држи вода) но нејсе .... Само би рекол дека многу ми е жал што се сака да се протури некоја идеја(која нема никава историска поткрепа туку само NEW AGE пуста желба) дека Господ Исус Христос и неговите апостоли биле нешто ко некоја надувана со трава хипи дружина од пред 2000 години,кои викале на сите пис он ју ту!! али што е тука, тука е. |
||||||||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Јас, не би можел - така сигурно - да гарантирам дека БОГ е баш со се'! (2 Коринт. 6: 14, 15) Но, сега нешто друго: Зошто - како што може да се почувствува од некои зборови во некои постови - некои луѓе многу ја мразат религијата? Лично мислам дека - покрај преперсоналната и трансперсоналната - дури и персоналната религија е еден многу скапоцен бисер, кој за жал доста бил и е злоупотребуван за нечисти цели. Еве - подолу на сликата - еден прекрасен член на преперсоналната религија. Зарем се'уште некој може - покрај вакви членови, кои се плодови на пероналната - да има нешто против оваа религија? Изменето од spiros - 20.Мај.2010 во 16:18 |
||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Kolku shto se sekjavam, vekje so pravo ti beshe prefrleno deka za site koi ne se slozhuvaat so tvoeto veruvanje velish deka se protiv Boga ili protiv bilo shto pozitivno i doblesno.
Istoto sega go velish i za religijata - tie ja mrazat religijata. Ili kako shto imash kazhano porano, tie go mrazat Pavle, mrazat ova ili ona. Neslozhuvanjeto so neshto ne znachi mrazenje na neshtoto. I pravi razlika megju vera i religija. Verata e lichna rabota megju chovekot i Boga, a religijata, onakva kakva obichno ja podrazbirame (ostavi go sega religiozniot odnos kon neshtata) dodeka govorime za nea, e institucijalna vera. Ima mnoshtvo lugje koi imaat odredeni veruvanja, no ne se slozhuvaat so odredena religija. Ima lugje koi ne se slozhuvaat so nekoi religii ili so site religii poradi nekoi raboti vo vrska so niv. Mozhebi e toa poradi nekoi dogmi, nekoi postulati, pretpostavki, obichai, struktura i postavenost na institucijata i t.n. Nesoglasuvanjeto so bilo shto ne znachi samoto po sebe mrazenje. Ako gi razbereme ovie raboti nema da ni se sluchat postojanite nesakani i neplodni raspravii na forumov. Uploaded with ImageShack.us Изменето од Messenger - 20.Мај.2010 во 17:14 |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
spiros, mozhesh da objasnish shto podrazbirash pod terminite "преперсонална религија", "трансперсонална религија" i "персонална религија".
P.S. Imam zabelezhano deka imash obichaj na skoro sekoj komentar da postirash ubavi fotografii kako ilustracija ili potkrepa na onoa shto go pishuvash. Sakam da ti kazham deka nechijata ubava fotografija ne bila napravena, nitu znachi , nekakokv dokaz za onoa shto go komentirash. Ubavata slika ne go pravi komentarot poubav, posiguren, potochen ili pobozhenstven. Ako napishanite zborovite ne se dobri, nikakva slika nema da gi popravi ili stochni. Uploaded with ImageShack.us Изменето од Messenger - 20.Мај.2010 во 17:13 |
||||||||||
|
||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Секако, но и Апостолите никаде не побарале од никој да ја напуштат воената служба, па ни самиот Господ Исус Христос, а како што кажа ahmar1 ниту пак Св. Јован Крстител. Тоа доволно говори, независно што некои денес, од одвратноста која ја чувствуваат кон воената служба поради сите настани во дваесеттиот век, во кои животот го загубија милиони.
Секако дека не се врзувале, но сепак таму проповедале, одела на празниците и слично.
Секако дека не трева да се убива, но, ќе те потсетам, Исус Христос говори и за казни, говори и за војни, па и говори дека најголема љубов е да се даде животот за ближниот. Инаку, должноста на Царот е да се грижи за своето население, па и да го заштитува.
Дали за Царот важи законот? Каков верник е некој ако ги прекршува сите закони постојано? Зарем Царот требал да дозволи Лициниј да ги убие сите Христијани, неговата жена да помине неказнето за убиството кое го предизвикала со своите сплетки и да не ја изврши правдата? Сепак, тој бил Цар и требало да се грижи за своето население. Зарем денес раководството на државата треба да гледа како некој го масакрира населението кое ги избрало и чија безбедност и права се обврзле да ги чуваат? Замисли дека си Претседател на една држава, а истата е нападната од терористи кои покрај војската го напаѓаат и цивилното население. Нема да реагираш? Нема да потпишеш наредба ба напад? Ќе го оставиш населението на милост и немилост на напаѓачите?
Дури и во Библијата се говори за праведни Цареви и какви тие треба да бидат, чинам нема потреба да поставувам стихови, затоа што и таму праведните Цареви го почитуваат Законот. Изменето од Македон - 20.Мај.2010 во 19:56 |
||||||||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Zarem na BOGA,na JLUBOVTA,na SAMIOT ZHIVOT,mu e potrebna nekakva garancija ili dokaz, pa da mozheme da garantirame ili da go dokazheme negovoto prisustvo? Zarem "DEDO BOZHE"kje me iskara i kje me kazni ako ne sum umna,pa ne kje bide so mene? Ako nekoj nekade nemozhe da go "vidi" ili pochuvstvuva BOGA toa ne znaci deka go nema.I zarem TOJ ne ni e celo vreme isred" nosot" odnosno sekogash OVDE i sekogash SEGA odnosno NASEKADE i so SE. I se nadevam deka sega ne pravam druga "METAFIZICHKA ANOMALIJA"so ZAREM. Изменето од viktorija123 - 20.Мај.2010 во 18:43 |
||||||||||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
opiumot vo recenicata pretstavuva opravduvajne za toa sto sakal toj da go vovedi vo sistemot, stravot kaznuvajneto nasilstvoto kako normalno nesto. a sto se odnesuva do religijata taa ne uci deka normalno nesto e blagodetta vo lujdzeto i gledajneto vo materijata okolu sebe e kako da sodrzi svetlina i spokojstvo,mir i tisina.sto seto znacejne e sobrano vo zborot isus hristos.ne se odlucile lujdzeto slucajno da bidat hristijani so toa tie prifatile da gradat svet na mirot i................. |
||||||||||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
i da se doiskazam za delot so gospod ova e osnovnoto nesto zosto toj zbor se spomnuva.go na angliski znaci napred a pod asocira na podsvest pa taka so spomnuvajneto na toj zbor nie ja aktivirame percepcijata na toa sto e pred nas i voopsto nesne togas opieni nego sne najrazbudeni zatoa vo biblijata se veli koj ke trgne po stapkite na bog ke progleda i ke proslusa.
|
||||||||||
Внеси реплика | страница <1 45678 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |