IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Вонбрачен Sexappeal ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вонбрачен Sexappeal ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 23:34
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Spiros ti kako Pravoslaven Hristijanin veruvash vo seto ovaa sto go velish ????

А кој тоа вели дека јас некогаш сум бил достоен да се наречам Православен или Христијанин?
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 23:44
Originally posted by spiros spiros напиша:

Spiros ti kako Pravoslaven Hristijanin veruvash vo seto ovaa sto go velish ????

А кој тоа вели дека јас некогаш сум бил достоен да се наречам Православен или Христијанин?

Prosti ako te navrediv....

Sekoj onoj koj veruva vo Pravoslavjeto i vo Boga dostoen e da se narece Pravoslaven Hristijanin, mislam deka e isto i so tebe ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 20:01
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Osven Templarius nikoj drug ne se izjasni po prashanjeto:

Dali tvrdite deka vo promashenite brakovi, vo koi sopruzhnicite zhiveat vo sekojdnevno izmachuvanje, lugjeto moraat po sekoja cena da ostanat zarobeni vo mizernata zaednica namesto da si ja pobaraat svojata ljubov i srekja so onoj koj navistina bi ja ispolnil Bozhjata zhelba za nash prijaten, ubav, ploden, srekjen i blagosloven zhivot ???

Еве што вели Исус:
"Јас, пак, ви велам: ,Секој што се разведува од својата жена - освен ако таа извршила прељуба - ја наведува на прељуба; и секој што стапува во брак со разведена жена - извршува прељуба.-" (Матеј 5:32)

Што велам јас-да се направи обид да се спаси бракот, самиот брак е компромис. Мора да се даде шанса, особено ако има деца. Ако ептен не оди, претставува измачување, а има услови за развод (многу бракови особено кај нас денес опстојуваат поради економски причини, односно економска зависност на едниот сопружник) подобро е да се разведе. Никој не е должен да трпи некого, особено не денес.

Potpolno se soglasuvam so postot na  Maria Magdalena.

Edinstvena bibliska  pricina za razvod e bludot, odnosno neverstvoto, togas nedolzniot partner koj e izneveren ima pravo da podnese baranje za razvod.

Druga opravdana pricina za razvod moze da bide ako bracniot sopruznik go maltretira fizicki i psihicki svojot partner i go doveduva negoviot zivot vo opasnost , kako i zivotot na decata.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 22:49
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Druga opravdana pricina za razvod moze da bide ako bracniot sopruznik go maltretira fizicki i psihicki svojot partner i go doveduva negoviot zivot vo opasnost , kako i zivotot na decata.

Zaedno so Templarius, ti si edinstveniot hristijanin koj go veli toa.

Site drugi molchat i postojano prepishuvaat tugji misli nemajki hrabrost da gi iznesat svoite.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 23:52
Semejnoto nasilstvo e fakt koj e sekojdnevie na mnogumina okolu nas ako ne i na nas samite, fakt e deka ima mnogu nasilstvo vo brakovite i fakt e deka toa e podrzano pokraj drugo i od strana na razni tolkuvanja na religiite ...

Zarem treba da mizime za toa i da se pravime blesavi, fakt e deka odredeni citati od k*ranot i od biblijata go podrzuvaat toa i na nekoj nacin mu davaat odvrzani race na nasilnikot da pravi sto mu e volja, dodeka drugiot partner go stava vo podredena polozba ... Toa im odi na raka na onie koi demek ja razbrale verata a im odi i na raka na nasilnicite...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 00:09

... Druga opravdana pricina za razvod moze da bide ako bracniot sopruznik go maltretira fizicki i psihicki svojot partner i go doveduva negoviot zivot vo opasnost , kako i zivotot na decata.

Vo takvi sluchaevi:

1. Privremeno distanciranje, se do stabiliziranje na duhovnata sostojba na nasilnikot, no i na ugnetuvanite.

2. Objektivna analiza na celokupnata duhovna, telesna i socijalna sostojba na semejstvoto.

3. Prevzemanje konkretni psiho - socijalni merki i tretmani, so cel da se raschisti i podobri sostojbata, so krajna cel da se dobie prvobitnata sostojba.

4. Pri otpor i nespremnost na sorabotka od strana na nasilnikot (nasilnichkata) ili eventualnite prichiniteli koi vodat do disharmonija, distanciranjeto bi mozhelo da premine vo razdelba.

5. BOG da chuva od lugje koi chovekovata (ili bilokoja druga) volja ja stavaat pred BOZHAJATA!

AMIN

in Time & Eternity!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 00:16

Taka e brate spiros, ubavo go obrazlozi toa.

Brakot ne treba da se napusti pod bilo kakov izgovor, NO, ako sopruznikot e psihicki i fizicki maltretiran i toa sekogas se povtoruva treba da se prezeme cekorot pod broj 4  od tvojata lista.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 01:09

... Druga opravdana pricina za razvod moze da bide ako bracniot sopruznik go maltretira fizicki i psihicki svojot partner i go doveduva negoviot zivot vo opasnost , kako i zivotot na decata.

Vo takvi sluchaevi:

1. Privremeno distanciranje, se do stabiliziranje na duhovnata sostojba na nasilnikot, no i na ugnetuvanite.

2. Objektivna analiza na celokupnata duhovna, telesna i socijalna sostojba na semejstvoto.

3. Prevzemanje konkretni psiho - socijalni merki i tretmani, so cel da se raschisti i podobri sostojbata, so krajna cel da se dobie prvobitnata sostojba.

4. Pri otpor i nespremnost na sorabotka od strana na nasilnikot (nasilnichkata) ili eventualnite prichiniteli koi vodat do disharmonija, distanciranjeto bi mozhelo da premine vo razdelba.

5. BOG da chuva od lugje koi chovekovata (ili bilokoja druga) volja ja stavaat pred BOZHAJATA!

AMIN

Se soglasuvam so bratot Spiros, ovaa e na mesto...

No moram da zabelezam, sto vo slucaj koga nasilstvoto ne e tolku ocigledno, koga e sokrieno i koga poradi strav i sram, se izbegnuva priznavanje ili pak se pribegnuva kon opravduvanje na istoto ????

Изменето од Templarius - 12.Мај.2010 во 01:09
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 00:05

... No moram da zabelezam, sto vo slucaj koga nasilstvoto ne e tolku ocigledno, koga e sokrieno i koga poradi strav i sram, se izbegnuva priznavanje ili pak se pribegnuva kon opravduvanje na istoto ????

Вистинскиот лек - и решение - за сите ненормални состојби на човекиот дух, доаѓа од БОГА !

Да Му се (по)молиме на Творецот за Неговиот исцелетелен Светол Дух!

Поздрав

п.с. Во мојот предходен пост, под точка 4, во најлошиот случај се зборува за разделба а не за развод!
Ве молам согледајте ја разликата.

Па така, значи, ако вие, кои сте лоши, умеете да им давате добри дарови на чедата свои,
колку повеќе небесниот Отец ќе им даде Дух Свети на оние што Му бараат?”
(Лука 11:13)

Изменето од spiros - 14.Мај.2010 во 00:10
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 01:12

п.с. Во мојот предходен пост, под точка 4, во најлошиот случај се зборува за разделба а не за развод!
Ве молам согледајте ја разликата.

Spiros brate, jas mislam deka ti treba da ja objasnish taa razlika zasto ocigledno sega se raboti za igri so zborvi i samo ti znaes deka ja igrame taa igra...

Изменето од Templarius - 14.Мај.2010 во 01:13
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 09:14

Spiros brate, jas mislam deka ti treba da ja objasnish taa razlika zasto ocigledno sega se raboti za igri so zborvi i samo ti znaes deka ja igrame taa igra...

Се сеќавам како низ магла, кога бев малечок (2-3 години) една ноќ мајками ме зеде за рака и отидовме кај вујкоми кој што живееше под кирија во близина на нашата куќа. Куќата, дворот, дури и тапацирот на коклиците мие прилично јасно се’уште пред очи, но таткоми, мајками, вујкоми, вујнами, ... ми се некако во магла.

Што не мие избледено е фактот дека и покрај разделбата и покрај советите на некои “мудреци“ кои и ги даваја на мајками, таа не се разведе од таткоми туку му прости, простуваше и простува се’ до ден денешен!

Ја примети ли разликата и увиде ли дека разделбата и разводот не е празна игра на зборови ? Ако се’уште не, тогаш засигурно би требал да ги запознаеш дечињата на мојата сестра, која е родена после гореспоменатата разделба!

Поздрав

п.с. Пред неколку месеци на таткоми му беше дијагностиициран зол рак. После повеќе децении - во болницата - пак ја видов мајками како со таква чиста љубов и без капка горчина го милува таткоми утешувајќи го, што незначи дека и потполно ги заборавила двете мои несудени братчиња кои била приморана (од страна на некои членови на мојата фамилија) да ги абортира!

Изменето од spiros - 16.Мај.2010 во 00:26
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2010 во 00:07
Bez vrtenje kako "kisha oko Kragujevca", najgolemiot broj hristijani prekjutno se izjasnija deka shtom ednash kje se vleze vo brak, tamu se ostanuva zasekogash, bez obzir na s'e, osven za preljuba.

Znachi mora da se trpi maltretiranje, tepanje, psihichka tortura... mozhete da nabroite s'e shto kje vi padne na um, osven preljuba. A seto toa ne e nishto drugo osven nedostatok na ljubov.

So drugi zborovi, znachi deka mora da se zhivee zaedno iako, po bilo koja prichina, povekje nema ljubov megju sopruzhnicite.

A ako povekje nema ljubov, togash se zhivee pod prisila na formalniot zakon za skluchen brak.

A ako neshto se pravi pod prisila, a ne od ljubov i za ljubov, togash toa vo osnova ne e hristijanski.

I mozhe i ponatamu do besvest da se vrti vo krugovi "kao kisha oko Kragiuevca" i so mnogu zborovi da ne se kazhe nishto, pa taka samo da se ostane mokar do koski... zatoa shto toa ednostavno ne drzhi voda.

Изменето од Messenger - 15.Мај.2010 во 00:32
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2010 во 00:33
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... So drugi zborovi, znachi deka mora da se zhivee zaedno iako, ...

Слободата на тие што веруваат се содржи во тоа, што: под погоре споменатите услови нити мора да се живее заедно, нити пак мора да се разведе, нити пак мора да се живее во безнадежност дека никогаш насилникот не ќе се разбуди од смртниот сон, не ќе биде исцелен и исчистен од нечистиот дух!

Кога само би знаеле и какви поинакви практични животни приказни постојат, засигурно би обрнале повеќе внимание и би имале поголем респект кон оние брачни другари кои надусловно љубат и остануваат верни!

Изменето од spiros - 15.Мај.2010 во 00:38
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2010 во 00:45
Hristijanstvoto ne propoveda fizichko i psihichko nasilie, no ako se raboti za brakot, togash glavata kje ja zavrti na drugata strana... s'e dodeka ne se napravi preljuba.

Hipokrizija!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,180 секунди.