IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСУС бил обрежан...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСУС бил обрежан...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 18:11
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Не се раздвоени децата, туку е сите кои се "ЗА" против сите кои се "ПРОТИВ" Исус и Библијата, ...
Тој зборувал за своето учење, не за Библијата. Библијата сеуште не била составена комплетно во времето на Исус од Назарет, па за да можел да зборува во тој контекст.
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 22:02
Здраво Мајкл,

јас верувам во СЕМОЌЕН Господ, надвор од времето, па и знае СЕ` бидејќи за него нема "пред" и "после". Ние луѓето сме заглавени во "времето" и во "пред и после", и затоа често пати се обидуваме беспомошно да го разбереме Господ со нашите поприлично лимитирани сетила и интелект.

Инаку следниве примери би биле "печатна грешка" или "граматичка грешка", но не се ни едното ни другото, туку покажуваат (за народните маси со школување колку првите верници во Јудеја пред 2000 години) дека Исус е надвор од времето:

58 Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: Јас Сум, пред да се родил Авраам.” (Јован 8:58)

1 Кога Исус го изговори тоа, ги подигна очите кон небото и рече:...
24 Татко, сакам оние, кои си Ми ги дал, да бидат со Мене таму каде што Сум Јас, за да ја гледаат Мојата слава, што Ми ја даде, зашто Ме љубеше пред создавањето на светот. (Јован 17:24)

И Живиот Семоќен Господ Бог Исус Христос, во својата МИЛОСТ се ни оставил ЕДНА ЕДИНСТВЕНА Книга за да го познаеме и да имаме вера и надеж, но содржината "не е ништо ново".

И затоа сум уверен дека Библијата/Законот Е уште "пред" светот .... или така нешто. (зимај ги како примарни цитатите од Библијата, а не моите зборови и "дефиниции")

Поздрав,

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 22:40
Твое право е да имаш свој став, но она кое сакав да го речам токму низ стиховите кои ги наведе јасно ги објаснуваат работите:
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

58 Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: Јас Сум, пред да се родил Авраам.” (Јован 8:58)

1 Кога Исус го изговори тоа, ги подигна очите кон небото и рече:...
24 Татко, сакам оние, кои си Ми ги дал, да бидат со Мене таму каде што Сум Јас, за да ја гледаат Мојата слава, што Ми ја даде, зашто Ме љубеше пред создавањето на светот. (Јован 17:24)

Цитатие укажуваат дека Христос постоел пред светот и векот. Тој никаде не вели: „Вистина ви велам: Библијата е пред Авраам„ туку „Јас Сум пред да се родил Авраам„.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 23:15
Isus ne pishuval Biblija, Bog ne pishuva Biblii...

Biblijata i sekoja druga zbirka pisanija se chovekovi dela inspirirani od Boga.

Koga kje se razbere toa, s'e drugo stanuva mnogu pojasno.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 23:48
Во која друга книга да читам за Господ Бог Исус Христос ??

Кој е тој друг барем еден наслов или име на автор на книга или филм или mp3 ??

14 Исус во одговор им рече: „Иако сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде дојдов и каде одам, а вие не знаете од каде дојдов и каде одам.
15 Вие судите според телото; Јас не му судам никому.(Јован 8:14-15)

16 Целото Писмо е од Бога вдахновено... (2 Тимотеј 3:16)

13 И беше облечен во облека потопена во крв, и името Му е: Божјо Слово.
14 А небесните војски на бели коњи, облечени во бел, чист лен, го следеа.
15 И од Неговата уста излезе остар меч, за да ги удира со него народите; и Тој ќе им биде Пастир со железна палка; и Тој ќе ја гази кацата на виното на лутиот гнев на Бога Сèмоќниот.
16 А на Неговата наметка и на Неговото бедро има напишано име: „Цар на царевите и Господар на господарите.” (Откровение 19:13-15)

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 08.Мај.2010 во 23:48
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 00:03

Dobar argument.

Onoj shto pishuval inspiriran (vdahnoven) od Boga pishuva deka inspiracijata mu e od Boga.

Toa go zboruvam i jas.

Bog ne pishuva Knigi, lugjeto gi pishuvaat inspirirani od Boga. Koj kolku bil inspiriran, tolku napishal. Samiot Bog rekol deka lugjeto nema nikogash potpolni da go osoznaat.

Zatoa ne treba da se fakjame za inspiraciite kako za slepi za stap, tuku da se inspirirame od niv, da se vdahnuvame vo nasheto i Bozhjeto otkrivanje.

Bog ne pishuva Biblii, lugjeto gi pishuvaat.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 00:34
Живиот Исус Христос Лично дал, покажал "Тој го покажа", Тој сведочи и ни оставил, и "запечатил".

После Откровение 22:21 (последниот стих од Библијата) нема веќе Божји книги, туку само човечки.
А за "референците" на "човечкото" пуштете ТВ па кажете што ќе видите.

Па така и моите зборови на човек-грешник можете "мачки о реп да окачите".

Од Живиот Господ Исус Христос ја знам само Библијата.

Ако кој има други авторитети, нека си чита од нивните закони.

1 Откровение на Исуса Христа, што Бог Му го даде, за да им покаже на Своите слуги, што треба да стане скоро, и Тој го покажа тоа преку Својот ангел, испратен при Својот слуга Јован,(Откровение 1:1)

18 Јас му сведочам секому, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој им додаде нешто, Бог ќе му додаде од злата опишани во оваа книга.
19 А ако некој одземе нешто од зборовите на книгата на оваа пророштво, Бог ќе му го одземе неговиот дел од дрвото на животот и од светиот град, кои се опишани во оваа книга.

20 Оној, Кој го сведочи ова, говори: „Да, доаѓам скоро!” - Амин! Да дојди! Господи Исусе!
21 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос со сите вас. Амин! (Откровение 22:18-21)

Поздрав,
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 01:31
Niko777, imash potpolno pravo da gi tolkuvash pisanijata vo Biblijata kako shto smetash deka za tebe e ispravno.   

Bilo kako, da se vratime na temata "ИСУС бил обрежан..."

Изменето од Messenger - 09.Мај.2010 во 01:32
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 14:07

Tomino evangelie
(53) Isusa ucenicite go prashaa, "Dali obrezuvanjeto e potrebno ili ne ?"
Toj im reče, "Da e potrebno, otecot vece obrezani vo nivnite majki ce gi zacnuvashe.

Изменето од Templarius - 09.Мај.2010 во 14:07
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 11:54
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Tomino evangelie
(53) Isusa ucenicite go prashaa, "Dali obrezuvanjeto e potrebno ili ne ?"
Toj im reče, "Da e potrebno, otecot vece obrezani vo nivnite majki ce gi zacnuvashe.

Evangelie po Trpo Pijanicata:

"pravi shto sakash i ne se obrezuvaj i pij samo Skopsko"

I sega treba i ova da se sledi?

Ako Sinot Bozji bil obrezan, (shto site se slozuvaat vo toa), i velat deka On ispolnil i ukinal, zoshto togash Negovite sledbenici od prvata generacija go pravele istoto i ne bilo problem?

Galatjanite 3:29

Изменето од sk - 04.Октомври.2010 во 13:18
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 14:28
sk, tvojov argument kje drzhashe samo pod eden uslov: ako Isus samiot go odbereshe sopstvenoto obrezuvanje.

No bidejki toa bila evrejska tradicija toj bil obrezan kako bebe, bez shansa da go dade svojot glas vo vrska so toa.

Inaku ne gledam deka ima bilo kakov problem so Boga ako nekoj pravi ili ne pravi obrezuvanje. Obrezuvanjeto e tradicija na davanje zhrtva, davanje zbor, posvetuvanje, isto kako shto pravat i muslimanite ii nekoi drugi civilizacii i veri so tetoviranja ili nekoi drugi obichai.

Za nekogashnite narodi toa pretstavuvalo neshto, denes zname deka toa e formalnost bidejki ne znachi garancija za nishto.

Kako shto kazha Isus, edinstevanata garancija e onoa shto go nosime vo nasheto srce, a ne metaniite shto gi pravime po tradiciite, obichaite i dogmite na sveshtenicite.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 14:34
"Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,

17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело." - 2 Timotej 3:16.17

Ovoj tekst ne go vklucuva "noviot zavet" kako del od Pismoto, tuku se misli na Tanakh, "stariot zavet", zoshto vo vremeto koga ovie zborovi se izgovoreni, "noviot zavet" ne postoel (pocetocite na pishuvanje na "noviot zavet" se nekade posle A.D.50). Se shto ucele bilo od "stariot zavet", od istoto meshto ucel i Sinot Bozji, i tamu pishuva za obrezanieto po telo i po srce. Vprocem, dokolku nekoj saka da go vidi Boga neka gi ispolni uslovite vo ezekil 44:9.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 16:18
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

sk, tvojov argument kje drzhashe samo pod eden uslov: ako Isus samiot go odbereshe sopstvenoto obrezuvanje.

No bidejki toa bila evrejska tradicija toj bil obrezan kako bebe, bez shansa da go dade svojot glas vo vrska so toa.

Inaku ne gledam deka ima bilo kakov problem so Boga ako nekoj pravi ili ne pravi obrezuvanje. Obrezuvanjeto e tradicija na davanje zhrtva, davanje zbor, posvetuvanje, isto kako shto pravat i muslimanite ii nekoi drugi civilizacii i veri so tetoviranja ili nekoi drugi obichai.

Za nekogashnite narodi toa pretstavuvalo neshto, denes zname deka toa e formalnost bidejki ne znachi garancija za nishto.

Kako shto kazha Isus, edinstevanata garancija e onoa shto go nosime vo nasheto srce, a ne metaniite shto gi pravime po tradiciite, obichaite i dogmite na sveshtenicite.

Potpolno pogreshno.

Avram ne se cenkal i postavuval uslovi shto da dade, a shto da zeme. Toa Bog licno go rekol. Sinot Bozji rekol deka ne smenil nishto shto Negoviot Tatko rekol. Jovam, znaci posle voskresnuvanjeto, veli 2 Jovanova 9 - nemash ista nauka (citaj ne si obrezan kako Sinot Bozji) gi nemash NIV.

Ova nema vrska so sk i negovite argumenti.

Obrezanieto ne e evrejska tradicija, tuku e znak na zavetot megju Avramovite potomci i dijdencite spored ista vera (Galatjanite 3:29). Hristijanite se dvojat kako nekoja si posebna zashtitena rasa i si dozvoluvaat da mozat da gi tumacat rabotite kako niv im odgovara. Toa Vatikan go pravi, a site densehni hristijani samo gi sledat niv, za da eden den zavrshat site kaj tatko Rajcinger (toj od Vatikan).

Mnogui e dobro shto ti ne gledash pricina, zoshto ne zavisi me od tvoite mislenja, tuku od mislenjata na Boga. On gleda pricina i zatoa rekol, pazete i ne go menuvajte mojot zbor (parafrazirano e ova - veke stanav banalen so povtoruvanje na isti stihovi koi vie gi gazite)

Toa shto deneshnite denominacii si sozdale nauka da za niv toa ne e problem, i se razbira vo imeto na Boga, ne znaci deka se ispravni. Vprocem, site ke se pojavat pred Boga, a tamu VAZAT NEGOVITE INTERPRETIRANJA NA NEGOVIOT NEPROMENLIV ZBOR.

Изменето од sk - 04.Октомври.2010 во 16:22
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 17:25
Originally posted by sk sk напиша:

"Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,

17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело." - 2 Timotej 3:16.17

Ovoj tekst ne go vklucuva "noviot zavet" kako del od Pismoto, tuku se misli na Tanakh, "stariot zavet", zoshto vo vremeto koga ovie zborovi se izgovoreni, "noviot zavet" ne postoel (pocetocite na pishuvanje na "noviot zavet" se nekade posle A.D.50). Se shto ucele bilo od "stariot zavet", od istoto meshto ucel i Sinot Bozji, i tamu pishuva za obrezanieto po telo i po srce. Vprocem, dokolku nekoj saka da go vidi Boga neka gi ispolni uslovite vo ezekil 44:9.

Potpolno si vo pravo.

No ti si interpretirash kako sho ti godi na doktrinata shto ja sledish.

Imeno, pokazhi mi kade citatot veli deka treba bukvalno da gi sledish pisanijata?

Ushte povekje, kade pishuva deka tie se BUKVALEN Bozhji zbor?

Posocheniot citat veli tokmu sprotivno od seto onoa za shto se zalagash vo tvoite komentari.

Toj veli deka CELOTO Pismo e od Boga VDAHNOVENO i deka kako takvo e polezno za POUKA, VOSPITUVANJE i IZOBLICHUVANJE.

Ne ja zabelezhuvash razlikata od bukvalen Bozhji zbor do vdahnoveno od Boga?

Ne ja zabelezhuvash razlikata od polezno za pouka do bukvalno sledenje na sekoja bukva?

Kako shto veli narodot - "mnogu arno ne e na arno!"

Изменето од Messenger - 04.Октомври.2010 во 17:26
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.