|
ИСУС бил обрежан... |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Istorijski gledano, Dela se napishani posle Pavlovite pisanija.
Spored toa, Pavle e perjanicasta na taa doktrina, a drugite sledat po nego. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Tor
Сениор Регистриран: 25.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 628 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sv.Pavle, nikako Isus, go rasiril hristijanstvoto!!!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Апостолската конференција во Ерусалим (или Ерусалимскиот собор) била околу 50 година. Павловите писма се пишувани потоа. Значи прво сите апостоли заедно ги расчистиле овие работи, а дури потоа апостолот Павле пишувал околу тоа. |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
The first Christians were the Jews who believed that Jesus was the Jewish messiah. They used an early Gospel of Matthew, and their beliefs are in accordance with the earliest reports of the gospels of Luke and Matthew, and with Jewish prophecy. The term Ebionite "was at first [...] a common name for all Christians, as Epiphanius (d. 403) testifies (Adv. Haer., xxix. 1)."2. But Ebionite Christianity did not remain the only form of Christianity, and St Paul preached that the Jewish Law was no longer necessary for salvation. This less strict form of Christianity gained many converts, especially amongst the gentiles (non-Jews), for whom circumcision was distasteful. Christian groups arose who rejected the Jewish foundation of Christianity.
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tuka informaciite ni se razlichni, shto voopshto ne me chudi... Spored sodrzhinata na negovite pisma, nikade ne se gleda deka Pavle doshol do bilo kakov dogovor so apostolite na Erusalimskiot sobor. Ako beshe navistina taka, toogash toj kje napisheshe - Lugje jas i apostolite zaedno se dogovorivme da bide "vaka". Togash nemashe da se rasprava i zhustri so niv peku svoite pisma. Shto mislish, koi lugje trchaa po nego, od crkva vo crkva, da go koregiraat negovoto propovedanje? Koi bea togash poznavachi i shiriteli na Isusovoto propovedanje ? Pavlovite pisanija se najranite od Noviot Zavet, potoa sledat Evangelijata i najmladite se onie od Dela, za prv pat obelodeneti od Irenaeus pri krajot na vtoriot vek. Изменето од Messenger - 05.Мај.2010 во 00:46 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Павле и Варнава отишле на Ерусалимскиот собор... "А кога Павле и Варнава се впуштија во не мала расправа со нив, определија Павле и Варнава и уште некои од нив, да се искачат во Ерусалим, при апостолите и старешините заради тоа прашање. " (Дела 15:2, Библијата) А дека таму дошле до солиден договор, се гледа од следново писмо на апостол Павле... "и кога ја познаа благодатта, што ми е дадена, Јаков, Кифа (Петар) и Јован, кои беа сметани за столбови, ни ги дадоа, мене и на Варнава, десниците во знак на заедништвото; за да одиме ние до паганските народи, а тие до обрезаните;" (Апостол Павле во писмото до Галатјаните 2:9, Библијата) Добра ноќ |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EvAngelos, za kakov soliden dogovor govorish koga dokolku go chitash toa poslanie na Pavle, kako i site drugi, kje vidish deka toj se samopostavil za shirach na svoeto tolkuvanje za Isusovoto propovedanje (bez da bide negov uchenik i bez da bara nikakvo odobrenie od apostolite - Oti Onoj koj mu pomogna na Petra vo apostolstvoto megju obrezanite, mi pomogna i mene megju neobrezanite.Galatjani 2:8, deka postojano gi kritikuva Petar, Varnava i apostolite za nivnoto odnesuvanje i propovedanje, gi napagja deka ne postapuvaat spored evangelskata vistina, za da na krajot Varnava da krene race od nego i da go napushti poradi takviot odnos.
Dogovorot za shirenjeto na Isusovoto uchenje bil megju apostolite i Varnava, a ne apostolite i Pavle. Pavle odel so Varnava kako negov preveduvash na grchki bidejki ovoj ne go poznaval toj jazik. Pavle nikogash ne se dogovoril i ne se slozhil za nishto so apostolite, sekogash bil vo koalizija so niv i negovite poslanija ne se nishto drugo tuku slika na taa nivna dispozicija. Dve tretini od Delata, koi se napishani posle Pavlovata smrt, pishuvaat za Pavle, a ne za Isus, so cel da ja zacimentiraat negovata doktrina za Hristijanstvoto koja beshe uspeshna nadvor od evrejskata zemja i tolku mnogu mu se dopadna na Irenaeus (zarem ne e chudno kako Delata se pronajdoa tokmu vo negovata fioka???). Dobra nokj i tebe. Изменето од Messenger - 05.Мај.2010 во 04:18 |
||
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da go ostavime Pavle i apostolite na strana (veruvam deka za niv ima drugi soodvetno otvoreni temi), temata e " ISUS BIL OBREZHAN..."
Изменето од Messenger - 05.Мај.2010 во 04:18 |
||
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Но обрежувањето не е потребно за да се створи некаква врска со Бога ниту пак е неопходно да се прави заради некоја друга духовна потврда. Истото важи за крштевањето со вода или ставање тилак(кај хиндусите). Сè се тоа надворешни симболи на кои луѓето им дале во одредено време некакво значење. Луѓето кои тежнеат за живот во Духот Божји, спознаваат дека Бог живее во нивното највнатрешно битие и поради тоа ги напуштаат сè повеќе надворешните традиции, ритуали и сл. |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Но што е тогаш со заветот склопен меѓу Бог и Авраам? Не беше ли Бог Тој Кој директно му се обрати на Авраама и му го наложи обрежувањето? Изменето од maria_magdalena - 05.Мај.2010 во 20:38 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога Бог им се објавувал и објавува на луѓето, тие јаснотијата на објавата можат да ја разберат само онолку колку во моментот е проширена и прочистена нивната духовна свест. Кај многумина во тие стари времиња сеуште биле присутна во подсвеста представите од времето на многубоштвото. Во тие представи постоело и сфаќањето дека Бог бара пролевање крв, жртвување, надворешни обележја и сл. Во едно откровение примено од Божјиот Дух есента 1981 година, е објаснето дека кај Авраам во почетокот доаѓало до мешање на светлосните Божји импулси со неговите представи од подсвеста. Тој тоа подоцна успешно со Божја помош го надминал, но во почетокот не било така. Од тие причини тој во еден момент дури помислил дека Бог бара од него да му го жртвува својот син кон кого чувствувал силна приврзаност. Но она кое Бог всушност навистина го барал од него е да ја жртвува во духовна смисла својата врзаност кон синот. Слично било и со обрежувањето... |
||
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Majkl, ти со ова ја намалуваш Омнипотентноста на Господ Бог Исус Христос, демек Тој имал "пречки при трансмисијата". Живиот Господ Бог Исус Христос е омнипотентен, семоќен, и све што прави е безгрешно. Поради ова, веројатно е да има грешки во литературат што ја читаш, но НЕМА грешки или недоразбирања во Библијата ниту пак во било која од пораките што Господ ги праќал во Билијата. Грешки има во нашите човечки мозоци што немаат капацитет целосно да го разберат Живиот Господ Бог Исус Христос, но со покајание и молитва може секој грешник да биде услишан, и да му биде посечено кон вистинското толкување на Библиската вистина. Поздрав, Изменето од Niko777 - 05.Мај.2010 во 22:20 |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 05.Мај.2010 во 22:16 |
||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |