IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали верувате во Митарства?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаДали верувате во Митарства?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 18>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 01:04
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Maran Ata, nekolku pati vo minatoto ti e posocheno od chlenovite i moderatorite vo minatoto da ne replicirash derogatinvo so potsmevanje, potcenuvanje i ismejuvanje na tugjite veruvanja i mislenja dokolku ne se identichni so tvoite.

Ova e posledniot primer za toa:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Уооооу... Благој, ај те молам не треси вакви вицеви.

-------

Лелеее, Благој, да си ми жив и здрав, ама како си ме изнасмеал.... Лелее чуда чудесииииии... Благој, се прашувам дали воопшто вреди човек да дискутира со тебе? ...цццц што ли не ќе прочита човек.

Blagoja ne ti dade nikakov povod vo svojot komentar za takviot odnos.

Ne znam, mozhebi za tebe takvoto repliciranje e neshto sosem normalno, mozhebi ti taka se odnesuvash vo sekojdnevniot zhivot, no na forumov toa ne e dozvoleno.

Zamolena si ushte ednash da obrnesh vnimanie na nachinot na komentiranjeto i repliciranjeto.

Месинџер, пред другпат уште еднаш да ме „опомениш“ како што милуваш тоа така субјективно да го правиш, размисли повеќе пати. И пред да почнеш да анализираш уште еднаш како јас се однесувам во мојот приватен живот, размисли и за тоа дали треба да го пишеш или не.

Тоа што ти ги прескокнуваш туѓите навреди кон Православните Христијани на форумов, особено на Нико777, е жив доказ какво ти е модераторството.

Тоа што ти прескокнуваш кога некој мене ми се обраќа со „шизофреничарка“ и ми порачува да посетам „психијатар“ е уште еден доказ за твоето неднакво третирање на членовите на форумов.

Доколку имаш некој проблем, почни да го решаваш од себе. Сепак, како што велат старите во поговорката - „рибата смрди од главата“.

п.с. А зошто претходно бев банирана, ни самиот не знаеш. Наведуваш дека некого сум на навредила. Епа ајде докажи го тоа. Ја имаш целата тема тука, разгледај ја и посочи ми што беше навредливо и во што другиот соговорник беше прав, а јас крива.

Изменето од Maran Ata - 05.Мај.2010 во 03:40
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 01:07
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Maran Ata , ako nesto ne ti odi vo prilog, na tvojata fantazija, pocnuvas da ja mesas Elena Vajt ili nekoj drug.

Gledaj vo Biblijata , Gospod da ti go rasvetli umot, so inaet mozes da izgubis a jas toa ne ti go posakuvam.

Pozdrav

Благој, ако ти не знаеш до крај да си го оправдаш учењето на твојата „пророчица“ Елена Вајт, тогаш што да правам. Нема потреба да дискутираме понатаму ако немаш соодветни одговори.

Или се лажам дека си адвентист и дека Елена ти е репер како треба да се толкува Светото Писмо?

Citaj Biblija , ne drugi knigicki sto ti go matat umot ....., ke se molam za tebe.

Значи, мене ми е заматен умот поради читање на некои други книгички, според тебе.

А го прескокна прашањето дали Елена ти е репер како треба да се толкува Светото Писмо.

Ако имаш коментар на моите реплики, подобро ти е ти да почнеш да го читаш Светото Писмо, затоа што, како што гледаш, јас само со стихови од Светото Писмо ти реплицирам, и тоа стихови кои контрираат со она што ти го тврдиш.

Изменето од Maran Ata - 05.Мај.2010 во 01:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 01:13
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Привремен престој,таму одат. Привремено пребивалиште. А од каде се знае-па зар се сомневаш во Бог? Па уште Тој ако не знае кој каде треба да оди, кој ќе знае?

Ова, Марија, не е одговор кој докажува нешто.

Всушност, и кај митарствата Бог е Тој кој одлучува кој каде ќе оди, а ти велиш дека не ти штима.

Дали Лазар и Тавита минувале низ митарства?

Убаво на почеток прашав дали знаеш да правиш разлика што е догматско, а што не е догматско прашање. Митарствата не се догма.

Св. Антониј Велики, како што читаме во житието пишувано од св. Атанасиј, не минал низ митарствата.Истото важи и за Богородица. Самиот Господ Исус Христос, по Нејзина молба, дошол и и’ ја зел душата, како што е претставено на иконите.

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 01:19

Убаво на почеток прашав дали знаеш да правиш разлика што е догматско, а што не е догматско прашање. Митарствата не се догма.

Св. Антониј Велики, како што читаме во житието пишувано од св. Атанасиј, не минал низ митарствата.Истото важи и за Богородица. Самиот Господ Исус Христос, по Нејзина молба, дошол и и’ ја зел душата, како што е претставено на иконите.

Znaci i vo zadgrobniot zivot ima vleguvanje niz vrata preku red? Znaci i tamu se odi preku vrski?  Do koga be taka збунетост 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 01:26
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако не се лажам, Maran Ata има најголемо бан-досие на форумов. Или можеби тука некаде се со православката Asya. Се надевам дека нема некое митарство за "недолично однесување на форум", инаку овие заглавија на ова голема%20насмевка Мала шала големо%20гушкање

А јас чинам дека ЕвАнгелос има дефинитивно најголемо досие за кажани бисери на годината, извртување на вистината и за бегање од поставените прашања. За првото и последното мислам дека нема некое конктретно митарство, ама за извртување на вистината (или грубо кажано - лажење), има митарство. Само, не грижи се, и за тоа има лек. Црквата сепак се моли и за таквите пропусти, па може ќе се фати некоја милитва за арно, за добро. Шаличка

Туку, сериозно, ми недостигаш, особено на неодамна отворената тема на која ме интересира твоето образложение од каде дојде до тие твои заклучоци.

Во случајов со митарствава мислам дека клучна улога имаат демоните, зашто ако не им платиш ним (Како што Теодора наводно им плаќала од ковчежето на Василиј), нема идење нагоре намигнување

Кога веќе реши да се враќаш од време на време на оваа тема (не со цел да си го образложиш своето мислење, туку за да боцкаш, што е многу очигледно), да те потсетам дека сеуште веќе долго време те чека прашањето:

Но Светото Писмо учи дека Бог е Суверениот Судија Кој ќе одлучува дали една душа ќе оди во пеколот или не, и тоа ќе го прави без да им дава "пардон" или "отчет" на демоните.

Лука 22:29,30 Јас ви ветувам, како што Ми вети Мојот Отец, царство, за да јадете и да пиете на трпезата Моја во царството Мое, и да седнете на престоли и да им судите на дванаесетте Израелови колена.

1 Коринтјаните 6:2 Не знаете ли дека светиите ќе го судат светот?

Прашање за Евангелос: Што сакал да каже авторот тука? Зарем не е Бог Тој Кој суди? Или Господ не знае што зборува?

Или немаш свое мислење и не знаеш во што веруваш самиот?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 01:52

Postojat mitarstva, gledav edna epizoda od Makedonski narodni prikazni mislam na Makedonskata Radio Televizija. Mnogu strasno !загриженост

Tamu jasno i nedvosmisleno so fakti  bese pokazano deka mora da se plati mito na mitnicarite(gavolite) za da moze da te pustat   da odis vo rajot.голема%20насмевка

Samo se prasuvam, zosto vo Svetoto Pismo  nema ni m od mitarstvoзбунетост

P.S. segata nastrana, vo Biblijata nema takvo nesto.

Изменето од KINGDAVID - 05.Мај.2010 во 02:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 02:34
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Samo se prasuvam, zosto vo Svetoto Pismo  nema ni m od mitarstvoзбунетостP.S. segata nastrana, vo Biblijata nema takvo nesto.

И јас неколку пати ја ставив шегата на страна и поставив прашање: Кој е вашиот став во однос на душата после смртта?

Освен Благој, кој го даде адвентистичкото видување, и Марија која се обиде да даде некое свое лично толкување, другите ги нема.

На ЕвАнгелос неколку пати му го повторив тоа прашање, очигледно не знае да одговори штом се појавува за други споредни работи, а не за тоа што беше запрашан.

Месинџер, пак, исто така, само спори околу митарствата, а воопшто не дал свој став и во што тој верува, иако постојано ја разгледува темата.

Доколку другите го заобиколуваат тоа, верувам дека ти можеш да се потрудиш и да дадеш свое гледиште или гледиште на црквата на која припаѓаш, па да го разгледаме и тој став.

Изменето од Maran Ata - 05.Мај.2010 во 02:36
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 02:53
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A sto ako na boga i svetiot duh ne im e griza voopshto za mitarstva koi gi smislila crkvata ???
Veruvam vo ljubov ne veruvam vo stegi postaveni od tamu nekoi ....

Бог е нашиот Небесен Татко. Како би ти било тебе доколку некои би го заплашувале твоето дете дека во моментот кога ќе треба да дојде кај тебе, ќе мора да помине низ 20 демонски митарства и дека ќе мора таму да ги подмитува демоните за да дојде до кај тебе? Зарем не би им ги истегнал ушите на тие лажговци што се нарекуваат "твоја црква"? среќа
Затоа сметам дека на Бог му е грижа луѓето да се вратат на Божјиот збор, да ја дознаат вистината и да се ослободат од лагите кои што низ вековите ги смислувале или позајмувале црквите.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 03:15

A sto ako na boga i svetiot duh ne im e griza voopshto za mitarstva koi gi smislila crkvata ???
Бог е нашиот Небесен Татко. Како би ти било тебе доколку некои би го заплашувале твоето дете дека во моментот кога ќе треба да дојде кај тебе, ќе мора да помине низ 20 демонски митарства и дека ќе мора таму да ги подмитува демоните за да дојде до кај тебе? Зарем не би им ги истегнал ушите на тие лажговци што се нарекуваат "твоја црква"? среќаЗатоа сметам дека на Бог му е грижа луѓето да се вратат на Божјиот збор, да ја дознаат вистината и да се ослободат од лагите кои што низ вековите ги смислувале или позајмувале црквите.

Епа, ЕвАнгелосе, затоа што ние сме од Црквата што „лаже“, а ти си од „изворната“ црква што никнала во 17-ти век (??!!), кажи ни ако не постојат митарствата, што се случува со душата после смртта? Кажи ни ја вистината и ослободи не’ од „лагите“!

Способен ли си тоа да го направиш или и понатаму ќе продолжиш да го заобиколуваш прашањето?

Изменето од Maran Ata - 05.Мај.2010 во 03:17
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 09:05

Niko777,...
Очигледно е дека не си способен да одговориш на прашањето, ...

Па тоа се обидувам да ти кажам, --- Зошто јас и 90% од православните се Библиски илитерати и не знаат да дебатираат за Библијата ?

Што прави мпц да го донесе Божјиот Збор до народот ? што прават секоја недела ?

ова сериозно те прашувам, без навреди и сл.

Поздрав,
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 13:06
MITOVI  SE  TEKST  PORAKI  KOI  TREBA  NA   LICETO  DA  MU  NAPRAVAT  PSIHOANALIZA  ZA  DA  ISTOTO  POCNE  DA  CUSTVUVA  UBAVI  RABOTI  A  OD  LOSITE  DA  SE  OSLOBODI.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 17:45

Доколку другите го заобиколуваат тоа, верувам дека ти можеш да се потрудиш и да дадеш свое гледиште или гледиште на црквата на која припаѓаш, па да го разгледаме и тој став.

MARANATA, PRESTANI DA INSINUIRAS DEKA NE SUM CLEN NA PRAVOSLAVNATA CRKVA, TI IMAS LI MALKU BAREM SKRUPULI I KULTURA???

NEMOJ DA GI NAVREDUVAS MOITE VERSKI CUVSTVA, AKO NEMAS POCIT SPREMA MENE NEMOJ BAREM PRAVILATA NA FORUMOT DA GI NARUSUVAS!

PRESTANI VEKJE !!!

TI ZNAES LI NORMALNO DA RAZGOVARAS?
ненене

P.S. Moderatore, opomeneto go ova cudo od covek Maran ata, ve molam, 5 pati i KAZUVAM  deka sum clen na Pravoslavnata Crkva, pak taa mi go postavuva istoto prasanje i me devalvira zatoa sto imam podrugo mislenje od nejzinoto...

P.P.S . Sega vidov deka Maranata bila banirana uste pred da go napisam ovoj post. Belki ke se nauci na Bon-Ton i na pocituvanje na drugite forumdzii.

Изменето од KINGDAVID - 05.Мај.2010 во 18:15
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 23:25

Бог е нашиот Небесен Татко. Како би ти било тебе доколку некои би го заплашувале твоето дете дека во моментот кога ќе треба да дојде кај тебе, ќе мора да помине низ 20 демонски митарства и дека ќе мора таму да ги подмитува демоните за да дојде до кај тебе? Зарем не би им ги истегнал ушите на тие лажговци што се нарекуваат "твоја црква"? среќаЗатоа сметам дека на Бог му е грижа луѓето да се вратат на Божјиот збор, да ја дознаат вистината и да се ослободат од лагите кои што низ вековите ги смислувале или позајмувале црквите.

Ne mi e jasno sto sakash da kazes - jas ubavo kazav deka ne veruvam vo mitarstva , deka veruvam vo ljubov i mislam na deka na Boga i na Svetiot DUh vooposto ne im e griza za mitarstvata...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 23:29

Епа, ЕвАнгелосе, затоа што ние сме од Црквата што „лаже“, а ти си од „изворната“ црква што никнала во 17-ти век (??!!), кажи ни ако не постојат митарствата, што се случува со душата после смртта? Кажи ни ја вистината и ослободи не’ од „лагите“!

Способен ли си тоа да го направиш или и понатаму ќе продолжиш да го заобиколуваш прашањето?

Jas i pripadjam na Pravoslavna Hristijanska crkva no ne veruvam vo site gluposti koi se serviraat vo nea i go osuduvam ignorantniot i aroganten stav na taa ista crkva na koja i pripadjam, isto ne se soglasuvam so toa da sekoe crkovno znaenje kako tajna se cuva i e dostapno samo ne nekoi izbrani (donatori) a narodot obicniot siromashniot gradjanin da gi nema tie privilegii.

Protiv sum crkvata na Evangelos koja pak mozam samo da ja opisam kako sekta (bez navredi toa e moe mislenje) koja se zanimava so mnogu drugi raboti koi ne se vo hristijanski duh i na sekoj nacin saka da gi obezlici i navredi drugite crkvi pri toa prisvojuvajci za sebe epiteti od tipot "vistinski" "izvorni" i sto uste ne sto site dobro znaeme e laga i toa edna golema laga ...

Znaci i taa i taa crkva mi se preku glava od prosta pricina sto favoriziraat samo poslushni ovci i se daleku od obicniot narod.

Изменето од Templarius - 05.Мај.2010 во 23:31
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.