IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - На столбот на срамот!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

На столбот на срамот!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 49>
Автор
Порака
alankan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alankan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2010 во 01:08
Denes otvoriv A1 stranica da procitam vesti,i shto ima da vidam naslovi...Vladata da ne ja slavjanizira starata carshija.....Gruevsji da se izvini na romite,...Gruevski raboti protiv interesite na albancite vo Makedonija....Znaci nie vo sopstvenata drzava stanavme naj zagrozeno malcinstvo koe edinstveno placa danoci,pocituva zakoni i si molci,do koga vaka ej osvestete se ja izgubivme Makedonija

Изменето од alankan - 21.Април.2010 во 01:09
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2010 во 18:01
Во својата земја лугето се бркани од својот дом од нивните комшии, ама глеј чудо не се ниту во западна Македонија, нити е ова 2001, нити во ’’турско’’... туку во сред централна Македонија.  И додека се докажува кој е виновен таа на стари години е бездомник а тие кои и ја срушиле куќата се ширта и уживаат тага
Бездомник со двокатна куќа 
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2010 во 21:13
Маљас очекува да се преименуваме во Република Северна Македонија

Финансиката криза нема да ја натера Грција да се повлече од црвената линија, тврди поранешниот грчки амбасадор во Македонија, Александрос Маљас.

Тој очекува Владата во Скопје да покаже разумност и да го прифати името Република Северна Македонија. Според него ова не било грчки, туку предлог на меѓународната заедница, кој Атина е подготвена да го прифати.

Маљас, признава дека прашањето на идентитетот е најголемиот проблем што ја мачи Грција и [size=150]дека ниту една грчка Влада не би прифатла англиска транскрипција на придавката Македонски јазик и Македонци.

Грција, според Маљас, нема да попушти ниту во делот за севкупона употрена на новото име.

Екс амбасадорот по 5 години во Македонија доаѓа како преставник на влијателниот тинк танк Елиамеп, заедно со историчарот Еванглеос Кофос, еден од креаторите на грчката црвена линија.
Грчките дипломати откриваат дека досега Скопје и Атина неколку пати постигнале компромис за името. Во 1992 та Глигоров го прифатил името Нова Македонија. И во 2001 та имало начелно решение, но не откриваат кој бил предлогот.

На денешниот брифинг во Грчката резиднција историчарот, професорот и поранешниот дипломат ги убедуваа новинарите дека треба ја подготват македонската јавност за промена на индентитетот, зашто истиот бил менлива категорија, а на Македонија најмногу би и одговарал европски идентитет.

Снежана Јовановска

Абе болни луѓе. Ни со физичка тортура векови и векови борба за одржување на македонскиот идентитет ние не се смениве и мислат сега туку така ќе речеме: „да кажете што сакаме да бидеме!“.
Според нас идентитетот не е променлива категорија. Бидејќи според вас тој е променлива категорија, ќе дојдеме во Атина и ќе бараме да си го смените идентитетот. Не било ништо посебно да се смени идентитетот, а било многу страшно тие да го сменат името на провинцијата Македонија.

Изменето од sard - 22.Април.2010 во 21:14
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2010 во 12:27
Пред очите на јавноста се случува крадење деца и и покрај алармите некако опасноста не се доживува како опасна. Зарем е можно во време на телефони, обилни на секој чекор да не се фатат ’’непознатите од нерегистрираните џипови’’ кои шетаат по нашите села.
Читам во Време и не ми се верува
Дете се спаси од киднаперскиот црн џип
Кон врв
laki_bu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Лидер

Регистриран: 30.Ноември.2008
Локација: Germanija
Поени: 32100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki_bu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2010 во 22:39

Избегнував политички теми од чиста причина затоа што не сакав да се расправам со лоботимирани личности. Но ова е излив на мојот бес кон владеачката партија која редовно се правда со рандом глупи изговори . На моменти ми оди да излезам и да ги исшамарам децана кои плукаат врз европа и европските вредности кои претсавуваат она што ние како секој граѓанин во светов го бараме, бараме социјална сигурност, права , правен систем кој функционира , асална инфраструктура и образование . И сето тоа е отфрлено затоа што малине дечиња во владата не знаат како да водат надворешна политка. Истите тие мали дечиња кои успеааа да засерат години и години стекнати позиции за кои нашите амбасадори и политичари се бореле. Сето тоа замачкано со.. Б. Ц. е крив. Извинете али знаете ли да си ги врзете кондурите пошто според ова значи дека еден обичен очаен клошар ве е** како сака. Па да му се плукнам има ли закон кој не паднал има ли проект кој успеал да функционира како што треба. Почнувајќи од компјутер за секое дете па се до учебник за секое дете . Не знам дали знаете али повеќето компјутери се користени за тролање по форуми, проверување фејсбук или пак се на делови кои се продаваат по бит-пазар. Учебник за секое дете отиде во пм откако се испостави дека има сериозни грешки во одобрените учебници. Законот за дискримиција не функционира бидејќи досега нема ниедна пресуда во корист на некој дискриминирам поради тоа што се бараат докази, за работа која и онака тешко се докажува притоа дискриминираната личност е лишена од било каква помош и медијација.

Меѓувреме пропаѓаат се повеќе бизниси и сето тоа под изговор дека компаниите имаат пари и не ги даваат. Стварно али сте размислиле дека соседните држави даваат се подобри услови? Почнувајќи од албанија која нема драконски казни, која бдп-то го надминува нашето. Албанците почнаа да купуваат кај нас бидејќи продуктите се поевтини. Што треба да се случи за да се освестиме? Невработеноста паѓа иако во секој сектор се отпуштаат работници почнувајќи од тешката индустрија.

Не ни сакам да ја споменувам Грција во сева оваа игра која не блокира моментално и која го блокира дотокот и преносот на стоки и добра. Не дај боже уште фабрики од лесната индустрија да стават катанци бидејќи ниедна од нив после неколку години откако кризава ќе помине нема да се врати. Ниедна ! Знаете зошто?! Бидејќи сме  јаболко закатанчено од сите страни, е**** парче копно а кој му текне од нашиве соседи блокира а тужбите паѓаат истиот момент кога митото ќе стигне на контото на некој од нашите политичари. Под изговор дека се постигнал договор. Што мислите дека некој е луд да отвори фабрика овде кога политичката елита не се бори за интересите на бизнис заедницата па и одозгора дрско одговара дека они треба да знаат и да се изборат со тоа?!

Со визната либерализација голем дел од квалификуваните работници заминале, мислите дека некој ќе биде привлечен овде да дојде за неквалификувана работна рака која ја има на тони во албанија и турција за скоро истите пари ?!
Мислите дека некој овде ќе дојде за да чека три месеци за било каков документ за на крај да биде казнет со драконски казни. Помислете два пати.

Господине ……………. смачено ми е од вашата дневна политика и мерење рејтинзи, статуи и изговори. Ако не знаете да си ги врзете врвците не го кривете Б.Ц, кривете ја мајка ви која не ве научила !

Изменето од laki_bu - 24.Април.2010 во 01:10
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Кон врв
Античкиот Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поглавица Тешки Очи

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Античкиот Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2010 во 22:44

На појке од нас, смачено му е другар... те поддржувам целосно...
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2010 во 04:00
И МЕНЕ ИСТО ТАКА!
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 13:49
Јас сум од оние генерацииои со страхопочит гледаа он полициската униформа и секогаш знаеја дека ако некој само на криво ги погледне тука се чичковците во сино. Во име на она страхопочит кон илјадници луѓе кои својот живот го изложуваа на опасност додека ние граѓаните мирно спиевме, ова денес страшно ме вознемирува и растжува. Кој  и зошто го руши реномето на овие луѓе за да стасаат до столбот  на страмот? Кој го дозволува ова?
Полицајците во деловни врски со криминалците
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 03:58
Глобус магазин - ОФАМАНАМАН: Драпала не е Гијом, но, Груевски треба да падне напишано од некој си Бранко Тричковски.

Го давам поширокиот текст на една лична, верска, правна навреда. Местата се посочени со задебелена црвена боја

Централното прашање на денот на таканареченото Богојавление не треба да биде кој го фатил крстот туку што ќе прави мајката црква со оние што тој ден немале среќа да го го допрат клучниот симбол на верата во светите води на Исуса. Дали тие луѓе, го прашувам јас господинот господин хотелиер не го заслужуваат вниманието на Воскреснатиот, дали жртвата преку која работ божји се исправа очи в очи и му пркоси на Ѓаволот на пневмонијата, нема сила да го разнежни Спасителот само затоа што отечените јајца го забавиле пред дрвената заебанција. Врз основа на кои постулати на верата во Христос се темели овој спектакл на капиталистичката апотеоза на силата, бескрупулозноста, снаодливоста и индивидуалноста. Така ли ќе ја освојуваат верата оние што според божјото слово тоа треба да го прават низ контеплација, молитва и самоодрекување. Што е со хендикепираните? Исус, се разбира, не би го фрлил крстот. Синот би го џитнал измамникот што го фрла крстот.

Глобус дознава дека Македонската православна црква ќе организира сувоземно фаќање на крстот. Симболот ќе се фрла пред копитата на Букефал, а верниците ќе можат да скокаат од Ристиќевата палата секој петок меѓу десет и дванаесет часот. Преживеаните ќе добиваат телевизори. Самсунг, 32 инча, 100 мегахристоса.

Може да се исмева со нас верниците, ако нашето однесување му е смешно. Исто така може и има право да ја критикува нашата вера, ако е тоа негово убедување. Ама нема право критикувањето на она кое нам ни е свето да го прави со исмевање. Ако некој ти рече, ова ми е свето, критикувај, но имај сериозен однос кон тоа нешто. Може да се критикува, но не и да се исмева. И добронамерен човек со елементарна култура ќе го сфати тоа. Ако не си ги почитуваме работите за кои едни на други сме си рекле дека ни се свети. Тогаш на што ќе се сведи судирот на нашите убедувања. Ако муслиман ми рече не пишувај Мохамед, туку Мухамед, не пишува Коран туку Qur'an, во спротивно го сметаме за навреда. Што ми смета тоа да го почитувам. Јас не го почитувам тоа учење, но почитувам дека некому тоа е свето и соодветно сериозен однос имам спрема тоа чувство. Ајде ние со исмевање да ги коментираме неговите убедувања и неговото однесување. Ајде да ги навредуваме неговите родители, мајка му и татко му и сите негови предци. Ако новинарот така ја сфатил слободата, тогаш истата ја имаме и ние. Тогаш на што ќе личи судирот на убедувањата. Она со „дрвена заебанција“ е под секое ниво на култура. Чиста навреда која во нормална правна држава со граѓани чии верски убедувања се почитуваат секако подлежи на одговорност.

Архиепископот, поглаварот на најпочесната македонска институција го нарекува измамник, хотелиер. Прво овде прекршува принцип на презумпција на невиност. Се додека не е докажано на суд, не може некој да биде обвинуван како да е виновен. Овде не само што е обвинет неосуден, туку и исмеан. Дури и во случаите при дополнително докажана вина, оној кој претходно ја прекршил презумпцијата на невиност подлежи на судска одговорност. Второ и да се докаже вина поради значењето на таа титулата поглавар не смее да го прави на оној подигрувачки начин. Ајде нека го стори ова со поглаварот на некоја исламска верска заедница. Сигурно и таму има обичаи кои му се смешни. Ама ќе лета во воздух со се редакција. Но мене мило ми е што ние не му возвраќаме на таков начин. Исто така мило ми е што неверникот сам ја разобличува недуховната идеологија спротивна на онаа во која ние верниците веруваме. Само не ми е мило да премолчиме и на соодведен начин не покажеме осет за навредите на нашите светињи.

Некои од новинариве си замислиле дека принципот на „слободата на печатот“ значи тотална слобода за да не навредуваат за се што не мислиме како нив.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 12:26
Originally posted by sard sard напиша:

Глобус магазин - ОФАМАНАМАН: Драпала не е Гијом, но, Груевски треба да падне напишано од некој си Бранко Тричковски.

Го давам поширокиот текст на една лична, верска, правна навреда. Местата се посочени со задебелена црвена боја

Може да се исмева со нас верниците, ако нашето однесување му е смешно. Исто така може и има право да ја критикува нашата вера, ако е тоа негово убедување. Ама нема право критикувањето на она кое нам ни е свето да го прави со исмевање. Ако некој ти рече, ова ми е свето, критикувај, но имај сериозен однос кон тоа нешто. Може да се критикува, но не и да се исмева. И добронамерен човек со елементарна култура ќе го сфати тоа. Ако не си ги почитуваме работите за кои едни на други сме си рекле дека ни се свети. Тогаш на што ќе се сведи судирот на нашите убедувања. Ако муслиман ми рече не пишувај Мохамед, туку Мухамед, не пишува Коран туку Qur'an, во спротивно го сметаме за навреда. Што ми смета тоа да го почитувам. Јас не го почитувам тоа учење, но почитувам дека некому тоа е свето и соодветно сериозен однос имам спрема тоа чувство. Ајде ние со исмевање да ги коментираме неговите убедувања и неговото однесување. Ајде да ги навредуваме неговите родители, мајка му и татко му и сите негови предци. Ако новинарот така ја сфатил слободата, тогаш истата ја имаме и ние. Тогаш на што ќе личи судирот на убедувањата. Она со „дрвена заебанција“ е под секое ниво на култура. Чиста навреда која во нормална правна држава со граѓани чии верски убедувања се почитуваат секако подлежи на одговорност.

Архиепископот, поглаварот на најпочесната македонска институција го нарекува измамник, хотелиер. Прво овде прекршува принцип на презумпција на невиност. Се додека не е докажано на суд, не може некој да биде обвинуван како да е виновен. Овде не само што е обвинет неосуден, туку и исмеан. Дури и во случаите при дополнително докажана вина, оној кој претходно ја прекршил презумпцијата на невиност подлежи на судска одговорност. Второ и да се докаже вина поради значењето на таа титулата поглавар не смее да го прави на оној подигрувачки начин. Ајде нека го стори ова со поглаварот на некоја исламска верска заедница. Сигурно и таму има обичаи кои му се смешни. Ама ќе лета во воздух со се редакција. Но мене мило ми е што ние не му возвраќаме на таков начин. Исто така мило ми е што неверникот сам ја разобличува недуховната идеологија спротивна на онаа во која ние верниците веруваме. Само не ми е мило да премолчиме и на соодведен начин не покажеме осет за навредите на нашите светињи.

Некои од новинариве си замислиле дека принципот на „слободата на печатот“ значи тотална слобода за да не навредуваат за се што не мислиме како нив.

Со едно се согласувам, некои работи НАМ ни се свети, ама пред да ги нападнеме оние на кои не им се свети ај вака да се позамислиме-Кој направи тие работи да станат предмет на подсмев?
На што личеа години нанзад оние вази фрлање/фаќања на крстот? Дали сите оние кои ни значат тие манифестации не ни се креваа црева кога гледавме како ’’светите оци’’ го фрлаа  светиот крст во правец на оној ’’избраниот’ да го фати.
Нели изгледаше трагично сиве овие години ’’избраниот’’ накитен и нареден ко кумановски зет ( Бугето д не ми се налути ама навистина од толку зетовци по накитен  даруван од кумановски зет не сум виделаголема%20насмевка) со кебиња,бањарки, телевизори, фрижидери и што ли не!!1? И се прашува  вистинскиот верник и почитувач на традицијата за мотивот на скокањето и фаќањето на крстот или трка за добивката што оди уз крстот.(нека ми простат вистинските тркачи по крстот)
Ако светите оци не го сменат однесувањето, ако не се прекине со онаа нехристијанска даруванка и поклонение на материјалните добра тогаш не треба да се прашуваме и да се лутиме кога некој друг ни кажува да се менуваме.

Изменето од mamamd - 07.Мај.2010 во 12:28
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 19:05
narodot( vo celina) e za takov stolb!да.....zatoa shto go dozvoluva toa shto mu go pravat.изненадување...a, ne tie shto toa mu go...pravat!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 01:02
.

Изменето од sard - 08.Мај.2010 во 01:04
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 01:03
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Со едно се согласувам, некои работи НАМ ни се свети, ама пред да ги нападнеме оние на кои не им се свети ај вака да се позамислиме-Кој направи тие работи да станат предмет на подсмев?На што личеа години нанзад оние вази фрлање/фаќања на крстот? Дали сите оние кои ни значат тие манифестации не ни се креваа црева кога гледавме како ’’светите оци’’ го фрлаа  светиот крст во правец на оној ’’избраниот’ да го фати. Нели изгледаше трагично сиве овие години ’’избраниот’’ накитен и нареден ко кумановски зет ( Бугето д не ми се налути ама навистина од толку зетовци по накитен  даруван од кумановски зет не сум виделаголема%20насмевка) со кебиња,бањарки, телевизори, фрижидери и што ли не!!1? И се прашува  вистинскиот верник и почитувач на традицијата за мотивот на скокањето и фаќањето на крстот или трка за добивката што оди уз крстот.(нека ми простат вистинските тркачи по крстот)Ако светите оци не го сменат однесувањето, ако не се прекине со онаа нехристијанска даруванка и поклонение на материјалните добра тогаш не треба да се прашуваме и да се лутиме кога некој друг ни кажува да се менуваме.

Да ама тука нема ништо за исмевање. Тука има за критика. Ако она кое треба да биде достоинствено се врши заради ниски цели тогаш тоа е жално и треба да се критикува а не со подсмев да се исмева. Тие кои тоа го прават прават многу полошо, покажуваат уште поголема острастеност од оние на кои им се потсмеваат.
И пак од каде поповите “светите оци“. Правиш навреда на Светите Отци на Црквата. Оние кои се признати како такви откако Бог ги објавил со секакви знаци. Впрочем добар дел од Светителите не биле свештеници.

Изменето од sard - 08.Мај.2010 во 01:03
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 13:20
Изјавите на преставниците (и директорот Џорџе Арсовски) на државниот просветен инспекторат. Чуле ли некогаш господата и дамите за негенерализација. Кој им го дал правото да даваат изјави од типот-Спиеле 20 години и земале плата? Кој? Сите просветни работници? А каде биле инспекторите 20 години? Биле будни? Што чекале 20 години да откријат дека некои спиеле, не биле стручни за својата работа?
А можат ли да кажат за себе? Колку од нив дошле по редовен пат, заради стручност (а не со партиска книшка) на местата кои ги држат?
Како ли директорот дојде токму на ова место од градоначалничкото? По што е заслужен /каква ли стручност од доменот на образование има, колку научни труда, колку ли проекти координирал од доменот образование?Колку години работел како даскал за да знае колку стручно се извршуваат работите?
Заборавил ли дека за да го добие денешното место некој го гласал (а го гласале и тие кои сега нештедејки ги ги става сите во ист кош)
Време е премиерот да размисли за малку промени на таквите кои не размислуваат што ке кажат и со една  изјава го црнат лицето на сите оние кои солидно си ја работат својата работа и си ја заработуваат својата плата.
Време е да се извини дотичниот господин и да си каже дека не се сите просветни работници успани. Се додека не се извини, ке си стои на столбот на срамот.не
Ех да дојдат нови избориизненадување

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 49>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,593 секунди.