![]() |
|
Баба Ванѓа |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 678910 17> |
Автор | |||
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Хмммм Баба Ванѓа
![]() За нејзините пророчки способности и да помага на раја имам слушано приказни директно за луѓе кои ја посетиле и на кои прецизно им го има лоцирано проблемот кои ги измачува и дека бабата била вистина чудо.
Долги години Русите ја имаат проучувано бабата на своите најпрестизни универзитети и со сигурност се тврдеше дека таа поседува необични моќи.
Што била и каква била немозам да знам, но според некои текстови сто ги имам читано за неа директно од бугарски веб страни и доколку сведоштвата се вистина- не ми се допаднаа богзнае колку.
Сепак Ванѓа на многу обични луѓе несомнено и несебично им помогнала и била успешна во својата пракса а за нејзината побозност и како се декларирала не би дискутирала, оти само таа си знаела што има во срцето и кои биле нејзините основи за верување.
|
|||
Beauty fades, dumb is forever
|
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
Не мислам дека го шуткаме или уште помалку исмејуваме Божјиот збор, напротив.
Тоа што дискутираме за Него (а целото Писмо е Боговдаховено и полезнои за наше подобрување, како што му порчува Пале на Тимотеј)веројатно само ја изразува нашата почит и желба што подобро да го разбереме, интерпретираме со желба да живееме што помалку грешни и што повеќе Богоугоден живот. Понекогаш и од оние кои по нас се најмали можеме по нешто да научиме. Треба само да ја згазнеме суетата и да се сослушаме едни со други. Изменето од maria_magdalena - 20.Април.2010 во 01:16 |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
Ако критериум за вистината е Светото Писмо, тогаш секоја работа треба да се испита во духот на истото.
Но како што споменавте погоре, некои гатачи тоа го прават во името на Исус Христос, пред икони, и затоа тешко е обичен човек да разликува. самиот Исус рекол нешто дека “мнозина во оној ден ќе дојдат при мене, и ќе речат, Господи, нели во Твое име пророкувавме, истерувавме духови...а Јас ќе речам, бегајте од мене не ве познавам“. Значи сепак само Господ Исус ќе знае кој што правел.Заоа, подобро е што понастрана од ова. Што може човек да помогне? И да ја каже иднината, ако е таа непроменлива и претскажана, зар полесно ќе се справиме со неа? Господ не подготвува за се на свој начин. Зар убавите работи не се поубави ако се ненадејни? На човек кој Го познава гласот на Добриот Пастир, ако живее во постојан молитвен разговор со Исус сосем сеедно ќе му биде што го чека, зашто тој ќе знае дека “на денешниот ден му е доста од неговото бреме“. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
|||
Niko777 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
||
Темплариус,
Јас верувам дека Библијата е Божјиот Збор. Инаку сум православен, баба ми ме крстела уште кога сум бил бебе, не знам каде ми е крштеницата, некаде по фикоите. јас прашав што Ти предлагаш да биде критериум за Вистината, за да можеме да одговориме на прашањето од оваа тема:
еве повторно: Што е твојот критериум на распознавање на Вистината ? - Да ги слушаме тие што се "демократски" најмногубројни ? - да ги слушаме тие што се најсилни ? - или тие што најсилно викаат ? - или тие што најбезобразно вреѓаат ? - или тие што се "најпаметни" ? а како пак тие да ги најдеме ? - или тие што во црквените институционална моќ најдобро се избуткале ? или нешто друго ? Поздрав, Изменето од Niko777 - 20.Април.2010 во 00:15 |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Pocituvan Gospodine , Bi Ve molel vo idnina da se vozdrzite od insuniacii na moja i na smetka na mojata Pravoslvna Hristijanska Vera. Jas so nisto ama bas so nisto ne ve prozvav Vas nitu Vashata crkva (koja i da e ) zatoa vo interes na diskusijata na ovoj forum Ve molam da prestanete da gi isprevrtuvate moite zborovi i da gi upotrebuvate kako na Vas i Vashata vera i odgovra. Omrazata koja ja nosite vo Vas prema bilo koj i frustraciite koi gi imate na licen profesionalen i bilo koj drug plan cuvajte si gi za Vas, zasto, jas niti sum predizvikal niti sum vmeshan nitu pak sakam da bidam vo bilo kaov kontak so Vas. Na edna druga tema tuka na forumov ne najdovte znaenje i sila da odgorite na nitu edno od moji prashanja i zatoa se distanciram od sekakva komunikacija so Vas. Se nadevam deka ce se vratite na temata na ovaa diskusija koja e da ve potsetam "Baba Vangja" i ce prestante da me sledite po forumov ... Blagodaram. Изменето од Templarius - 20.Април.2010 во 00:05 |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
Niko777 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
||
Како трагачи по Вистината, без критериум ?
|
|||
![]() |
|||
||
п.с. само да додадам, не мора да биде ограничување на само еден од критериумите што ги набројав.
Еве на пример од ова видео се гледа како сите дојдоа да му се поклонат на папата, на почеток со православните. Тоа би следело дека папата исполнува истовремено 3-4 од критериумите. - Најмногуброен - со сите верници, вклучувајќи од црквите чии претставници му се поклонуваат. - Најсилен - чим има толку многу што се поклонуваат; - Најпаметен - бидејќи се смета за безгрешен. - Највисоко рангиран гледано во црквената инстуниционална моќ. Значи ? |
|||
![]() |
|||
||
Templarius, Ти можеш да не ги слушаш Божјите Зборови од Библијата ако сметаш дека те ограничуваат. Ама кога слушаш други луѓе, од каде знаеш дека не се "слепи" и "не разбираат" како овие што ги опиша Исус во Матеј 13 Како ќе преопознаеш кој е кој од твоите соговорници ?? Кои се твоите критериуми што ги предлагаш ?? Исус им рече... (Матеј 13:12-15) 12 Зашто кој има, ќе му се даде и ќе има изобилие; а кој нема, ќе му се одзеде и она, што го има. 13 Затоа им зборувам во параболи, зашто гледаат и не видуваат, слушаат и не чујат, ниту разбираат. 14 И врз нив се исполнува пророштвото на Исаија, кое вели: ‘Со уши ќе слушате и нема да разбирате; со очите ќе гледате и нема да видите. 15 Зашто срцето на овој народ отапело; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, и да разберат со срцето и да се обратат, и Јас да ги исцелам.’ Што е твојот критериум на распознавање на Вистината ? - Да ги слушаме тие што се "демократски" најмногубројни ? - да ги слушаме тие што се најсилни ? - или тие што најсилно викаат ? - или тие што најбезобразно вреѓаат ? - или тие што се "најпаметни" ? а како пак тие да ги најдеме ? - или тие што во црквените институционална моќ најдобро се избуткале ? - или тие со најмногу "херојски ордени" Поздрав, Изменето од Niko777 - 19.Април.2010 во 21:52 |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Ne znam zasto ama imam cuvstvo deka non stop nekoj saka da ja ogranici svesta koja Bog im ja dal na ludjeto, da se ogranici veruvanje vo Boga so kanoni zakoni i ubeduvanja mislam deka toa ne e ok...
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Na krajot ne e nitu vazhno od koj se doneseni. Ne znachi deka ako se doneseni od svetiteli deka mora da se tochni. I tie imale razlichni sfakjanja za razlichni raboti, pa se dogovarale so raspravii i glasanje. ![]() Patem, deka imale i kontradiktorni pogledi za nekoi fundamentalni neshta mozhe da posluzhi i ovoj primer: Nekoj mu rekol na Starec Josif Optinski: -Ete pak nastapi nerodna godina! -Da potvrdil starecot- Mal e prinosot nerodna godina,Bog kaznuva zasto lugeto sosema prestanaa da gi zapazuvaat postite, ta duri i prostodushnosta. Starec Leonid : - Osuduvanjeto e toa koga ti go gledas grevot ili go gledas porokot na svojot sobrat i govoris od celoto svoe srce: ...po moe mislenje toj zasluzuva ili maki ili bolest ili kazna... Togash ti stanuvash sudija na blizniot i sakas da sednes na prestolot na Edinstveniot sudija HRISTOS. Za tvoeto gordo bezumie ti se prisoedinuvash kon antihristot.. Sekoja ekspresija na lugjeto, vkluchuvajki gi i svetite otci, e samo refleksija na nivnoto momentalno nivo na svesta. A svesta ne e nekakva ustoena zhabokrechina, tuku buica koja nalikuva na silna i postojano promenliva reka. Taa se menuva sekoj moment. Bidejki prosvetluvanjeto ne poznava granici, dogmite i kanonite ultimativno se kontraproduktivni so nivnite limitiranja i tie se korisni samo za ustolichuvanjeto, rakovodenjeto i odrzhuvanje na institucijaliziranata religija. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
Кога некој е веќе доволно прочистен за да може да комуницира со божествениот свет, со Христа, ангелите и тн... тој после комуникацијата со нив се чувствува препородено, освежено, а доколку таа енергија ја вложил за несебична служба за ближните или за природата тогаш неколкукратно енергијата му се враќа зголемена. Овие симптоми ги има на пр. пророчицата Габриеле од Вирбург. После откровенијата кои некогаш траеле и по неколку часа таа има сили за „турбо„.
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Mozhebi i bilo taka, koj znae? Neli babata ne se chuvstvuvala dobro posle viduvanjata... koj znae? Sepak, vidovitete se samo medijumi na prenesuvanje informacii, a vo aktot na vidovitosta ne se steknuvaat so prosvetluvanje. Ako beshe taka, togash so prvoto viduvanje kje se prosvetlea i kje postanea sosem drugi lugje. ![]() Ama od iskustvo znaeme deka nikogash ne bilo taka. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
||
|
|||
![]() |
|||
||
Kade e kazano deka kanonite se tvrobi na svetitelite ???? |
|||
Give me your secrets
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 678910 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |