IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Баба Ванѓа
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Баба Ванѓа

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2010 во 21:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mozhebi i bilo taka, koj znae? Neli babata ne se chuvstvuvala dobro posle viduvanjata... koj znae?
Според мене, тоа што не се чувствувала добро и била во транс многу кажува за тоа со какви сили била во комуникација.

Кога некој е веќе доволно прочистен за да може да комуницира со божествениот свет, со Христа, ангелите и тн... тој после комуникацијата со нив се чувствува препородено, освежено, а доколку таа енергија ја вложил за несебична служба за ближните или за природата тогаш неколкукратно енергијата му се враќа зголемена. Овие симптоми ги има на пр. пророчицата Габриеле од Вирбург. После откровенијата кои некогаш траеле и по неколку часа таа има сили за „турбо„.
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sepak, vidovitete se samo medijumi na prenesuvanje informacii, a vo aktot na vidovitosta ne se steknuvaat so prosvetluvanje. Ako beshe taka, togash so prvoto viduvanje kje se prosvetlea i kje postanea sosem drugi lugje.
Токму тоа сакам и јас да речам. Јас не се сомневам во видовитоста на баба Ванѓа, не се сомневам дека некому навистина помогнала бидејќи тој/таа можеби биле моментално само со таа можност и на тој степен на духовна свест да средбата со нејзе била од правилна корист. Сепак според советите од Духот Божји, луѓето не би требале да тежнеат кон контакти со меѓуцарствата(астрал и сл.) или душите врзани за Земјата бидејќи таквите души и самите се непоросветлени и можат да нанесат повеќе штета отколку корист аима и такви кои можат потоа да бараат за возврат(Божјиот дух предупредува тоа е секогаш на штета на задолжениот).
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2010 во 21:15
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Христијанин не би го рекол ова што ти го велиш. Каноните се творба на светителите. Доколку светителите биле обични луѓе како тебе и мене, што мајка барала твојата баба да гради црква посветена на св. Петка и да црта „фрески“ (немам збор како да ги наречам, затоа што не само што немаат никаква врска со фреските, туку и страшно изгледаат) на светители по истата (мада тешко дека некој знае кој е претставен на тие „фрески“)?

Kade e kazano deka kanonite se tvrobi na svetitelite ????

Na krajot ne e nitu vazhno od koj se doneseni.

Ne znachi deka ako se doneseni od svetiteli deka mora da se tochni. I tie imale razlichni sfakjanja za razlichni raboti, pa se dogovarale so raspravii i glasanje.

Patem, deka imale i kontradiktorni pogledi za nekoi fundamentalni neshta mozhe da posluzhi i ovoj primer:

Nekoj mu rekol na Starec Josif Optinski:
-Ete pak nastapi nerodna godina!
-Da potvrdil starecot- Mal e prinosot nerodna godina,Bog kaznuva zasto lugeto sosema prestanaa da gi zapazuvaat postite, ta duri i prostodushnosta.

Starec Leonid :
- Osuduvanjeto e toa koga ti go gledas grevot ili go gledas porokot na svojot sobrat i govoris od celoto svoe srce: ...po moe mislenje toj zasluzuva ili maki ili bolest ili kazna...
Togash ti stanuvash sudija na blizniot i sakas da sednes na prestolot na Edinstveniot sudija HRISTOS.
Za tvoeto gordo bezumie ti se prisoedinuvash kon antihristot..

Sekoja ekspresija na lugjeto, vkluchuvajki gi i svetite otci, e samo refleksija na nivnoto momentalno nivo na svesta. A svesta ne e nekakva ustoena zhabokrechina, tuku buica koja nalikuva na silna i postojano promenliva reka. Taa se menuva sekoj moment.

Bidejki prosvetluvanjeto ne poznava granici, dogmite i kanonite ultimativno se kontraproduktivni so nivnite limitiranja i tie se korisni samo za ustolichuvanjeto, rakovodenjeto i odrzhuvanje na institucijaliziranata religija.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2010 во 21:25
Ne znam zasto ama imam cuvstvo deka non stop nekoj saka da ja ogranici svesta koja Bog im ja dal na ludjeto, da se ogranici veruvanje vo Boga so kanoni zakoni i ubeduvanja mislam deka toa ne e ok...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2010 во 21:50

Ne znam zasto ama imam cuvstvo deka non stop nekoj saka da ja ogranici svesta koja Bog im ja dal na ludjeto, da se ogranici veruvanje vo Boga so kanoni zakoni i ubeduvanja mislam deka toa ne e ok...

Templarius,

Ти можеш да не ги слушаш Божјите Зборови од Библијата ако сметаш дека те ограничуваат.

Ама кога слушаш други луѓе, од каде знаеш дека не се "слепи" и "не разбираат" како овие што ги опиша Исус во Матеј 13

Како ќе преопознаеш кој е кој од твоите соговорници ?? Кои се твоите критериуми што ги предлагаш ??

Исус им рече... (Матеј 13:12-15) 12 Зашто кој има, ќе му се даде и ќе има изобилие; а кој нема, ќе му се одзеде и она, што го има.
13 Затоа им зборувам во параболи, зашто гледаат и не видуваат, слушаат и не чујат, ниту разбираат.
14 И врз нив се исполнува пророштвото на Исаија, кое вели: ‘Со уши ќе слушате и нема да разбирате; со очите ќе гледате и нема да видите.
15 Зашто срцето на овој народ отапело; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, и да разберат со срцето и да се обратат, и Јас да ги исцелам.’

Што е твојот критериум на распознавање на Вистината ?

- Да ги слушаме тие што се "демократски" најмногубројни ?
- да ги слушаме тие што се најсилни ?
- или тие што најсилно викаат ?
- или тие што најбезобразно вреѓаат ?
- или тие што се "најпаметни" ? а како пак тие да ги најдеме ?
- или тие што во црквените институционална моќ најдобро се избуткале ?
- или тие со најмногу "херојски ордени"

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 19.Април.2010 во 21:52
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2010 во 22:50
п.с. само да додадам, не мора да биде ограничување на само еден од критериумите што ги набројав.

Еве на пример од ова видео се гледа како сите дојдоа да му се поклонат на папата, на почеток со православните.

Тоа би следело дека папата исполнува истовремено 3-4 од критериумите.
- Најмногуброен - со сите верници, вклучувајќи од црквите чии претставници му се поклонуваат.
- Најсилен - чим има толку многу што се поклонуваат;
- Најпаметен - бидејќи се смета за безгрешен.
- Највисоко рангиран гледано во црквената инстуниционална моќ.

Значи ?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2010 во 23:44
Како трагачи по Вистината, без критериум ?
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 00:03
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Templarius,

Ти можеш да не ги слушаш Божјите Зборови од Библијата ако сметаш дека те ограничуваат.

Ама кога слушаш други луѓе, од каде знаеш дека не се "слепи" и "не разбираат" како овие што ги опиша Исус во Матеј 13

Како ќе преопознаеш кој е кој од твоите соговорници ?? Кои се твоите критериуми што ги предлагаш ??

Исус им рече... (Матеј 13:12-15) 12 Зашто кој има, ќе му се даде и ќе има изобилие; а кој нема, ќе му се одзеде и она, што го има.
13 Затоа им зборувам во параболи, зашто гледаат и не видуваат, слушаат и не чујат, ниту разбираат.
14 И врз нив се исполнува пророштвото на Исаија, кое вели: ‘Со уши ќе слушате и нема да разбирате; со очите ќе гледате и нема да видите.
15 Зашто срцето на овој народ отапело; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, и да разберат со срцето и да се обратат, и Јас да ги исцелам.’

- или тие со најмногу "херојски ордени"

Поздрав,

Pocituvan Gospodine ,

Bi Ve molel vo idnina da se vozdrzite od insuniacii na moja i na smetka na mojata Pravoslvna Hristijanska Vera. Jas so nisto ama bas so nisto ne ve prozvav Vas nitu Vashata crkva (koja i da e ) zatoa vo interes na diskusijata na ovoj forum Ve molam da prestanete da gi isprevrtuvate moite zborovi i da gi upotrebuvate kako na Vas i Vashata vera i odgovra.
Omrazata koja ja nosite vo Vas prema bilo koj i frustraciite koi gi imate na licen profesionalen i bilo koj drug plan cuvajte si gi za Vas, zasto, jas niti sum predizvikal niti sum vmeshan nitu pak sakam da bidam vo bilo kaov kontak so Vas.
Na edna druga tema tuka na forumov ne najdovte znaenje i sila da odgorite na nitu edno od moji prashanja i zatoa se distanciram od sekakva komunikacija so Vas.
Se nadevam deka ce se vratite na temata na ovaa diskusija koja e da ve potsetam "Baba Vangja" i ce prestante da me sledite po forumov ...

Blagodaram.

Изменето од Templarius - 20.Април.2010 во 00:05
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 00:12
Темплариус,
Јас верувам дека Библијата е Божјиот Збор. Инаку сум православен, баба ми ме крстела уште кога сум бил бебе, не знам каде ми е крштеницата, некаде по фикоите.

јас прашав што Ти предлагаш да биде критериум за Вистината, за да можеме да одговориме на прашањето од оваа тема:

Sto mislite dali ovaa zena bila sveta ili stanuva zbor za nesto drugo ....?

еве повторно:

или нешто друго ?

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 20.Април.2010 во 00:15
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 00:25
Ако критериум за вистината е Светото Писмо, тогаш секоја работа треба да се испита во духот на истото.

Но како што споменавте погоре, некои гатачи тоа го прават во името на Исус Христос, пред икони, и затоа тешко е обичен човек да разликува. самиот Исус рекол нешто дека “мнозина во оној ден ќе дојдат при мене, и ќе речат, Господи, нели во Твое име пророкувавме, истерувавме духови...а Јас ќе речам, бегајте од мене не ве познавам“.
Значи сепак само Господ Исус ќе знае кој што правел.Заоа, подобро е што понастрана од ова. Што може човек да помогне?
И да ја каже иднината, ако е таа непроменлива и претскажана, зар полесно ќе се справиме со неа?
Господ не подготвува за се на свој начин. Зар убавите работи не се поубави ако се ненадејни?
На човек кој Го познава гласот на Добриот Пастир, ако живее во постојан молитвен разговор со Исус сосем сеедно ќе му биде што го чека, зашто тој ќе знае дека “на денешниот ден му е доста од неговото бреме“.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 01:16
Не мислам дека го шуткаме или уште помалку исмејуваме Божјиот збор, напротив.
Тоа што дискутираме за Него (а целото Писмо е Боговдаховено и полезнои за наше подобрување, како што му порчува Пале на Тимотеј)веројатно само ја изразува нашата почит и желба што подобро да го разбереме, интерпретираме со желба да живееме што помалку грешни и што повеќе Богоугоден живот. Понекогаш и од оние кои по нас се најмали можеме по нешто да научиме. Треба само да ја згазнеме суетата и да се сослушаме едни со други.

Изменето од maria_magdalena - 20.Април.2010 во 01:16
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 01:34
Хмммм Баба Ванѓаразмислување
За нејзините пророчки способности и да помага на раја имам слушано приказни директно за луѓе кои ја посетиле и на кои прецизно им го има лоцирано проблемот кои ги измачува и дека бабата била вистина чудо.
Долги години Русите ја имаат проучувано бабата на своите најпрестизни универзитети и со сигурност се тврдеше дека таа поседува необични моќи.
Што била и каква била немозам да знам, но според некои текстови сто ги имам читано за неа директно од бугарски веб страни и доколку сведоштвата се вистина- не ми се допаднаа богзнае колку.
Сепак Ванѓа на многу обични луѓе несомнено и несебично им помогнала и била успешна во својата пракса а за нејзината побозност и како се декларирала не би дискутирала, оти само таа си знаела што има во срцето и кои биле нејзините основи за верување.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2010 во 06:51
Originally posted by petar trajanov petar trajanov напиша:

] Maran Ata izvadok od nekoe hu baba hu?

Знаеш што ми падна во очи? Цело време велиш дека си христијанин, а како е сега можно да не знаеш дека во Светото Писмо постои зборот Маран Ата?

] A za hu baba hu barem od filmovite gledame deka istoto go pravel i sevisniot .Taka ja steknal i slavata megu narodot.

Петре, Петре, престани да гледаш филмови и земи читај го Светото Писмо, таму подобро ќе видиш што правел Севишниот, а и ќе прочиташ што Тој вели за ваквите гаталци како бабата Ванѓа. Посочи ми, ако можеш, само еден пример каде Господ Исус Христос зборувал со глас на мртов или давал рецепти да се извади срцето од петелот за некој да оздравее.

] Taa mnogu dobro znaese i gi gledase vremeto i nastanite vo minatoto.Taa znaese i kako se lekuvale nasite pra-predci.A sto ako vo minatoto bilo i toa hu baba hu.

Ти, очигледно, не правиш разлика меѓу баење и народна медицина. Народна медицина е лечење на одредена болест со тревки и останати природни извори дадени од Бога, а она што го правела бабата Ванѓа било далеку од народна медицина. Народната медицина не признава шепнување над вода и прстени или срца од петел, или фрлање на перници, како што се вели во следниов случај со Ванѓа:

ГУНА ИВАНОВА – пеачка на народни песни

Во 1976 година кај Ванѓа однесов дете со психичко растројство - што пипне, од се’ се плаши. Тргнавме навечер во 2 часот и во 5 изутрина бевме во Петрич, но дознавме дека кај Ванѓа се влегува само со претходно најавување. Јас, сепак, се сетив дека Ванѓа оди на Рупите, а таму работеше мој роднина, беше бригадир на зеленчукова бригада. "Што правите со ова дете - рече Ванѓа, - ќе го доуништите. Застанете го лекувањето. Ќе ми донесете два метри ткаенина - шарена, од басма." Купивме ткаенина и ја однесовме на Ванѓа. Со него таа го измери детето и рече да сошијат перниц и да се наполни со семе од сено и детето да спие на неа. Потоа определи по колку време родителите да одат на реката и да ја фрлаат во неа и ткаенината и сеното.

] Nepravedno e anatemisana bes dokazi.

Не е точно. Ете, јас ти реков дека ќе ваѓам извадоци од книгата на Красимира, внуката на бабата Ванѓа, па според тоа ќе споредиме дали е без докази или не.

] Rabotata na babata pretstavuvase kosmar za spomenatite crkvi bidejki ke si go izgubea rejtingot i biznisot.

Како ќе си го изгубеа рејтингот? Две работи ми дојдоа на ум:

1.     Познато е дека бабата има изградено храм посветен на св. Петка и сл. Прашање за тебе (се надевам дека ќе бидам удостоена на одговор и нема да го прескокнеш како сите останати прашања поставени за тебе): Ако бабата ги почитувала светителите и градела цркви посветени на нив, а БПЦ, МПЦ и сите останати Православни Цркви ја „анатемисале“, кажи ми, на која христијанска деноминација припаѓала бабата?

2.     Ако со тоа што одел голем број народ кај баба Ванѓа, сметаш дека се нарушувал рејтингот на Црквата, се лажеш, затоа што Црквата е радосна да има светители, како што е, на пример, св. Серафим Саровски, кој го почитувале стотици илјади луѓе додека бил жив, а по неговата смрт таа бројка пораснала и на милиони. Чудно, зошто Црквата би била против баба Ванѓа, но не и против св. Серафим Саровски?

] Da potsetam kakov benefit imase i ima Romanija od procueniot "Drakula" koj vo nisto ne moze da se sporeduva so baba Vanga.

Мешаш баби и жаби. Каква врска има Дракула со духовноста, па да го споредуваш со баба Ванѓа? Или сакаш да кажеш дека паричниот бенефит е многу важна работа, до толку важна што може да се занемари онаа духовна штета што ја има направено бабата?

] Moite deca se krsteni vo crkva.

Во која црква, ако може да се знае? Православно-Христијанска?

] Neka kazat po koj simtom i dadoa klerot na babata dijagnoza "demon".

Црквата не може да даде дијагноза „демон“, затоа што човек не може да стане демон, туку може да стекне демонски карактеристики и да стане роб на ѓаволот. А по кој симптом, мислам дека до сега беше кажано: по тоа што баела над предмети, по тоа што правела магиски ритуали, по тоа што ја обземале духови и тие преку неа говореле, по тоа што паѓала во трансови, по тоа што давала некои свои квази-теории за ванземаљци...

Но, да се вратиме на реалните примери од животот на бабата, посведочени од оние кои биле кај неа. Туку, многу ме интересира, Петре, ако може да ни кажеш зошто кога бабата Ванѓа му гледала на некого, барала да и’ се донесе коцка шеќер за да може да му каже што гледа?

А и овие пагански работи ми се мошне чудни за една „христијанка“:

25.VII.1999 РАСУЛ ГАМЗАТОВ – поет

пред година ја погребал мајка си и Ванѓа му припомнила колку ја сакал, но го укорила дека забравил во ковчегот да и го стави бастунчето, кое таа го користела многу години, затоа што куцала. После беше го ставил на гробот на мајка си тоа бастунче.

21.VII.1999 НИКОЛА ТОДОРОВ - телевизиски оператор

Тогаш Ванѓа се обрати кон Павел: „Павле, мајка ти (почината) е тука! Леле, колку убава била! Облечена е во нешто жолто.” А Павел одговара: „Тетко Ванѓо, така ја погребавме.” Ванѓа продолжи: „Каква е таа книга, која ја пишуваш за Орфеј? Ете го Орфеј! - и посочи со рака кон топлите извори надвор. Ама го гледам гол. Пишуваш дека ги слуша звуците од природата, тоа не е точно. Тој легнува на земјата, го лепи увото и така ги слуша звуците на земјата.”

Маж, жена и девојченце, многу ожалостени, беа дошле поради смртта-на другото дете - момче. Носеа цвеќе од гробот на детето. Момчето беше починало за време на несреќа. Ванѓа, кога го допре цвеќето, извика: „Ох, колку е убаво момчето. Прашува за својот велосипед. Прашува за патиките. Не страдајте веќе - препорача Ванѓа - Ќе си имате друго дете и тоа ќе е момче, а на починатото одете на гробот и оставете му пар патики.”

А за овие контакти со духови на „мртви“, да не зборуваме колку се „христијански“:

22.VII. 1999 ЕМИЛИЈА ДАНОВА – дизајнер

Еднаш кога отидовме со брат ми, Ванѓа направи таков силен контакт со починатата ни мајка, што зборуваше со нејзините зборови и нејзиниот глас речиси еден час. Одеднаш Ванѓа вика: „О, нема, Марико, веќе е голема! Сега и таа самата е мајка...” Се зачудивме на таа реплика, а Ванѓа ми објасни, дека се појавила нашата мајка и ме галела по главата. Била зачудена дека нема панделка во мојата коса.

21.VII.1999 НИКОЛА ТОДОРОВ - телевизиски оператор

Јас тогаш бев избезумен, затоа што ја видов, како да кажам, во тајната, во состојба кога влегува во контакт со мртвите.

Изменето од Maran Ata - 20.Април.2010 во 06:53
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2010 во 14:40
   9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени синови Божји! (Матеј 5:9)
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2010 во 14:59

Опасност од спекулативни знаенја?!

Едно од најголемите зла кои ја следат потрагата по знаење и истражувањето на науката е наклонетоста да се издигнува човечкиот ум над неговата вистинска вредност и над неговата вистинска улога. Мнозина се обидуваат да судат за Создателот и неговите дела според нивното несовршено познавање на науката. Тие настојуваат да ја спознаат природата и својствата и правата на Бога и се впуштаат во сомнителни теории во однос на Вечниот. Оние кои се впуштаат во вакви проучувања стапнуваат на недозволена почва. Нивното истражување нема да донесе никакви вредни резултати и може да биде проследено само со уништување на душата.

Нашите прародители биле наведени на грев поради желбата да го дознаат она што Бог го сочувал од луѓето. Сакајќи да го здобијат тоа познавање, тие загубиле се што е вредно да се има. Ако Адам и Ева не го допреле забранетото дрво, Бог во нив ќе втиснел знаење - знаење врз кое не почива клетвата на гревот, знаење кое би им донело вечна радост. Се што добиле слушајќи го искужувачот било познавање на гревот и неговите последици. Со својата непослушност, човештвото било отуѓено од Бога и земјата разделена од небото.

Оваа поука е за нас. Полето на кое сатаната ги навел нашите прародители е истото кон коеги намамува луѓето денес. Тој го преплавува светот со привлечни измислици. Со сите сили кои му се покоруваат, тој сака да ги наведе луѓето на шпекулации во врска со Бога. На тој начин се обидува да ги спречи да го добијат она знаење за Бога кое донесува спасение.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.