![]() |
|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7172737475 146> |
Автор | ||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Вака и на св.Кирил и Методи им викале исто,затоа и едниот брат умрел во Рим
![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
![]() |
||
![]() |
||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|
http://www.mn.mk/kultura/1737-Promoviran-prv-tom-od-Makedonskiot-dijalekten-atlas
Материјалот не е целосно собран, особено за пиринските говори и затоа и натаму продолжуваме со теренското истражување на македонските дијалекти Танасе - стави нешто од от Пиринскиот бе ![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Шо да стави кога јадниот мисли дека му е Бугарски дијалектот,уште од Аспарух времето
![]() |
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
Ке добавим малко: ќифла = кифла; ќибрит = кибрит тоа е од Jокоруда... ама повече звучи като чисто "ч", демек: чифла и чибрит. |
||
![]() |
||
eptendosadno1 ![]() Сениор ![]() ![]() ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
|
Србите “ куЌа “ ја читаат “ куКа “ ![]() |
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
![]() |
||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
|
Некаков коментар околу ова или само сликички ќе си праќаме.
Многумина мислеле различно , сметале дека треба да имаме посебен јазик. Србите и Хрватите често се претставувани како Србо-Хрвати и како лингвистичка и како етничка група но тоа ништо не докажува. |
||
![]() |
||
|
Jас дадох сликичка и чекам коментар. Ми се струва што Jосиф Ковачев е еден од оние македонисти упоменати од Петко Славеjков во оноа писмо: ... Една проста околност што горните Бугари до сега пишуваат на своето наречје без и најмалку да обрнат внимание на македонското, тоа се зема од Македонците како знак на вообразеност на горните Бугари и како стремеж да заповедаат. Но работата ни оддалеку нема такво значење, ние пишуваме на нашето наречје зашто него си го знаеме, а не заради непочитување спрема македонското. Кога ќе зајакне меѓу нас проучувањето на јазикот и ќе се осознае нуждата за заеднички книжевен јазик, ние со најголема благодарност ќе пишуваме на македонското наречје, ако тоа се види за добро и полезно, или ќе го позајмиме од него она што е неопходно за дополнување... Македонското прашање |
||
![]() |
||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
|
Оти биле такви. Изменето од DragancoLeskoec - 26.Април.2010 во 13:59 |
||
![]() |
||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
|
Интересно. |
||
![]() |
||
|
Да споменам што ова Jосиф Ковачев го е писал во 1875 г. во списание "Ден" - т. е. 3 години преди ослобождението на Бугариjа. Се уште е немо "езични комисии" кои да кодифицират бугарскиот език како го стори езичната комисиjа во Македониjа во 1945 година. |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Сакаш да кажеш дека вашта комисија не кодифицирала, па само ние сме кодифицирале? Те молам немој да ме убедуваш во нешто што и самиот знаеш дека не е така. Како што нашиот јазик е кодифициран од некого, така и вашиот, од ваша комисија. |
||
![]() |
||
|
Македонски јазик од пред петсто години
![]() Тоа е еден од најраните ракописи напишани во чисто македонски народен јазик, а нејзината содржина е составена од селото Богатско, кое се наоѓа во регионот на Костурско во југо-западниот дел на Македонија. Текстовите се напишани со помош на грчката азбука, кое не беше нешто невообичаено на Балканот за време на отоманскиот период, како и во слични примери со албанскиот и влашкиот јазик. Текстовите откриваат локални карактеристики кои преживеале и се уште се присутни во голем број на денешните зборувани македонски дијалекти. 16 век, Костурски дијалект:
21 век, Битолски дијалект:
Како што може да се забележи, поголемиот дел од лексиката и граматиката се идентични. Цел лексикон За тие шо не му се чита, неколку текстој: Прв текст Тако ли Бога, девојко, как те зовет на име ?О душко ле, жиф ти очи, ходи овамо, зорви ме. Твојто ли целвање, ти се молам.Дарви ме. Што си лепа, што си лепа, бела, што си лепа, што те љубам девојко. Ела моја паригорие, да те целвам в устата, как овошје ме мирисет. Што-то роди крушата, тако ти вишнего Бога, не ми везми душата, што си лепа. Втор текст До кога, серденце моја, скривом да се љубиме со страхови преголеми, днови да се лубиме ела стан(и), по врага ходи, да се везмиме, што си лепа Ношт(ј)а, ми те украдохе, денја, ми те продадохе, за дванадесет флорин. Постели ми постелата...покри мене со јоргано, ела легни покре мене, не те гибам не те даркам(диркам) ![]() Изменето од DragancoLeskoec - 26.Април.2010 во 15:41 |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7172737475 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |