IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Го гледам излезот но не и крајот ...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Го гледам излезот но не и крајот ...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 05:49
Integritet, kako termin poteknuva od latinskiot zbor integer, shto znachi neshto celosno ili kompletno. So drugi zborovi, vo perspektiva na onoa shto govorime, toa oznachuva celosnost i konzistentnost vo odnesuvanjeto na nekoj chovek, od aspekt na principi i veruvanja, za koi tvrdi deka gi prifatil i deka postojani gi sledi.

Ne znam dali ti toa go zemash kako definicija za dusha ili svest? Za tebe integritet i svest e isto?

I ne znam kakva vrska ima toa so temata "Го гледам излезот но не и крајот ..."?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 12:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Integritet, kako termin poteknuva od latinskiot zbor integer, shto znachi neshto celosno ili kompletno. So drugi zborovi, vo perspektiva na onoa shto govorime, toa oznachuva celosnost i konzistentnost vo odnesuvanjeto na nekoj chovek, od aspekt na principi i veruvanja, za koi tvrdi deka gi prifatil i deka postojani gi sledi.

Ne znam dali ti toa go zemash kako definicija za dusha ili svest? Za tebe integritet i svest e isto?

Jas znam mnogu dobro sho znachi "integritet" i ne mislam deka integritet i svest e isto , mozebi imaat nekoi dopirni tochki koi bi mozele da se poistovetat no sepak e individualno .  

Nema nikakava vrska , mozesh da vidish deka mojot prv zbor na ovaa tema e "offtopic" , svesen sum za toa . 

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 13:27

Racionaliziranjeto e praktichna rabota i spagja vo domenot na umot i egoto.

Svesta (dushata) ne e egoistichna.

Onoa shto e racionalno i umstveno dobro za nas ne znachi deka kje bide racionalno i umstveno dobro a sekogo. Za niv mozhe da bide potpolno suludo.

Duri i za razni nivoa na svest ima razni ekspresii i interpetiranja od strana na umot i egoto. Zarem Isus ne go smetaa za pomesten od umot i ne go razapnaa kako kriminalec???

Кога нешто се прави за својата душа ( ЈА , ЗА МЕНЕ ) , тоа е веќе самозадоволување , тоа е хранење на егото , да не наведувам примери .

Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 13:39
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Има ли значење , цел , да се излезе кога сепак таму негде те дочекува крајот и онака уморен те зема?

има цел, да го изиграш „тангото“ маестрално, до крај среќа.
Да си останеш верен на себе, т.е. да останеш во баланс преку целиот твој живот. Да бидеш силен човек, да се вратиш таму од каде што си дошол „слика и прилика“ на вистинското свое Јас. Барем јас така ја сфаќам темава.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 13:41

Onoa shto e racionalno i umstveno dobro za nas ne znachi deka kje bide racionalno i umstveno dobro a sekogo. Za niv mozhe da bide potpolno suludo.

Duri i za razni nivoa na svest ima razni ekspresii i interpetiranja od strana na umot i egoto. Zarem Isus ne go smetaa za pomesten od umot i ne go razapnaa kako kriminalec???

Кога нешто се прави за својата душа ( ЈА , ЗА МЕНЕ ) , тоа е веќе самозадоволување , тоа е хранење на егото , да не наведувам примери .

колку и да наведуваш примери (се извинувам ако ви се мешам), целата поента е околу егото бај д веј. хедонизмот е крајно позитивен, и се се сведува на него.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 14:05
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Jas znam mnogu dobro sho znachi "integritet" i ne mislam deka integritet i svest e isto , mozebi imaat nekoi dopirni tochki koi bi mozele da se poistovetat no sepak e individualno .  

Nema nikakava vrska , mozesh da vidish deka mojot prv zbor na ovaa tema e "offtopic" , svesen sum za toa.

Offtopic e seto ona kako bunilo i matna kasa mu stoi vo glavata na SLABITE,na kodot od onie sto se rodile da bidat izedeni...

PUBLIKATA  APLAUDIRA I VIKA:"DA ZIVEE PUBLIKATA"

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 14:18
Originally posted by connected connected напиша:

Има ли значење , цел , да се излезе кога сепак таму негде те дочекува крајот и онака уморен те зема?

има цел, да го изиграш „тангото“ маестрално, до крај среќа.Да си останеш верен на себе, т.е. да останеш во баланс преку целиот твој живот. Да бидеш силен човек, да се вратиш таму од каде што си дошол „слика и прилика“ на вистинското свое Јас. Барем јас така ја сфаќам темава.

Да, да, да , но , може ли малку чочек , колку за промена ?

Го играме тангото , не е проблем тоа , него немам определено временска граница до кога тоа да го правам за да знам дека ете , го изиграв , си завршив работа .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 14:41

има цел, да го изиграш „тангото“ маестрално, до крај среќа.Да си останеш верен на себе, т.е. да останеш во баланс преку целиот твој живот. Да бидеш силен човек, да се вратиш таму од каде што си дошол „слика и прилика“ на вистинското свое Јас. Барем јас така ја сфаќам темава.

Го играме тангото , не е проблем тоа , него немам определено временска граница до кога тоа да го правам за да знам дека ете , го изиграв , си завршив работа .

Ако сакаш играј и на шипка, тој е твој проблем. Временска граница не постои, секој момент е важен. Незнам дали Библијата ти значи нешто, но еве еден стих (или „временска граница“) колку да ме сфатиш што сакам да ти кажам за да не си го губиш времето бесцелно:

"Затоа и вие бидете подготвени, зашто Синот Човечки ќе дојде во час кога не се надевате." Матеј 24:44
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 14:56
Prosvetluvanjeto sekogash doagja koga ne se nadevame.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 15:15

Vo aktot na zhiveenjeto sekogash vo sebe dobivame dve informacii - prijatnost i neprijatnost. Poentata na zhiveenjeto e kolku shto mozhe da imame povekje prijatni dozhivuvanja i pomalu neprijatni. Toa ne znachi deka neprijatnite nemaat svoja vrednost i cel, tuku poentata na zhiveenjeto e da se mine so pomalu stradanje i povekje uzhivanje, neli?

Zatoa Isus veli "Pravi im na drugite onoa shto sakash da ti pravat i tebe".

Kako shto diskutiravme porano, egoto postoi za zashtita i zadovoluvanje na materijalnoto telo i tuka nema nishto negativno. Problemot se pojavuva koga toa ja potisnuva svesta kako vistinskoto JAS i stanuva nejzin imposter.

So drugi zborovi, ako ti se dopagja konjak i ednash godishno si dozvoluvash da si kupish Remy Martin za svoja dusha e edna rabota, a ako pochnesh na site da im go stavash shisheto pred ochi i da se falish deka ti ne piesh nishto osven Remy Martin i deka seto drugo shto pijat ostanatite ne vredi pet pari, togash toa e egoizam kako negativna karakterna karakteristika. Svesta toa ne go pravi zatoa shto vo takviot akt nema nitu ljubov nitu milosrdie kon drugite.

Prvoto e primer za ego koga raboti za dobro na teloto na koe mu pripagja, a vtoroto e aktivnost na egoto da se hrani samoto sebe.

Изменето од Messenger - 14.Април.2010 во 15:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 16:29
Vo svetot na zadovolstvata nie sme nivni slugi,vaka ili onaka....a zosto da ne ako znaeme kako!среќа
Fizikusot si go bara svoeto parce od kolacot....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 18:32

Ако сакаш играј и на шипка, тој е твој проблем. Временска граница не постои, секој момент е важен. Незнам дали Библијата ти значи нешто, но еве еден стих (или „временска граница“) колку да ме сфатиш што сакам да ти кажам за да не си го губиш времето бесцелно:<font face="ARIAL,HELVETICA,TIMES ROMAN"><font face="ARIAL,HELVETICA,TIMES ROMAN"><font face="ARIAL,HELVETICA,TIMES
ROMAN"><span ="content4">"Затоа и вие бидете подготвени, зашто
Синот Човечки ќе дојде во час кога не се надевате." Матеј 24:44</span>

Ајде да го прифатам аргументот “ играње тангото “ како еден вид   метафора или алегорија .

Почетокот на тангото е раѓањето , крајот на играта е смрта , но кај мене дилемата е кој ќе ја оцени “ маестралноста “ ?

Не верувам во судбина , без разлика на се , не сакам да играм на музика кои други ќе ми ја отсвират , не влегувам во оро без моја волја и не очекувам никој друг да ме спасува .

Не го почнувам “тангото“ со надеж туку со намера , со цел .

Немам во мојата животна филозофија надежи , верувања , туку потреби , цели , завршени и идни обврски , мерливи категории .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 18:37
Kade si go frlil srceto,eptendosadno?

Celta ne se bara vo definicii...sekogas vo tvoeto srce...

Si se prasal sto ima vo nego?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 18:42

Vo aktot na zhiveenjeto sekogash vo sebe dobivame dve informacii - prijatnost i neprijatnost. Poentata na zhiveenjeto e kolku shto mozhe da imame povekje prijatni dozhivuvanja i pomalu neprijatni. Toa ne znachi deka neprijatnite nemaat svoja vrednost i cel, tuku poentata na zhiveenjeto e da se mine so pomalu stradanje i povekje uzhivanje, neli?

Zatoa Isus veli "Pravi im na drugite onoa shto sakash da ti pravat i tebe".

Kako shto diskutiravme porano, egoto postoi za zashtita i zadovoluvanje na materijalnoto telo i tuka nema nishto negativno. Problemot se pojavuva koga toa ja potisnuva svesta kako vistinskoto JAS i stanuva nejzin imposter.

So drugi zborovi, ako ti se dopagja konjak i ednash godishno si dozvoluvash da si kupish Remy Martin za svoja dusha e edna rabota, a ako pochnesh na site da im go stavash shisheto pred ochi i da se falish deka ti ne piesh nishto osven Remy Martin i deka seto drugo shto pijat ostanatite ne vredi pet pari, togash toa e egoizam kako negativna karakterna karakteristika. Svesta toa ne go pravi zatoa shto vo takviot akt nema nitu ljubov nitu milosrdie kon drugite.

Prvoto e primer za ego koga raboti za dobro na teloto na koe mu pripagja, a vtoroto e aktivnost na egoto da se hrani samoto sebe.

Вака , проблемот е вредносниот список , односно што во нормалниот свет би било задоволување на егото , исполнување на животот и сл.

Зашто коњак ?
Односно , зашто стан , мебел , зашто добра кола , викендица , плазма , накит , патување во Париз и сл. Зашто да ги бркаме , да им робуваме на тие “ мали “ задоволства , вреди ли за нив да се потроши животот , имаат ли сетот тоа крај ?

Како што се запрашав погоре , кој ни ја оценува маестралноста играјќи го тангото , дали ние тоа го правиме за други , други да ни дадат аплаус ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.