IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Евангелие на Марија Магдалена
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Евангелие на Марија Магдалена

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 10>
Автор
Порака
Tor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 628
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 01:17
Ако тие книги имаат докази и историски извори, тогаш секако треба да се анализираат и од научници, не само од обични луѓе.

TIE KNIGI SE PISUVANI OD DUHOVNICI, NE OD NAUCNICI...pak ti so nauka i pak ti so nauka!

Naucnici idat so svoja logika i sve upropastuvat!

Naucnicite, poveketo od niv, se umobolni. Filozofijata e vrsta na nevroza!Religijata e medicina!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 01:20
EVE STO SE SLUCILO SO ISTORISKIOT ISUS, na primer:

I taka Isus otisol od Erusalim, veroojatno so apostolot Toma, dosol do Kashmir I ostanal vo nego. Duri nastanalo I cello selo okolu ridceto na koja se naogala negovata koliba, a seloto I den-denes se vika VITLEEM. Vo Kashmir postoji malo selo koe se vika Vitleem (Bethleem), a vo grobot koj e tamu socuvan se naoga teloto na Isus Hristos.

POJDI VO KASHMIR I PROVERI!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 01:22
Isus vo Kashmir ziveel 112 godini!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 01:25
Originally posted by Tor Tor напиша:

Ако тие книги имаат докази и историски извори, тогаш секако треба да се анализираат и од научници, не само од обични луѓе.

TIE KNIGI SE PISUVANI OD DUHOVNICI, NE OD NAUCNICI...pak ti so nauka i pak ti so nauka!

Naucnici idat so svoja logika i sve upropastuvat!

Naucnicite, poveketo od niv, se umobolni. Filozofijata e vrsta na nevroza!Religijata e medicina!

Овде говориме за историскиот Исус, зар не? Овде говориме дали тоа што го пишува во некој текст е вистина чинам, а не за кој во што верува, затоа и од тој аспект ги коментирав нештата.
Во однос на книгите од духовници, тоа останува во доменот на верувањето, па останува на самиот верник да одлучи дали ќе ги прифати или не.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 01:27
Veruvanjeto vo Bog e eden vid sueverie!
Toj koj go osetil Bog-ne veruva: TOJ ZNAE!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 01:49

Мислиш дека гордото знаење - кое ја омаловажува искрената вера - е нешто повредно од верата на чистото детско срце?

Ако навистина тоа така го мислиш (веруваш или знаеш) тогаш треба да бидеш отворен и за можноста дека твоето сознание е несовршено, а БОГ е СОВРШЕН!

Лека ноќ.

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 02:21

Ovaa e edna najdobrite misli koi gi imam do sega prochitano na forumov!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 11:40
For Mary Magdalene, committed to the military method of spreading Judaism against Roman paganism, Jesus had betrayed all they had worked for. She separated from him and initiated a divorce, soon after the birth of their third child. The legalities of the divorce were carried out by Paul, who as a former Pharisee condoned divorce. He also officiated at the second wedding of Jesus, to Lydia. It took place in Philippi in Macedonia, for the Christian party was by now based in Europe, looking to Rome rather than Jerusalem.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 15:27
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A zoshto da ne, koe e vasheto mislenje ...???

Моето мислење по однос на ова прашање е совршено еквивалентно на твоето, па само ќе ти повторам: а зошто да не?да

Ако некој одлучи однапред да отфрли некоја работа само затоа што е заробен во страхопочитта на религијата-ќе го стори тоа. Но човек кој ја има живата вера во Бог и неговата Реч ќе знае дека Неговата мудрост е вечна и дека како што вели Јован (парафразирам) “Кога сите чуда/дела на Исус би се запишале не би ги собрало во сите книги на светот“, следствено, таквиот човек има отворен ум за истражување и задлабочување во списите без страв и предрасуди...

Зар зборовите на Леви во обраќањето кон Петар не ви се верни? Зар не го замислувате така Петар кога ги читате евангелијата? (Tada Marija zaplaka i reče Petru: "Petre, brate moj, ta što misliš? Misliš li da sam sve to u svome srcu zamislila, ili da lažem o Spasitelju?"

Levi se obrati Petru, govoreći: "Petre, uvijek si bio nagle naravi. Vidim da se prema ženi odnosiš kao prema neprijateljima. Ako ju je Spasitelj učinio dostoj-nom, zašto je onda odbacuješ? Sigurno je Spasitelj dobro poznaje. Zato ju je ljubio više nego nas. Neka nas bude stid, prigrlimo savršenoga čovjeka kao što nam je zapovijedio, i propovijedajmo evanđelje ne smišljajući nika¬kvih drugih pravila ni zakona uz one koje je ustanovio Spasitelj.")

Зар Исус не беше првиот кој ја изедначи жената со мажот (во смисла на почитување, еднаквост на правата, ослободување какво приличи на децата на Слободната)...

Мене ова ми е мнооогу верно.
големо%20гушкање

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 19:56

Ima samo cetiri verodostojni Evangelija koi se Bogovdahnoveni i se naogaat vo Svetoto Pismo: Evangelijata spored Matej, Marko, Luka i Jovan.

Site drugi "evangelija" koi ne se vo  Biblijata  se apokrifni , neverodostojni  i falsikikati koi se napisani mnogu podocna od onie koi se vo Biblijata.

I nema nikakvi dokazi (osven spomenatite falsifikati) deka ISUS bil vo Egipet, Indija i ne znam kade , deka bil ozenet so Marija Magdalena i deka ziveel 112 godini.

Ocigledno, na edna duhovna licnost , protivnikot na BOG narecen Gavol i Satana ne i odgovara faktot deka ISUS go dade zivotot za otkup na grevovite na lugjeto za da imame vecen zivot pa im nudi na lugjeto drugi teorii, skokotlivi i primamlivi za uvoto i egoto...

Cuvajte se od izmamite na Lukaviot!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 20:56
КингДавид, јас верувам дека четирите евангелија кои се дел од Новозаветните списи се најверодостојни. Не било лесно да се избере кои списи ќе влезат во Новиот Завет.

Кога нешто се случува и има многу сведоци, зар сведочењето на секој не е потврда на истиот настан но гледано од друг агол?
Или, имаме неколку сликари кои сликаат во природа, на исто место, зар сите цртежи ќе бидат исти? Не, еден ќе се фокусира на пример на деталите пр. листовите на дрвјата, друг пак на живиот свет, ќе нацрта птички на дрвото да речеме 5, трет ќе нацрта четири бидејќи во меѓувреме една одлетала, четврт ќе се задлабочи на браздите на кората на дрвото, петти на целината....Но сите тие ќе бидат слика на еден момент...

Па за мене тоа претставуваат и останатите евангелија кои не се влезени во Писмото, сведоштва. Не верувам дека некој би измислувал вакви работи, многу детали во овие апокрифи укажуваат дека се дел од исто сведоштво (конкретно еве, карактерот на Петар на кој се фокусирав).

Додека, никакви докази нема дека исус престојувал во Индија, Египет (освен како младенче кога ангел Господов му се јавил на преподобниот Јосиф за да го заштити семејството од гневот на Ирод). Мнозина се прашуваат-каде бил Исус додека не почнал да проповеда?
Писмото го споменува Исус како (мислам) дванаесетгодишник кога ги восхитил сите во синагогата со своето знаење. Му помагал на Јосиф во работата, живеел како и сите други со едно-АМА-немал никаков грев. Едноставно, до Неговата 33-та година “времето сеуште не било дојдено“. А не дека бил во Индија и незнам таму каде, таа забуна мислам потекнува од некои христијански мисионери кои престојувале во Индија и оставиле нешто од списите таму, и како што кажа ти убаво, лукавиот не мирува, искривува, извртува, заведува.

Да, затоа најверодостојно е да се држиме до чистото Свето Писмо и четирите Евангелија, но, ако внатрешноста на духот ни копнее по нови знаења за Вистината, од љубов кон Исус, зашто да не ги проучуваме и овие апокрифните, па не е можно да не содржат ниту зрнце вистина.големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 21:02
Postojat knigi kao'Bibliotekata Nag Hamadi','Gnosticki evangelija' i drugi.

Vo Nikea e napravena golema zbrka, golem kriminal.

Vo 'Tomino Evangelie' ne se spomnuva ni Tajna Vecera, ni otkup za nasite grevovi, ni raspnuvanje, ni voskresnuvanje.
Isusov grob se naoga vo Kashmir, Indija...

4te evangelija se smetaat za teologija i najdeni se mnogu nesovpaganja megu niv. Mene mi se dragi i apokrifni i ovie 4ve evangelija. Vazno da se srce i um otvoreni za Isus!

Lukaviot e nikoj drug osven-coveckiot um!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 21:38

Najgolema izmama na Lukaviot e deka gi ubedi povekjeto lugje deka ne postoi.

Sto pravi eden kriminalec koga ke izvrsi nezakonsko delo? Gleda da ne ostavi tragi zad sebe. Isto e i so Gavolot.

Koga ISUS zboruval vo pustinata koga Gavolot go iskusuval, zboruval sam so sebe ili so Lukaviot?

Zarem ako  zboruval samiot so sebe, odnosno ako Gavolot ne postoi, koj go iskusuval Bozjiot Sin?

Dali ISUS imal zlobni misli vo umot??? изненадување

Ne drzi voda toa prijatele  нека%20ти%20е%20срам
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 23:06
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Па за мене тоа претставуваат и останатите евангелија кои не се влезени во Писмото, сведоштва. Не верувам дека некој би измислувал вакви работи, многу детали во овие апокрифи укажуваат дека се дел од исто сведоштво (конкретно еве, карактерот на Петар на кој се фокусирав).

Во тие апокрифи на многу места ќе најдеш и постоење на Софија, Мудроста, како Божество, секако, под влијание на грчката митологија. Дали навистина Исус кој проповедал монотеизам, би поттикнувал практикување поклонување кон Мудрост или некакво паганско грчко божество?! Дали Исус би убивал од задоволство?! Да, во апокрифите го има и тоа!
Во однос на верноста на сведоштвата, не знам колку можат да бидат верни сведоштва напишани пет века по настаните, затоа што овој текст потекнува од петтиот век по новата ера, па и научниците не го прифаќаат за веродостоен.

П.С. За сведоштвата дека Исус живеел во Кашмир, па уште и баш 112 години, и дека Апостол Павле го венчал во Македонија и да не говориме, доволно е само да побараме историски извори, а тишината на страната од која ќе ги побараме, доволно ќе каже.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.