IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Го гледам излезот но не и крајот ...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Го гледам излезот но не и крајот ...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 01:20
Na bezdelnikot, koj si go minuva zhivotot vo bezdelnichenje, ne mu trebaat ninakvi milijardi.

Za bezdelnichenje nema potreba od pari.

Toj vekje ja postignal celta.

Mu ostanuva samo da uzhiva vo nea.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 01:28
Epa ne znam dali postoi nekoj takov, komu edinstvena cel mu e da bezdelnici.
Eden den ke go zdoboli grbot i ke posaka da se razmrda, proseta po kamliviot pat, no ke nema obuvki da oblece.
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 13:16
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Има ли значење , цел , да се излезе кога сепак таму негде те дочекува крајот и онака уморен те зема?

.... Он повторно ќе безделничи цел ден лежејки покрај морето , но сега уморен на крајот .
Би имало цел, доколку безделничењето како такво го има замислено покрај голема куќа на брегот, јахта, убава кола. Доколку безделничењето му е замислено без некоја материјална позадина, односно на прво место го поставил спокојот, мирот, вредности кои не се поврзани со материјалното, тогаш може повторно да безделничи лежејќи покрај морето, одморен и спокоен.

Тука има егоизам како повод , тоа не се вклопува во темата .

Педофилијата и Клептоманијата исто така , односно , таквите човечки “ цели “ за кои вреди да се бара крајот не се за оваа тема .

Намерно ги споменав тие нешта, затоа што сметам дека сепак спокојот на безделникот, со милијардите, или без нив, со некоја човечка цел или особина. Затоа што ако ги нема човекот тие особини, сите би биле спокојни како безделникот, или пак неспокојни како милионерот, не би постоеле и толку многу сфаќања за спокојот, излезот и крајот.

Еве нека биде во прво лице еднина .

Од каде да знам јас што значи да се има куќа на некој морски брег , плус голем , од каде да знам што се тоа милијарди , што они значат , “Јахта “ , што беше тоа ?.

Сите знаеме за тоа нешто наречено “ око “ човечко .
Никој не застанал на една куќа , никој на една милијарда , да , една јахта , секогаш , ама баш секогаш куќата не е доволно голема , не е на доволно добро место , јахтата ?
Има и подобри , поголеми и понови , секогаш ќе има такви .
Значи ништо од безделничењето

Изменето од eptendosadno1 - 10.Април.2010 во 13:17
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 13:35
Beli gluvcinja koi si go vrtat trkaloto .... голема%20насмевка
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 13:39
Shto vredi na nekogo vo siromashniot del na  Afrika da mu kazuvash kako  e dobro da imash jahta, sauna, dzakuzi koga on saka samo malku chista voda bidejki negovoto OKO ne videlo drugo i ne znae da bara poveke.Kolku poveke ima tolku poveke bara,nema kraj za nenasitnosta na chovekot.Imozebi nie go gledame izlezot no ne i krajot,a oni go znaat krajot no ne i izlezot.
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 14:58
Patot mora da se izodi...

Zosto bi razmisluvale za toj nekoj tamu,nekade?
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 17:37

Од каде да знам јас што значи да се има куќа на некој морски брег , плус голем , од каде да знам што се тоа милијарди , што они значат , “Јахта “ , што беше тоа ?

Ti mozhesh da doznaesh shto e toa i koja e nivnata vrednosta od onoj shto gi poseduva (spored negovoto mislenje i chuvstva vo toj moment), no kje osoznaesh edinstveno otkako samiot kje gi imash. A togash mozhebi nema da gi spodelish istite mislenja i chuvstva so onoj prethodniot.

Сите знаеме за тоа нешто наречено “ око “ човечко .
Никој не застанал на една куќа , никој на една милијарда , да , една јахта , секогаш , ама баш секогаш куќата не е доволно голема , не е на доволно добро место , јахтата ?
Има и подобри , поголеми и понови , секогаш ќе има такви .
Значи ништо од безделничењето

Toa e vekje lakomost, koja ne poteknuva od svesta, tuku od egoto koe preku umot kje gi racionalizira "potrebite" za poseduvanje pogolema kukja, avtomobil, vikendichka i t.n.

Zatoa koga kje slushnesh kako nekoj veli deka neshtata gi pravi voden od razumot, a ne od egoto, kje ti bide jasno oti nesvesno zhivee vo zabluda izmamen od sopstvenoto ego. Egoto e onoa koe go koristi umot so kvantumot na znaenje, mozhnosta za rasuduvanje, presmetuvanje i procenuvanje shto bi bilo potrebno da se stori za da izvleche najgolema korist od sekoja dadena situacija. Svesta nema nishto so toa.

Egoto, koe saka sekogash da se prezentira kako nashe JAS e najgolemata prechka vo nasheto prosvetluvanje (probuduvanje, osoznavanje deka nasheto vistinsko JAS e nashata svest).

Na krajot, dokolku bezdelnikot od nashata tema go razbral ova, togash nema da si postavuva onie prashanja i spokojno kje si prodolzhi so svoeto "bezdelnichenje".

Изменето од Messenger - 10.Април.2010 во 17:56
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 17:41
Ima edna ubava misla vika:

"Dali toa sto sakam da go imam ke me napravi posreken od ona sto sum  sega,i na kraj na kraistata dali navistina mi treba?"
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 19:17
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ti mozhesh da doznaesh shto e toa i koja e nivnata vrednosta od onoj shto gi poseduva (spored negovoto mislenje i chuvstva vo toj moment), no kje osoznaesh edinstveno otkako samiot kje gi imash. A togash mozhebi nema da gi spodelish istite mislenja i chuvstva so onoj prethodniot.

Значи , треба да го се потроши единствениот живот , да се поминат илјадници ридови буткајќи го каменот за да дознам дали е “ јахтата “ врдна за таа моја мака , дека “јахтата “ е целта , таа е крајот ?

Историјата помни многу луѓе кои имале “ јахти “ но сепак се самоубиле , а има и луѓе кои немале буквално ништо од материјалниот свет , а сепак станале бессмртни .

Гонењето на “ јахтата “ за мене барем е патување во непознато , за Македон задоволување на егото .

Изменето од eptendosadno1 - 10.Април.2010 во 19:18
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 23:09

Гонењето на “ јахтата “ за мене барем е патување во непознато , за Македон задоволување на егото .

Да не ме разбереш погрешно, примерот кој го наведов го наведов само како една моја мисла, која не значи дека е нешто правилно. Македон ниту сака да има јахта, ниту пак му претставува желба истата. Македон си е задоволен со ова кое го има, а не е ниту куќа покрај брег, ниту пак е јахта. За мене тие не се цел во животот.

П.С. Патем, не знам ниту да управувам со јахта, а и немам желба да научам. голема%20насмевка

П.П.С. Таму каде сите ќе отидеме еден ден, ќе не прашаат што сме направиле со "златниците" кои ни ги дале, дали правилно сме ги употребиле, дали сме "спечалиле богатство кое не гние", а не дали знаеме да управуваме со јахта. намигнување

Изменето од Македон - 10.Април.2010 во 23:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 00:18

Да не ме разбереш погрешно, примерот кој го наведов го наведов само како една моја мисла, која не значи дека е нешто правилно. Македон ниту сака да има јахта, ниту пак му претставува желба истата. Македон си е задоволен со ова кое го има, а не е ниту куќа покрај брег, ниту пак е јахта. За мене тие не се цел во животот.П.С. Патем, не знам ниту да управувам со јахта, а и немам желба да научам. голема%20насмевкаП.П.С. Таму каде сите ќе отидеме еден ден, ќе не прашаат што сме направиле со "златниците" кои ни ги дале, дали правилно сме ги употребиле, дали сме "спечалиле богатство кое не гние", а не дали знаеме да управуваме со јахта. намигнување

Не , ве разбрав во потполност , но тоа за различно безделчење на богат и сиромав , па како има разлика во чуството кога безделничиш ако имаш “ јахта “ е во смисол дека егото ви е нахрането и се чуствува привилигиран при безделничувањето во однос на тој што ја нема “ јахтата “ .

Безделчење е безделчење , при што е важно да си на посакуваното место , да бидеш најаден , напоен и да немаш обврски тој ден . “Јахтата“ нема ама баш никаква улога во квалитетот на безделничувањето

Изменето од eptendosadno1 - 11.Април.2010 во 00:18
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 00:32

Да не ме разбереш погрешно, примерот кој го наведов го наведов само како една моја мисла, која не значи дека е нешто правилно. Македон ниту сака да има јахта, ниту пак му претставува желба истата. Македон си е задоволен со ова кое го има, а не е ниту куќа покрај брег, ниту пак е јахта. За мене тие не се цел во животот.П.С. Патем, не знам ниту да управувам со јахта, а и немам желба да научам. голема%20насмевкаП.П.С. Таму каде сите ќе отидеме еден ден, ќе не прашаат што сме направиле со "златниците" кои ни ги дале, дали правилно сме ги употребиле, дали сме "спечалиле богатство кое не гние", а не дали знаеме да управуваме со јахта. намигнување

Не , ве разбрав во потполност , но тоа за различно безделчење на богат и сиромав , па како има разлика во чуството кога безделничиш ако имаш “ јахта “ е во смисол дека егото ви е нахрането и се чуствува привилигиран при безделничувањето во однос на тој што ја нема “ јахтата “ .

Безделчење е безделчење , при што е важно да си на посакуваното место , да бидеш најаден , напоен и да немаш обврски тој ден . “Јахтата“ нема ама баш никаква улога во квалитетот на безделничувањето

Мило ми е што се разбравме.

Кога ги споменав куќите и јахтите, не тргнав токму од егото, сакав само да кажам дека некој можеби тргнува од фактот дека сака да безделничи на топлото време дома, под клима уредот, на кревет, а не во трошна куќичка покрај брегот, не мора да е куќата огромна, туку да има удобност во безделничењето,  јадењето да му се состои од нешто повеќе од уловена риба од морето, како и пиењето да му е повеќе од вода од чешма.

Друг пак, како што кажавте и Вие, не се грижи за тоа, туку едноставно се грижи за својот спокој, независно од фактот што ќе мора да спие во трошната куќичка на брегот, како и да јаде уловена риба од морето.

Многу зависи и од самиот човек, кој одлучува какво ќе е безделничењето.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 02:01

Значи , треба да го се потроши единствениот живот , да се поминат илјадници ридови буткајќи го каменот за да дознам дали е “ јахтата “ врдна за таа моја мака , дека “јахтата “ е целта , таа е крајот ?

Историјата помни многу луѓе кои имале “ јахти “ но сепак се самоубиле , а има и луѓе кои немале буквално ништо од материјалниот свет , а сепак станале бессмртни .

Zhivotot e daren tokmu za toa, da se ima materijalni dozhivuvanje, no ne i zavisnosti od niv. Zatoa zhivotot ne se "troshi", tuku se upotrebuva. Sekakvo iskustvo e polezno i nishto ne e vzaludno. Samo egoto e onoa koe kategorizira na "korisni" i "vzaludni" raboti od aspekt na toa shto "kjar" kje ima od niv. Za svesta ne postojat takvi neshta.

No ne e potrebno da minesh apsolutno po site vekje pominati kombinacii na iskustva za da doznaesh koj e nivniot rezultat. Toa mnogu dobro go zabelezhuvash so slednive zborovi:

Eden od najubavite primeri za toa e Diogen. Prekrasen primer na "bezdelnik" koj uspeal da mu stavi kapache na Aleksandar Makedonski vo vremeto koga site drugi "vredni", "umni", "sposobni" lugje zanemuvale i stanuvale bezrbetnici pred negovata pojava.

Zatoa pred nekoj komentar ti rekov, s'e zavisi od svesta na onoj sto "bezdelnichi".

Изменето од Messenger - 11.Април.2010 во 02:06
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2010 во 04:47

Самите ние бираме што ќе правиме во животот (освен тие што не бираме, како мене намигнување). Дали ќе го поминеш животот копајќи канал, градејќи кули, ловејќи риби, тоа си е лично твој избор и работа. Бираш она што ти претставува задоволство. Бираш друштво, жена, оние со кои ти е пријатно. Уствари, би требало да бираме, но не е секогаш случај.

Ќе пробам да ти дадам една слика од моја гледна точка, за примерите кои се посочени.
Мене јахта (знам дека јахтата не е земена како конкретен пример)не ми треба, мене ми требаат други работи, кои ми претставуваат потреба. Некои можам да си ги дозволам, за некои треба уште да работам.
-Е сега, можеби ќе прашаш што е тоа што ги создава нашите потреби (зборувам за потреби, не за потреби на егото, барем така го сваќам јас ова).  Основни потреби ни се јадење, пиење, облека, струја....Секундарни, сакам да излезам во омилен кафе бар, кај што ја пуштаат мојата омилена музика и каде што можам да седам со луѓето кои ги сакам. Сето тоа кошта пари. Сакам девојката да ја однесам на нејзиното омилено место....сакам да појдам на концерт на мојата омилена група. Има уште милион други потреби и желби кои сакам да ги направам. Сето тоа се задоволства, за кои треба пари да се направат.
За тие работи да си ги дозволам, треба таа карпата која што изгледа многу пати е истурката до врвот, треба уште кој знае колку пати да ја истуркам. И ќе ја истуркам.
Сите ние имаме потреби, во зависност како бираме да го живееме животот. Мислам дека секој од нас планира да основа семејство, да издржува деца, кои исто така ќе имаат потреби (како сите ние) и на кои што би се труделе да им овозможиме што подобар живот.
Не можам од утре да речам, одам да живеам во некоја приморска држава, ќе живеам во колиба до море и ќе се хранам со риби. Затоа што не е така едноставно. А, можеби јас и најмногу посакувам таков живот, ама не можам да си го дозволам. Има луѓе покрај мене, со кои што треба да бидам, да им помагам, да ги сакам како што тие мене ме сакаат.

А, за нив ако треба милион карпи ќе истуркам. За мене, јас сум повеќе од обичен човек, мене многу не ми треба, само добар соживот со фамилијата, жена која ќе ме сака, сонце, кафенце, интернет и форум, David Coverdale. голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.