IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Го гледам излезот но не и крајот ...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Го гледам излезот но не и крајот ...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 16>
Автор
Порака
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 19:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

S'e e do umot na chovekot.

Gospod dava sonce i dozhd na site podednakvo. Ostanuva do sekoj chovek posebno, kako toa kje go primi.

Ne znam dali ste zabelezhale kako nekoi lugje postojano velat deka "gi bie maler vo zhivotot' i postojano se zhalat na s'e i seshto... Od druga strana ima lugje za koi postojano se govori deka se "srekjlii", deka "s'e im odi od raka", "rodeni se pod srekjna zvezda"...

A sonceto i dozhdot doagjaat za site podednakvo.

Sekoj za sebe go interpretira nivnoto prisustvo - za nekoi tie se uslov da se ima plodna zhetva, a za drugi toa se prokletstvo koi nosat susha i poplavi.

I onoa shto interpretirame, toa ni se sluchuva... Kreacijata sekogash soodvetno odgovara na nashata proekcija za nea.

Narodot toa odamna go nasetil, pa zatoa veli "nemoj da posakuvash, oti mozhe da ti se sluchi".

Незнам , не су сигурен дали си ја разбрал темата , но сепак би те прашал .

Дали има полза од тоа што ќе успее да го качи каменот на врв ?

Фразите :
“ Ај , ќе биде “ , “ трпение спасение “ не се ли само лажна надеж ?

Вреди ли да се потроши животот победувајќи ги ридовите ?

Маргита Стефановиќ- ЕКВ престанала да бара излез затоа што крајот не ја интересира , може би .

Убава , згодна , паметна , можела да искачи многу врвови , но сепак .

Изменето од eptendosadno1 - 07.Април.2010 во 19:32
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 19:44
Маргита Стефановиќ ти кажала дали престанала да бара излез?
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 19:55
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Ne govorev za samoteshenje.

Zhivotot se sostoi od ridovi i dolini. Zatoa e interesen. Taka go osoznavame i so nego se osoznavame sebe si.

Inaku s'e bi bilo ramno i epten dosadno. Ne bi dozhiveale i nauchile nishto... a zhivotot ne e nishto drugo osven dozhivuvanja. Zatoa ni e podaren tokmu vakov.

P.S. Ako se poistovetuvash, mislish, veruvash i ja sinhronizirash svojata egzistencijalna energetska frekvencija kako onie koi nezadovolno, nesrekjno i tragichno go zavrshile svojot zhivot, shto mislish, kakva kje bide tvojata idnina ???

P.P.S. Sekogash sum velel deka na mojot komshija mu posakuvam da bide najprosvetleniot, najproduhoveniot, najmudriot, najsrekjniot i najbogatiot chovek. Barem taka mozhebi od nego i jas kje naucham neshto...

Изменето од Messenger - 07.Април.2010 во 20:10
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 00:19
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Маргита Стефановиќ ти кажала дали престанала да бара излез?

Не ми е смешно .

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 00:29

Ne govorev za samoteshenje.

Zhivotot se sostoi od ridovi i dolini. Zatoa e interesen. Taka go osoznavame i so nego se osoznavame sebe si.

Inaku s'e bi bilo ramno i epten dosadno. Ne bi dozhiveale i nauchile nishto... a zhivotot ne e nishto drugo osven dozhivuvanja. Zatoa ni e podaren tokmu vakov.

P.S. Ako se poistovetuvash, mislish, veruvash i ja sinhronizirash svojata egzistencijalna energetska frekvencija kako onie koi nezadovolno, nesrekjno i tragichno go zavrshile svojot zhivot, shto mislish, kakva kje bide tvojata idnina ???

P.P.S. Sekogash sum velel deka na mojot komshija mu posakuvam da bide najprosvetleniot, najproduhoveniot, najmudriot, najsrekjniot i najbogatiot chovek. Barem taka mozhebi od nego i jas kje naucham neshto...

да речеме дека немаш искуство , дека , незнам .

Инаку , каменот не е мал , не се тркала лесно ...

... ти треба ,многу труд , време , нерви .

Која е наградата , уште еден рид ?
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 00:48

Кога веќе ја измузициравме темата... го имаш ли одговорот?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 00:55
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Да , да ...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 01:20
Mozhesh da go prifatish zhivotot bez histerija onakov kakov shto e... i site da mislat deka si glup... ili da go prifatish glupavo i histerichno, pa taka da go potvrdish mislenjeto na onie drugite.

S'e e do nas... vo nashata glava.

I ne e tolku teshko kako shto se govori... potochno, navistina e teshko dokolku se terash na sila da zhiveesh na bilo kakov nachin. Teshko e koga neshto pravish oti si doznal, no ne e tolku teshko ako pravish zatoa shto si osoznal... Doznaenoto e pribrano od strana kako i mnogu drugi raboti, osoznaenoto e neshto shto e del od tebe.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 01:27

Да , да ...

Како контрапрашање, ми текна на една реченица од Алдоус Хаксли (не ми текнува во моментов од која книга беше), ама ми остана длабоко врежана во главата:

“Дали е подобро да се родиш глупав во интелигентно општество... или интелигентен во глупаво?“ 

Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 01:29

Да , да ...

Како контрапрашање, ми текна на една реченица од Алдоус Хаксли (не ми текнува во моментов од која книга беше), ама ми остана длабоко врежана во главата:

“Дали е подобро да се родиш глупав во интелигентно општество... или интелигентен во глупаво?“  hendikep vo obata slucai

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:56

Mozhesh da go prifatish zhivotot bez histerija onakov kakov shto e... i site da mislat deka si glup... ili da go prifatish glupavo i histerichno, pa taka da go potvrdish mislenjeto na onie drugite.

S'e e do nas... vo nashata glava.

I ne e tolku teshko kako shto se govori... potochno, navistina e teshko dokolku se terash na sila da zhiveesh na bilo kakov nachin. Teshko e koga neshto pravish oti si doznal, no ne e tolku teshko ako pravish zatoa shto si osoznal... Doznaenoto e pribrano od strana kako i mnogu drugi raboti, osoznaenoto e neshto shto e del od tebe.

Да речеме дека сум го разбрал “писателот“ на песните на ЕКВ , АЗРА , и многу , многу други , ја знам нивната животна приказна , кој , каде , како , зашто .

И има таму нешто , има .
Од лично искуство знам дека подпросечно интелигентниот лесно заспива и има сон , и спие , и спие , и спие , СТАНУВА ОДМОРЕН , НАСМЕАН , СПРЕМЕН ЗА НОВИОТ ДЕН

Многу сакам да сум глуп
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:59

Да , да ...
Како контрапрашање, ми текна на една реченица од Алдоус Хаксли (не ми текнува во моментов од која книга беше), ама ми остана длабоко врежана во главата:“Дали е подобро да се родиш глупав во интелигентно општество... или интелигентен во глупаво?“ 

Од прва гласам за “глупав“ .
Затоа што овие умните ќе се грижат за тебе , затоа што се хумани , совесни , одговорни , родени се да се грижат .

Што и да направиш они имаат разбирање , “ глуп е “ ќе речат .

Многу сакам да сум глуп , многу .

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 14:57
Chuvstvuvam deka ovde mnogu dobra paralela bi napravila prikaznata shto laki_bu ja objavi vo edna druga tema.

Originally posted by laki_bu laki_bu напиша:

Седат внук и дедо покрај огништето и дедото започнува да раскажува "внучко, во нас има постојана борба помеѓу двајца волци. Едниот ги претставува радоста, надежта, ведрината, несебичноста, алтруизмот, љубовта, надежта додека другиот ги претставува омразата, пакоста, љубомората, себичноста и бесот". Внукот збунето го загледува својот дедо и го прашува "а кој од нив победува?" Дeдото му одговара "оној кој повеќе го храниш".

Изменето од Messenger - 08.Април.2010 во 14:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 18:25

Chuvstvuvam deka ovde mnogu dobra paralela bi napravila prikaznata shto laki_bu ja objavi vo edna druga tema.

[QUOTE=laki_bu]

Седат внук и дедо покрај огништето и дедото започнува да раскажува "внучко, во нас има постојана борба помеѓу двајца волци. Едниот ги претставува радоста, надежта, ведрината, несебичноста, алтруизмот, љубовта, надежта додека другиот ги претставува омразата, пакоста, љубомората, себичноста и бесот". Внукот збунето го загледува својот дедо и го прашува "а кој од нив победува?" Дeдото му одговара "оној кој повеќе го храниш".

Зашто два волка во еден човечки живот ?

Д-р Џекил и г-дин Хајд ?

Незнам , чинам дека не се работи за право на избор кој ќе бидеш , како ќе размислуваш ( кого ќе храниш ) и.т.н.

Не си ја разбрал темата .

Доколку приказните ти се поприфатливи , ќе ти кажам една позната која е поврзана со темата :

Лежи човек покрај море цел ден и доаѓа примерниот граѓанин , оној кој е влезен во системот на вредности како “ позитивец “ , кој завршил факултет , кој има докторат , кој има 30 години работен стаж и го прашува безделникот :

“ Зашто лежиш по цел ден , зашто ништо не работиш “

- А што би работел ?

Па на пример би фаќал риба , би уловил и би ги продал на пазар .

- И што потоа ?

Па би ловел повторно и повторно би ги продал и би купил бротче за да ......... и.т.н., и.т.н.

И на крај го прашува , “ И што да правам со толкуте милијарди долари кои ќе ги заработам за едно 40 години “

Таквиот како тебе ќе му одговори .

“ Па не мора тогаш веќе да работиш , можеш да си дојдеш покрај море и да си лежиш цел ден

Дали сега ти е појасна темата ?

Изменето од eptendosadno1 - 08.Април.2010 во 18:27
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.