IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 81>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 12:13

Фестивал - Фанагорија

Има и энаме со коњска опашка - ај сега кажете ми луѓето што слават таму

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 12:31
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Че така кажи бе... ти од туристическа индустриjа не разбираш ли?

Историско-етнографски комплекс
Прабугарски населба Фанагориjа

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 12:35
AAAAAAAA - па и Бугарите ли се туристи

Што слават тие во март таму,некој посебен месец бил,имало голема прослава
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:32
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Искрен да бидам, навистина сум разочаран од интелектуралното рамниште и капацитет на пошироката бугарска јавност и нејзината елита која се презнетира преку медиумите. Моите очекувања беа многу поголеми со оглед дека бугарската држава сепак имала безмалку еден век повеќе да постигне позавидно ниво.

Е, не можем да се мерим со твоjата космополитична визиjа платениче. Ти си надраснал времето и пространството. Па ние сми си обични Бугари, како беше рекол Гоце Делчев

За да не испаднам нескромен би ти препорачал да не се занимаваш со мене. Концентрирај се на твојата непосредна околина, верувам дека само таму е решението за моите констатации/дилеми. Ако може, се разбира.

Од обичен, може да се стане необичен, само треба добра волја. Ја имаш ли ти и дали средината ќе ти дозволи да бидеш над неа? Се сомневам!

Гоце: „Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар меѓу народите“

Че коj се занимава со тебе? Само забелезвам тоталната липса на на самооценка. Тоа е характерно за тие дето витаjат во облаците далеку од деjствителността... Аjде разшифроваj ми поентатата :

"...Имајќи ги во предвид концентрираниот напор на застапниците на бугарската, грчката и српската државна стратегија и пробелмите со кои Македонија и ден денс се соочува како резултат на тие стратегии, успехот на Македонија е една светлосна година понапред во споредба со тековните состојби во бугарското општество..."
---
За каков успех стаа дума? За клипот со Македоноидите - предци на сите човешки раси?
Обjасни со прости думи на простите луге како мене.

Јас кажав што имав да кажам, а твое еда читаш и да препрочитуваш се додека не разбереш што авторот сакал да каже.

Мојот космополитизам нетреба да ти биде цел, туку прерогатив треба да ти бидат последиците кои ги оставил бугарскиот општествено-политчки систем по втората светска војна. Зачауреноста е сериозен проблем.

Зошто и по укажаната доверба Бугарија да стане дел од западните демократски општества таа избира и понматаму да талка по премрежијата од 19 век? Дали траумите се толку трајни што, дури и по 20 години по колапсот на тој систем, еноставно секоја промена во менталниот склоп е практично неизводлива?

Некој што се излагал по рускиот морков и станал поборник по бугарштината е процес кој е завршен. Подгревањето на такви стратегии може да делува само интерно, а секој обид да таа стратегија се шири надвор од границите на руската творба е само докажан рецепт за пропаст. Таквите кои сонуваат ребугаризација веќе јасно покажале на кое ниво се и каде треба да останат.

Меѓутоа има една болна вистина за таквите, постои поголема веројатност да бугаризираните конечно сватат дека сепак биле само бугаризирани. Треба само да созреат условите, а црното семе пак ќе никне.

Изменето од Platenik - 07.Април.2010 во 13:36
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:34

Морам да признам дека тоа е многу интересна општествена појава во Бугарија , многу интересна .

Испарави ме ако грешам.

Има период кога бугарот е антички - Раковски

Има период кога Бугарот е Словен - Дринов

Има период кога Бугарот е Бугар - номадска турска заедница .

Секоја фаза во осознавањето на Бугаринот си има свои прврзаници , свои фанови .

За која целна група се прават тие номадски населби , кореографија , амајлии, привезоци , разгледници , односно , кој би платил за такво нешто и секако , кого представуваат , бугарската култура , потекло , традиција ?

Изменето од eptendosadno1 - 07.Април.2010 во 13:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:39

AAAAAAAA - па и Бугарите ли се туристи

Што слават тие во март таму,некој посебен месец бил,имало голема прослава

Им се воодушевувам на нивната снаодливост. Итри се тие, за се имаат одговор, само никако да најдат одговор дали словените се бугаризирале или Бугарите се словенизирале?!

А да, заборавив, се измешале со Словените!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:40
Тоа и јас прашав,эапоэнав такви луѓе преку нашето друштво на стрелци - во Бугарија стрелците и нивната школа претставуваат вистинско културно наследство од Аэија,тие тврдат дека се ТуркоМонголи и дури многу од нив не приэнаваат христијанство туку се горди на Танграта,носат такви симболи и вршат такви обреди.

Никој не ми објасни кои Бугари се тоа,не дека ме иэненадува
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:42
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Морам да признам дека тоа е многу интересна општествена појава во Бугарија , многу интересна .

Испарави ме ако грешам.

Има период кога бугарот е антички - Раковски

Има период кога Бугарот е Словен - Дринов

Има период кога Бугарот е Бугар - номадска турска заедница .

Секоја фаза во осознавањето на Бугаринот си има свои прврзаници , свои фанови .

За која целна група се прават тие номадски населби , кореографија , амајлии, привезоци , разгледници , односно , кој би платил за такво нешто и секако , кого представуваат , бугарската култура , потекло , традиција ?

Јас да кажам, јас да кажам!

За туристите! Ем пари, ем историја.

Кон врв
tanas_1902 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2009
Поени: 346
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:42
Мешане му е маjката! Генот ке биде по убав!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:44

Искрен да бидам, навистина сум разочаран од интелектуралното рамниште и капацитет на пошироката бугарска јавност и нејзината елита која се презнетира преку медиумите. Моите очекувања беа многу поголеми со оглед дека бугарската држава сепак имала безмалку еден век повеќе да постигне позавидно ниво.

Е, не можем да се мерим со твоjата космополитична визиjа платениче. Ти си надраснал времето и пространството. Па ние сми си обични Бугари, како беше рекол Гоце Делчев

За да не испаднам нескромен би ти препорачал да не се занимаваш со мене. Концентрирај се на твојата непосредна околина, верувам дека само таму е решението за моите констатации/дилеми. Ако може, се разбира.

Од обичен, може да се стане необичен, само треба добра волја. Ја имаш ли ти и дали средината ќе ти дозволи да бидеш над неа? Се сомневам!

Гоце: „Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар меѓу народите“

Че коj се занимава со тебе? Само забелезвам тоталната липса на на самооценка. Тоа е характерно за тие дето витаjат во облаците далеку од деjствителността... Аjде разшифроваj ми поентатата :

"...Имајќи ги во предвид концентрираниот напор на застапниците на бугарската, грчката и српската државна стратегија и пробелмите со кои Македонија и ден денс се соочува како резултат на тие стратегии, успехот на Македонија е една светлосна година понапред во споредба со тековните состојби во бугарското општество..."
---
За каков успех стаа дума? За клипот со Македоноидите - предци на сите човешки раси?
Обjасни со прости думи на простите луге како мене.

Јас кажав што имав да кажам, а твое еда читаш и да препрочитуваш се додека не разбереш што авторот сакал да каже.

Мојот космополитизам нетреба да ти биде цел, туку прерогатив треба да ти бидат последиците кои ги оставил бугарскиот општествено-политчки систем по втората светска војна. Зачауреноста е сериозен проблем.

Зошто и по укажаната доверба Бугарија да стане дел од западните демократски општества таа избира и понматаму да талка по премрежијата од 19 век? Дали траумите се толку трајни што, дури и по 20 години по колапсот на тој систем, еноставно секоја промена во менталниот склоп е практично неизводлива?

Некој што се излагал по рускиот морков и станал поборник по бугарштината е процес кој е завршен. Подгревањето на такви стратегии може да делува само интерно, а секој обид да таа стратегија се шири надвор од границите на руската творба е само докажан рецепт за пропаст. Таквите кои сонуваат ребугаризација веќе јасно покажале на кое ниво се и каде треба да останат.

Меѓутоа има една болна вистина за таквите, постои поголема веројатност да бугаризираните конечно сватат дека сепак биле само бугаризирани. Треба само да созреат условите, а црното семе пак ќе никне.

Извини ме, ама ти не си за овоj форум... Оди на форум "Психологиjа"

ОК, јас би ги пратил сите бугаризирани во Демир Хисар или Бардовци, ама не е до мене.

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:53
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Бизнис и само бизнис... Варна е на морето... Ежегодно има милион или два туристи од сите делови на Европа. Тие сакат атракции. Штом сакат - ке ги получат... Те ти атракционен парк "Фанагориjа". Се разбира входот не е без пари.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 13:57
Originally posted by tanas_1902 tanas_1902 напиша:

Така е! сега разбрав зошто сте вие многу убав народ, сте се мешале!

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 14:13

Originally posted by tanas_1902 tanas_1902 напиша:

Така е! сега разбрав зошто сте вие многу убав народ, сте се мешале!

Се мешале Се мешале а пак иэиграваат чиста нација

Б'лгари
Кон врв
tanas_1902 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2009
Поени: 346
Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2010 во 14:17
Зар има по чиста и древна нациа от македонската????
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.