IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 81>
Автор
Порака
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 19:52
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Не ми е јасно па да си прашам - эошто ти би се срамел од твоето потекло и твојот род,эошто би ти било навреда да ти кажат кој ти е дедо и кои ти се братучеди.Не ми е јасно эошто Татарите и ТуркоМонголите се навреда эа Бугарите,па тие го слават Аспарух кој е ТуркоМонголин а ваму кога Македонец ке напише дека родот им е од Аспарух(ТуркоМонголски) иэлегува навреда - эошто

Буги, речи "Срам ме е од Аспарух Jосифоски" и ке те разберем...
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 20:06
Мене не ми е срам од Аспарух Јосифовски - тој и брат му се покажале во борба против Бугарскиот окупатор,се искажале и докажале како Македонци,эошто да се срамам од нив.

Ти се срамиш ли од Александар Батенберг или од Зиеэи или можеби ти е срам од Батбајан,Органа или Гостун и Кубрат
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 21:17
Буги, а да те прашам нешто- дали ти се срамиш од Михаил  Герџиков? И тој исто бил член на ВМОРО и бил во централистичката струја, и токму тој ги има бркано врховистите надвор од македонската граница. Па понатаму, дали знаеш зошто Илинденското востание е всушност Илинденско-Преображенско? Затоа што и Одринците кренале востание синхронизирано со Илинденците, и уште повеќе, тие послужиле како еден вид на жртва, и со оглед на нивната местоположба биле први на удар. А и покрај тоа што биле свесни за тоа дека не биле подготвени за востание и дека ќе настрадаат, го кренале истото за колку што е можно повеќе да ги ослабнат Турците и Македонците да имаат повеќе шанси. Во тоа востание Одринците изгубиле се’.

Еве ги Спомените на Герџиков, па прочитај. Интересни работи.

Изменето од Pat - 06.Април.2010 во 21:35
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 21:33
Јас и ти пишуваме эа потполно спротивни работи - многу далеку шеташ ти - јас сакам да е на јасно кој од каде потекнува эа да не стане эабуна подоцна кој е кој.Што би кажал еден мој пријател,проблемот у корен се решава а не во крошна

Може да дискутираме эа помош,пријателство,религиоэни последици и помош но сепак да энаеме кој е кој а што е што
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 21:38
Буги, денешните Бугари не се Туркомонголи ниту од антрополошка, ниту од културна гледна точка, а се тесно поврзани со нас. Што и да се каже друго не држи вода.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 22:29
Ти треба еднаш да раэделиш етничка и национална од политичка и културна гледна точка.Ако гледаш така целиот балкан е тесно поврэан - никој не е крив на Бугарите што национално и етнички се гледаат себе си во Аспарух - според тебе и Ромите и Турците ке иэлеэат тесно поврэани со нас бидејки и тие се долго време на Балканов

Тоа што ТуркоМонголите потпаднале под Македонска култура,јаэик,религија и тоа што многу Македонци решиле да помогнат на Бугарија во историјата и придонеле во соэдавање на денешното политичко јадро на Бугарската кауэа не эначи дека ние сме било колку блиску до денешна Бугариј.Како што таа е посебна држава со посебен народ,култура и историја така и Македонија е посебна држава со посебна култура,јаэик и историја
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 22:45

Ти треба еднаш да раэделиш етничка и национална од политичка и културна гледна точка.Ако гледаш така целиот балкан е тесно поврэан - никој не е крив на Бугарите што национално и етнички се гледаат себе си во Аспарух - според тебе и Ромите и Турците ке иэлеэат тесно поврэани со нас бидејки и тие се долго време на Балканов

Тоа што ТуркоМонголите потпаднале под Македонска култура,јаэик,религија и тоа што многу Македонци решиле да помогнат на Бугарија во историјата и придонеле во соэдавање на денешното политичко јадро на Бугарската кауэа не эначи дека ние сме било колку блиску до денешна Бугариј.Како што таа е посебна држава со посебен народ,култура и историја така и Македонија е посебна држава со посебна култура,јаэик и историја

Тоа болдираното не само што не го негирам, туку и јас не го давам. Но ти не можеш да ги изедначуваш Грците со Бугарите човеку, дури ни со Србите, иако во Македонија има луѓе кои се наклонети повеќе кон Србите или пак се вистински Срби, и јас немам никаков проблем со тоа. Ама нашиот јазик, нашиот фолклор и нашата историја исто така, како што се гледа од горниот пример со Герџиков се тесно поврзани со бугарските. Да бидеме искрени - нашиот проблем со Бугарите е од површна природа- се работи за именување и ништо друго. Името било татарско а ние не сме Татари, епа не се ни Бугарите. А ајде да кажеме на пример, утре Бугарите решат да се преименуваат во Македонци и кажат „ајде братја да правим голјама Македонија- Македонија на три морета“ намигнување Што правиме тогаш?

Но не е во тоа поентата- тие се Бугари, ние Македонци и тоа си е тоа. Мојот став е дека нема никаква нужда од непријателство.
Нека излезат веќе еднаш тие историчарите што ги матат нештата и од наша како и оние од бугарска страна, нека ги извадат тефтерите, нека кажат како-што навистина било и да продолжиме напред.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 22:55
Што не ти е јасно човеку - Бугарите се исти како Србите и Грците кога е Македонија во прашање.Тие крадат и присвојуваат се што е Македонско,како може да не се ТуркоМонголи кога тие сами си креваат споменици на Кубрат и Аспарух - ај сега на тебе не ти се допаѓа тоа и тие ке се откажат од ТуркоМонголскиот си происход

Пак ке ти кажам,врати се на коренот,види го родот и ке сватиш дека ние и тие сме раэлични по род - културата и историјата ни ја имаат украдено бидејки своја немале па сега иэлегува дека сме биле исти - нема врска никаква

Изменето од Boogie - 06.Април.2010 во 22:56
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 23:06

никој не е крив на Бугарите што национално и етнички се гледаат себе си во Аспарух

А дали си добил вистински впечаток за бугарсаките мислења?
Читаш тука таму дечиња кои го завршиле училиште со Среден(3) (тоа е најниската оценка која може да ја добие ученик (Ѓак?) за да го заврши успешно училиштето и заклучуваш некој генерални заклучоци?

Аспарух ја создал Бугарската држава, ама никој посовесен не се идентификува со праБугарите.

Навистина има некои кои се претставуваат како чеда Аспарухови, ама тоа го правел и Џинот.

Дали можеме да му се лутиме на овој голем Македонец, кој го има Аспарух за ист со себе?

Многу ми се допаднаа толкувањата на Пат за намерите на пропагандата. Многу ќе ми биде интересно да научам од тебе Буги, дали ќе ги отфрлиш Миладиновци, Шапкарев, П. Зографски, Д. В. Македонски, ВМОРО и сите илинденски херои, па дури и К.П. Мисирков со неговата „За Македонцките работи“ за да се разграничиш од се` што е поврзано со „туркомонголското“ име Бугарин и ќе го прогласиш Смилјанич, Еврович, Групчевич Баџович, Попов и т.п. за вистински Македонци.

Или може би Коте од Рулја?

Изменето од Македон - 06.Април.2010 во 23:13
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 23:06
Originally posted by Pat Pat напиша:

Буги, денешните Бугари не се Туркомонголи ниту од антрополошка, ниту од културна гледна точка, а се тесно поврзани со нас. Што и да се каже друго не држи вода.

Е така де. Ама сега затоа што прифатиле име на народ за кој има многу теории каков е и како што изгледа се срамат од потеклото на тој народ иако не би требало, зошто наметнуваат и пропагираат со тоа име тука? Тоа не е , ниту пак било национално име за Македонците. Поради тоа имаме Македонци што станале Грци или Бугари, заради тоа што од ненационални имиња поради незнаење и од ред други прилини со тек на време си ги прифатиле за национални.

А тоа што го кажа за Илинденското востание како се викало е најголем виц и измислица . Во странските весниците попрво е нарекувано Македонското востание а тоа илинденско-преображенско е подоцна измислена конструкција од страна на бугарите. Ти бааги си забегал со нивната пропаганда изгледа.   

П.С. Каснаковски, тоа можеш друг да лажеш дека никој посовесен не се идентификувал со Аспарух. Ако не се идентификувате со него тогаш од кога би ви била историјата од пред 500 години?

Изменето од depo - 06.Април.2010 во 23:09
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 23:08
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Многу ми се допаднаа толкувањата на Пат за намерите на пропагандата. Многу ќе ми биде интересно да научам од тебе Буги, дали ќе ги отфрлиш Миладиновци, Шапкарев, П. Зографски, Д. В. Македонски, ВМОРО и сите илинденски херои, па дури и К.П. Мисирков со неговата „За Македонцките работи“ за да се разграничиш од се` што е поврзано со „туркомонголското“ име Българин и ќе го прогласиш Смилјанич, Еврович, Групчевич Баџович, Попов и т.п. за вистински Македонци.

Ако продолжиш да прекршуваш правила, нема да стигнеш да научиш, јас го тврдам тоа!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 23:29
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

никој не е крив на Бугарите што национално и етнички се гледаат себе си во Аспарух

А дали си добил вистински впечаток за бугарсаките мислења?
Читаш тука таму дечиња кои го завршиле училиште со Среден(3) (тоа е најниската оценка која може да ја добие ученик (Ѓак?) за да го заврши успешно училиштето и заклучуваш некој генерални заклучоци?

Аспарух ја создал Бугарската држава, ама никој посовесен не се идентификува со праБугарите.

Навистина има некои кои се претставуваат како чеда Аспарухови, ама тоа го правел и Џинот.

Дали можеме да му се лутиме на овој голем Македонец, кој го има Аспарух за ист со себе?

Многу ми се допаднаа толкувањата на Пат за намерите на пропагандата. Многу ќе ми биде интересно да научам од тебе Буги, дали ќе ги отфрлиш Миладиновци, Шапкарев, П. Зографски, Д. В. Македонски, ВМОРО и сите илинденски херои, па дури и К.П. Мисирков со неговата „За Македонцките работи“ за да се разграничиш од се` што е поврзано со „туркомонголското“ име Бугарин и ќе го прогласиш Смилјанич, Еврович, Групчевич Баџович, Попов и т.п. за вистински Македонци.

Да се надоврэам - бев во општина Ситово,Силистренско - во едно мало селце Ирник - дали энаете луѓето таму што ми кажаа,селото било крстено по големиот Б'лгарски Хан,синот на големиот Б'лгарски војсководец Авитохол

И сега од каде потекнуваат Авитохол и Ирник

Чисто да ти покажам дека не си во право,неэнам кој тебе те лаже но јас не доэволувам никој да ме лаже.

И эошто јас да се дистанцирам од Илинденците или од Македонските преродбеници - ти си тој што ги крадеш нивните дела,ги крадеш па ич не се срамиш да го кажеш и покажеш тоа.

Ајде посочи ми барем еден Македонски револуционер или преродбеник кој се идентификувал себе си како внук или било каков наследник на Аспарух или Кубрат.

До кога ке се лажете самите себе си
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 23:31

Ајде да ја префрлиме топката и на другата страна малку. Кои се најголемите бугарофоби во Македонија? Кој најмногу се плаши од тоа дека македонската историја е испреплетена со бугарската, како и тоа дека нашиот јазик, нашиот фолклор итн. е најсроден со бугарскиот?Јас би рекол истите тие кои сега почнуваат една нова етапа, а тоа е минимизирање на „спорните“ личности од македонската историја. Така, Џинот некој сака да го прикаже како обичен продажник, Миладиновци и Шапкарев како влашко-руски платеници, Прличев како колатерална штета, Питу Гули како нели, Влав, па ние демек не би требало да имаме ништо со него, а од друга страна ќе го форсираме Крале Марко, кој всушност избегал од бојното поле, и кој што бил турски вазал, а кој што во македонското колективно паметење останал само како еден мит- значи, има разлика помеѓу личноста Марко Мрњавчевич или како и да беше, и помеѓу митот Крале Марко.На истите тие им пречи буквата ' , и истите тие форсираат една приказна дека Бугарите се Татари, Туркомонголи и што ли не, и на тој начин поставуваат пречки кон воспоставувањето на нормалната комуникација со луѓето од другата страна на границата, од кои што многумина можеби и ни се роднини, и истите тие спречуваат било каков проток на информации, на културни релации итн. од Бугарија. Зошто во Македонија  не се гледа некоја нормална бугарска телевизија, а се пушта само пластичарницата „Планета“? Зошто во Македонија не се продаваат бугарски весници? Зошто во Македонија не се слуша бугарска музика, а Бугарите имаат многу добра музика? Зошто во македонските книжарници нема книги на бугарски јазик?Сите овие „зошто“ се само показатели, и тоа симптоматични, на еден културолошки проблем со кој ние Македонците сме соочени, и секој кој што пројавува волја истиот да се реши се оквалификува на овој или оној начин. А сега да видиме друг вид на „зошто“:Заменете ја придавката „бугарски“ во погорните прашања со „српски“ и наместо зборот „нема“ ставетe го зборот „има“ и обидете се да одговорите на тие прашања. Или поконкретно кажано- зошто се форсира српското културно влијание, а се отсекува бугарското?

Јас читам бугарски весници , бугарски книги , историографија и сум убеден дека во моменталнатава ситуација , подобро е да не се читаат тие весници - бугарски .

Може во демократија да обвиниш некого за фобија , но тоа треба и да го докажеш

Јас успеав , докажав
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 23:39
Originally posted by depo depo напиша:

Е така де. Ама сега затоа што прифатиле име на народ за кој има многу теории каков е и како што изгледа се срамат од потеклото на тој народ иако не би требало, зошто наметнуваат и пропагираат со тоа име тука? Тоа не е , ниту пак било национално име за Македонците. Поради тоа имаме Македонци што станале Грци или Бугари, заради тоа што од ненационални имиња поради незнаење и од ред други прилини со тек на време си ги прифатиле за национални.

А тоа што го кажа за Илинденското востание како се викало е најголем виц и измислица . Во странските весниците попрво е нарекувано Македонското востание а тоа илинденско-преображенско е подоцна измислена конструкција од страна на бугарите. Ти бааги си забегал со нивната пропаганда изгледа.   

П.С. Каснаковски, тоа можеш друг да лажеш дека никој посовесен не се идентификувал со Аспарух. Ако не се идентификувате со него тогаш од кога би ви била историјата од пред 500 години?

Депо- нација и народ не е исто.  Македонската нација ги има своите почетоци како и сите балкански народи- во 19. век. Само што нашето формирање како такво е малку задоцнето и затоа се уште преживуваме некои рецидиви.

А тоа што ми го рече дека сум потпаднал под бугарска пропаганда- епа што знам бе, за тоа да ги обвиниме македонските историчари кои ги издадоа „Спомените“ на ВМОРО, што да правам сега, ги прочитав и се зафркнавнамигнување

Не знам јас како го нарекувале во весниците, ништо чудно и да го нарекувале Македонско, и се разбира дека и тоа „Илинденско-Преображенско“ како и „Илинденско“ впрочем е подоцнежна ознака за тие случувања, ама непобитен факт е дека и Одринците заедно се подготвувале со нас, а и заедно го кренале востанието, не се сеќавам само за кое временско растојание се работи.

Поради таа причина и Бучковски кога беше премиер се беше согласил Илинденското востание да го славиме заедно со Бугарите, и тогаш сите го плукавме Бучковски како предавник, го пцуев и јас, ама тогаш не знаев многу. Тогаш сеуште не бев потпаднал под македонската пропаганда намигнување

Изменето од Македон - 06.Април.2010 во 23:40
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.