IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Велигденски празници
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Велигденски празници

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 02:13
А кога вкуси Исус оцет, рече: „Се сврши!” И кога ја наведна главата, го предаде духот.
- Јован 19:30

Но на третиот ден, Исус ВОСКРЕСНА и Тој и денес е жив!
Тој ми прости - Тој е мојот СПАСИТЕЛ!!!

Божји благослов до сите браќа и сестри!
Васил
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 02:19

Честит Велигден! Велигден?!

Твоето правилно разбирање и убедување за Велигден ќе ти го промени животот! Тоа што Исус го направи (Неговата смрт и воскресение) пред 2000 години е клучно за твојата врска со Бог денес. Затоа нема ништо позначајно од тоа да ја разбереме и примениме Велигденската порака. Овде нема да се фокусираме на разните традиции врзани за овој настан туку ќе се фокусираме на неговото изворно, Библиско, значење. Зошто Христос умре? Што постигна со Неговото воскресение? – се прашања што се суштински за разбирањето на Велигден.

Еве неколку Библиски вистини кои се многу важни за потполното сфаќање на овој настан:

• Исус тврдеше дека е Бог. Тој има кажано за Себе: „Јас и Таткото сме Едно“, „Јас Сум патот, вистината и животот“, „Ако си ме видел Мене си го видел и Таткото“, „Јас Сум воскресението и животот“.
  • Сите луѓе се грешни и никој со своја сила и добри дела не може да стигне до Бог т.е. да се оправда. Библијата вели: „Зашто сите згрешија и лишени се од Божјата слава“
  • Казната за тој грев е смрт т.е. пекол (не само физичка туку вечна пропаст)

Логични заклучоци и прашања кои следат од ова се:

• Ако сите луѓе се грешни тогаш и јас сум грешен.
  • Ако казната за мојот грев е смрт т.е. пекол тогаш дали кога ќе умрам ќе одам во пекол?
  • Ако не можам да се оправдам пред Бог со моите добри дела тогаш кое е решението т.е. како ќе стигнам до рајот?

Добри прашања, а одговорот е... Велигден! Како? Значи, јас сум грешен и казната за мојот грев е смрт. Но јас не сакам да завршам во пекол. Дали некој друг може да плати место мене? Никој од луѓето бидејќи сите се грешни. Само некој што е безгрешен и бескраен може да плати, бидејќи станува збор за сите грешни луѓе од сите времиња. Кој е Тој? Само Бог! Но ако Бог сака да плати за мојот грев Тој треба да умре место мене. Како е можно Бог да умре?

На Велигден ја гледаме целата фасцинантност, големина, убавина, длабочина, неверојатност на Божјата љубов кон нас!!! Бог заради Неговата огромна љубов кон тебе дојде во човечко тело и дозволи да биде мачен и да умре со најсрамна смрт само за да плати за твоите и моите гревови! Ние не ја заслужуваме Неговата љубов но Тој сепак ни ја дава. Тоа е повеќе од милост... тоа е Благодат!

Лична примена

Христовото воскресение е победа над гревот и смртта. Божјата љубов и благодат се достапни за тебе сега. Ти не можеш да се појавиш пред Бог и да се повикаш на твоите добри дела и на твојата „совршеност“. Но затоа кога ќе застанеш пред Бог (секој ќе застане пред Божјиот суд еден ден) можеш да се повикаш на Христос и на Неговото откупително дело на Голготскиот крст. Дали ќе повикаш кон Исус за спасение знаејќи дека си грешен, дека не можеш сам да се оправдаш пред Бог и дека Христос умре за твојот грев. Дали ќе го направиш Исус Христос твој Господ и Спасител? Пред тебе стои одлука. Таа е само твоја. Никој не ја направил место тебе ниту пак може да ја направи место тебе. Тоа е ова: Дали ќе одлучиш сам да платиш за твојот грев или ќе одлучиш да се покаеш и да го прифатиш спасението што ти го нуди Исус? Ако се одлучиш за Исус тогаш кажи Му го тоа преку молитва. Не чекај. Тој те слуша бидејќи е жив. Тој воскресна! Навистина воскресна!

Извор: http://www.sekojstudent.com/a/gp220.html

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 06:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<h2 align="center">Честит Велигден! Велигден?!</h2>

<p align="center">

Твоето
правилно разбирање и убедување за Велигден ќе ти го промени животот!
Тоа што Исус го направи (Неговата смрт и воскресение) пред 2000 години
е клучно за твојата врска со Бог денес. Затоа нема ништо позначајно од
тоа да ја разбереме и примениме Велигденската порака. Овде нема да се
фокусираме на разните традиции врзани за овој настан туку ќе се
фокусираме на неговото изворно, Библиско, значење. Зошто Христос умре?
Што постигна со Неговото воскресение? – се прашања што се суштински за
разбирањето на Велигден.

Еве неколку Библиски вистини кои се многу важни за потполното сфаќање на овој настан:

• Исус тврдеше дека е Бог. Тој има кажано за Себе: „Јас и Таткото сме
    Едно“, „Јас Сум патот, вистината и животот“, „Ако си ме видел Мене си
    го видел и Таткото“, „Јас Сум воскресението и животот“.
  • Сите луѓе се грешни и никој со своја сила и добри дела не може да
    стигне до Бог т.е. да се оправда. Библијата вели: „Зашто сите згрешија
    и лишени се од Божјата слава“
  • Казната за тој грев е смрт т.е. пекол (не само физичка туку вечна пропаст)

Логични заклучоци и прашања кои следат од ова се:

• Ако сите луѓе се грешни тогаш и јас сум грешен.
  • Ако казната за мојот грев е смрт т.е. пекол тогаш дали кога ќе умрам ќе одам во пекол?
  • Ако не можам да се оправдам пред Бог со моите добри дела тогаш кое е решението т.е. како ќе стигнам до рајот?

Добри прашања, а одговорот е... Велигден! Како? Значи, јас сум
грешен и казната за мојот грев е смрт. Но јас не сакам да завршам во
пекол. Дали некој друг може да плати место мене? Никој од луѓето
бидејќи сите се грешни. Само некој што е безгрешен и бескраен може да
плати, бидејќи станува збор за сите грешни луѓе од сите времиња. Кој е
Тој? Само Бог! Но ако Бог сака да плати за мојот грев Тој треба да умре
место мене. Како е можно Бог да умре?

На Велигден ја гледаме целата фасцинантност, големина, убавина,
длабочина, неверојатност на Божјата љубов кон нас!!! Бог заради
Неговата огромна љубов кон тебе дојде во човечко тело и дозволи да биде
мачен и да умре со најсрамна смрт само за да плати за твоите и моите
гревови! Ние не ја заслужуваме Неговата љубов но Тој сепак ни ја дава.
Тоа е повеќе од милост... тоа е Благодат!

<h3>Лична примена</h3>

Христовото воскресение е победа над гревот и смртта. Божјата љубов и
благодат се достапни за тебе сега. Ти не можеш да се појавиш пред Бог и
да се повикаш на твоите добри дела и на твојата „совршеност“. Но затоа
кога ќе застанеш пред Бог (секој ќе застане пред Божјиот суд еден ден)
можеш да се повикаш на Христос и на Неговото откупително дело на
Голготскиот крст. Дали ќе повикаш кон Исус за спасение знаејќи дека си
грешен, дека не можеш сам да се оправдаш пред Бог и дека Христос умре
за твојот грев. Дали ќе го направиш Исус Христос твој Господ и
Спасител? Пред тебе стои одлука. Таа е само твоја. Никој не ја направил
место тебе ниту пак може да ја направи место тебе. Тоа е ова: Дали ќе
одлучиш сам да платиш за твојот грев или ќе одлучиш да се покаеш и да
го прифатиш спасението што ти го нуди Исус? Ако се одлучиш за Исус
тогаш кажи Му го тоа преку молитва. Не чекај. Тој те слуша бидејќи е
жив. Тој воскресна! Навистина воскресна!

Извор: http://www.sekojstudent.com

.
/a/gp220.html

90% se soglasuvam so tvojot post   

P.S . Za da bidam pojasen, kade vo Noviot Zavet se spomnuva proslavuvanjeto na Veligden?

Изменето од KINGDAVID - 04.Април.2010 во 06:12
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 08:29
Samo shto se vrativ od crkva i si razmisluvam... odenje tri pati okolu crkvata, peenje nekakvi himni, chukanje tri pati na vratata za da ja otvorat onie od vnatre, sveshtenikot povikuva portata da se otvori bidejki "carot e pred crkvata", lugjeto nosat i ostavaat vapcani jajca, lugjeto zemaat vapcani jajca, lugjeto krshat vapcani jajca... i mnogu drugi raboti.

Se prashuvam... shto ima seto ova so Isusa i negovoto uchenje? Pa, od druga strana si velam... umno reshile, zatoa ne velat "Isus", tuku "Hristos" pri pravenjeto na ovie metanii, obichai i tradicii... Taka nema koj da prigovori... za Isus se znae shto govorel i shto porachal, pa tuka nema mnogu prostor za slobodno interpretiranje (iako ima dovolno ), ama za seto ostanato mozhe da se koristi "Hristos"... pa tuka mozhat da se stavat site onie neshta shto Crkvata metikulozno go razrabotuvala so filigranska preciznost, koristejki telogija, kazhuvanja na sveti otci, interpretacii, razni idei, ubavi koloritni obichai, psalmi komponirani niz milenijumive...

Koga go prashav dirigentot na horot za site ovie raboti, mi reche "...abe nema nishto losho vo toa...vidi samo kolku e srekjen i zadovolen narodov... ubavina!"

I toa e poentata na religijata... lugjeto da se zadovolni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 12:28
Kako i sekoja godina, ovde vo nasite pravoslavni hramovi vo Sev. Amerika, vo eden pravoslaven hram ( bez razlika dali e ruski, srpski, bugarski ili nekoj drug ) na edno mesto mozes da vidis, i bugari, i makedonci, srbi, grci, rumuni, rusi, kako zaedno gi docekuvaat i proslavuvaat pravoslavnite praznici. Milina edna, prosto ti ja gree dusata.

Hristos Voskrese
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 20:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Samo shto se vrativ od crkva i si razmisluvam... odenje tri pati okolu crkvata, peenje nekakvi himni, chukanje tri pati na vratata za da ja otvorat onie od vnatre, sveshtenikot povikuva portata da se otvori bidejki "carot e pred crkvata", lugjeto nosat i ostavaat vapcani jajca, lugjeto zemaat vapcani jajca, lugjeto krshat vapcani jajca... i mnogu drugi raboti.

Може ли некој да објасни што воопшто...
значи тоа одење окулу црква и три пати тропање на врата...збунетост

Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 20:35
stvarno i jas vcera vrtev okolu crkva tri pati a nikoj ne kaza zosto toa
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 20:59

Во верата има (вака најгрубо кажано)Божјо откровение,од таму имаме догма-вистина од Божјото отковение ,а исто така имаме и побожни обичаи кои се користат како СИМБОЛИ или праслики.
Освен нив имаме и не толку лоши обичаи и неколку доста лоши обичаи(кои наводно се инспирирано од верата но немаат врска со нејзе).
Првото е неопходно,второто може но и не мора а третото апсолутно не треба да се практикува.
На пример верат во воскресението е сржта на верата.Фарбањето на јајца е благочестив обичај,додека на пример оставање на пари на икони за среќа е еден лош обичај кој се развил од незнаење на верниот народ.

ЗатоА пред да се анатемиса верата треба да се разграничат сите тие три работи.

Koga go prashav dirigentot na horot za site ovie raboti, mi reche "...abe nema nishto losho vo toa...vidi samo kolku e srekjen i zadovolen narodov... ubavina!"
I toa e poentata na religijata... lugjeto da se zadovolni.

Како прво христијанството не е РЕЛИГИЈА.
Како второ тоа што ти го рекол тој диригентот е негово мислење и не го одразува ставот на Светата Црква.
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 22:55

Za kruzenjeto okolu oltarot i okolu crkvata

“Drevniot covek kruzel okolu oltarot na koj plamtel ogan, negoviot bog... Kruzenjeto stanalo del na site religiozni obicai.”
Ovde lezi potekloto na site obredi i aktivnosti koi se odvivaat vo krug: vesterskiot pir i igrite okolu ogan, kruzenjata okolu crkvite vo procesiite, kruzenjata vo magiskite rituali, narodnite ora itn. Site ovie rituali vo sebe nosat prikaz za veruvanjeto vo bogot na Sonceto.

Istiot toj magiski ritual na Sonceto go prifatile i negovite zastapnici - masonite. “Ovaa praktika, narecena ‘kruzenje’, poteknuva od damnina i postoela me|u Rimjanite, Semitite, Hindusite i drugite narodi. Se smetalo deka toa e ritual na procistuvanje, se veruvalo deka Sonceto patuva okolu Zemjata.

Koga kruzele okolu oltarot, svestenicite go imitirale dvizenjeto na Sonceto.” “Bez somnenie, ova kruzenje, ovoj ritual e povrzan so doktrinata cijasto sustina e obozavanje na Sonceto.”
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 23:08
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Како прво христијанството не е РЕЛИГИЈА.
Како второ тоа што ти го рекол тој диригентот е негово мислење и не го одразува ставот на Светата Црква.

Kako prvo, kje treba da go obajsnish podobro izjavenoto deka "христијанството не е РЕЛИГИЈА".

Kako vtoro, ako toa shto go rekol dirigentot, a go slusham postojano i od sveshtenicite, ne e stav na Svetata Crkva, togash zoshto Svetata Crkva ne go obelodeni svojot stav i ne ZASTANE CVRSTO ZAD NEGO, tuku dozvoluva tokmu vo nea da se sluchuvat vakvi raboti ???

Sveshtenicite se tie koi gi predvodat lugjeto so onie metanii, tie se onie koi gi sobiraat i gi delat jajcata, narodot se rakovodi pod nivnoto vodstvo. Zarem sveshtenicite ne ja pretstavuvaat Svetata Crkva???

Изменето од Messenger - 04.Април.2010 во 23:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2010 во 23:27

Za hristijanskiot praznik Veligden:
I Veligden e golem hristijanski praznik, posveten na Hristovoto voskresenie. Ke dozvolime na etnologijata da ni kaze nesto i za nego. “Hristijanite - pripadnicite na orientalnite crkvi - vo proslavuvanjeto na Veligden vnele i nekolku mnogubozecki obicai od kultot na Adonisa. Adonis, ili kaj Vaviloncite Tamuz, bil bozestvo na vegetacijata, qubimec na Afrodita.
Toj zaginal vo svojata rana mladost. Za vreme na praznikot, posveten na Adonisa, koj se slavel mnogu raskosno kon krajot na letoto, na odar bil postavuvan kipot na Adonisa, prenatrupan so cveke, i tuka zenite go oplakuvale so nekontroliran izliv na zalost.
Obicaite od ovoj Adonisov praznik vlegle vo istocnite crkvi i vo veligdenskiot ceremonijal.” “Centralno mesto vo obicaite povrzani so praznikot Veligden, sekako, e obicajot bojadisuvanje i krsenje na jajca. Obicajot bojadisuvanje na jajca e poznat i kaj drugite hristijanski narodi vo Evropa, i ocigledno e deka toj e mosne star.” “Vo religijata i vo mitologijata jajceto ima golemo znacenje. Osobeno toa cesto se spomenuva vo mitovite za sozdavanjeto na svetot...

Jajceto se smetalo za izvor na zivotot i zatoa imalo golema uloga vo kultot na mrtvite - im se dava nim, licno, na grobot, ili simbolicki, ‘za nivna dusa’, jadenje i pienje. Lesno e da se razbere deka zrtvata vo jajca osobeno im e draga na mrtvite, zasto jajceto go sodrzi ona sto im e najpotrebno na mrtvite - sodrzi zivot. Ottamu golemoto znacenje na jajceto vo mrtoveckiot kult... I nasiot narod daval i dava jajca kako zrtva na svoite pokojnici. Rasiren e obicajot da se nosat jajca na grobovite i da se delat za dusa... Znaci, obicajot zrtvuvanje na jajca kaj nas e prenesen na Veligden od kultot na predcite.”

“Zosto jajcata se bojadisuvaat so crvena boja? Vednas da kazeme deka i crvenata boja ne vodi kon kultot na predcite... Crvenata boja rado se upotrebuvala vo mrtoveckiot kult... Crvenata boja e bojata na krvta, a krvta e zivotot ili dusata. Od taa pricina krvta im se dava na mrtvite kako zrtva... No krvta e skap sok, pa primitivniot covek rano se pogrizil za nea da najde zamena. Sto moze da ja zameni krvta? Moze da ja zameni tecnost so ista boja, na primer, vinoto, i ottamu obicajot grobot da se preliva so vino, namesto da se preliva so krv, kako sto e praveno toa porano. No krvta moze da se zameni i so crvena boja, pa ottamu rasireniot obicaj vo preistoriska Evropa coveckite skeleti, po izvesno vreme, koga bi bile povtorno zakopuvani, da se mackaat so krv.
Znaci, crvenata boja na jajcata e simbol na krvta. Navistina nasiot narod jajcata gi bojadisuval so crvena boja uste porano, vo kultot na predcite, pa potoa toj obicaj go prenel i na Veligden.”

Zaklucok: I obicaite na ovoj golem hristijanski praznik, Veligden, se ispilile nekade vo prethristijanskiot paganizam i nemaat nikakvo biblisko poteklo, nitu kakva i da e vrska so Biblijata.
Tie se avtohtono cedo na predanieto, cista istoriska, nebibliska kategorija. Vo najdobar slucaj, Veligden, onaka kako sto se prifaka i se slavi denes, e hibrid megu stariot paganizam i hristijanstvoto.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2010 во 09:31

Освен Оној ЕДИНСТВЕН БОГ во ИСУСА ХРИСТА ВОСКРЕСНАТИОТ - нема бог друг!
Се' од Него, преку Него и за Него, се врти во круг!

Оди на тивко место ... барај ... тропај ... и подлабоко размисли малце
Ќе ти се даде да најдеш ... ќе ти се отвори ... ќе видиш дека се' сведочи за Мудроста Негова, за Христа сведочи ... и јасното сонце ... дури и секое јајце!

Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Навистина Воскресна!

Нека воскресне и во нашите души и срца.

АМИН!

п.с. Анастеа, дали за тебе човекот кој во своето срце и душа вистински го носи Христа е навистина само земја, а во најдобар случај (можеби и) жолто цвеќе ?        

Изменето од spiros - 05.Април.2010 во 10:10
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2010 во 10:50
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2010 во 14:25

Kako prvo, kje treba da go obajsnish podobro izjavenoto deka "христијанството не е РЕЛИГИЈА".

И порано имам кажано(сега не ми текнува точно на која дискусија)дека христијанството не е религија во смисол дека Божјиот син не се овоплотил за да створи уште една религија тука на земјата.
Христијанството е БОЖЈО ОТКРОВЕНИЕ од Бога за човекот.
Кој разбрал разбрал, кој не разбрал нека не разбира и нека е жив и здрав.

Sveshtenicite se tie koi gi predvodat lugjeto so onie metanii, tie se onie koi gi sobiraat i gi delat jajcata, narodot se rakovodi pod nivnoto vodstvo. Zarem sveshtenicite ne ja pretstavuvaat Svetata Crkva???

Препрочитај го мојот претходен пост уште еднаш и кажи ми каде реков дека фарбањето јајца е нешто лошо?!
Јас реков тоа е само еден БЛАГОЧЕСТИВ ОБИЧАЈ.
А за ставот на Светат Црква- најбитно е првин да СЕ ЖИВЕЕ ВО ЦРКВАТА па некои работи сами по себе си доаѓаат додека еднаш годишно ако некој иде у храмот и прашува кој стигне и то те како ќе се соблазнува од се и сешто.

Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.