Испечати | Затвори го прозорот

Велигденски празници

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22151
Датум на принтање: 03.Декември.2024 во 11:28
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Велигденски празници
Постирано од: stigma04
Наслов: Велигденски празници
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 15:56
srekni veligdenski praznici vi posakuvam na site ristos voskresna navistina voskresna mir i blagodet za site na forumot i nasekade

-------------
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan

Коментари:
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 15:57

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 15:58
Среќни и на тебе (а утре ќе си кажеме “навистина воскресна“)големо%20гушкање

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 03.Април.2010 во 17:20

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 18:08
Колку тажно. Напишав „Велигден“ за да пребарувам слики на google и добив еден куп јајца, а ниедна слика од воскреснатиот Христос тага

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:04
hristos voskresna navistina voskresna

-------------

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:08
Hristos voskrese

Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:20
Навистина Воскресна!
Среќен Велигден на сите Христијани, а на останатите мир и добра волја!

“Ако Христос не воскреснеше, взалудна ќе беше нашата вера“

-------------

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:33

На сите форумџии,среќни Велигденски празнициголемо%20гушкање

Христос Воскресе!!!

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:44
Neka e za mnogu godini - HRISTOS VOSKRESE!!!!!!!!!!

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:51
Навистина Воскресна!

Нека воскресне и во нашите души и срца.

Честит Велигден на сите христијани! 
големо%20гушкање

http://blogs.usask.ca/SaskLanka/Picture3-thumb.png

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: aLbaneso
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 00:53
Честит Велигден на сите христијани

-------------
Љаеш НЕ касаш !

Постирано од: Vercingetorix
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 01:00
Христос Воскресе,ајде за многу години христијани,до година уште поубаво да е.

-------------
"И сам Исус Христос ако слезит од небоно не можит да го уверит Македонеца оти тој е Блгарин иљи Србин" - Темко Попов

Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 01:59
Навистина воскресна!
Честит Велигден!

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Постирано од: VasilK
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 02:13
А кога вкуси Исус оцет, рече: http://www.youtube.com/watch?v=Cj5Tqfbp3qo - „Се сврши!” И кога ја наведна главата, го предаде духот.
- Јован 19:30

Но на третиот ден, Исус http://www.youtube.com/watch?v=9N8Y9YAOyfo - ВОСКРЕСНА и Тој и денес е жив!
Тој http://www.youtube.com/watch?v=j3sTTzHqvBg - ми прости - Тој е http://www.youtube.com/watch?v=aYybKzOIENo - мојот СПАСИТЕЛ!!!

Божји благослов до сите браќа и сестри!
Васил

-------------

http://www.compassion.com/sponsor_a_child/default.htm - Sponsor a child!

Датум на внесување: 04.Април.2010 во 02:19

Честит Велигден! Велигден?!

Твоето правилно разбирање и убедување за Велигден ќе ти го промени животот! Тоа што Исус го направи (Неговата смрт и воскресение) пред 2000 години е клучно за твојата врска со Бог денес. Затоа нема ништо позначајно од тоа да ја разбереме и примениме Велигденската порака. Овде нема да се фокусираме на разните традиции врзани за овој настан туку ќе се фокусираме на неговото изворно, Библиско, значење. Зошто Христос умре? Што постигна со Неговото воскресение? – се прашања што се суштински за разбирањето на Велигден.

Еве неколку Библиски вистини кои се многу важни за потполното сфаќање на овој настан:

• Исус тврдеше дека е Бог. Тој има кажано за Себе: „Јас и Таткото сме Едно“, „Јас Сум патот, вистината и животот“, „Ако си ме видел Мене си го видел и Таткото“, „Јас Сум воскресението и животот“.
  • Сите луѓе се грешни и никој со своја сила и добри дела не може да стигне до Бог т.е. да се оправда. Библијата вели: „Зашто сите згрешија и лишени се од Божјата слава“
  • Казната за тој грев е смрт т.е. пекол (не само физичка туку вечна пропаст)

Логични заклучоци и прашања кои следат од ова се:

• Ако сите луѓе се грешни тогаш и јас сум грешен.
  • Ако казната за мојот грев е смрт т.е. пекол тогаш дали кога ќе умрам ќе одам во пекол?
  • Ако не можам да се оправдам пред Бог со моите добри дела тогаш кое е решението т.е. како ќе стигнам до рајот?

Добри прашања, а одговорот е... Велигден! Како? Значи, јас сум грешен и казната за мојот грев е смрт. Но јас не сакам да завршам во пекол. Дали некој друг може да плати место мене? Никој од луѓето бидејќи сите се грешни. Само некој што е безгрешен и бескраен може да плати, бидејќи станува збор за сите грешни луѓе од сите времиња. Кој е Тој? Само Бог! Но ако Бог сака да плати за мојот грев Тој треба да умре место мене. Како е можно Бог да умре?

На Велигден ја гледаме целата фасцинантност, големина, убавина, длабочина, неверојатност на Божјата љубов кон нас!!! Бог заради Неговата огромна љубов кон тебе дојде во човечко тело и дозволи да биде мачен и да умре со најсрамна смрт само за да плати за твоите и моите гревови! Ние не ја заслужуваме Неговата љубов но Тој сепак ни ја дава. Тоа е повеќе од милост... тоа е Благодат!

Лична примена

Христовото воскресение е победа над гревот и смртта. Божјата љубов и благодат се достапни за тебе сега. Ти не можеш да се појавиш пред Бог и да се повикаш на твоите добри дела и на твојата „совршеност“. Но затоа кога ќе застанеш пред Бог (секој ќе застане пред Божјиот суд еден ден) можеш да се повикаш на Христос и на Неговото откупително дело на Голготскиот крст. Дали ќе повикаш кон Исус за спасение знаејќи дека си грешен, дека не можеш сам да се оправдаш пред Бог и дека Христос умре за твојот грев. Дали ќе го направиш Исус Христос твој Господ и Спасител? Пред тебе стои одлука. Таа е само твоја. Никој не ја направил место тебе ниту пак може да ја направи место тебе. Тоа е ова: Дали ќе одлучиш сам да платиш за твојот грев или ќе одлучиш да се покаеш и да го прифатиш спасението што ти го нуди Исус? Ако се одлучиш за Исус тогаш кажи Му го тоа преку молитва. Не чекај. Тој те слуша бидејќи е жив. Тој воскресна! Навистина воскресна!

Извор: http://www.sekojstudent.com/a/gp220.html

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 06:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<h2 align="center">Честит Велигден! Велигден?!</h2>

<p align="center">

Твоето
правилно разбирање и убедување за Велигден ќе ти го промени животот!
Тоа што Исус го направи (Неговата смрт и воскресение) пред 2000 години
е клучно за твојата врска со Бог денес. Затоа нема ништо позначајно од
тоа да ја разбереме и примениме Велигденската порака. Овде нема да се
фокусираме на разните традиции врзани за овој настан туку ќе се
фокусираме на неговото изворно, Библиско, значење. Зошто Христос умре?
Што постигна со Неговото воскресение? – се прашања што се суштински за
разбирањето на Велигден.

Еве неколку Библиски вистини кои се многу важни за потполното сфаќање на овој настан:

• Исус тврдеше дека е Бог. Тој има кажано за Себе: „Јас и Таткото сме
    Едно“, „Јас Сум патот, вистината и животот“, „Ако си ме видел Мене си
    го видел и Таткото“, „Јас Сум воскресението и животот“.
  • Сите луѓе се грешни и никој со своја сила и добри дела не може да
    стигне до Бог т.е. да се оправда. Библијата вели: „Зашто сите згрешија
    и лишени се од Божјата слава“
  • Казната за тој грев е смрт т.е. пекол (не само физичка туку вечна пропаст)

Логични заклучоци и прашања кои следат од ова се:

• Ако сите луѓе се грешни тогаш и јас сум грешен.
  • Ако казната за мојот грев е смрт т.е. пекол тогаш дали кога ќе умрам ќе одам во пекол?
  • Ако не можам да се оправдам пред Бог со моите добри дела тогаш кое е решението т.е. како ќе стигнам до рајот?

Добри прашања, а одговорот е... Велигден! Како? Значи, јас сум
грешен и казната за мојот грев е смрт. Но јас не сакам да завршам во
пекол. Дали некој друг може да плати место мене? Никој од луѓето
бидејќи сите се грешни. Само некој што е безгрешен и бескраен може да
плати, бидејќи станува збор за сите грешни луѓе од сите времиња. Кој е
Тој? Само Бог! Но ако Бог сака да плати за мојот грев Тој треба да умре
место мене. Како е можно Бог да умре?

На Велигден ја гледаме целата фасцинантност, големина, убавина,
длабочина, неверојатност на Божјата љубов кон нас!!! Бог заради
Неговата огромна љубов кон тебе дојде во човечко тело и дозволи да биде
мачен и да умре со најсрамна смрт само за да плати за твоите и моите
гревови! Ние не ја заслужуваме Неговата љубов но Тој сепак ни ја дава.
Тоа е повеќе од милост... тоа е Благодат!

<h3>Лична примена</h3>

Христовото воскресение е победа над гревот и смртта. Божјата љубов и
благодат се достапни за тебе сега. Ти не можеш да се појавиш пред Бог и
да се повикаш на твоите добри дела и на твојата „совршеност“. Но затоа
кога ќе застанеш пред Бог (секој ќе застане пред Божјиот суд еден ден)
можеш да се повикаш на Христос и на Неговото откупително дело на
Голготскиот крст. Дали ќе повикаш кон Исус за спасение знаејќи дека си
грешен, дека не можеш сам да се оправдаш пред Бог и дека Христос умре
за твојот грев. Дали ќе го направиш Исус Христос твој Господ и
Спасител? Пред тебе стои одлука. Таа е само твоја. Никој не ја направил
место тебе ниту пак може да ја направи место тебе. Тоа е ова: Дали ќе
одлучиш сам да платиш за твојот грев или ќе одлучиш да се покаеш и да
го прифатиш спасението што ти го нуди Исус? Ако се одлучиш за Исус
тогаш кажи Му го тоа преку молитва. Не чекај. Тој те слуша бидејќи е
жив. Тој воскресна! Навистина воскресна!

Извор: http://www.sekojstudent.com

.
/a/gp220.html

90% se soglasuvam so tvojot post   

P.S . Za da bidam pojasen, kade vo Noviot Zavet se spomnuva proslavuvanjeto na Veligden?

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 08:29
Samo shto se vrativ od crkva i si razmisluvam... odenje tri pati okolu crkvata, peenje nekakvi himni, chukanje tri pati na vratata za da ja otvorat onie od vnatre, sveshtenikot povikuva portata da se otvori bidejki "carot e pred crkvata", lugjeto nosat i ostavaat vapcani jajca, lugjeto zemaat vapcani jajca, lugjeto krshat vapcani jajca... i mnogu drugi raboti.

Se prashuvam... shto ima seto ova so Isusa i negovoto uchenje? Pa, od druga strana si velam... umno reshile, zatoa ne velat "Isus", tuku "Hristos" pri pravenjeto na ovie metanii, obichai i tradicii... Taka nema koj da prigovori... za Isus se znae shto govorel i shto porachal, pa tuka nema mnogu prostor za slobodno interpretiranje (iako ima dovolno ), ama za seto ostanato mozhe da se koristi "Hristos"... pa tuka mozhat da se stavat site onie neshta shto Crkvata metikulozno go razrabotuvala so filigranska preciznost, koristejki telogija, kazhuvanja na sveti otci, interpretacii, razni idei, ubavi koloritni obichai, psalmi komponirani niz milenijumive...

Koga go prashav dirigentot na horot za site ovie raboti, mi reche "...abe nema nishto losho vo toa...vidi samo kolku e srekjen i zadovolen narodov... ubavina!"

I toa e poentata na religijata... lugjeto da se zadovolni.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 12:28
Kako i sekoja godina, ovde vo nasite pravoslavni hramovi vo Sev. Amerika, vo eden pravoslaven hram ( bez razlika dali e ruski, srpski, bugarski ili nekoj drug ) na edno mesto mozes da vidis, i bugari, i makedonci, srbi, grci, rumuni, rusi, kako zaedno gi docekuvaat i proslavuvaat pravoslavnite praznici. Milina edna, prosto ti ja gree dusata.

Hristos Voskrese

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 20:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Samo shto se vrativ od crkva i si razmisluvam... odenje tri pati okolu crkvata, peenje nekakvi himni, chukanje tri pati na vratata za da ja otvorat onie od vnatre, sveshtenikot povikuva portata da se otvori bidejki "carot e pred crkvata", lugjeto nosat i ostavaat vapcani jajca, lugjeto zemaat vapcani jajca, lugjeto krshat vapcani jajca... i mnogu drugi raboti.

Може ли некој да објасни што воопшто...
значи тоа одење окулу црква и три пати тропање на врата...збунетост

Датум на внесување: 04.Април.2010 во 20:35
stvarno i jas vcera vrtev okolu crkva tri pati a nikoj ne kaza zosto toa

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 20:59

Во верата има (вака најгрубо кажано)Божјо откровение,од таму имаме догма-вистина од Божјото отковение ,а исто така имаме и побожни обичаи кои се користат како СИМБОЛИ или праслики.
Освен нив имаме и не толку лоши обичаи и неколку доста лоши обичаи(кои наводно се инспирирано од верата но немаат врска со нејзе).
Првото е неопходно,второто може но и не мора а третото апсолутно не треба да се практикува.
На пример верат во воскресението е сржта на верата.Фарбањето на јајца е благочестив обичај,додека на пример оставање на пари на икони за среќа е еден лош обичај кој се развил од незнаење на верниот народ.

ЗатоА пред да се анатемиса верата треба да се разграничат сите тие три работи.

Koga go prashav dirigentot na horot za site ovie raboti, mi reche "...abe nema nishto losho vo toa...vidi samo kolku e srekjen i zadovolen narodov... ubavina!"
I toa e poentata na religijata... lugjeto da se zadovolni.

Како прво христијанството не е РЕЛИГИЈА.
Како второ тоа што ти го рекол тој диригентот е негово мислење и не го одразува ставот на Светата Црква.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 22:55

Za kruzenjeto okolu oltarot i okolu crkvata

“Drevniot covek kruzel okolu oltarot na koj plamtel ogan, negoviot bog... Kruzenjeto stanalo del na site religiozni obicai.”
Ovde lezi potekloto na site obredi i aktivnosti koi se odvivaat vo krug: vesterskiot pir i igrite okolu ogan, kruzenjata okolu crkvite vo procesiite, kruzenjata vo magiskite rituali, narodnite ora itn. Site ovie rituali vo sebe nosat prikaz za veruvanjeto vo bogot na Sonceto.

Istiot toj magiski ritual na Sonceto go prifatile i negovite zastapnici - masonite. “Ovaa praktika, narecena ‘kruzenje’, poteknuva od damnina i postoela me|u Rimjanite, Semitite, Hindusite i drugite narodi. Se smetalo deka toa e ritual na procistuvanje, se veruvalo deka Sonceto patuva okolu Zemjata.

Koga kruzele okolu oltarot, svestenicite go imitirale dvizenjeto na Sonceto.” “Bez somnenie, ova kruzenje, ovoj ritual e povrzan so doktrinata cijasto sustina e obozavanje na Sonceto.”

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 04.Април.2010 во 23:08
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Како прво христијанството не е РЕЛИГИЈА.
Како второ тоа што ти го рекол тој диригентот е негово мислење и не го одразува ставот на Светата Црква.

Kako prvo, kje treba da go obajsnish podobro izjavenoto deka "христијанството не е РЕЛИГИЈА".

Kako vtoro, ako toa shto go rekol dirigentot, a go slusham postojano i od sveshtenicite, ne e stav na Svetata Crkva, togash zoshto Svetata Crkva ne go obelodeni svojot stav i ne ZASTANE CVRSTO ZAD NEGO, tuku dozvoluva tokmu vo nea da se sluchuvat vakvi raboti ???

Sveshtenicite se tie koi gi predvodat lugjeto so onie metanii, tie se onie koi gi sobiraat i gi delat jajcata, narodot se rakovodi pod nivnoto vodstvo. Zarem sveshtenicite ne ja pretstavuvaat Svetata Crkva???

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 04.Април.2010 во 23:27

Za hristijanskiot praznik Veligden:
I Veligden e golem hristijanski praznik, posveten na Hristovoto voskresenie. Ke dozvolime na etnologijata da ni kaze nesto i za nego. “Hristijanite - pripadnicite na orientalnite crkvi - vo proslavuvanjeto na Veligden vnele i nekolku mnogubozecki obicai od kultot na Adonisa. Adonis, ili kaj Vaviloncite Tamuz, bil bozestvo na vegetacijata, qubimec na Afrodita.
Toj zaginal vo svojata rana mladost. Za vreme na praznikot, posveten na Adonisa, koj se slavel mnogu raskosno kon krajot na letoto, na odar bil postavuvan kipot na Adonisa, prenatrupan so cveke, i tuka zenite go oplakuvale so nekontroliran izliv na zalost.
Obicaite od ovoj Adonisov praznik vlegle vo istocnite crkvi i vo veligdenskiot ceremonijal.” “Centralno mesto vo obicaite povrzani so praznikot Veligden, sekako, e obicajot bojadisuvanje i krsenje na jajca. Obicajot bojadisuvanje na jajca e poznat i kaj drugite hristijanski narodi vo Evropa, i ocigledno e deka toj e mosne star.” “Vo religijata i vo mitologijata jajceto ima golemo znacenje. Osobeno toa cesto se spomenuva vo mitovite za sozdavanjeto na svetot...

Jajceto se smetalo za izvor na zivotot i zatoa imalo golema uloga vo kultot na mrtvite - im se dava nim, licno, na grobot, ili simbolicki, ‘za nivna dusa’, jadenje i pienje. Lesno e da se razbere deka zrtvata vo jajca osobeno im e draga na mrtvite, zasto jajceto go sodrzi ona sto im e najpotrebno na mrtvite - sodrzi zivot. Ottamu golemoto znacenje na jajceto vo mrtoveckiot kult... I nasiot narod daval i dava jajca kako zrtva na svoite pokojnici. Rasiren e obicajot da se nosat jajca na grobovite i da se delat za dusa... Znaci, obicajot zrtvuvanje na jajca kaj nas e prenesen na Veligden od kultot na predcite.”

“Zosto jajcata se bojadisuvaat so crvena boja? Vednas da kazeme deka i crvenata boja ne vodi kon kultot na predcite... Crvenata boja rado se upotrebuvala vo mrtoveckiot kult... Crvenata boja e bojata na krvta, a krvta e zivotot ili dusata. Od taa pricina krvta im se dava na mrtvite kako zrtva... No krvta e skap sok, pa primitivniot covek rano se pogrizil za nea da najde zamena. Sto moze da ja zameni krvta? Moze da ja zameni tecnost so ista boja, na primer, vinoto, i ottamu obicajot grobot da se preliva so vino, namesto da se preliva so krv, kako sto e praveno toa porano. No krvta moze da se zameni i so crvena boja, pa ottamu rasireniot obicaj vo preistoriska Evropa coveckite skeleti, po izvesno vreme, koga bi bile povtorno zakopuvani, da se mackaat so krv.
Znaci, crvenata boja na jajcata e simbol na krvta. Navistina nasiot narod jajcata gi bojadisuval so crvena boja uste porano, vo kultot na predcite, pa potoa toj obicaj go prenel i na Veligden.”

Zaklucok: I obicaite na ovoj golem hristijanski praznik, Veligden, se ispilile nekade vo prethristijanskiot paganizam i nemaat nikakvo biblisko poteklo, nitu kakva i da e vrska so Biblijata.
Tie se avtohtono cedo na predanieto, cista istoriska, nebibliska kategorija. Vo najdobar slucaj, Veligden, onaka kako sto se prifaka i se slavi denes, e hibrid megu stariot paganizam i hristijanstvoto.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 05.Април.2010 во 09:31

Освен Оној ЕДИНСТВЕН БОГ во ИСУСА ХРИСТА ВОСКРЕСНАТИОТ - нема бог друг!
Се' од Него, преку Него и за Него, се врти во круг!

Оди на тивко место ... барај ... тропај ... и подлабоко размисли малце
Ќе ти се даде да најдеш ... ќе ти се отвори ... ќе видиш дека се' сведочи за Мудроста Негова, за Христа сведочи ... и јасното сонце ... дури и секое јајце!

Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Навистина Воскресна!

Нека воскресне и во нашите души и срца.

АМИН!

п.с. Анастеа, дали за тебе човекот кој во своето срце и душа вистински го носи Христа е навистина само земја, а во најдобар случај (можеби и) жолто цвеќе ?        

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 05.Април.2010 во 10:50
http://www.joelosteen.com/LandingPages/Pages/this_weeks_message.aspx - Еве една од многуте прекрасни Велигденски собири. Кликни тука!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 05.Април.2010 во 14:25

Kako prvo, kje treba da go obajsnish podobro izjavenoto deka "христијанството не е РЕЛИГИЈА".

И порано имам кажано(сега не ми текнува точно на која дискусија)дека христијанството не е религија во смисол дека Божјиот син не се овоплотил за да створи уште една религија тука на земјата.
Христијанството е БОЖЈО ОТКРОВЕНИЕ од Бога за човекот.
Кој разбрал разбрал, кој не разбрал нека не разбира и нека е жив и здрав.

Sveshtenicite se tie koi gi predvodat lugjeto so onie metanii, tie se onie koi gi sobiraat i gi delat jajcata, narodot se rakovodi pod nivnoto vodstvo. Zarem sveshtenicite ne ja pretstavuvaat Svetata Crkva???

Препрочитај го мојот претходен пост уште еднаш и кажи ми каде реков дека фарбањето јајца е нешто лошо?!
Јас реков тоа е само еден БЛАГОЧЕСТИВ ОБИЧАЈ.
А за ставот на Светат Црква- најбитно е првин да СЕ ЖИВЕЕ ВО ЦРКВАТА па некои работи сами по себе си доаѓаат додека еднаш годишно ако некој иде у храмот и прашува кој стигне и то те како ќе се соблазнува од се и сешто.

-------------

Датум на внесување: 05.Април.2010 во 14:32
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Zaklucok: I obicaite na ovoj golem hristijanski praznik, Veligden, se ispilile nekade vo prethristijanskiot paganizam i nemaat nikakvo biblisko poteklo, nitu kakva i da e vrska so Biblijata.
Tie se avtohtono cedo na predanieto, cista istoriska, nebibliska kategorija. Vo najdobar slucaj, Veligden, onaka kako sto se prifaka i se slavi denes, e hibrid megu stariot paganizam i hristijanstvoto.

Благој,не за џабе е речено недоучен е полош од неук.
Не ми ја брукај професијата (ЕТНОЛОГИЈАТА)и не треси глупости тука на форумов под маска на ЕТНОЛОЗИТЕ РЕКЛЕ.. ЗАШТО ТАКА НЕ РЕКЛЕ ЕТНОЛОЗИТЕ ниту ЕТНОЛОГИЈАТА!
И за твоја информација само за два-три термини кои ги користиш во твојот квази научен труд би паднал на испит
уште во прв семестар на студиите за антропологија и етнологија.

-------------

Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 05.Април.2010 во 14:47

"Hrisotos voskresna od mrtvite,
             so smrtta smrtta ja pobedi,
            i na onie vo grobovite zivot im daruva,
            i nam ni daruva zivot vecen,
            Mu se  poklonuvame na Negovoto
            tridnevno Voskresenie!"

XRISTOS VOSKRESNA!

Датум на внесување: 05.Април.2010 во 15:07

Препрочитај го мојот претходен пост уште еднаш и кажи ми каде реков дека фарбањето јајца е нешто лошо?!
Јас реков тоа е само еден БЛАГОЧЕСТИВ ОБИЧАЈ.
А за ставот на Светат Црква- најбитно е првин да СЕ ЖИВЕЕ ВО ЦРКВАТА па некои работи сами по себе си доаѓаат додека еднаш годишно ако некој иде у храмот и прашува кој стигне и то те како ќе се соблазнува од се и сешто.

Istoto mi go reche i dirigentot na crkovniot hor - "nema nishto losho vo toa". Spored onie koi zhiveat vo Crkvata izgleda s'e e blagochestivo, vrtenjeto okolu crkvata, krshenjeto so jajcata, poklonuvanje i celuvanje ikoni, ostavanje pari na niv, kupuvanje ikoni za zdravje na semejstvoto i mnogu drugi raboti. Velam deka izgleda s'e e blagochestivo bidejki seto toa se afirmira, podrzhuva, pottiknuva i blagoslovuva tokmu vo Crkvata od crkovnite sveshtenici.

Zatoa, potpolno se slozhuvam koga reche:

А за ставот на Светат Црква- најбитно е првин да СЕ ЖИВЕЕ ВО ЦРКВАТА

Za Crkvata toa e najvazhno - da se soberat i da se zadrzhat lugjeto vo nea... pa zatoa nekoi raboti sami po sebe si doagjaat.

-------------

Датум на внесување: 05.Април.2010 во 15:16

христијанството не е религија во смисол дека Божјиот син не се овоплотил за да створи уште една религија тука на земјата.

I potoa... se sobraa nekoi vernici i si sozdadoa hristijanska teologija, si donesoa dogmi i kanoni, sveshtenichka hiearhija i si napravija svoja nova religija od Isusovoto doagjanje.

Koj razbra razbra, koj ne saka da razbere neka mu bide kako miluva.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 05.Април.2010 во 18:01
Честит празник до сите оние кои го слават денес.

Она кое јас го прифаќам за веродостојно околу овој голем настан може да се прочита во книгата „Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„ во 84.то поглавие. Таа содржи стихови од едно апокрифно евангелие кои што самиот Христос 1989 година преку пророчката реч за денешницата, ги толкува и продлабочува:

http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/uskrsnuce_isusovo.html - Исусовото воскресение- што навистина се случило тогаш?    

Постирано од: ADVISOR
Датум на внесување: 05.Април.2010 во 20:54
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА големо%20гушкање

Успеав , издржав во 7-неделниот пост .Возвишено беше чувството кога ја примив светата причест.

Датум на внесување: 05.Април.2010 во 23:54
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

Успеав , издржав во 7-неделниот пост .Возвишено беше чувството кога ја примив светата причест.

„Кога постите, не бидете како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, дека ја добиле веќе својата награда. А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое, за да не покажеш пред луѓето дека постиш, туку пред твојот Отец Кој е во тајност; и твојот Отец, Кој го гледа она што е тајно, ќе те награди јавно.“
(Исус Христос во ев. Матеј 6:16-18, Библијата)

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 00:30
Видението%20на%20Св.%20Василиј%20Велики%20за%20време%20на%20Литургијата,%20Св.%20
СофијаНашиот Спасител, Господ Исус Христос, има кажано за Светата Тајна Причест: „Вистина, вистина ви велам: Ако не го јадете Телото на Синот Човечки и не ја пиете Крвта Негова, немате живот во себе. Кој го јаде Моето Тело и ја пие Мојата Крв, има живот вечен и Јас ќе го воскреснам во последниот ден. Зашто Моето Тело е вистинска храна, а Мојата Крв е вистинско питие. Кој го јаде Моето Тело и ја пие Мојата Крв, ќе живее во Мене и Јас во него. Како што Ме прати Живиот Отец и Јас живеам заради Отецот така и тој што Ме јаде Мене, ќе живее.

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 00:32
Благодатта што ни се дава преку Светата Причест е толку голема што човекот, кога би бил уште толку недостоен и грешен, би се очистил и би се обновил, ако само со смирение и со свест за својата грешност пристапува кон Господа.

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 00:33
me interesira dali znaj nekoj kaj ima crkva tri svetiteli vasilij zlatoust grigorij nemozam da ja najdam pozdrav posto gledam imate dosta poznavanje od pravoslavieto verata

-------------

Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 06.Април.2010 во 05:05

Христос воскресе! Χριστός Ανέστη! Hristos a înviat! Христос възкръсна!
Christ is risen! Krishti u ngjall!

-------------
+ Љубовта покрива многу гревови +

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 05:11

Site ovie rituali vo sebe nosat prikaz za veruvanjeto vo bogot na Sonceto.

Благој, Христос воскресе! А, ме интересираше, дали ти го славиш Христовото раѓање и кога (на кој датум)?

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 05:17

Znaci, crvenata boja na jajcata e simbol na krvta. Navistina nasiot narod jajcata gi bojadisuval so crvena boja uste porano, vo kultot na predcite, pa potoa toj obicaj go prenel i na Veligden.”

Лелееее, ова адвентистичка веронаука ќе да беше... Абе Благој, едно е да се буниш и да ја браниш твојата „тео“логија, но да даваш вакви смешни претпоставки (и тоа под маската на етнолозите) дека јајца на Велигден се фарбаат црвени затоа што така се правело во паганско време... Ај не туку измислувај!

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 11:51
Ма нееее, скраја да е дека вапцањето јајца е пагански обичај. Оној што не ја прочитал Библијата добро знае дека Исус и апостолите се кршеле со вапцани јајца  веднаш по Христовото воскресение голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 11:59

христијанството не е религија во смисол дека Божјиот син не се овоплотил за да створи уште една религија тука на земјата.

I potoa... se sobraa nekoi vernici i si sozdadoa hristijanska teologija, si donesoa dogmi i kanoni, sveshtenichka hiearhija i si napravija svoja nova religija od Isusovoto doagjanje.

Koj razbra razbra, koj ne saka da razbere neka mu bide kako miluva.

Претпоставувам дека поимот “догма“ ти е најомилен збор. Го ставаш како вегета во манџа, посипуваш со него пржени јајца, замесуваш ќофте и ставаш малку догма, саган долма со догма..подготвуваш риба со зачин догма...за на крај да направиш војнички дрнч.

ДОГМА Догма Догма ДОГМА ДОГМА ДОГМА ДОГМА
Просто се чудам...А башка што ги навредуваш верските чувства на христијаните. збунетост

-------------

Датум на внесување: 06.Април.2010 во 15:08
Me raduva shto dogmata ima takov negativen efekt vrz tvoite chuvstva.

------------------------------

Nekolku redovi za toa shto e dogma:

A teaching or set of teachings laid down by a religious group, usually as part of the essential beliefs of the group. It is authoritative and not to be disputed, doubted or diverged from.

1. a system of principles or tenets, as of a church.

2. a specific tenet or doctrine authoritatively laid down, as by a church: the dogma of the Assumption.

3. prescribed doctrine: political dogma.

4.a settled or established opinion, belief, or principle.

1540s (implied in dogmatist), from L. dogma "philosophical tenet," from Gk. dogma (gen. dogmatos) "opinion, tenet," lit. "that which one thinks is true," from dokein "to seem good, think" (see decent). Treated in 17c.-18c. as Gk., with pl. dogmata.

A doctrine or a corpus of doctrines relating to matters such as morality and faith, set forth in an authoritative manner by a church.

An authoritative principle, belief, or statement of ideas or opinion, especially one considered to be absolutely true.

It is authoritative and not to be disputed, doubted or diverged from.

For most of Eastern Christianity, the dogmata are contained in the Nicene Creed and the canons of two, three, or seven ecumenical councils (depending on whether one is Nestorian, Oriental Orthodox, or Eastern Orthodox). These tenets are summarized by St. John of Damascus in his Exact Exposition of the Orthodox Faith, which is the third book of his main work, titled The Fount of Knowledge. In this book he takes a dual approach in explaining each article of the Eastern Orthodox faith: one for Christians, where he uses quotes from the Bible and, occasionally, from works of other Fathers of the Church, and the second, directed both at non-Christians (but who, nevertheless, hold some sort of religious belief) and at atheists, for whom he employs Aristotelian logic and dialectics, especially reductio ad absurdum.

Within many Christian denominations, dogma is referred to as "doctrine".

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 06.Април.2010 во 16:01

HRISTOS VOSKRESE-NAVISTINA VOSKRESE!

Cestit praznik na site koi go slavat !

Датум на внесување: 07.Април.2010 во 06:12

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2010 во 10:32

Me raduva shto dogmata ima takov negativen efekt vrz tvoite chuvstva.

Напротив, ефектот на догмата врз моите емоции е еквивалентен на ланскиот снег бидејќи јас не робувам на догма и многу добро знам која сум и во Што верувам.

Но луѓе кои се убедени во својата догма по која се освен нивното убедување е-ДОГМА...малку ме иритираат, но само малку.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk