IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 81>
Автор
Порака
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 19:30
Па, мора да се признае дека е интересно интервју. Туку, некој од гостите од Бугарија дали знае на што мисли Канзуров кога вели дека Ванчо Михајлов ја критикува македонфобичноста во бугарското општество? Јас знам. Македонските песни биле забранувани и многу пред времето на Тодор Живков....Еве мала помош- делото има латинскo заглавје намигнување

Изменето од Pat - 02.Април.2010 во 19:36
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 19:49
Кога по времето на Т.Ж. биле забранети македонските песни?
Нема апсолутно ништо вистинито во твоето тврдење.
Нема свадба, новобранска, крштенка и најобичен семеен собир на кој сум бил присутен каде да не се изведела некоја македонска песна. Во Банско сум бил на неколку семејни празници пред 1989г. и сите песни и целата музика си биле македонски.
Е, на некои свиреле Цигани, ама тоа сметам не е некаков проблем.

За латинското треба да дадеш џокер или подобро кажи си што имаш да кажеш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 20:07
Знаеш, Каснакоски, Канзуров е потполно во право во анализата на ставот кој се гради во бугарското општество (дури мислам и дека внимателно ги читал моите постови на еден бугарски форум на кој што бев повеќекратно баниран голема%20насмевка ) Кај вас Македонците се претставуваат како злобни и зомбирани, малоумни србомани- вие сте секогаш во право, македонските Бугари се секогаш жртви , македонскиот јазик е србизиран итн. така е создадена и лажна слика, на пример дека во Македонија порано се зборувало на јазикот на кој се пишувани документите и знамињата на ВМОРО, т.е. на литературен бугарски, и дека ние сме велеле свобода а не слобода што е апсолутна невистина. Така имате изградено и еден крајно лицемерен однос кон нашите песни, на пример, сите ги пеете „Јовано Јованке“, „Лихнида Кајче веслаше“, „Калино моме“ итн. и ги претставувате како бугарски, а јазикот ни бил србомански- епа на кој јазик се пеат тие песни?

А што се однесува до забраната на македонски песни- на Јутуб има едно интервју со Љубка Рондова, каде што таа вели дека извесен период кај вас било забрането да се пее „Болен ми лежи Миле Поп Јорданов“. А дека биле забранети македонските песни, а посебно во Пиринска Македонија имам информација и од прва рака. Човекот кој ми ја пренесе таа информција се чувствува како македонски Бугарин, така да се исклучени сите сомнежи по тоа прашање.

А за делото на Михајлов, ќе го чувам за мојата тема, за творечкиот опус намигнување.. Тоа се важни документи за македонската историја.
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 20:26
Originally posted by Pat Pat напиша:

Знаеш, Каснакоски, Канзуров е потполно во право во анализата на ставот кој се гради во бугарското општество (дури мислам и дека внимателно ги читал моите постови на еден бугарски форум на кој што бев повеќекратно баниран голема%20насмевка ) Кај вас Македонците се претставуваат како злобни и зомбирани, малоумни србомани- вие сте секогаш во право, македонските Бугари се секогаш жртви , македонскиот јазик е србизиран итн. така е создадена и лажна слика, на пример дека во Македонија порано се зборувало на јазикот на кој се пишувани документите и знамињата на ВМОРО, т.е. на литературен бугарски, и дека ние сме велеле свобода а не слобода што е апсолутна невистина. Така имате изградено и еден крајно лицемерен однос кон нашите песни, на пример, сите ги пеете „Јовано Јованке“, „Лихнида Кајче веслаше“, „Калино моме“ итн. и ги претставувате како бугарски, а јазикот ни бил србомански- епа на кој јазик се пеат тие песни? А што се однесува до забраната на македонски песни- на Јутуб има едно интервју со Љубка Рондова, каде што таа вели дека извесен период кај вас било забрането да се пее „Болен ми лежи Миле Поп Јорданов“. А дека биле забранети македонските песни, а посебно во Пиринска Македонија имам информација и од прва рака. Човекот кој ми ја пренесе таа информција се чувствува како македонски Бугарин, така да се исклучени сите сомнежи по тоа прашање.А за делото на Михајлов, ќе го чувам за мојата тема, за творечкиот опус намигнување.. Тоа се важни документи за македонската историја.

Е, баш за песната „Болен ми лежи Миле Поп Јорданов“ може да не ти е точна информациjа. За први пат jа слушнах кога бев ученик во Банско. Кога за први пат jа бев чул си jа знаев като „Болен ми лежи мили поп Јордано“... Отдека да знам што не е бил поп Jордан, току е бил некоj си Миле Поп Jорданов. Тоа беше по времето на Тодор Живков. Немало е проблем да се пее. Можеби е имало на други места локални забрани - сепак незнам дали Миле Поп Jорданов да е бил контраверзна фигура. Неговиот внук беше директор на Бугарската национална телевизиjа Иван Поп Jорданов.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 20:27
Побарај го интервјуто со Рондова ,Чоли. Не зборувам јас од памет.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 20:30
http://www.youtube.com/watch?v=nErQW32UxAQ

Еве, само не знам во кој дел е точно.

Едит: токму во овој дел е, околу петтата минута.

Изменето од Pat - 02.Април.2010 во 20:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:43

епа на кој јазик се пеат тие песни?

не и на современ македонски.

дали ќе ми одговорш зошто сите песни од старо време ми се на 100% разбирливи, ановокомпанираните на 80%?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:46
не и на современ македонски? Ти сериозен ли си?

Кој збор од Јовано јованке не е македонски, и тоа „современ“ македонски? Кој?

А да не зборуваме и за тоа дека „Лихнида“ е авторска песна од повоена Македонија и не се вика  „Охридското езеро“ како што се именува во Бугарија.намигнување

Изменето од Pat - 02.Април.2010 во 21:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:52
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

дали ќе ми одговорш зошто сите песни од старо време ми се на 100% разбирливи, ановокомпанираните на 80%?

Мислам дека тоа е психолошки ефект, нешто како кај оние Македонци кои велат дека подобро го разбираат српскиот од бугарскиот. Просто невозможни работи намигнување

Изменето од Pat - 02.Април.2010 во 21:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 21:56

не и на современ македонски? Ти сериозен ли си?Кој збор од Јовано јованке не е македонски, и тоа „современ“ македонски? Кој?А да не зборуваме и за тоа дека „Лихнида“ е авторска песна од повоена Македонија и не се вика  „Охридското езеро“ како што се именува во Бугарија.намигнување
дали да се вратиме кон Зборникот на Миладиновци па да видиме како се викала Билјана во оригинал?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 22:02
Како се викала? А и немој сега да ми мрдаш многу, бидејќи кај вас се пее токму така, како „Билјана платно белеше“. А „Лихнида“ не е истата песна. Мислев на оваа:

http://www.youtube.com/watch?v=3ljmk3MqaNA&feature=PlayList&p=CA62DD9498487F02&playnext_from=PL&playnext=1&index=2

која што кај вас се нарекува:

http://www.youtube.com/watch?v=ROlBsPkVrvM

Кога нешто се преработува, се задржува оригиналното заглавје, Каснакоски намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 10:43
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Мене птицо ми го навредуваш потеклото,а тоа е веќе лична работа.

Јас твоето потекло не го познавам и ништо за него не сум напишал.
Јас пишувам за историските личности, а тие се значајни за историјата.
Фактите си се факти. Тоа што тебе не ти се допаѓаат фактите и сакаш да имаш потекло директно од античките Македонци, сите твои предци да биле јасно освестени како етнички Македонци 2-3000 г. е убава желба, ама нема врска со реалноста.

Клучот кон твојот проблем е Мисирков. Таму се` е напишано.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 12:24
Демек твоите историски личности се Бугари но не ТуркоМонголи.И сега ти најде да пишуваш за туѓи желби кога твоите се потполно нереални,ама сепак убаво е да си фантазирашголема%20насмевка
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 13:46
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Еве пример за премолчување на вистината:

“Ги објави делата "Зборник на народни умотворенија, наука и книжнина"….”
Зборник со таков наслов от Шапкарев никогаш не бил напишан ниту објавен. Оригиналниот наслов е: „Сборник от б'лгарски народни умотворениjа’’.

Се сложувам. Треба да се нагласи дека се родил Козмас Паскали, а не Кузман Шапкарев. намигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.