IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 81>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:23
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Па тоа е свидетелство на Ѓорче Петров, ако тоа не е документ, да го затвориме форумот и да одиме на Мода и убавина!голема%20насмевка

Сакаш да кажеш дека само го потполнил и се искажал како таков

Очигледно поубаво ке ти биде на Мода и Убавина,таму ке може да фантаэираш
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:27
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Јас незнам кои други зборови да користам за да можам да ви објаснам дека во Мкаедонија 90% од Македонците несакаат да имаат ништо со Бугарија, чувстуваат гадење од бугарската политка и пропаганда, а сите бугарфили се сметаат за предавници. Се сметаат за нешто ниско, долно, монета за поткусирување.

бе како бе 90% несакаат ништо опши кога во химната пеете за Георги Делчев, Дамjан Груев, Питу Гули, етцизненадување
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:28

Темата е за бугарманите и бугарофоните, а не за Македонците. Кога ќе зборуваме за Македонците
ќе добиеш соодветен одговор.

Дали ти станаа појасни работите околу процесот на бугаризацијата, нејзините жртви и кој дел од населението може да се дефинира како бугаромани?

Човек дали е тешко да се сфати дека Бугари можат да бидат само оние кои дошле од Азија, додека сите други се само различни етнички групи кои биле политички бугаризирани?!

Толку ли е тешко да се сфати дека целата бугарштина ја базирате врз делата на Македонците. Јас негледам дека премногу се потресувате околу бесарапските, српските, добруџанските.... бугари. Одтаму ништо вредно не излегло кое би можеле да го користите за заштита на бугарштината.

Целата работа произлегува од тоа што Русите ја формираат вашата државност, а институциите на таа креација имале 70тина години повеќе да ја креираат и докумнетираат бугарштината.

Немој да ми зборуваш за Егзархијата, училиштата и дека брендот бил прифатен од Охрид до Црното Море. Мнозинствот во Македонија не го прифатил тој бренд, туку само го прифатиле бегалците и оние кои дошле во допир со маркетинг кампањите на новоформираната словенобугарска држава.

Зборуваш многу апстрактно, без конкретни имиња. А и не ми одговори за Петар Делјан.намигнување
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:29
Свидетелство од бугарска гимназиjа во Пловдив, а инаку знаеш каде се школувал, каде после бил учител, каде бил кмет и т.н.
И се искажал не еднаж за бугарин, како и сите деjци на ВМРО.

А фантасти има много овде, jас не сум од нив.намигнување
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:41
Originally posted by Pat Pat напиша:

Темата е за бугарманите и бугарофоните, а не за Македонците. Кога ќе зборуваме за Македонците
ќе добиеш соодветен одговор.

Дали ти станаа појасни работите околу процесот на бугаризацијата, нејзините жртви и кој дел од населението може да се дефинира како бугаромани?

Човек дали е тешко да се сфати дека Бугари можат да бидат само оние кои дошле од Азија, додека сите други се само различни етнички групи кои биле политички бугаризирани?!

Толку ли е тешко да се сфати дека целата бугарштина ја базирате врз делата на Македонците. Јас негледам дека премногу се потресувате околу бесарапските, српските, добруџанските.... бугари. Одтаму ништо вредно не излегло кое би можеле да го користите за заштита на бугарштината.

Целата работа произлегува од тоа што Русите ја формираат вашата државност, а институциите на таа креација имале 70тина години повеќе да ја креираат и докумнетираат бугарштината.

Немој да ми зборуваш за Егзархијата, училиштата и дека брендот бил прифатен од Охрид до Црното Море. Мнозинствот во Македонија не го прифатил тој бренд, туку само го прифатиле бегалците и оние кои дошле во допир со маркетинг кампањите на новоформираната словенобугарска држава.

Зборуваш многу апстрактно, без конкретни имиња. А и не ми одговори за Петар Делјан.намигнување

Пат,

Во принцип несакам да зборувам со Македонци кои држат до бугарската опција и не им пречат нивните ставови. Да се разбереме, за да нема подоцна недоразбирање, истиот однос го имам и кон секој онај кој ќе држи просрпски позиции.

Најприродно се чувстував во македонската кожа, а и убаво ми стои.

Напротив, јас зборувам конкретно, а не апстрктно.

Бугарската политика кон Македонија е многу јасно дефинирана, а процесот на бугаризација, не само на македонскиот народ, е уште подобро докумнетиран.

Точно знам кој бил Петар Дељан!

Изменето од Platenik - 02.Април.2010 во 16:42
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:45

Свидетелство од бугарска гимназиjа во Пловдив, а инаку знаеш каде се школувал, каде после бил учител, каде бил кмет и т.н.И се искажал не еднаж за бугарин, како и сите деjци на ВМРО.А фантасти има много овде, jас не сум од нив.намигнување

Јас пак энам дека повеке од илјада пати се искажал эа непријател на Бугарската пропаганда и обидите эа девалвација на Македонскиот етникум.Впрочем ако учел во Турско училиште не е турчин или ако учел во Француско училиште тогаш е Француэин.

Чудни луѓе сте вие Бугарите,едни Гагауэи энаат кои се и што се а вие никако да приэнаете дека сте нивни браќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:49

Голема грешка, заради омразата кон сичко бугарско...

Само од добруџанските бугари се стотици значаjните фигури во општествено-политичкиот живот.
Си слушнал за Димитар Списаревски?

А за бесарапските е доволно да споменем Генерал Иван Колев

Ама првом е убаво малце да се прочита.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:52
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Свидетелство од бугарска гимназиjа во Пловдив, а инаку знаеш каде се школувал, каде после бил учител, каде бил кмет и т.н.И се искажал не еднаж за бугарин, како и сите деjци на ВМРО.А фантасти има много овде, jас не сум од нив.намигнување

Јас пак энам дека повеке од илјада пати се искажал эа непријател на Бугарската пропаганда и обидите эа девалвација на Македонскиот етникум.Впрочем ако учел во Турско училиште не е турчин или ако учел во Француско училиште тогаш е Француэин.

Чудни луѓе сте вие Бугарите,едни Гагауэи энаат кои се и што се а вие никако да приэнаете дека сте нивни браќа

Каде се искажал тоа?
Кога бил во бугарското разузнаване?
Или кога бил кмет на Драма и Приштина?
Или кога пишал своите книги, каде секаде спомнува бугари и бугарско население?
И затоа избриша статиjата од Фокус?намигнување
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:53

Пат,

Во принцип несакам да зборувам со Македонци кои држат до бугарската опција и не им пречат нивните ставови. Да се разбереме, за да нема подоцна недоразбирање, истиот однос го имам и кон секој онај кој ќе држи просрпски позиции.

Најприродно се чувстував во македонската кожа, а и убаво ми стои.

Напротив, јас зборувам конкретно, а не апстрктно.

Бугарската политика кон Македонија е многу јасно дефинирана, а процесот на бугаризација, не само на македонскиот народ, е уште подобро докумнетиран.

Точно знам кој бил Петар Дељан!

Мислам дека е време да се престане со таа параноја која не се однесува толку на Бугарите и „бугарофилите и бугарашите во Македонија“, туку на македонската историја. Македонската историографија сака едноставно да прескокне еден дел од сопствената историја. Таа желба е рецидив, но се уште опасен таков, оставен по влијание на САНУ. Затоа и те прашав дали знаеш кој бил Петар Делјан. Единствено нашата и српската историографија имаат одредени парадоксални спротивставености во однос на Петар Делјан, од очигледни причини. Е сега, прифаќаш ли да зборуваме за конкретните парадоксалности, со конкретни имиња, конкретни извори и аргументи, или ќе продолжиш да ме игнорираш како нели, анатемисан „бугараш“ и ќе продолжиш со апстрактни недоречености.

П.С. Го напиша Петар ДеЉан, како кај Србите....Интересно...

Изменето од Pat - 02.Април.2010 во 17:04
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:54

Толку ли е тешко да се сфати дека целата бугарштина ја базирате врз
делата на Македонците. Јас негледам дека премногу се потресувате околу
бесарапските, српските, добруџанските.... бугари. Одтаму ништо вредно
не излегло кое би можеле да го користите за заштита на бугарштината.
Голема грешка, заради омразата кон сичко бугарско...Само од добруџанските бугари се стотици значаjните фигури во општествено-политичкиот живот.Си слушнал за Димитар Списаревски?А за бесарапските е доволно да споменем Генерал Иван КолевАма првом е убаво малце да се прочита.намигнување

Односот е 9:1 и тука сум многу дарежлив.

Да не се македонските дејци револувионери, преродбеници ќе нема за што да пишувате.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 17:01

Голема грешка, заради омразата кон сичко бугарско...Само од добруџанските бугари се стотици значаjните фигури во општествено-политичкиот живот.Си слушнал за Димитар Списаревски?А за бесарапските е доволно да споменем Генерал Иван КолевАма првом е убаво малце да се прочита.намигнување

Да не се македонските дејци револувионери, преродбеници ќе нема за што да пишувате.

Абе имаме един град - се вика Сливен - градот на 100 воjводи

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 17:53
Ма нормално Македонското дека не ти е поэнато,само лаги ширеле твоите од Пирина преку Бело Море эад Охрид и од Сушица преку Јабланица и Кораб се до Герман и Билино

Но на лагите им се кратки ноэете па бргу ги фаќаат и потоа капитулираат
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 18:19

Па тоа е свидетелство на Ѓорче Петров, ако тоа не е документ, да го затвориме форумот и да одиме на Мода и убавина!голема%20насмевка
А документот за синот за Шапкарев не е?
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 18:49

Има доволно примери од секоj временски период за деjци од сите краишта на Бугариja.
И как почточно го пресметна 9:1?
И македонските револуционери и преродбеници сите себе си сметале за бугари, и како такви се декларирале, и jазикот своj го нарекувале бугарски.
Така да нема потреба да ги делиме, за нас тие се едно.
А од стара Бугариjа само колку воjводи, офицери и обични луге учестваат во македонското движение - чет и броj немаат.

Ако можеш да проголтнеш за момент своjта ненавист кон се што е бугарско, изгледаj го клипот.

Тоа е само дел, ништожен дел.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3637383940 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,797 секунди.