|
Најубави велигденски јајца |
Внеси реплика | страница <1 34567 14> |
Автор | |
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вапсувањето јајца е мајсторија....... Мајсторијата во вапсувањето најчесто се пренесува семејно, од генерација на генерација. Црвени, жолти, со мониста, рачно ишарани, јајцата го разубавуваат домот.Основна техника на вапсување јајца Земете поголем сад за да ги наредите сите јајца на едно ниво и ставете околу еден литар ладна вода. Додајте лажичка оцет и лажичка сол и оставете да зоврие. Земете една ќесичка боја и разматете ја во шолја за кафе со малку ладна вода. Кога ќе зоврие водата, додајте малку боја, измешајте и внимателно спуштете ги јајцата со лажица. Ако сакате да не бидат премногу тврдо сварени, оставете ги да се варат три-четири минути, најмногу пет минути. Повторно со лажица извадете ги на сува крпа или во корнет за јајца. Кога ќе се изладат малку, премачкајте ги со зејтин за да бидат сјајни и за да траат подолго....... Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 11:21 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Природно вапсување на јајцата Пред вапсувањето јајцата убаво измијте ги со вода во која сте додале малку оцет или лимонов сок, а потоа изберете зеленчук, овошје или тревки со кои ќе ги варите јајцата и така природно ќе ги обоите. Еве кои бои можете да ги добиете на овој начин: Светло кафеава: лушпи од кромид (сварете ги лушпите од кромидот, а потоа во водата ставете ги јајцата и оставете ги да отстојат неколку часа, или во текот на целата ноќ - ако сакате потемна боја). Портокалова: рендан морков Светло-жолта: цветови од камилица Зелена: спанаќ и коприва Виолетова и темно-црвена: цвекло Светло-црвена: ротквички или кора од врба. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Цртање со восок Цртањето со восок е еден од традиционалните начини на украсување на јајцата. Железно перо прицврстено на дрвен држач се потопува во растопен восок, па на тврдо варено јајце се изработуваат ликови. Перото постојано се загрева на свеќа, така што со восокот подобро се работи. Кога восокот ќе се стврдне на јајцето, тогаш потопете го јајцето во боја, а потоа тргнете го восокот. На тој дел каде што бил восокот ќе остане необоен. Камени јајца За јајцата да изгледаат како да се од камен или од мермер, секое одделно завиткајте го во газа или некоја ткаенина. Потоа јајцето спуштете го во врелата вода во која сте раствориле сина боја за вапсување. Од сварените јајца отстранете ја газата или ткаенината и ќе добиете јајца со различни шари, а нијансите на сината боја ќе се движат од најсветли до темносини тонови. Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:21 |
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Скапоцени велигденски јајца Во светот најпознати се велигденските јајца што ги изработувал златарот на рускиот царски двор Фаберже, во кои уживале членовите на руското владетелско семејство. Карл Фаберже бил златар за време на царувањето на Александар Трети и Николај. Изработил 57 уметнички и многу вредни велигденски јајца кои се подарувале на членовите на царското семејство и нивните роднини. Јајцата биле изработени од разни материјали: дрво, порцелан, емајл, скапоцени камења, злато, сребро и претставувале вистински уметнички скапоцености. И денес колекционерите ширум светот не прашуваат за цената, која достигнува вртоглави суми, само за да дојдат до некое од јајцата што ги изработувал Фаберже. Најголема колекција со 12 јајца од Фаберже поседува Малколм Форбс..... Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:24 |
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |