Испечати | Затвори го прозорот

Најубави велигденски јајца

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Уметност , култура и традиција
Опис на форумот: Литература, театар, сликарство, дијалекти...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22136
Датум на принтање: 05.Август.2020 во 11:54
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Најубави велигденски јајца
Постирано од: bijonse1
Наслов: Најубави велигденски јајца
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 16:35
http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/slika-206326/206326">~%20pisanice%20~
Традиција испреплетена со голема љубов и уметност кон украсување на Велигденско јајце.....
ајде малку совети како до идеални вапсани Велигденски јајца ....
вашите тајни на вапсување на Велигденски јајца.....
вашата традиција во вапсување на Велигденски јајца во Вашето семејство...
слики од најубавите вапсани Велигденски јајца.....даКоментари:
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 16:52
http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/cebuljni-pirhi/206324">~%20velikonočne%20jedi%20~               greek%20Easter%20bread%20and%20red%20eggs

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 16:55
http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/pisanice/206325">~%20čebuljni%20pirhi%20~                          http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/velikonocne-jedi/206327">

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 17:21
                         

 Мрежа шара

Доколку имате вреќичка - мрежа од компири или, пак, некој друг производ, можете да ја употребите за да ги украсите велигденските јајца. Завиткајте го секое јајце одделно во вреќичката, врзете ја со конец и исечете го вишокот. Внимавајте мрежата да не биде лабава за да може убаво да се исцртаат контурите на јајцето. Откако ќе го вапсате јајцето во саканата боја, оставете да се олади и потоа внимателно отстранете ја мрежата.


-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 17:28


Јајце со кристали

Додадете кристали во садот и оставете ги заедно со јајцата да се варат околу 10-15 минути...
Тргнете го садот од оган за да се олади се' додека на јајцата не се појават кристалите.
Потоа, земете едно крпче натопено во саканата боја и полека тапкајте го јајцето.....да


-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 17:31

Украсување на јајцата со ливчиња

Ова е најчесто употребуван начин за шарање на јајцата.
Соберете ливчиња од разновидни растенија што изгледаат атрактивно како шара на јајце.
Ставете го ливчето на јајцето, притоа внимавајќи да не го свиткате....
заврзете го јајцето во најлон чорап и затегнете со врзување јазол. Потоа, вапсајте ги јајцата.
Откако ќе бидат вапсани во саканиот тон, извадете ги, оставете една минута да се исцедат...
пресечете ги чорапите и внимателно отстранете ги ливчињата.

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:02-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:07
http://www.mojvideo.com/uporabnik/bina2/slika/slika-178576/178576"> http://www.mojvideo.com/uporabnik/atoma/slika/slika-2943/2943">...naj%20se%20miza%20šibi%20od%20dobrot

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:09
http://www.mojvideo.com/uporabnik/marplan/slika/voscilnica/206278">Velikonočni%20pogrinjek

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:27
easter%20egs%20with%20a%20platehttp://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/11424643/2/istockphoto_11424643-easter-egs.jpg    http://farm4.static.flickr.com/3660/3463313777_73c877b8e5.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:32
http://sportsnutritionist.co.nz/images/Coloured_easter_eggs.jpghttp://www.mnsu.edu/activities/kitchen/about/ostereier1600.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:35
http://dryicons.com/files/graphics_previews/easter_sample_eggs.jpg  http://www.shapingyouth.org:8000/wp-content/uploads/2008/07/easter-eggs1.jpg                      

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:43
http://image.guim.co.uk/sys-images/Travel/Pix/pictures/2007/03/23/EasterEggsGetty460.gif http://witchdoctor.files.wordpress.com/2007/04/easter-egg.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:46
http://www.danzfamily.com/archives/blogphotos/07/651-drew-coloring-eggs.jpg          http://spencerchristian.org/youth/wp-content/uploads/2009/04/eggs.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:52


-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:53


-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:59

-------------


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 18:59
http://www.dts.cz/htdocs/dts/sys_obr/v-kr-skr07a.jpg

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:00
http://www.novaline.cz/pictures/velikonocni-vejce-6cm-zlute-proutene/velikonocni-vejce-6cm-zlute-proutene.jpg

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:02
http://fashiontribes.typepad.com/main/images/horchow_hand_painted_easter_eggs.jpghttp://www.molon.de/galleries/Austria/Innsbruck/images01/09%20Hand-painted%20Easter%20eggs.jpg

-------------


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:02
да
да

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:02
да   good boy anakin ......

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:03
http://static-p3.fotolia.com/jpg/00/06/42/22/400_F_6422287_RdcUzRdUFGAQtFEjACwSxJDCO6I6gfLy.jpg      http://farm1.static.flickr.com/7/7563663_f5835eb966.jpg    

-------------


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:04
да GOOOOOOD VUMEN BIO

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:04
http://www.czestochowa.us/components/com_virtuemart/shop_image/product/Flowers_Egss_Han_49870e31b1662.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:06
Hand%20Painted%20Ostrich%20Size%20Easter%20Eggs%20by%20Southern%20Ladys%20Vintage. http://www.adobe.com/go/getflashplayer -

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:11
http://forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=edit&POID=2224822&ID=1683">Handpainted%20Easter%20eggs%20accompanying%20image

-
-


-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:13
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:15
Easter%20eggs.jpg         http://z.about.com/d/childparenting/1/0/k/1/-/-/About_Easter-eggs_article.jpg

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:21
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:25
http://z.about.com/d/govancouver/1/0/y/4/-/-/easter_egg_purple_ribbon.jpg                              http://captsolo.net/info/my-img/2007/04/Easter_Egg_One.jpg 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:27

              


-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:29
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:33
http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/Jyoti_96.jpghttp://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/Bill_96.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:34
http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/twin-grapes.jpg      http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/twin-flower.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:35
http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/Len_Kathy_Jeanette_96.jpghttp://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/Bill_Jyoti_96_carton.jpg

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:36
http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/greenyellow-greenorange.jpg        http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/bill-wheat-star2.jpg

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:37
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:38
http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/Nick.jpghttp://www.cs.unc.edu/~yakowenk/pysanky/Bill_Jyoti_95.jpg

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 19:40
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 20:35
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 20:52
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 21:18
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 21:45
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 22:29
Црвеното јајце е симбол на Велигден.......губитник
http://i60.photobucket.com/albums/h28/anita_zlatkova/HPIM0486.jpg

Првите три јајца се вапсуваат на Велики четврток пред изгрејсонце за да не ги види сонцето и затоа, според верувањата, не се расипуваат со години.......
Старите адети кажуваат дека в зори на Величетврток треба да се вапса барем едно црвено јајце.
- Првото вапсано јајце му се наменува на Господ и се нарекува Господово јајце.
- Второто е за домаќинот на семејството.
- Третото за бериќет и за стоката.

За првото јајце се верува дека има магиска моќ, па затоа неговото место е под иконата.
Во народните преданија се вели дека со него се лекуваат одредени болести. Обичаите велат дека домаќинката не треба да биде гладна кога започнува со вапсувањето на јајцата. Треба да касне макар еден залак леб, зашто, наводно, доколку вапсува на празен стомак, таквите јајца не носат радост, туку би можело оној што ги вапсува да биде несреќен и болен...
Сепак, и во вапсувањето јајца, како и во сите други нешта што се работат, секогаш е најважна добрата мисла. Така, штом излезат првите сончеви зраци на Величетврток, домаќинката (или кој било што ги вапсува јајцата) ги буди најблиските и со првото јајце им поминува по лицата со зборовите: црвено, бело, дебело!
Инаку, вапсувањето на јајцата за Велигден е еден од најасоцијативните обичаи за самиот празник, што, всушност, претставува симбол на животот и на раѓањето, а црвената боја, со која најчесто се бојат јајцата, ја претставува Христовата крв.
Тој обичај, според преданието, потекнува од чинот на Марија Магдалена, која по Христовото страдање тргнала во Рим за да го проповеда евангелието. Кога излегла пред царот Тибериј, му подала црвено јајце и рекла: "Христос воскресе". Оттогаш, спроти Велигден, христијаните ги бојат јајцата и со тоа го одбележуваат Христовото воскреснување........губитник

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 22:41
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 06:20
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 07:52
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 07:53
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 07:54
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 08:11
 

-------------


Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 08:52
Тест
Денес, која единка од женски пол нема офарбани прсти негде до пола на прстот во црвена нијанса која не се мие,  таа не е домаќинка
дома да не се прибира не%20зборувам


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 08:59
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Тест
Денес, која единка од женски пол нема офарбани прсти негде до пола на прстот во црвена нијанса која не се мие,  таа не е домаќинка
дома да не се прибира не%20зборувам
 
 
Денес е Распети петак и јајца не се вапцат намигнување


-------------


Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 09:20
А бре Емилчо,
Денес од сабајле се прави тестот која била вчера домаќинканамигнување


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 09:37
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

А бре Емилчо,
Денес од сабајле се прави тестот која била вчера домаќинканамигнување
 
 
нека%20ти%20е%20срамНе се согласувам баш со тебе.И ќе ти кажам зошто:Ако жената е била до четврак цел ден на рабора кога да ги вапца?Во петок не се вапцат јајца.Останува сабота............Недела е Великден


-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 10:37
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 11:19

Вапсувањето јајца е  мајсторија.......

Мајсторијата во вапсувањето најчесто се пренесува семејно, од генерација на генерација. Црвени, жолти, со мониста, рачно ишарани, јајцата го разубавуваат домот.
Основна техника на вапсување јајца
Земете поголем сад за да ги наредите сите јајца на едно ниво и ставете околу еден литар ладна вода. Додајте лажичка оцет и лажичка сол и оставете да зоврие. Земете една ќесичка боја и разматете ја во шолја за кафе со малку ладна вода. Кога ќе зоврие водата, додајте малку боја, измешајте и внимателно спуштете ги јајцата со лажица. Ако сакате да не бидат премногу тврдо сварени, оставете ги да се варат три-четири минути, најмногу пет минути. Повторно со лажица извадете ги на сува крпа или во корнет за јајца. Кога ќе се изладат малку, премачкајте ги со зејтин за да бидат сјајни и за да траат подолго.......да

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 11:34
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 11:54
http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/cebuljni-pirhi/206324">           http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/slika-206398/206398">

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 12:33
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 12:34
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 12:37
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 14:46

 -------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:06


Природно вапсување на јајцата
Пред вапсувањето јајцата убаво измијте ги со вода во која сте додале малку оцет или лимонов сок, а потоа изберете зеленчук, овошје или тревки со кои ќе ги варите јајцата и така природно ќе ги обоите. Еве кои бои можете да ги добиете на овој начин:
Светло кафеава: лушпи од кромид (сварете ги лушпите од кромидот, а потоа во водата ставете ги јајцата и оставете ги да отстојат неколку часа, или во текот на целата ноќ - ако сакате потемна боја).
Портокалова: рендан морков
Светло-жолта: цветови од камилица
Зелена: спанаќ и коприва
Виолетова и темно-црвена: цвекло
Светло-црвена: ротквички или кора од врба.


-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:10
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:13
http://www.ohridnews.net/sliki/vesti1/2009/04/16/23-35-30_4041/jajca2.jpg              http://photos4.hi5.com/0084/681/391/m91fgI681391-02.jpg
Цртање со восок
Цртањето со восок е еден од традиционалните начини на украсување на јајцата. Железно перо прицврстено на дрвен држач се потопува во растопен восок, па на тврдо варено јајце се изработуваат ликови. Перото постојано се загрева на свеќа, така што со восокот подобро се работи. Кога восокот ќе се стврдне на јајцето, тогаш потопете го јајцето во боја, а потоа тргнете го восокот. На тој дел каде што бил восокот ќе остане необоен.

Камени јајца
За јајцата да изгледаат како да се од камен или од мермер, секое одделно завиткајте го во газа или некоја ткаенина. Потоа јајцето спуштете го во врелата вода во која сте раствориле сина боја за вапсување. Од сварените јајца отстранете ја газата или ткаенината и ќе добиете јајца со различни шари, а нијансите на сината боја ќе се движат од најсветли до темносини тонови.


-------------


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:20Постирано од: pagane
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:22Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:24

Скапоцени велигденски јајца
Во светот најпознати се велигденските јајца што ги изработувал злата­рот на рускиот царски двор Фаберже, во кои уживале членовите на руското владетелско семејство. Карл Фабе­рже бил златар за време на царувањето на Александар Трети и Нико­лај. Изработил 57 уметнички и многу вредни велигденски јајца кои се подарувале на членовите на царското семеј­ство и нивните роднини. Јајцата биле изработени од разни материјали: дрво, порцелан, емајл, скапоцени камења, злато, сребро и претставувале вистински уметнички скапоцености. И денес колекционерите ширум светот не прашуваат за цената, која достигнува вртоглави суми, само за да дојдат до  некое од јајцата што ги изработувал Фаберже. Најголема колекција со 12 јајца од Фаберже поседува Малколм Форбс.....да 

-------------


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:24Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:24
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:30

razni-veligdenski-obicai

Различните култури развиле и различни начини на украсување на велигденските јајца.......
Во секоја земја Велигден се прославува слично, но постојат специфични мали разлики и обичаи кои се практикуваат поодделно.

1. Во Грција најраспространети се темно црвените јајца кои се мешаат со многу малку сина боја и се добива нијанса на пурпур.

2. Во делови на Германија и Австрија на Велики Четврток се користат зелени јајца.

3. Австриските уметници ги варат јајца со гранче папрат околу нив. Потоа кога ќе го извадат, на јајцето останува насликана папратта.

4. Словенските народи ги украсуваат велигденските јајца со посебен вид сребрена и златна боја.

5. Полјаците и украинците ги украсуваат јајцата со едноставни бои и шари. Одреден број јајца се украсуваат на поинаков начин и тие се наречени pysanki.

6. Во Босна, Хрватска, Германија и некои други земји јајцата служат како украс. Со помош на игла се дупнува јајцето и се испразнува во сад, а празната лушпа на Велигден се реди на дрва и грмушки.

7. Ерменците, ваквите празни јајца ги украсуваат со ликот на Исус, Дева Марија или некои други религиозни мотиви................мечтаење-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:34

Сликани јајца
Исцртувањето со водени боички и туш, па потоа премачкување со безбоен лак е техника која ќе ви овозможи белото јајце да се претвори во вистинско ремек дело. Оние помалку стрпливите најчесто се определуваат за шарање со лепливи сликички и апликации во различни дезени.Најмладите ќе бидат најсреќни доколку им овозможите јајцата да ги сликаат со разнобојни фломастери,
Јајца украсени со зачини или песок во боја
изработени од бои кои не се штетни. Самолепливата лента исечете ја во саканиот облик и залепете ја на сварените јајца. Во посебни садови издвојте разли­ч­ни зачини (сол, црн пипер, црвен пипер...). Секое парче од самолепливата лента свалкајте го во различен зачин. Наместо зачин, може да користите песок во различни бои.........голема%20насмевка

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:41
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:42

Икона на Богородица од 15.000 вапсани јајца.......

          http://www.mojnet.com/korisnik/cima/slika/slika-168728/168728">

Икона на Богородица направена од шарени велигденски јајца.....

видите го од блиску само окото како прекрасно направено со вапсани јајца....браво!!!аплауз

поставена во велелепната катедрала „Света Софија“ во украинскиот главен град Киев.

Над 15.000 јајца рачно вапсани и нацртани според традиционален стил го красат ова ремек-дело.

Автор на грандиозната икона е украинската сликарка Оксана Мас......аплауз-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 16:55
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:14
 

-------------


Постирано од: liln
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:15
Ова е уметност!

-------------
http://big-bet.blogspot.com - Tipuvanje i prognozi
bigbenskopje@gmail.com - Learn English


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:19
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:26
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:33
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:33
http://www.mojnet.com/korisnik/ninananica/slika/slika-170470/170470"> http://www.mojnet.com/korisnik/kleopatraa/slika/slika-170456/170456">

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:35
http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/slika-206400/206400"> http://www.mojvideo.com/uporabnik/lotti/slika/slika-206399/206399">

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:37
 

-------------


Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:41-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 17:47
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 18:07
 

-------------


Постирано од: stigma04
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 21:24


-------------
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 22:26
радост за малите дечиња ...вапсани Велигденски јајца со залепени сликички.....да

http://www.mojnet.com/korisnik/kleopatraa/slika/slika-167633/167633"> http://www.mojnet.com/korisnik/kleopatraa/slika/slika-167625/167625">


-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 22:51
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 22:55

Кинески украсни Велигденски јајца

Кинезот Донг Баогуо во својот дом изработува велигденски јајца според старата руска традиција.

Неговите украси многу личат на славните предмети во форма на јајце што пред два века ги изработувал познатиот јувелир Фаберже.

Донг е самоук занаетчија што започнал да изработува интересни предмети откако во 2003 година поради болест останал без десната нога.

Украсите што ги изработува Донг посебно се барани.....да-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 22:56
 

-------------


Постирано од: Орка
Датум на внесување: 02.Април.2010 во 23:25

Уствари текстов ме изнасмеа...

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 05:42
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 10:13
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 12:58
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 13:00
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 13:02
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 13:24
 

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Април.2010 во 13:26
 

-------------Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk