IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали си спасен?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали си спасен?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 02:04
Зедов да ја читам темава од почеток, и гледам чудесии, двојни аршини. Ај да видам и овој мој коментар дали ќе биде избришан, или оној кој греши храбро ќе се соочи со својот пропуст (кој патем, во последно време е доста зачестен).

Месинџер, го укоруваш Ахмар, велејќи:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

ahmar1, zamolen si da vnimavash kako komentirash i replicirash na chlenovite. Ne reagirav vednash na nekoi tvoi pishuvanja veruvajki deka toa se sluchajno nesrekjno odbrani zborovi, no sega gledam deka toa e tochno promislen nachin na komuniciranje so cel za diskreditiranje na lichnosta na chlenovite so potcenuvachki, potsmeshlivi i omalovazhuvachki komentari zata shto tie ne se slozhuvaat so tvoeto veruvanje vo Boga ili tolkuvanje na Biblijata.

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Niko777..олади,уживај и земи си книга од елен вајт и читај си како што и си читаш а нас тука оставине да си правиме СЕРИОЗНИ ТЕОЛОШКИ РАЗГОВОРИ кои очигледно немаш капацитет да ги разбереш.

А пред неговиот коментар имаше еден куп изнаредени коментари од Niko777 кои врискаат со дискредитирање и потценување, како и омаловажување:

Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

НЕ сте во состојба да верувате ниту пак да се каете.

поднапиените хобиверници и змијските чеда го крстиле "вера" за да внесат ЛАГА , за луѓето да умираат во своето неверие

ВИЕ СТЕ ТОЛКУ ВО ТЕМНИЦА ШТО МИСЛИТЕ ДЕКА ЦРНОТО Е Светлина. Жално, многу жално.

Ќе умрете во неверие со закоравени срца од камен, и самозаљубени ќе мислите дека Господ нешто ви е должен бидејќи сте фарбале јајца и сте палеле свеќа повремено, и сте им бацувале рака и сте ги викале оци некојси забрадени смртници чии грла се гробови

Со КОЛКУ МНОГУ ЛАГА сте опкружени, ви го испија мозокот тие змијските чеда со паганштилаци.

А зарем погорниве коментари не ги прочита, а се така добро обоени и со зголемени букви?

ahmar, jas ne pretpostavuvam i ne chitam tvoi skrieni misli, tuku onoa shto go pishuvash na forumov i koe mozhe da bide prochitano od site.

Ako sakash da diskutirash so chlenovite za objavenite temi i nivnite veruvanja togash pravi go toa korektno, a tvoite misli za nivnite lichnosti chuvaj si gi za sebe.

Изменето од Maran Ata - 01.Април.2010 во 02:08
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 02:31
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Од цел мој реферат што се однесува на предестинацијата, ти најде да се фатиш само за тоа дека јас си зборам „пред огледало“?

Тој твој „реферат“ (претурање од шупло во празно) нема врска со Светото Писмо туку се само твои лични филозифии или евентуално плагијати од твоите омилени толкувачи, а „рефератот“ го наведе како коментар на мојот цитат кој се состои само од библиски стихови - без ниту буква толкување намигнување. На ова ти заклучи дека јас сум бил тој што давал свои лични толкувања кои немаат врска со Светото Писмо. Затоа ти реков дека зборуваш пред огледало, затоа што она за што ме клеветиш се однесува 100% на тебе, а не на мене.

Не бе, златно, не го велам тоа јас, туку апостол Павле:

Павле не го вели тоа, туку ти толкуваш дека апостол Павле го вели тоа. Или пак можеби веруваш дека ти и Павле сте едно исто, па твоите зборови се и зборови на Павле. Ова спаѓа во доменот на шизофренијата за кое јас не сум компетентен да ти помогнам.

Од друга страна пак апостол Јован јасно вели:

„Зашто ова е љубовта Божја: да ги исполнуваме Неговите заповеди; а Неговите заповеди не се тешки,“ (1 Јованово 5:3, Светото Писмо)

Овде ЕвАнгелос не „толкува“ дека апостол Јован вели така, туку ЕвАнгелос само цитира што јасно вели Јован. Кој има очи нека види и разбере.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 04:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Од цел мој реферат што се однесува на предестинацијата, ти најде да се фатиш само за тоа дека јас си зборам „пред огледало“?

Тој твој „реферат“ (претурање од шупло во празно) нема врска со Светото Писмо туку се само твои лични филозифии или евентуално плагијати од твоите омилени толкувачи, а „рефератот“ го наведе како коментар на мојот цитат кој се состои само од библиски стихови - без ниту буква толкување намигнување. На ова ти заклучи дека јас сум бил тој што давал свои лични толкувања кои немаат врска со Светото Писмо. Затоа ти реков дека зборуваш пред огледало, затоа што она за што ме клеветиш се однесува 100% на тебе, а не на мене.

Охооо, вакви аргументи... пази, ме паднаа

Aјде вака да разјасниме. Ти велиш дека има предестинација според Светото Писмо:

Предестинацијата можеби нема подршка во православните житија, но има голема подршка во Светото Писмо...

Лексиконот по македонски јазик кажува дека предестинација е судбина, однапред определен тек на животот на еден човек:

предестинација - (лат. praedestinatio)

предестинација - предодреденост, предопределеност; учење според кое човековата судбина и сите настани во човечкиот живот се определени однапред;

предестинација - воопшто: судба, судбина.

Дали ти се трудиш да ми сугерираш дека мојот личен живот е однапред предодреден од страна на Господ како ќе тече?

Не бе, златно, не го велам тоа јас, туку апостол Павле:

Павле не го вели тоа, туку ти толкуваш дека апостол Павле го вели тоа. Или пак можеби веруваш дека ти и Павле сте едно исто, па твоите зборови се и зборови на Павле.

Епа, ајде, златен, објасни ми и мене и на оние што читаат, што вели апостол Павле во следниот стих и што мисли со истиот, затоа што јас не сум не сум кадарна тоа да го направам:

Римјаните 7: 14-19 Затоа знаеме дека Законот е духовен, а јас, пак, сум од тело, продадено на гревот. А што правам, не знам; бидејќи не го вршам она, што сакам, туку она, што го мразам, тоа го правам. И така, јас веќе не го правам тоа, туку гревот, што живее во мене. Јас знам дека во мене, односно во моето тело, не живее доброто; бидејќи желба за добро во мене има, но да го правам тоа, не наоѓам сили. Оти не доброто, кое го сакам, го правам, туку злото, што не го сакам, го вршам.

Ова спаѓа во доменот на шизофренијата за кое јас не сум компетентен да ти помогнам.

Ооо, кога немаш аргументи и шизофреничарка станувам, а?

Или како беше она твоето?

И зошто секогаш кога ќе се најдете во тесно со аргументите почнувате да цмиздрите?
Јас секогаш кога дискутирам, дискутирам на темите... Секој втор коментар на Maran Аta е лично обраќање до мене, обид за дискредитирање на мојата личност и приватност, озборување, клеветење, изнесување заклучоци врз нејзини од ракав истресени претпоставки и други работи

Огледалце, огледалце...
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 12:38
Доколку не верувате дека сте спасени ако верувате во Исус Христос, тогаш вие всушност не Му верувате на Бога.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 14:02
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ako ubivame znaci deka sme oslobodeni od grevot uste pred da ubieme ???

i sega ce mi odgovori li nekoj????

Abe ajde odgovrete mi ????

I na ovaa nikoj da mi odgovri, zarem e tolku tesko da se odgovri na logicno prashanje???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 14:43
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Доколку не верувате дека сте спасени ако верувате во Исус Христос, тогаш вие всушност не Му верувате на Бога.

Sto podrazbirash pod toa "ако верувате во Исус Христос" ili "верувате на Бога" ?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:22

Sto podrazbirash pod toa "ако верувате во Исус Христос" ili "верувате на Бога" ?

Затоа што Самиот Исус рекол дека сме спасени ако веруваме, а Неговите збоови се Божји токму затоа ако не верувате дека сте спасени штом верувате во Исус тогаш вие всушност не Му верувате на Бога.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:24

Ako ubivame znaci deka sme oslobodeni od grevot uste pred da ubieme ???

i sega ce mi odgovori li nekoj????

Abe ajde odgovrete mi ????

I na ovaa nikoj da mi odgovri, zarem e tolku tesko da se odgovri na logicno prashanje???

Не. Ако си спасен не си ослободен од гревот, т.е. немаш лиценца да грешиш.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:30
За сите вие кои не верувате во сигурноста на спасението... Што ќе речете на овие зборови на царот Давид ,,И јас ќе престојувам во Господовиот дом засекогаш.’’(Псалм 23:6)?
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:37

Затоа што Самиот Исус рекол дека сме спасени ако веруваме, а Неговите збоови се Божји токму затоа ако не верувате дека сте спасени штом верувате во Исус тогаш вие всушност не Му верувате на Бога.

Pretpostavuvam deka mislish da mu se veruva na negovite zborovi kako mudrost, pouka, patokaz na zhiveenje, sovet, Bozhja zhelba, preporaka i zakon za nasheto odnesuvanje vo zhivotot...

... ili mislish na neshto sosem drugo?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:43
Конкретно во овој случај мислев на стихот од Евангелието по Јован 3:16 кој гласи вака: ,,Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој ВЕРУВА во Него, да не загине, туку да има вечен живот.’’. Ова се Христови зборови, не Павлови, Јованови или од некој друг. Самиот Исус го вели ова. Оној кој не верува во овие зборови не Му верува на Синот Божји.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:48
Ubavo te prashav, kako go sfakjash toa VERUVANJE vo nego?

VERUVANJE vo shto?

P.S. Mozhesh da go najdesh istiot citat vo drugite evangelija?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:53
Вера во Него, дека е Божји Син, невин и праведен, Кој умре за нас на Голготскиот крст. Вера дека преку Неговото Дело (жртвата на крстот) добиваме прошка.
Да истово ова може да се најде и во други евангелија. На пример: ,,А кога јадеа, Исус зеде леб, благослови, го раскрши и им го раздаде на учениците, и рече: „Земете, јадете, ова е Моето тело.” Тогаш ја зеде чашата и заблагодари, им ја даде и рече: „Пијте сите од неа, зашто ова е Мојата крв на Заветот, која се пролева за мнозина, за проштавање на гревовите.’’(Матеј 26:26-28) како и на друи места.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 18:22
OK AlDra...

Kaj mene ima lugje koi veruvaat vo totemi, ima lugje shto veruvaat vo kamenja, vrzulchinja, skulpturi, lichnosti od sekakov rod i kov i t.n. Site veruvaat vo takvi neshta bidejki na ovoj ili onoj nachin nekoj, nekogash, rekol neshto shto bilo interpetirano deka dotichnoto direktno poteknuva od Boga i poradi toa ima nekakva tainstvena i mistichna sila.

Inaku, koga se govori deka se veruva vo neshto, togash se podrazbira deka se veruva vo praktichnoto vlijanie na toa neshto vrz zhivotot na lugjeto, se veruva vo negovata ekspresija koja, pomalu ili povekje, direktno go afektira sekojdnevniot zhivot na lugjeto na vidliv i proverliv nachin.

Toa e onoa vo shto veruvaat lugjeto kaj isusa, bez obzir dali se hristijani ili ne, bez obzir dali veruvaat oti e bukvalno Bozhji sin, Bog ili neshto pomegju seto toa, bez obzir dali sega sedi od Negovata desna ili leva strana i bez obzir dali voopshto veruvaat vo neshto ili se tvrdokorni ateisti.

Lugjeto go prifakjaat i veruvaat vo Isusa zatoa shto negovoto uchenje direktno go afektira sekojdnevniot praktichen zhivot na site lugje na planetava, nehto shto mozhe ednostavno da se proveri i potvrdi.

Vo bivshata Jugoslavija nie velevme "veruvame vo Tito". Toa ne znacheshe deka nie veruvame vo nekakva mistichnost na imeto Tito, vo negovot telo ili vo nekakov negov apstraktno-religionzen lik kako Bozhje chedo. Toa znacheshe deka veruvame vo seto onoa stoi zad toa ime i toj chovek, vo negovite principi, politika i nauka na zhiveenje.

Koga Isus veli "veruvajte vo mene", toa znachi "veruvajte vo moeto uchenje", koga veli "umiram za vas, vie da bidete oslobodeni od grevovite" toa znachi deka nesebichno i bogovdahnoveno go dava i svojot zhivot za prosvetluvanje na onie koi go sledat, za da gi izbavi od temninata na nivniot um i duh.

Prosvetluvanjeto i spasuvanjeto sledi so praktichnoto sekojdnevno prosleduvanje na negovoto uchenje, a ne so nekakvo ubeduvanje deka so samoto veruvanje vo nego se steknuva nekakov imunitet narechen spasenie.

Sekoj koj praktichno i dosledno go sledi Isusovoto uchenje kje bide spasen, bez obzir dali veruva vo nego kako vo mudar prosvetelen chovek, Bozhji Sin ili Bog.

Vo sushtina i toa e razlikata megju duhovnosta (spiritualnosta) i reliijata. Vtorava sekogash saka so dogmi, dekreti i kanoni da go eksluzivira Kreatorot iskluchivo za sebe. I toa bilo prichina za najgolemite stradanja vo chovekovata istorija.

P.S. Znachi citatot od Jovana go nema nikade vo drugite evangelija, zarem ne?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.