IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Пропозиции за изложба
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пропозиции за изложба

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Пропозиции за изложба
    Испратена: 30.Март.2010 во 20:23
Pak jas,
Gledam FK "Kozjak" Kumanovo organizira izlozba. I zamisli kako PRVO vika deka fotografijata moze da bide izmeneta.
ZOSTO DA BIDE IZMENETA ? FOTOGRAFIJATA E NECIE AFTORSKO DELO A ZIRITO MOZE DA JA PRFATI (vo kucajov selektor) ILI NE. SE PLAKA KOTIZACIJA A FOTOGRAFIITE MOZE DA SEKORISTAT PO ZELBA NA ORGANIZATOROT. I SETO OVA E BIZNIS RABOTA. DULE KE SI PRIPISE AKTIVNOST NA NARODNA TEHNIKA, I NA FOTO KLUBO A U ISTO VREME KE LAPNE PARI, A ZA IZLOZBATA KE PODNESE TROSKOVNIK SO KE MU GO PLATAT OD DRZAVATA (OD MENE OD TEBE OD NEGO OD NEA ..) ??????????????

Zoran K: ovoj komentar originalno e napishan vo temata "Пријава за членство на ФСМ".

Изменето од Zoran K - 01.Април.2010 во 17:26
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Sanja84 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Февруари.2007
Поени: 643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sanja84 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 10:00
Kolku sto mozam da razberam fotografijata moze da bide izmeneta od strana na avtorot (vo prevod-photoshopirana,mozebi i izmanipulirana) голема%20насмевка
Sekako,mislam deka ne e razbirlivo definirano.

Pozdrav
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:30
I jas go mislam istoto.

Imeno, se pravi distinkcija megju nefotoshopirana (osven osnovni korekcii) i fotoshopirana fotografija. Najchesto ova se akcentira pri objavuvanjeto na konk*rsi i izlozhbi.
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:46
Јас џабе не рече БРАВО ОМЛАДИНО (со екстра болд) за новава тема.
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Gage_te Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Август.2010
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gage_te Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2010 во 01:39
По мое мислење ако фотографијата ја фотошопираш не е веќе фотографија, но во некој делови ја оправдувам може некој мали финеси да се додадат да изгледа пожива фотографијата, но не и да се смени целосно и да се каже оваа фотографија не е чепнато во фотошоп
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2010 во 02:36
Originally posted by Gage_te Gage_te напиша:

По мое мислење ако фотографијата ја фотошопираш не е веќе фотографија, но во некој делови ја оправдувам може некој мали финеси да се додадат да изгледа пожива фотографијата, но не и да се смени целосно и да се каже оваа фотографија не е чепнато во фотошоп

Dali mozhesh da odredish do kade eden fajl mozhe da se fotoshopira za da izgleda "pozhiva" fotografija? Mozhesh da postavish edna tochno odredena granichna linija? I za shto bi gi smetal onie koi povekje ne bi gi smetal za fotografii? Shto bi bile tie?

Ako znaesh shto e HDR fotografija, dali za tebe toa e fotografiija ili ne?
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2010 во 03:11
Originally posted by Gage_te Gage_te напиша:

Site nesto zborat sitni, mali manipulacii se dozvoleni, ama nikoj ne kazuva koi, kakvi manipulacii i vo koja merka?
Sto znachi pozhiva fotografija? Izrazot e nesoodveten.
Sto znachi celosno menuvanje?

Zarem B&W od digital ne e manipulacija?

Znaci da bide jasno, sekoe menuvanje i na eden edinstven piksel se vika manipulacija. Pa sega videte koi manipulacii se dozvoleni, a koi ne

Изменето од Tegla - 20.Август.2010 во 03:11
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Bob Rock Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2006
Поени: 188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2010 во 13:37
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Znaci da bide jasno, sekoe menuvanje i na eden edinstven piksel se vika manipulacija. Pa sega videte koi manipulacii se dozvoleni, a koi ne

кога работиш аналоген принт од негатив и кога манипулираш на делови од принтот пр.стоплување на развивачот со прсти, скратување или продолжување на експозицијата на некои делови, соларизирање  и сл , тоа би било ок, а зошто не би било ок тоа да се работи во фотошоп на дигитална фотографија?
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
Кон врв
TafTabiT Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2008
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TafTabiT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2010 во 22:34
Originally posted by Bob Rock Bob Rock напиша:

Originally posted by Tegla Tegla напиша:

кога работиш аналоген принт од негатив и кога манипулираш на делови од принтот пр.стоплување на развивачот со прсти, скратување или продолжување на експозицијата на некои делови, соларизирање  и сл , тоа би било ок, а зошто не би било ок тоа да се работи во фотошоп на дигитална фотографија?

Kompletno se slozuvam so Bob Rock , mislam deka mali korekcii na digitalnata fotografija so koi ne se narusuva osnovnata ideja na aftorot se dozvolivi i korektni
http://www.treklens.com/members/taftabit/
Кон врв
focus Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2008
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај focus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 01:19
Interesna tema, bi rekol zagadocna.
Dali porano, koga digitalnata fotografija ne "postoese" na konk*rsite za fotografija imase napomena deka e ili ne e dozvoleno interveniranje na fotografijata?
Imeno, Photoshopot e neli "digitalna temna laboratorija", pa ako toa go prifatime kako takvo togas mu ide isto (ili barem slicno) kako izrabotka na fotografija vo temna komora. A tamu bogami se pravea "manipulacii" i toa na golemo. Sto e so sencanjeto, pravenjeto maski, eksponiranje od dva i povece negativi, reguliranje na kontrastot i tonovite?
Hmmm ...
If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 02:14
... solarizacija, infrared, crossprocesing...

Toa ne se radikalni manipulacii so film ???

I koe e toa pravilo ili zakon koj veli deka fotografskata tehnika MORA da bide onakva kakva shto beshe vo vremeto na analognata fotografija ??? Ova e isto kako da im se kazhe na formula 1 vozachite da se odnesuvat kako nivnite prethodnici koi vozele avtomobili na parni kotli.

I koe e toa pravilo koe veli deka "radikalnata" manipulacija so fajlot ja narushuva osnovnata ideja na avtorot ??? Zoshto osnovnata ideja na avtorot da ne e tokmu onaa koja ja ostvaril so "radikalnata" obrabotka ??? Pa ako ne e taka, zarem toj kje nafatil da pravi neshto takvo ?

I zarem crno-belata fotografija ne e "radikalna" manipulacija? Zarem kompletnoto odzemanje na boja ne e radikalna promena na prirodnata slika shto ja percepirame so nash*te ochi? Koj normalen chovek gleda vo "crno bela tehnika" ? Zarem toa ne e krajno radikalno manipuliranje koe ne postoi vo nashiot realen zhivot ? Ili mozhebi crno-belata fotografija za nas e potpolno normalna rabota bidejki po nekoja sluchajnost toa bilo prvata tehnika na proizvodstvo filmovi i fotogafii ??? Nekogashnite tehnoloshki limitacii denes gi zemame kako kriterijumi za toa shto e "normalno" i "dozvoleno" vo obrabotkata na digitalnite fajlovi.

Spored vakviot nachin na razmisluvanje treba so "propisive" i "zakonive" da se istavat i 3D tehnologijata na fotografiranje i filmuvanje... kako i seto onoa shto vo idnina kje sledi kako tehnoloshki razvoj i umetnichka ekspresija.

Изменето од Zoran K - 25.Август.2010 во 02:27
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 02:33
Originally posted by focus focus напиша:

A tamu bogami se pravea "manipulacii" i toa na golemo. Sto e so sencanjeto, pravenjeto maski, eksponiranje od dva i povece negativi, reguliranje na kontrastot i tonovite?
Hmmm ...

Toa najmnogu mi padna vo ochi koga za prv pat gi vidov originalnite plochi na Ansel Adams.

Do togash bev ubeden deka chovekov gi dobival svoite fotografii onakvi samo so negoviot sistem na merenje svetlina i sosem mala manipulacija vo temnata komora.

Ne sum mozhel da bidam podaleku od vistinata! Celata magija na negovite sliki toj gi dobival vo temnata soba so masovni manipulacii vrz negativite!

Изменето од Zoran K - 25.Август.2010 во 04:52
Кон врв
cyb3rc0re Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 17.Март.2008
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај cyb3rc0re Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 16:46
Јас лично, сум против манипулации на фотографии повеќе од контраст и јачина на светло, минимална колор корекција (за да одрази реална боја ако фотката има поинаква од она што го видел фотографот таму) иако може и малце да се додаде но во разумни количини, кроп, тргање на непотребни предмети кои не можеле да се избегнат при композиција (пр. гранки на некој дел од слика, несакан минувач/предмет итн) кои сметаат на композицијата (но не пр. сликате езеро, па после него го тргате и ставате планини).

Ова горе го сметам за фотографија, која кога некој по 100 години ќе ја види, преку неа ќе види реалноста кога била сликана. Замислете да види нереални бои, монтажи, сечења, итн. ќе мисли дека светот се променил.

Не викам дека лоши се манипулациите (ХДР, разни филтри од фотошоп, монтажи) но ова рачунам дека спаѓа во графички дизајн. И тоа на крај ќе биде фотографија, но авторот видно учествувал во креирање на нешто што не ја одразува реалноста. Според оваа логика, и 3Д креиран свет, експортиран како ЈПГ слика претставува фотографија. Значи авторот имал замисла, но не излегол да го слика тоа туку го креирал со алатки и направил баш тоа што сакал да долови.

Затоа сметам дека фотографијата треба да остане фотографија, а другото графички дизајн. И затоа сметам дека видно одземање/додавање на фотографијата преминува во друга категорија каде не се оценува акцијата на фотографот и знаењето кое го употребил за да ја направи фотографијата, туку неговите компјутерски можности.

Еве нешто повеќе за ова:
http://www.digitalcustom.com/howto/mediaguidelines.asp
http://www.astropix.com/HTML/J_DIGIT/ETHICS.HTM

Пред некое време прочитав пропозиции за фотографии кои ги прифаќаат на NationalGeographic но не можев сега да го најдам тоа, кои го говорат отприлика истото.

И еден пример: замислете на некој број на NationalGeographic, слика од пирамидите во египет била „фотошопирана“ т.е. пирамидите донесени поблиску една до друга за да може да ја собере на списанието. Ова предизвикало бурни реакции. И нормално, затоа што како што реков некои по 100 години ќе мислат дека пирамидите се поместиле :) оти можно е единствена слика од нив од минатото да биде баш таа од списанието.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 17:19
Originally posted by cyb3rc0re cyb3rc0re напиша:

Ова горе го сметам за фотографија, која кога некој по 100 години ќе ја види, преку неа ќе види реалноста кога била сликана. Замислете да види нереални бои, монтажи, сечења, итн. ќе мисли дека светот се променил.

koga nekoj posle sto godini ke ja vidi slikava:

sigurno ke si pomisli deka zenite vaka izgledale kon krajot na 20-ot vek...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.