IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали си спасен?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали си спасен?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 20:38
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

" ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата."

Amin!

So drugi zborovi, Isus veli deka vlezot vo Carstvoto Bozhje definitivno se zarabotuva so dela, a ne so vera. So drugi zborovi - i za najgolemiot vernik nema garancija deka kje vleze vo Carstvoto Bozhje, dodeka toa e garantirano za onoj koi vrshi dela spored voljata Bozhja.

Od druga strana Pavle veli:

Po blagodat ste spaseni preku vera... ne od dela.

Изменето од Messenger - 29.Март.2010 во 20:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 21:24
ja al su spasena al ne Gospo znajt, ja se truda, ama zna koj nesa spaseni garantovano
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 21:25
Nikoj ne e spasen. I sto podrazbirate pod terminot "spasen", od sto da bideme spaseni ???????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 21:26
Originally posted by blagorodna blagorodna напиша:

ja al su spasena al ne Gospo znajt ... ama zna koj nesa spaseni garantovano

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 22:30
Евреите мислеа дека ако се придржуваат до законите и нивните сопствени правила ќе се спасат. Очигледно, Бог не мислеше така. Во Посланието до Евреите на едно место се вели: ,,Без светост никој нема да Го види Бога’’, но тоа не значи дека секој со светост ќе Го види! Светоста е задолжителен но не доволен елемент, верата е неопходна. Повторно ќе потсетам на стихот од Јован 3:16. Самиот Исус ја дефинира верата како неопходен и доволен елемент, при што делата кои се раѓаат од верата се подразбираат. Ние не заговараме дека само верувај а пак живеј си по старо! Промената е задолжителна. Но таа трансформација на личноста станува не за да бидеме спасени, туку затоа што сме спасени и овој процес го води Бог. Ние самите по себе не можеме да станеме Христолики и да го заслужиме нашето спасение. Но можеме да се трудиме да бидеме подобри.
Со самото тоа што многумина критикувате дека протестантите не бараат дела и трансформација, покажувате дека не сте го погледнале видеото кое Васил го постави на почетокот од темата. Пред да продолжиме со дискусијата ве молам погледнете го внимателно.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 23:42
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Евреите мислеа дека ако се придржуваат до законите и нивните сопствени правила ќе се спасат. Очигледно, Бог не мислеше така. Во Посланието до Евреите на едно место се вели: ,,Без светост никој нема да Го види Бога’’, но тоа не значи дека секој со светост ќе Го види! Светоста е задолжителен но не доволен елемент, верата е неопходна. Повторно ќе потсетам на стихот од Јован 3:16. Самиот Исус ја дефинира верата како неопходен и доволен елемент, при што делата кои се раѓаат од верата се подразбираат. Ние не заговараме дека само верувај а пак живеј си по старо! Промената е задолжителна. Но таа трансформација на личноста станува не за да бидеме спасени, туку затоа што сме спасени и овој процес го води Бог. Ние самите по себе не можеме да станеме Христолики и да го заслужиме нашето спасение. Но можеме да се трудиме да бидеме подобри.
Со самото тоа што многумина критикувате дека протестантите не бараат дела и трансформација, покажувате дека не сте го погледнале видеото кое Васил го постави на почетокот од темата. Пред да продолжиме со дискусијата ве молам погледнете го внимателно.

Jas go gledav videoto do kraj i mozam da kazam deka mladicot ( govornikot) zaplaka duri zaradi taa pogresna misla na povekjeto od Protestantite deka ako ednas se pomolile ISUS da vleze vo nivniot zivot tie se zasekogas spaseni .

Mislam deka pogolemiot del od propovedta na mladicot e na mesto i podobro e vie poubavo da go poglednete videoto i da ne bidete tolku sigurni deka "VEKJE STE SPASENI", ALLELUJAH!

Toa e zalno. Poglednete go malku videoto vie, pa kje prodolzime so diskusijata,zatoa sto mladiot propovednik se slozuva povekje so nas otkolku so vas.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 23:44

Евреите мислеа дека ако се придржуваат до законите и нивните сопствени правила ќе се спасат.
Добар дел од тогашните евреи не се држеа до заповедите. Да беше така Исус не ќе ги продлабочеше заповедите, а евреите не ќе сведочеа лажно против својот ближен(Исус) и не ќе го убиеа.

Повторно ќе потсетам на стихот од Јован 3:16.
Верата е првиот чекор, но вториот е јасно изложен во Беседата на Гората каде повикува на пракса низ приемрот со разумниот и будалестиот човек кои ги градат своите куќи на разни основи.

Кај Матеј 7:24-27 дознаваме:

”24 И така, секој, кој ги слуша овие Мои зборови и ги исполнува, ќе го споредам Јас со благоразумен човек, кој ја изградил својата куќа на камен.
25 И заврна пороен дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови и навалија на таа куќа, но таа не се разурна, зашто беше заснована на камен.
26 И секој, кој ги слуша овие Мои зборови, а не ги исполнува, ќе биде спореден со безумен човек, кој ја изградил својата куќа на песок.
27 И заврна пороен дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови и навалија на таа куќа, и таа падна, и нејзиното паѓање беше големо.”

Зошто Исус тука не вели, верата ви е доволна за спасение?

Но таа трансформација на личноста станува не за да бидеме спасени, туку затоа што сме спасени и овој процес го води Бог.
Кога ова би било вистина, светот би изгледал сосема поинаку зашто стотици милиони веруваат цврсто, го читаат Светото Писмо. се молат и според таа логика би требало да бидат спасени.

За видеото, ќе го погледнеме - сигурно дека има протестанти кои се трудат да живеат според етичките вредности кои ни ги објави Исус од Назарет, но мнозинстовто не остава таков впечаток ниту поединците кои се во науката и власта, ниту пак основачот Лутер кој има многу крв на своите раце(иако римо-католичката црква во тој поглед е далеку „понапредна„). Мартин Лутер велеше: Греши храбро, но верувај уште похрабро.

Изменето од Majkl - 29.Март.2010 во 23:46
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 02:56
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Кај Матеј 7:24-27 дознаваме:

”24 И така, секој, кој ги слуша овие Мои зборови и ги исполнува, ќе го споредам Јас со благоразумен човек, кој ја изградил својата куќа на камен.
25 И заврна пороен дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови и навалија на таа куќа, но таа не се разурна, зашто беше заснована на камен.
26 И секој, кој ги слуша овие Мои зборови, а не ги исполнува, ќе биде спореден со безумен човек, кој ја изградил својата куќа на песок.
27 И заврна пороен дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови и навалија на таа куќа, и таа падна, и нејзиното паѓање беше големо.”

Зошто Исус тука не вели, верата ви е доволна за спасение?

Amin!

I ne samo toa. Koga mladiot chovek go prahuva Isusa shto treba da pravi za da nasledi zhivot vechen, Isus mu veli:

Ne preljubodejstvuvaj, ne kradi, ne svedochi lazhno, ne navreduvaj, pochituvaj si gi tatka si i mjaka si... i prodaj s'e shto imash i razdeli na siromasite, i kje imash skrovishte na neboto.
Marko 10:19-21

So drugi zborovi, Isus veli deka delata se onie koi kje pridonesat za zhivot vechen, a ne veli deka toa kje se postigne so veruvanje.

Изменето од Messenger - 30.Март.2010 во 02:57
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 12:38

Izbrani za spasenie

“Gi zemam denes za svedoci protiv vas neboto i zemjata deka pred vas stavam zivot i smrt, blagoslov i prokletstvo. I taka, izberi go zivotot... za da zivees ti i tvoeto potomstvo.” (5. Mojseeva 30,19) “Megutoa, ako ne vi e ugodno da mu sluzite na Gospoda, togas denes izberete komu ke mu sluzite... a jas i mojot dom ke mu sluzime na Gospoda.” (Isus Navin 24,15)

Znaci spasenieto e nas izbor. Nasite odluki ja odreduvaat nasata sudbina i vo tekot na zivotot i za vecnosta. Nasata idnina ne e odredena, nasiot kraj nikade ne e zapisan na pocetokot na nasiot zivot. Lugeto vo anticko vreme smetale deka nivnite bogovi se surovi gospodari koi kapriciozno se igraat so coveckiot zivot; covekot za niv e igracka. Sto i da se napravi, dobro ili zlo, sudbinata ke se ispolni - pesimisticki mora da se ocekuva da se ispolni voljata na bogovite.

Sto mozel da stori tuka covekot vo toa vreme? Mozebi mozel da im prinesuva zrtvi na bogovite ili da im drzi falbospevi za da gi smilosa. No morbidnata drama na Sofokle gi ucela deka sudbinata ne moze da se izbegne. Spored Svetoto pismo, postoi predopredelenost ne kako odnapred donesena odluka koj ke bide spasen a na kogo mu e nameneta vecna smrt, tuku kako moznost za eden ili za drug ishod.
Spored tvrdite sfakanja za predopredelenost, na nekoi nitu nivnata cvrsta vera nitu zivotot spored Bozjite zakoni ne mozat da im pomognat, zasto veke se opredeleni za prokletstvo. Vakvoto zastranuvanje, koesto e prifateno vo nekoi protestantski sredini, nema temel vo Svetoto pismo; toa se protivi ne samo na zdraviot razum, tuku i na sustinata na karakterot na Tvorecot - na negovata beskrajna dobrina i qubov sprema covestvoto sto go sozdal.

Gospod veli: “Pred vas stavam zivot i smrt, blagoslov i prokletstvo.” I ne sovetuva: “Izberi go zivotot... za da zivees ti i tvoeto potomstvo.” (5. Mojseeva 30,19)
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 12:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I ne samo toa. Koga mladiot chovek go prahuva Isusa shto treba da pravi za da nasledi zhivot vechen, Isus mu veli:

Ne preljubodejstvuvaj, ne kradi, ne svedochi lazhno, ne navreduvaj, pochituvaj si gi tatka si i mjaka si... i prodaj s'e shto imash i razdeli na siromasite, i kje imash skrovishte na neboto.

So drugi zborovi, Isus veli deka delata se onie koi kje pridonesat za zhivot vechen, a ne veli deka toa kje se postigne so veruvanje.

Заборави да Го доискажеш Исус кој потоа додава: „И дојди, земи го крстот и следи Ме!“ (истиот стих)

Штом од оваа дисксуија заклучуваш дека делата се оние кои ќе придонесат за живот вечен, тогаш следи дека и богатиот младич наследил живот вечен бидејќи тој кажал дека ги пазел сите тие заповед уште од детството?
Но сепак Исус заклучува поинаку т.е. дека тој не влегол во Божјото Царство (вечниот живот)

„А тој се натажи од тој збор и си отиде жалејќи, зашто имаше многу имоти. И Исус погледна наоколу и им рече на Своите ученици: „Колку тешко ќе влезат богатите во Божјото Царство!“ (Марко 10:22-23)

Вистина е дека човек што би ги пазел беспрекорно Божјите заповеди би наследил вечен живот, но исто така вистина е и дека таков човек (освен Исус) не постоел и не постои на планетава, зашто...

„...зашто сите згрешија и лишени се од Божјата слава, но се оправдуваат преку Неговата благодат, преку откупот во Исус Христос, Кого Бог Го постави за жртва на помирувањето преку вера, во Неговата крв, за да се покаже Неговата правда во пропуштањето на поранешните гревови, во времето на Божјото долготрпение; за да ја покаже Својата правда во сегашно време, за да биде Самиот праведен и за да го оправда оној, кој верува во Исус.“
(Римјаните 3:23-26, Светото Писмо)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 13:25
ALOOOO

Ce mi odgovori li nekoj od sto toa se spasuvate tolku ?????????????????????????????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 14:15
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

ALOOOO

Ce mi odgovori li nekoj od sto toa se spasuvate tolku ?????????????????????????????

Од осудата на гревот. Сите сме грешни и му робуваме на гревот (или се давиме во гревот). Христос не спасува со тоа што Тој плати за нашиот грев (со тоа сме ослободени од Божјата осуда на гревот) , потоа преку вера во Него ние добиваме нова духовна природа која не влече по небесните вредности (духовно нановораѓање) Но тоа не значи дека старата грешна природа умира во нас, тука дека не сме и робови повеќе и имаме капацитет и сила да се спротиставиме на нејзините грешни желби. Но дури и да згрешиме, имаме застапник - Спасителот Исус.

Без Христос сме осудени на вечна пропаст, телесна и духовна смрт. Христос не спасува од ова и со вера во Него ни подарува опростување од гревовите и вечен живот.
Се надевам сега е појасно. Ако имаш потпрашања, повели Templarius големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 14:26
Ako ubivame znaci deka sme oslobodeni od grevot uste pred da ubieme ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2010 во 14:29
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Заборави да Го доискажеш Исус кој потоа додава: „И дојди, земи го крстот и следи Ме!“ (истиот стих)Штом од оваа дисксуија заклучуваш дека делата се оние кои ќе придонесат за живот вечен, тогаш следи дека и богатиот младич наследил живот вечен бидејќи тој кажал дека ги пазел сите тие заповед уште од детството?Но сепак Исус заклучува поинаку т.е. дека тој не влегол во Божјото Царство (вечниот живот)„А тој се натажи од тој збор и си отиде жалејќи, зашто имаше многу имоти. И Исус погледна наоколу и им рече на Своите ученици: „Колку тешко ќе влезат богатите во Божјото Царство!“ (Марко 10:22-23)Вистина е дека човек што би ги пазел беспрекорно Божјите заповеди би наследил вечен живот, но исто така вистина е и дека таков човек (освен Исус) не постоел и не постои на планетава, зашто...„...зашто сите згрешија и лишени се од Божјата слава, но се оправдуваат преку Неговата благодат, преку откупот во Исус Христос,
<a name="25"></a>Кого Бог Го постави за жртва на помирувањето преку вера, во Неговата
крв, за да се покаже Неговата правда во пропуштањето на поранешните
гревови, во времето на Божјото долготрпение; за да ја покаже Својата правда во сегашно време, за да биде Самиот праведен и за да го оправда оној, кој верува во Исус.“(Римјаните 3:23-26, Светото Писмо)

Imash apsolutno pravo na svoe mislenje i veruvanje.

Spored onoa shto promovirash, site koi pravat dobri dela, a ne veruvaat (od aspekt na hristijanskoto religijsko veruvanje vo Hrista) nema da bidat spaseni. Tuka ne se slozhuvam so tebe, nitu so onie koi ja sledat taa dogma. Edno e da se veruva vo nekoj od aspekt na negovata mudrost i pouka, a drugo e da se veruva vo nekakva negova mislichno/religozna lichnost, smetajki deka so samoto toa se steknuva nekakov ekstraordinaren benefit. Bidejki Bog ne e Bog samo na onie koi veruvaat na odreden nachin vo Nego, tuku na site Negovi cheda.

Oti Bog ne kreira religi... niv gi sozdava chovekot.

Patem, ne go izostaviv slednoto od Isusa bidejki toa ne znachi onoa shto go implicirash. Isus so tie zborovi ednostavno go potvrduva prethodno kazhanoto - mladiot chovek kje bide del od onie shto go sledat Isusa dokolku pravi dobri dela. Isus ne potencira nikakva vera ili teologija kako uslov za spasuvanje... zarem togash decata bi mozhele da se zdobijat so vechen zhivot?

Inaku, del od pravenjeto dobri dela e da ne se akumulira bogatstvo na smetka od svojot blizhen i da ne se bide zavisen od blagosostojbata koja ti e darena od Boga. Za zhal, mladiot chovek ne bil podgotven da go osoznae toa i zatoa ne mozhel da prodolzhi so Isusa i da gi sledi negovite pouki.

Изменето од Messenger - 30.Март.2010 во 14:36
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.