IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6768697071 146>
Автор
Порака
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 00:13

Ракописни книги до 14 век

Добрејшово евангелие

Потекнува од XIII век. Содржи 127 пергаментни листови.

Пишувано е со кирилско писмо. Украсено е со заставки и иницијали во тератолошки стил и минијатури на евангелистите Лука и Јован. Според содржината представува четвороевангелие. Своето име го добило поради тоа што во записи се спомнува името на поп Добрејшо. Потекнува од северно македонско подрачје. Место на чување, Софија, НБКМ, 17 (79 л.), Белград, Народна библиотека, стара збирка, бр. 214 (48 л.)

Дечански псалтир Потекнува од XIII век. Содржи 201 пергаментен лист. Пишуван е со кирилско писмо. Заглавните букви и иницијали се во боја. Според структурата представува литургиски псалтир со палми, библиски песни и молитви по секоја катазма, а има и полуноќница. Му припаѓал на Дечански манастир кај Пеќ, според што го добил и името. Во 1857 г. А. Гиљфелдинг го однел во Русија. Се вбројува во Охридската книжевна школа. Препишан е од охридска подлошка. Место на чување, Санкт Петербург, РНБ, фонд на Гиљфелдинг 17.

Изменето од eptendosadno - 26.Март.2010 во 00:15
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 00:47
Originally posted by Pat Pat напиша:

Гледај сега, ако етнонимот Србин за тебе е навреда, тогаш јас се извинувам, тоа навистина не ми беше намерата. Едноставно нели, твоите постови ме доведоа до тој заклучок голема%20насмевка

Денес го опоменав Платеникот за делење квалификации и епитети кон тебе, а ти си почна сега. Следствено на тоа, ти добиваш опомена, а бидејќи е трета по ред, тоа повлекува санкција. Во случајов два дена ќе бидеш суспендиран.

П.С. Гледам дека и на други теми си му делел епитети на ептендосадно. "Процедуралното" го прочитав, нема значение, грешката се повторила неколкупати.
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 08:03
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Моето прашање беше : Па кога ќе се сумира сето тоа , дали би бил љубезен на ми ги кажеш границите на “ источно бугарскиот говор “ апропо границите на српските кралства , десподства , кнежевства , царства , и дали истите се поклопуваат со таканаречениот ( според бугарската наука ) “ западен бугарски говор “ од Македонија , Јужна Србија ?

И на него не добив одговор . Во ред нема проблем , него , дали би сакале да ми одговорите на следното прашање :

Што напишал Мисирков ? , односно , нешто што напишал истиот а да нема врска со границите на српските кнежевства, кралства , и.т.н. во 14- 15 век .

Границата помегу источните и западните бугарски говори во општи линии е jатовата граница:

Таа е границата помегу нив. Односно западната граница на западните бугарски говори - можеш да ги видиш тук:

Бугарски диjалекти
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 13:49
Originally posted by чоли чоли напиша:

Моето прашање беше : Па кога ќе се сумира сето тоа , дали би бил љубезен на ми ги кажеш границите на “ источно бугарскиот говор “ апропо границите на српските кралства , десподства , кнежевства , царства , и дали истите се поклопуваат со таканаречениот ( според бугарската наука ) “ западен бугарски говор “ од Македонија , Јужна Србија ?

И на него не добив одговор . Во ред нема проблем , него , дали би сакале да ми одговорите на следното прашање :

Што напишал Мисирков ? , односно , нешто што напишал истиот а да нема врска со границите на српските кнежевства, кралства , и.т.н. во 14- 15 век .

Границата помегу источните и западните бугарски говори во општи линии е jатовата граница:

Таа е границата помегу нив. Односно западната граница на западните бугарски говори - можеш да ги видиш тук:

Бугарски диjалекти

Од причина што ја знам Македонија и нејзинте дијалекти , според мене , има мали грешки во определување на границите и верувам дека грешките не се намерни бидејки картата не е правена да го оспорува моето видување за причините , една од причините , за разликите помегу “ источниот и западниот говор “. Доколку во картата влезе и дијалектот на “ Рашка “ , мислем дека нема да има потребна од објаснување .

Македонските лингвисти ( јазичари ) од минатото и денес македонскиот јазик го делат на северен , централно македонски и јужен , а зашто е таа сегрегација и како е создадена е исто така добра тема за полемика .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 16:08

Од причина што ја знам Македонија и нејзинте дијалекти , според мене , има мали грешки во определување на границите и верувам дека грешките не се намерни бидејки картата не е правена да го оспорува моето видување за причините , една од причините , за разликите помегу “ источниот и западниот говор “. Доколку во картата влезе и дијалектот на “ Рашка “ , мислем дека нема да има потребна од објаснување .

Македонските лингвисти ( јазичари ) од минатото и денес македонскиот јазик го делат на северен , централно македонски и јужен , а зашто е таа сегрегација и како е создадена е исто така добра тема за полемика .

Не е баш така. Гледам што македонските диjалекти се делата на северно, западно, источнно и jужно наречиjе:

Дијалекти на македонскиот јазик

...Македонското население во Пиринска Македонија, која е во составот на Бугарија, покрај службениот бугарски јазик го употребува и својот мајчин (роден) македонски дијалект. Во источните делови на Пиринска Македонија и во делови од Егејска Македонија до Солун јатовиот глас ѣ се изговара како во Источна Бугарија - дјадо (дядо), нјама (няма), млјако (мляко) наместо дедо, нема, млеко и т.н.

Изменето од чоли - 29.Март.2010 во 16:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 19:05

Не е баш така. Гледам што македонските диjалекти се делата на северно, западно, источнно и jужно наречиjе:

Дијалекти на македонскиот јазик

...Македонското население во Пиринска Македонија, која е во составот на Бугарија, покрај службениот бугарски јазик го употребува и својот мајчин (роден) македонски дијалект. Во источните делови на Пиринска Македонија и во делови од Егејска Македонија до Солун јатовиот глас ѣ се изговара како во Источна Бугарија - дјадо (дядо), нјама (няма), млјако (мляко) наместо дедо, нема, млеко и т.н.

Неможеш картите да ги употребуваш во зависност од тоа што сакаш да кажеш .

Да не се заинатиш па да ми пушташ карти неборено , да повторам , дијалкетот не е определен со географска ширина и должина , има искључоци , има одстапски па затоа по глобално се дефинира “ проблемот “.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 19:16

Да не се заинатиш па да ми пушташ карти неборено , да повторам , дијалкетот не е определен со географска ширина и должина , има искључоци , има одстапски па затоа по глобално се дефинира “ проблемот “.

Чи има искључоци - има. Тоа е видно от jатовата граница:

Виддно е што е има отделни острови кои не се вклопуват во една строго определена разграничителна линиjа...
И ако добре си забележал - бугарската карта е по точна од македонската, бидеjки коректно отчита jатовата граница во Пиринско... а во македонската карта - нема ништо видно : сичко е хомогенно. Поверваj ми: Jас по добро от тебе знам како се говори во различните градови на Пиринска Македониjа - живел сум и сум работел 6-7 години во Разлог, Симитли, Сандански, Jакоруда и Гоце Делчев. /во Сандански сум дури заврен зет/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 19:27

Чи има искључоци - има. Тоа е видно от jатовата граница:

Виддно е што е има отделни острови кои не се вклопуват во една строго определена разграничителна линиjа...
И ако добре си забележал - бугарската карта е по точна од македонската, бидеjки коректно отчита jатовата граница во Пиринско... а во македонската карта - нема ништо видно : сичко е хомогенно. Поверваj ми: Jас по добро от тебе знам како се говори во различните градови на Пиринска Македониjа - живел сум и сум работел 6-7 години во Разлог, Симитли, Сандански, Jакоруда и Гоце Делчев. /во Сандански сум дури заврен зет/

Јас тебе ти верувам во однос на тоа кој подобро знае како се зборува во моментов низ Пиринска .
И јас сметам дека картите кои си ми ги приложил , бугарската е поверодостојна , пореална .
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 14:05
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=41101014591&id=17&prilog=0&setIzdanie=21949

Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 14:13
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=41101014591&id=17&prilog=0&setIzdanie=21949

( продолжува )
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 14:40
„Процесот на цивилизациско прелевање и македонскиот културно-историски идентитет“ е научен труд на проф. д-р Илија Велев претставен на Меѓународниот научен собир со наслов „Македонскиот идентитет низ историјата“...Во 2006 година беше добитник на наградата „Гоце Делчев“ за книгата „Византиско-македонски книжевни врски“
---
Каква "Византиjа", каква "Македониjа" во средните векове? Имало е Источно Римско Царство и тема "Македониjа" во него.
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 15:16
Не си слушнал за Македонското кнежество?изненадување
Голем пропуст, многу голем...

Изменето од lav4eto - 01.Април.2010 во 15:43
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 15:39
Кнежевство или Книжевство,како да е пропуст е,ама чив
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 16:30
За жал, денес македонските духовни и културни традиции стекнуваат статус на присвоени историски искуства од сите страни на нејзиното опкружување како културен влог во европската интеграција меѓу народите. Треба јасно да се има предвид дека, во нешто повеќе од 10-вековното опстојување, Византија и Македонија имале изворни врски и влијанија: таму каде што во историјата духовните и културните процеси ги откопале руините на древномакедонското сведоштво од антиката, врз истите темели се подигнале новите цивилизациски тврдини на Византија
Влогот на Јустинијан за интегрирање на Македонија

Царство Византиjа и Кнежество Македониjа имали книжовни и допломатски врски?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6768697071 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.