IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали си спасен?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали си спасен?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 14:25
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зашто му вели на Мојсеја: „Ќе го помилувам, кого го милувам и ќе го сожалам, кого го сожалувам.”
<a name="16"></a>Според тоа, не зависи од оној, кој сака; ниту од оној, кој трча, туку од милостивиот Бог.“ (Римјаните 9:11-16, Библијата)„

Dobro posochen citat... imeno, pojavata na apokaliptichkoto dvizhenje se dolzhi tokmu na soznieto kaj evreite deka veruvanjeto i odnesuvanjeto ne se nikakva garancija oti so toa kje go determiniraat odnosot na Boga kon niv lichno ili kako nacija.

Ne bi navleguval povekje vo ovaa nasoka, no samo bi dodal deka toa e ochebijno od Bozhjata objava dadena na Mojsije - "Kje bidam toa shto kje bidam", kako i od napishanoto vo Kniga Jov.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 15:12
Не ми е обичај да се жалам или да цмиздрам но мислам дека должен сум да се појаснам.

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Ова што го вели Василик и Евангелосе просто СМРДИ НА ВЕРА ВО ПРЕДЕСТИНАЦИЈА.Која е се само не Христијанска.

Ова сакав да го сменам утрово(околу 10.00 часот) во МИРИСА но ми текна дека ќе остане во цитираното од евангелос па така да исто ќе ми се фати.И да го сменев пак ќе ме опоменеше.

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

no sega gledam deka toa e tochno promislen nachin na komuniciranje so cel za diskreditiranje na lichnosta na chlenovite so potcenuvachki, potsmeshlivi i omalovazhuvachki komentari zata shto tie ne se slozhuvaat so tvoeto veruvanje vo Boga ili tolkuvanje na Biblijata.

Па нели се договориме дека обидите на читањето на нечии мисли и психологизирањето на членовите од форумот дека не е пожелно? или да те цитирам:

Ne pretpostavuvaj, ne sudi, ne gledaj vo sholja od kafe, karti ili stranici na nekoja kniga... toa se strashni raboti. Nemoj da mislish deka ako si prochital nekogashno pisanie toa ti dava za pravo da presuduvash za raboti za koi nemash lichno iskustvo.

И на крај сакам да истакнам дека и покрај се,јас лично на уживам кога дебатирам/разговарам на пример со евангелос и со дел од неговите соверци.
Е сега што и двајцата понекогаш користиме зајдлив речник не значи дека сме ДУШМАНИ еден на друг.)
А башка што сум имал прилика и лично да се запознат со некој со кој воопшто не се согласувам за многу работи но сепак да си напрвиме еден нормален и цивилизиран муабет.

Но од друга страна немам ниту трошка трпение за луѓе како niko777 кој нема ЕЛЕМЕНТAРНА култура која е потребна за вакви зовриени теолошки дебати.
А ако не знаеш за што зборувам прочитај го внимателно неговиот пост погоре и каква терминологија користи за мене,православието и на крај краева и за евангелос.

Niko777 не мораш да го опоменеш или скрајa да е да го банираш што се понаша како некој умислен старозаветен "пророк" и кој (како што вели еден мој пријател) вербално МАСТР****(САМОЦЕНЗУРА)*****РА тука на темава.

Изменето од ahmar1 - 26.Март.2010 во 15:13
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
VasilK Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VasilK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 15:14
Здраво!

Во мојот прв натпис, пишав:

Originally posted by vasilk vasilk напиша:

Пред некое време на YouTube се појави едно предавање, преведено/титлувано на македонски со тема: „Дали си спасен?!“

Топло ви го препорачувам да го изгледате и би сакал да го слушнам и вашете мислење на истото прашање - како можеш да знаеш дека си спасен?!

>> Видео: How Do You Know You Are Saved? by Paul Washer (macedonian) <<
Мој впечаток е дека сите почнавте да одговарате на прашањето и да кажувате свои мислења, без притоа да го изгледате видеото. Знам дека сите имате што да кажете, но мислам дека би било коректно ако се ислушаат сите воведните аргументи, а видеото е едно од нив. Па еве, да ве потсетам и потикнам да одвоите 50тина минути и да го ислушате.

Исто, вчера наидов и на едно друго видео на YouTube, многу пократкo, на тема: "Faith, works & salvation" - трае само 3минути и има интересен (математички) приод Може да го погледнете >>тука<<.

А пред се, имајте постојано љубов меѓу себе; зашто „љубовта покрива многу гревови”.
- 1 Петрово 4:8

Пријатен ден!
Васил
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2010 во 16:06
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

no sega gledam deka toa e tochno promislen nachin na komuniciranje so cel za diskreditiranje na lichnosta na chlenovite so potcenuvachki, potsmeshlivi i omalovazhuvachki komentari zata shto tie ne se slozhuvaat so tvoeto veruvanje vo Boga ili tolkuvanje na Biblijata.

Па нели се договориме дека обидите на читањето на нечии мисли и психологизирањето на членовите од форумот дека не е пожелно? или да те цитирам:

Ne pretpostavuvaj, ne sudi, ne gledaj vo sholja od kafe, karti ili stranici na nekoja kniga... toa se strashni raboti. Nemoj da mislish deka ako si prochital nekogashno pisanie toa ti dava za pravo da presuduvash za raboti za koi nemash lichno iskustvo.

ahmar, jas ne pretpostavuvam i ne chitam tvoi skrieni misli, tuku onoa shto go pishuvash na forumov i koe mozhe da bide prochitano od site.

Ako sakash da diskutirash so chlenovite za objavenite temi i nivnite veruvanja togash pravi go toa korektno, a tvoite misli za nivnite lichnosti chuvaj si gi za sebe.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 14:27
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

"A кој ќе издржи до крај, ќе биде спасен." (МАТЕЈ 24:13)

Тие биле спасени уште пред невољите, уште пред искушенијата, но нивното вистинско спасение дошло до израз откако биле испитани во оган. Оние кои глумеле дека се спасени, паднале на тестот - не издржале до крај.

Да, тие биле инстант спасени, без дела, без вера... Ако ја читаш цела глава како што треба, ќе видиш дека тука Господ зборува дека ќе се појават лажни пророци и дека Неговите ученици ќе бидат нармазени и гонети, и оние кои нема да се поведат по лажните учители и кои ќе ги истрпат сите прогони – ќе бидат спасени. А не како ти што велиш – некој глумел дека е спасен. Зошто некој да глуми дека е спасен? И од каде тој знае дали е спасен или не?

Тогаш и еретиците верувале дека се спасени. Еретиците од типот на Ариј, кој не Го признавале Бог каков што е, а се сметале за христијани... спасени се. Ама логика!

"Затоа, возљубени мои, како што секогаш бевте послушни, не само кога сум при вас, туку уште повеќе сега, кога не сум при вас, изработувајте го своето спасение " (ФИЛИПЈАНИТЕ 2:12)

Работете на своето спасение. Оние што сеуште не се спасени т.е. не се покајале и не го предале животот на Христос, треба да го направат тоа, а оние кои веќе го направиле тоа и се спасени, да се стремат кон совршенство, кон светост, но и да се преиспитуваат дали навистина се спасени. Тоа е моето мислење. Не верувам дека Павле овде зборува за доживотно градење на спасението и евентуално (несигурно) добивање на крајот од животот.

Убаво велиш, твое мислење, но не и библиско мислење. Овде апостол Павле, како што се гледа од самиот стих, им се обраќа на верните кои ги исполнуваат заповедите Божји. Затоа тој и нагласил дека се послушни без разлика дали тој е со нив или не. Ако е така како што ти велиш, тогаш се поставува прашањето: Зошто апостол Павле им вели на оние кои веќе се спасени, да го изработуваат своето спасение? И внимавај, овој превод што го дал КИНГДАВИД не е целосно точен, затоа што вистинскиот гласи:

Затоа, возљубени мои, како што секогаш ме слушавте, не само во мое присуство, туку многу повеќе сега, кога сум отсутен, со страв и трепет градете го вашето спасение

Веќе спасените да го градат своето спасение со страв и трепет? Хммм...

„Зашто за мене живот е Христос, а умирањето - придобивка. Но ако и натаму живеам во телото, тоа за мене значи: плодна работа - и не знам што да изберам. Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро,“ (Павле во Филипјаните 1:21,23)

Како што гледаме од овие стихови, Павле бил сосема уверен во своето спасение и со сигурност знаел дека по смртта ќе оди кај Христос.

Светото Писмо не вели така. Имено, иако апостолот знаел дека е раководен од Светиот Дух и правилно ја извршува својата служба, тој сепак и покрај тоа пристапува со резерва кон своето спасение, или поточно, со претпазливост да не се возгордее и да не падне, затоа претходно вели дека СЕ НАДЕВА дека во ништо нема да се посрами (Филипјаните 1:2). Таа резерва е поттикната од неговата длабока почит кон Бога и согледуавњето на својата грешност и падната човечка природа, така што се смета за недостоен за Бога. (ова, всушност, е карактеристика на секој свет христијанин – смирение и сметање на себе си за недостоен во секоја смисла пред Бога, но надеж во Божјата милост, исправајќи го својот живот).

Всушност, самиот апостол е доста јасен кога на верните им порачува:

1 Петар 3:15 туку Господ Бог почитувајте Го во срцата свои; а бидете секогаш подготвени со кротост и страхопочит за одговор на секого кој од вас ќе побара сметка за вашата надеж.

1 Коринтјаните 9:10 Или го вели тоа, главно, за нас? Да, за нас е напишано тоа; зашто, оној што ора, треба да ора со надеж, и кој врши, да врши со надеж дека ќе го добие она што го очекува.

"Зашто ова е љубовта Божја: да ги исполнуваме Неговите заповеди; а Неговите заповеди не се тешки"(1ЈОВАНOBO 5:3)

За лажниот верник Божјите заповеди се претешки, но за вистинскиот верник не се и тој/таа ги прави, не од страв од пеколот, туку инспириран од љубовта кон Бог.

Изгледа, Евангелос, според тебе и апостол Павле бил лажен верник, затоа што самиот тој за себе вели:

Римјаните 7: 14-19 Затоа знаеме дека Законот е духовен, а јас, пак, сум од тело, продадено ос гревот. А што правам, не знам; бидејќи не го вршам она, што сакам, туку она, што го мразам, тоа го правам. И така, јас веќе не го правам тоа, туку гревот, што живее во мене. Јас знам дека во мене, односно во моето тело, не живее доброто; бидејќи желба за добро во мене има, но да го правам тоа, не наоѓам сили. Оти не доброто, кое го сакам, го правам, туку злото, што не го сакам, го вршам.

p.s. И не сфатив, Месинџер, каков беше мојот претходен коментар? Што беше навредливо? Или ако јас пак напишам со докази коментар каде ќе се види како останатите се однесуваат и ме именуваат, пак ќе биде избришан?? Двоен аршин, Месинџер...

Изменето од Maran Ata - 29.Март.2010 во 14:28
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 17:00
Не знам зошто сте се мачеле да пишувате и расправате меѓусебно, за прашање за кое Господ уште пред 2 милениума ни го дал одговорот. Одговорот следи директно од устата на Синот Божји, Спасителот и Господ Исус Христос: ,,Зашто Бог толку ги засака луѓето од овој свет, што Го даде Својот Единороден Син, за да не загине ниту еден што верува во Него, туку да има вечен живот.’’(Евангелие по Јован 3:16).
Како ќе си го заработите спасението поинаку освен преку вера во милоста Божја отелотворена на Голгота? Што ќе сторите за да бидете спасени? Ќе го раздадете имотот на сиромасите? Ќе го поминете животот во некоја добротворна организација? Строго ќе се придржувате до Божјите заповеди? Па ако го правите сево ова со надеж дека ќе бидете помилувани- да знаете дека не сте во право. Спасението е ПОДАРОК! А подарокот не се заработува. Ако е заработен- тоа не е подарок туку плата. Ниту еден не го заслужува спасението, туку сите сите заслужуваме смрт поради гревовите наши- минати, сегашни и идни. Што и да сториме нема да можеме да Му надоместиме на Бога за нашите гревови. Спасението е исклучиво преку скапоцената, света, невина, Христова крв која единствено може да не испере. Ако не беше така, ќе немаше потреба Исус да умре. Ако можевме да се спасиме преку нешто друго, било да е тоа придржување до словото на Законот, помагање на други, раздавање на сиот имот итн, Господ немаше да Го жртвува Својот Единороден Син. Но, поттикнат од Неговата љубов кон нас, дозволи Христос да биде распнат наместо мене и наместо сите кои веруваат во Него. Нека е вечна Неговата слава! Амин!
Вера, надеж, љубов
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 17:12

Spasenieto e Bozji podarok, no mozeme i da go izgubime ako se otstranime od Semokniot BOG i nemame dela dostojni na nasata vera.

Podarokot moze da bide nas samo ako go prifatime i go cuvame, taka li e? Ako go zememe a potoa go frlime nema nisto da ni koristi.

Podarokot mozeme da go izgubime ako se otstranime od Semokniot BOG i nemame dela dostojni na nasata vera.

Na krajot na kraistata, vera bez dela e mrtva.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 17:59
Верата без дела е мртва, без вера делата нема никого да спасат. Спасението е исклучиво преку вера во Синот Божји. Тој е Патот, Вистината и Животот. А делата се продукти на верата.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 18:21
Еве две многу практични прашања до сите вас кои верувате дека спасението е зависно од делата: Колку добри дела треба да имаш за да го заработиш спасението? Колку гревови треба да имаш за да го загубиш спасението? Се надевам дека ќе добијам одговор.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 18:50
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Верата без дела е мртва, без вера делата нема никого да спасат. Спасението е исклучиво преку вера во Синот Божји. Тој е Патот, Вистината и Животот. А делата се продукти на верата.

Ovde mozam da se slozam so tebe. No, ne znam dali ke se slozis ti so mene deka spasenieto moze da se zagubi i deka treba da "rabotime so strav i trepet na nego", kako sto veli Apostol Pavle?

Se razbira deka delata bez vera vo ISUS nema da te spasat, ama i obratno.

P.S. Pod dela podrazbiram drzenje na site zapovedi Bozji, a ne SAMO pravenje na dobri dela na svoite blizni.

Изменето од KINGDAVID - 29.Март.2010 во 18:51
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 19:26
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

За лажниот верник Божјите заповеди се претешки, но за вистинскиот верник не се и тој/таа ги прави, не од страв од пеколот, туку инспириран од љубовта кон Бог.

Изгледа, Евангелос, според тебе и апостол Павле бил лажен верник, затоа што самиот тој за себе вели:

Римјаните 7: 14-19 Затоа знаеме дека Законот е духовен, а јас, пак, сум од тело, продадено ос гревот. А што правам, не знам; бидејќи не го вршам она, што сакам, туку она, што го мразам, тоа го правам. И така, јас веќе не го правам тоа, туку гревот, што живее во мене. Јас знам дека во мене, односно во моето тело, не живее доброто; бидејќи желба за добро во мене има, но да го правам тоа, не наоѓам сили. Оти не доброто, кое го сакам, го правам, туку злото, што не го сакам, го вршам.

хахаха... а ти сеа као ме "поправи" мене демек јас кажав лапсуз кога реков дека Божјите заповеди не се претешки за вистинскиот верник?
Демек лупна еден цитат од Павле, здебели некои букви и шампион си голема%20насмевка
Ај да видиме што вели Светото Писмо:

„Зашто ова е љубовта Божја: да ги исполнуваме Неговите заповеди; а Неговите заповеди не се тешки,“ (1 Јованово 5:3, Светото Писмо)

И сега шо праиме? голема%20насмевка
Затоа, за да не се резилиш друг пат толкувајќи ги светите Христови апостоли, подобро задржи си се за твоите житија и пишувај си за Дионисиј, Аристовул, за Палама, за иконоборците, а Христовите апостолите остави  да ги толкуваат оние кои го следат нивното учење намигнување

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 19:28

Колку добри дела треба да имаш за да го заработиш спасението?
Се работи за континуитет - се додека си жив. При тоа добри дела се оние кои се во склад со заповедите и Христовото учење, оти има и привидно добри кои можат да резултираат со нови гревови. Во политиката и науката околу ова се прават доста грешки и гревови.

Затоа е неопходно човекот да работи врз себе а не само да верува. Исус беше многу директен во врска со ова: " ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата."

Колку гревови треба да имаш за да го загубиш спасението?
Доволен е еден. Спасението се постигнува кога душата ќе се прочисти и од последната дамка грев. Дури тогаш душата може да го помине светлосниот ѕид и да влезе во царството Небесно.

Изменето од Majkl - 29.Март.2010 во 19:28
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 20:13

Еве две многу практични прашања до сите вас кои верувате дека спасението е зависно од делата: Колку добри дела треба да имаш за да го заработиш спасението? Колку гревови треба да имаш за да го загубиш спасението? Се надевам дека ќе добијам одговор.

Ova mi nalikuva kako na prashanjeto kolku angeli mozhat da se soberat na vrvot od iglata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 20:14

Ova mi nalikuva kako na prashanjeto kolku angeli mozhat da se soberat na vrvot od iglata.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.