IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Ѓорѓи Пулески
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ѓорѓи Пулески

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 24>
Автор
Порака
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 00:31
Дали ја читаше неговата историја?
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 17:52
Originally posted by Pat Pat напиша:

Originally posted by depo depo напиша:

Како што реков, или му е подметнато, или пак тој сакал нешто да подметне, меѓутоа од тој дел се чита дека бошњаците, шумадинците и македонците се еден народ, според него, а и според некои други од типот на Вранишковски.
Колку ти имаш прочитано од Пулевски и колку ти е јасно за него? Не може да го споредуваш Пулевски со луѓе како Вранишковски и Ванчо Михајлов гробарот на Македонците заради тоа што Пулевски го промовирал Македонското име.

Го имам читано бе, и многу ми е сомнителен. Предговорот му е на чисто српски. Македон вели дека тоа е затоа што бил печатен во Белград, аде и тоа- има многу српски зборови. Таа песната што му е е повеќе српски отколку македонски, па и во овој дел тука сосема јасно Македнците ги смета како географска или најмногу етнографска група на српскиот народ, па имаш Србадија....Многу С некако, ама ајде, јас сум србофобичен. Или некој добро си подиграл со него, или тој не бил на јасно со нештата околу него, или пак тој сакал да подметне. Еве ти што мислиш?

Прочитај го сиот Тријазичник, чинам на некое место има и за Србадија ,која е Илирија, односно Илирик.
Тоа сосема јасно ти е можеби само тебе, ама никаде не говори дека Македонците се Срби, ниту о неговата историја, ниту пак на други места. Истотака се бори и за Бугарија, пишува и таму, но тоа не го прави Бугарин. Дури добива и награда од Русија, ама тоа не го чини Русин. Гледано според јазикот од твој аспект, може да заклучи некој Миладиновци се Грци, Шапкарев е Грк, Прличев е Грк...намигнување
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 18:00
Originally posted by Македон Македон напиша:

Прочитај го сиот Тријазичник, чинам на некое место има и за Србадија ,која е Илирија, односно Илирик.
Тоа сосема јасно ти е можеби само тебе, ама никаде не говори дека Македонците се Срби, ниту о неговата историја, ниту пак на други места. Истотака се бори и за Бугарија, пишува и таму, но тоа не го прави Бугарин. Дури добива и награда од Русија, ама тоа не го чини Русин. Гледано според јазикот од твој аспект, може да заклучи некој Миладиновци се Грци, Шапкарев е Грк, Прличев е Грк...намигнување

Па се надевам дека знаеш дека во деветнаесетиот век се пласирала една пансловенска идеја во која што Србите биле претставени како потомци на Илирите. А сега објасни ми ти на мене- ако босанците им викаат на македонците од милост, демек нагалено , македонци според местото од кое доаѓаат,  а македонците исто така на шумадинците (шумадијса нација нема, барем се уште намигнување )тогаш до каков заклучок доаѓаш ти? Како што реков, или нему му е подметнато нешто, или тој сакал да подметне. А и се повеќе ми е јасно зошто им се дава тежест на Пулески и на Брадина. Но тоа е мојата србофобија, не обрнувајте внимание намигнување

Изменето од Pat - 25.Март.2010 во 18:00
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 18:41

Па се надевам дека знаеш дека во деветнаесетиот век се пласирала една пансловенска идеја во која што Србите биле претставени како потомци на Илирите. А сега објасни ми ти на мене- ако босанците им викаат на македонците од милост, демек нагалено , македонци според местото од кое доаѓаат,  а македонците исто така на шумадинците (шумадијса нација нема, барем се уште намигнување )тогаш до каков заклучок доаѓаш ти? Како што реков, или нему му е подметнато нешто, или тој сакал да подметне. А и се повеќе ми е јасно зошто им се дава тежест на Пулески и на Брадина. Но тоа е мојата србофобија, не обрнувајте внимание намигнување

Ја знам таа идеја, ама некако не коинцидира со еден извадок од славјаномакедонската општа историја. Погледни дел од она кое успеав да најдам.

ЃОРЃИ ПУЛЕВСКИ, СЛАВЈАНОМАКЕДОНСКА ОПШТА ИСТОРИЈА (1891)

СЛАВЈАНСКОМАКЕДОНСКА ОПШТА ИСТОРИЈА ЗА СВИ ПОЛОСТРОФСКИ НАРОДНОСТИ
Напишана е по славјански - маќедонско нареченије за да разбирајет сви полострофски Славјани
ДЕЛ I-ви
За от 131-ва год. по потопот вселенски до 900 г. пред Христа
КНИГА I-ва
Токо маќедонско-славјанска историја оту се зафаќат уште од 131-на година по вселенскијот потоп, тики за подробно разберување ја делиме спроти долу определените пет времиња, со повремено временски расказанији.
1-во. От 131-на год. по вселенскијот потоп даже до 900 год. пред Христа, даже се плодиле и населјавале Маќедонци, едно време је.
2-ро. А от 900 год. пред Христа даже до 148 години пред Христа имале свои особити цареви и своје царствено правленије даже под Римјани потпаднале, друго време је.
3-ќо. А от 148 години пред Христа даже до 395-та год. по Христа, като се оделило римското царство на две царства, треќо време је.
4-то. А от 395-та год. до 1360-та год. по Христа даже дошле Турци во Маќедонија, четврто време је.
5-то. А от 1360-та год. като завладале Турци над Маќедонија тики даже до настојаште време до сега, пето време је.

РАСКАЖУВАЊЕ
А славјански-маќедонскава историја, като ја познаваме уште од 131-на год. по вселенскијот потоп, тики постепено содржават даже до настојаште време, до сега
I-ви
Токо спроти како што је горе речено, оту Маќедонци постепено се плодиле во долу речениве места, тики и неподвижими (непокретни) живувале и живувајет као во сопствено-местни предели даже и досега.
II-ри
Токо маќедонски-славјанскава историја оту се зафаќат уште от зачалното плодење славјанско, тики затова ја делиме на пред речени пет времиња, за чисто разбирање.
Заре маќедонски Славјани како се староместни жители полострофски, тики од неисвестно време си имале сопствено државно правленије и свои владетели.
III-ќи
А маќедонското царување, по исторически белешки, уверени сме оту се зафаќат от деда Мосона, шестијот син Јафетов, уште како кинисал со чедородието си од сенахарскине полиња кон запад за во азиска Сармација. А до тога биле заминати сто и тридесет и една година по потопот вселенски...
Х-ти
За кољку цареви имале Маќедонци своји и кољку туѓи цареви:
1-во. За от сто и тридесет и една година по потопот вселенски, тики до деветстотини години пред христа не је точно извесно бројот од царевите им маќедонски, заре за пред стојаште временско растојание ми било возможно надлежните сказанија да ги изнајдем и сам да ги прегледам, та да ги забележим. Токо, заради пред речени сказанији оставам белешки во подолниве редови за други послодователи нека ги искажет кољку цареви биле.
2-ро. А от деветстотини години пред Христа даже до 148 години пред Христа, Маќедонци имале 82 цара од својнародни владетели
3-ќо. А от 148 год. пред Христа даже до 395-та год. по Христа над Маќедонци им царувале 34 цареви римски.
4-то. А од 395-та год. до 1360-та год. по Христа над Маќедонци им царувале 70 цареви византиски и два цара српски.
5-то. А от 1361-ва до 1892-ра год. над Маќедонци им царувале 29 цареви Турци.

ГЛАВА IV-та
ЗА СЛАВЈАНСКИОТ ЈАЗИК (ДИАЛЕКТ) КОГАШЕН ЈЕ
А сега во историјата си (Раиќ б.р.) спомнувал само за Руси, Полјаци, Моравци, Илирци, Срби и Болгари, а камо Чеси, Словаци, Крањци и Маќедонци? Барем да ја не велел историјата си "Историја от разни славјански народи". А Маќедонци оту се староместни полострофски жители и гостопријемци и болгарски, и српски и грцки и от други ннародности, а суседи елински, затова во оваа книга кажуваме славјанско-маќедонска историја и за от сви живуштих пришелци полостровски, да си знојат кој когашен е...

Ѓорѓија М.Пулевски, Одбрани страници, Скопје 1974 стр 215-216, 218, 221
Од книгата "Документи за борбата на македонскиот народ за самојстојност и за национална држава" Том Први, Универзитет Кирил и Методиј, Скопје 1981.

намигнување

П.С. Со фобиите, твои или било чии, не се занимавам, личните работи на други луѓе, не ме интересираат.

Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:42
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 21:32

Како може човек што напишал дека сме постари и од Србите и Бугарите да го прогласуваш за Србин? Типична бугарска тактика. Ако не можеш да го направиш Бугарин направи го Србин. Да пишуваш за работи за кои не си компетентен и да донесуваш неправилни заклучоци прави да губиш кредибилитет и за работи за кои некогаш ќе бидеш во право.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 21:45
Читајте подбро што напишав претходно и ти и Македон- според тој извадок, а и според некои други работи, како на приемр јазикот- споредете го овој извадок од Македон со онаа песната преполна со падежи- доаѓам до заклучок дека или Србите му подметнале при печатењето или тој не бил на јасно со некои работи, или смислено тој самиот подметнувал српска пропаганда завиена во антички романтизам Јас повеќе би сакал да верувам во она првото, меѓутоа за тоа треба широко и непристрасно истражување не само на неговите дела, туку и на неговиот личен живот. Што да правам, не сум од оние луѓе кои веруваат во нешто само затоа што им е кажано да веруваатголемо%20гушкање. И не го прогласив за Србин.  намигнување

Изменето од Македон - 26.Март.2010 во 00:52
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 21:53

Читајте подбро што напишав претходно и ти и Македон- според тој извадок, а и според некои други работи, како на приемр јазикот- споредете го овој извадок од Македон со онаа песната преполна со падежи- доаѓам до заклучок дека или Србите му подметнале при печатењето или тој не бил на јасно со некои работи, или смислено тој самиот подметнувал српска пропаганда завиена во антички романтизам Јас повеќе би сакал да верувам во она првото, меѓутоа за тоа треба широко и непристрасно истражување не само на неговите дела, туку и на неговиот личен живот. Што да правам, не сум од оние луѓе кои веруваат во нешто само затоа што им е кажано да веруваатголемо%20гушкање. И не го прогласив за Србин.

Епа ти велам не знаеш доволно за да го карактеризираш.
Бугарите сакале да му дадат пензија го повикале и во Софија за неговите заслуги и учество во битките со Турците на страната на Бугарите. Учествувал и во легендарната за бугарите битка на Шипка. Учествувал во Кресненско востание како војвода. Но заради неговата Македонска национална свест сега е демонизиран.

Изменето од Македон - 26.Март.2010 во 00:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2010 во 21:57
Originally posted by depo depo напиша:

Епа ти велам не знаеш доволно за да го карактеризираш.
Бугарите сакале да му дадат пензија го повикале и во Софија за неговите заслуги и учество во битките со Турците на страната на Бугарите. Учествувал и во легендарната за бугарите битка на Шипка. Учествувал во Кресненско востание како војвода. Но заради неговата Македонска национална свест сега е демонизиран.

Не изгледа ти сакаш мене да ме демонизирашголема%20насмевка Знаеш што, Србите работеле доста расипано, за тоа сведочат не мал број на случаи, како на пример оние на Мисирков и Даме Груев, така што воопшто не би бил изненаден дека имало „деликатни“ интервенции во оригиналниот текст кој им го предал Пулески. И пак ќе повторам- не карактеризирам, само гласно размислувам. или тоа е забрането? збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 01:08

Читајте подбро што напишав претходно и ти и Македон- според тој извадок, а и според некои други работи, како на приемр јазикот- споредете го овој извадок од Македон со онаа песната преполна со падежи- доаѓам до заклучок дека или Србите му подметнале при печатењето или тој не бил на јасно со некои работи, или смислено тој самиот подметнувал српска пропаганда завиена во антички романтизам Јас повеќе би сакал да верувам во она првото, меѓутоа за тоа треба широко и непристрасно истражување не само на неговите дела, туку и на неговиот личен живот. Што да правам, не сум од оние луѓе кои веруваат во нешто само затоа што им е кажано да веруваатголемо%20гушкање. И не го прогласив за Србин.  намигнување

Српска пропаганда завиена во антички романтизам?!изненадување
А кога кон тоа ќе се додаде дека Славјаномакедонската општа историја е отпечатена во Бугарија, сите тези за неговата "српска пропаганда завиена во антички романтизам" пропаѓаат во вода.
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2010 во 13:29
Кај Пулевски се гледа развој. Едно пишувал во 1872, друго во 1875, трето во 80-те и четврто во 90те.

Просрпските гледишта се видливи и од ова писмо до Деспот Баџович.

Letter 2, 8th January, 1879
Предрагиј ми Деспоте,

Преди еден месец видох писмо ут твојот брат Кузман и му писах да дојде тука и да собери колку може поголема чета. Тогиз, кога му писах, азе ошче верувах за ошчо сме тргнати да се биеме за Маќедонијата. И не само азе, туку всите верувахме и бехме готови да мрееме: или слобода или смрт, трето нема. Ама не било така. Едно мислел волкот, а друго увчарот.

Неколку дена напрет дјаду владика Натанаил ми даде едно твое писмо. Прочитах го. Ти писуеш, Деспоте, како искаш добруволец и ветиш 1000-2000 добруволци. Тоа јет убаво и преубаво. Ама азе ќе ти речам да не идеш сос луѓе ваму, јер овде има нешто лошо. Ту Болгарите се подигравеат сос нас и вртат вода на своја вуденица заедно сос црнокапецот Натанаила, куј што е Маќедонец, ама повеќе тегли на болгарско.

Да ти кажем, еве сос чети чекаме толкоз време да врвим ув Турско и се биеме за нашата свобода, ама не поштает. Кладоја огон и сега искат поеќе тревога пред Јевропа. Еве, мојте војници се растурају полека, а и азе немат зошто да чекам.

Ако вистина имаш 1000 до 2000 добруволци, моли серпската влада да помогнит, есапам почовечни сет. Тугаш и јазе сос чета ќе дојда, а и другите чети ќе кренит и вси заедно да удрим на Турчин ут север.

Писмово мое не го давај никому, да не го најдит црнокапецот Натанаил.

Јави ми да зема со време мерки!

ПС - Македоне, дали си сигурен дека историјата била печатена?

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2010 во 13:28
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Кај Пулевски се гледа развој. Едно пишувал во 1872, друго во 1875, трето во 80-те и четврто во 90те.

Просрпските гледишта се видливи и од ова писмо до Деспот Баџович.

Letter 2, 8th January, 1879
Предрагиј ми Деспоте,

Преди еден месец видох писмо ут твојот брат Кузман и му писах да дојде тука и да собери колку може поголема чета. Тогиз, кога му писах, азе ошче верувах за ошчо сме тргнати да се биеме за Маќедонијата. И не само азе, туку всите верувахме и бехме готови да мрееме: или слобода или смрт, трето нема. Ама не било така. Едно мислел волкот, а друго увчарот.

Неколку дена напрет дјаду владика Натанаил ми даде едно твое писмо. Прочитах го. Ти писуеш, Деспоте, како искаш добруволец и ветиш 1000-2000 добруволци. Тоа јет убаво и преубаво. Ама азе ќе ти речам да не идеш сос луѓе ваму, јер овде има нешто лошо. Ту Болгарите се подигравеат сос нас и вртат вода на своја вуденица заедно сос црнокапецот Натанаила, куј што е Маќедонец, ама повеќе тегли на болгарско.

Да ти кажем, еве сос чети чекаме толкоз време да врвим ув Турско и се биеме за нашата свобода, ама не поштает. Кладоја огон и сега искат поеќе тревога пред Јевропа. Еве, мојте војници се растурају полека, а и азе немат зошто да чекам.

Ако вистина имаш 1000 до 2000 добруволци, моли серпската влада да помогнит, есапам почовечни сет. Тугаш и јазе сос чета ќе дојда, а и другите чети ќе кренит и вси заедно да удрим на Турчин ут север.

Писмово мое не го давај никому, да не го најдит црнокапецот Натанаил.

Јави ми да зема со време мерки!

ПС - Македоне, дали си сигурен дека историјата била печатена?

Гледано од твој аспект, тогаш вие сте биле сите прогрчки настроени, затоа што помошта за одржување на Христијанството во Бугарија, постојано доаѓала од Цариград. Од таму биле испраќани свештеници, учители и слично. Истотака дури и проруски, затоа што од таму пак дури и војници, да не говориме пак за слависти и учители.

Тоа што очекувал помош од некого, не значи дека е и просрпски. Во самото писмо моли за помош, а не за обединување со Србија. Зарем малку се примерите на оние народи кои верувале во помошта на соседите? Зарем малку се примерите на Македонци, Бугари, Срби кои учествувале во востанијата на своите соседи?! Истотака, доколку виде, Пулески вели дека и Натанаил е Македонец. Истотака, писмото се однесува на настаните по Кресненското востание, кое Натанаил го поддржал, а на крајот го растурил, а и Бугарите, преку своите мешања во истото. Писмото е последица токму на тие настани.

П.С. За Славјаномакедонската историја знам дека е завршен ракописот при крајот на неговиот живот, а отпечатен е многу подоцна, затоа што повеќето од неговите ракописи, се откриени педесеттите години, во Софија.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2010 во 20:41

А кога кон тоа ќе се додаде дека Славјаномакедонската општа историја е отпечатена во Бугарија, сите тези за неговата "српска пропаганда завиена во антички романтизам" пропаѓаат во вода.

Како што кажав веќе неколку пати- мојот сомнеж се однесува на тој дел каде што многу јасно се гледа дека шумадинците, македонците и босанците ги става во еден ист кош. Тенденциозноста во тоа дело е очигледна, и јас мислам дека тоа е придодадено од некој друг, како и многуте други српски зборови, кои шт не се својствени за мијачкиот говор. А би било најправилно Пулески да се проучува темелно и хронолошки, споредувајќи притоа и со неговиот животен пат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 12:49

Како што кажав веќе неколку пати- мојот сомнеж се однесува на тој дел каде што многу јасно се гледа дека шумадинците, македонците и босанците ги става во еден ист кош. Тенденциозноста во тоа дело е очигледна, и јас мислам дека тоа е придодадено од некој друг, како и многуте други српски зборови, кои шт не се својствени за мијачкиот говор. А би било најправилно Пулески да се проучува темелно и хронолошки, споредувајќи притоа и со неговиот животен пат.

Тука се крие зајакот!
Ако ги ставел шумадинците, Босанците и Македонците во еден кош, зошто кога го прашале за јазикот, не го споменал никаде шумадинскиот јазик, кога веќе го споменал македонскиот јазик и го нарекол најсличен со босанскиот? Намерно во оваа насока го водев мнуабетот, откако и го кажа тоа дека ги ставил сите во ист кош, ама како што се гледа од јазиците кои ги споменал, не е баш така. намигнување
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 14:30
Imalo eden весник „Србадија“ во минатото. Не е тешко да се свати што значело Србадија.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.