|
Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони |
Внеси реплика | страница <1 2627282930 81> |
Автор | |||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Испратена: 24.Март.2010 во 19:18 | ||
Го знам и внук му, пријател и колега беше со татко ми.
|
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Испратена: 24.Март.2010 во 19:23 | ||
Не е ништо важно важно е дека најдоа една телеграма и одма по автоматизам е нивни
|
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Испратена: 24.Март.2010 во 19:59 | ||
Прво , имаш ли докази дека истиот бил ЈАНИЧАР , односно дека бил во служба на турската политика , и второ , треба ли да ти набројам кој се бил пратеник во турскиот парламент а сеопак носи титула “ Пирински Цар - борец за слободата на македонија “ |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Испратена: 24.Март.2010 во 20:03 | ||
Да не заборавиш да спомнеш и од коja партиja беше пратеник, да бидеме коректни сепак.
|
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Испратена: 24.Март.2010 во 20:19 | ||
Па што да правам, Јане е од моето племе и пристрасен сум Море сокол пие Не е за Соколовиќ бе |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
eptendosadno
Испратена: 24.Март.2010 во 23:01 | ||
А извини , он не иде во турскиот парламент како граганин на Бугарија или било која политичка партија , он е пратеник во турскиот парламент како представник од Македонија А што да правиме со Димитар Влахов , два мандата како турски пратеник ? Изменето од eptendosadno - 24.Март.2010 во 23:02 |
|||
|
|||
lav4eto
Испратена: 24.Март.2010 во 23:10 | ||
Да беше прочитал малце, пред да се искажеш? "За време на Хуриетот е истакнат член на Народната федеративна партија и е избран за пратеник во младотурскиот парламент, заедно со Христо Далчев. " НФП-Бугарска секциja Си знаев, не требаше да го менуваш брендот на пурите... Изменето од lav4eto - 24.Март.2010 во 23:11 |
|||
eptendosadno
Испратена: 24.Март.2010 во 23:19 | ||
Многу кратко траела таа организација бе ?
|
|||
|
|||
lav4eto
Испратена: 24.Март.2010 во 23:25 | ||
Браќата младотурци толку дозволиле, толку се криеле во овчите кожи.
Ама Сандански докраj им верувал, и имало зошто. А Влахов пред да развие црвеното знаме бил и во друга голема активност: Бугарска Матица |
|||
Pat
Испратена: 25.Март.2010 во 12:17 | ||
Ајде бе, уште еден Пулески?! Ај ти кажи ми, врз која основа Србите би требало да ни бидат поблизок народ на нас? Да почнеме да споредуваме, јазик, фолклор, историја.... |
|||
|
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Испратена: 25.Март.2010 во 12:38 | ||
Кажи ми еден мој пост каде јас сум изјавил дека Србите ни се поблиски? Напротив, јас велам дека 50% од граѓаните на Бугарија се со македонски етнички корени. За жал тоа се само политчки бугаризарни Македонци. Ја практикуваат, македонската култура, јазик, обичаи, традиции..... ама го носат политичкото име Бугари. Во ред е тоа, политички, политички, ама кога политчките ќе им велат на оние кои си го задржале сопственито идентитет дека се исти како нив, е тука нема оправдување. Треба да се раскринкаат. Јас убаво велам, треба да се дефинира поимот Бугари, од причина што тој поим е многу комплексен и тешко се доаѓа суштината на истиот. Ајде да ми посочите некој преродбеник кој не бил роден на територијата на етнографска Македонија? Некој од бугарското кнежевство. Со Србите како така ги расчистивеме односите. Тие таму ние ваму. Меѓутоа што правиме со протераните кои отидоа да живеат во руската творба, тие кои станаа поголеми Бугари од Бугарите?! |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Pat
Испратена: 25.Март.2010 во 12:43 | ||
Како прво- македонофобијата и србофобијата ги ставаш во еден кош, што води до логичен заклучок дека српството и македонштината се еден вид сојузници. Второ, што сме расчистиле со Србите? Се извинија ли тие за злосторствата извршени врз нас? А пак за црквата и да не говориме. Понатаму, треба ли да ти дадам едно десетина линкови да видиш што мислат Србите, вклучително и оние кои живеат во Р. Македонија за нас, па за Гоце Делчев и ВМРО итн? Ти само изрази желба. Изменето од Pat - 25.Март.2010 во 12:51 |
|||
|
|||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Испратена: 25.Март.2010 во 12:53 | ||
па треба |
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Испратена: 25.Март.2010 во 13:08 | ||
Јас многу добро занм тие што мислат и кои се тие што мислат така. На државно ниво јас неможам да видам дека има некои проблеми, со исклучок на поединци. Што се однесува до бугаризираните Македонци јас пред неколку поста веќе приложив едно 10-15 примери, како во Бугарија мисли од онај што е со најнизок општествен статус, па се до претседателот на државата. Ќе те молам Пат, немој да ме замараш ниту со Бугари ниту со Срби. Ниту едните, ниту другите се цвеќе за мирисање. Мене ниту едните ниту другите ми се блиски. Ако ти сакаш да бидеш со некого близок и покрај тоа што те негира, повели тоа е твој избор. Во тој случај, мој избор ќе биде како јас ќе те проценам, на чија страна влечеш и кому му покажуваш лојалност. Веќе реков, мене како Македонец ми пречи кога некој е толку безобразен и си зема за право да ми ги негира моите и националните чувства на мојот народ. Нели сметаш дека сите овие дискусии се само продолжување на пропагандите од 19 век од кои Македонија, страдала, страда и посеизгледа сеуште ќе страда. Ако тие навистина се чувствуваш како етнички Македонец, сметам дека и тебе би требало да ти пречат тие работи. Националните истории на сите Балкански држави се национал романтичарски и 90% од нив се базирани на митови и легенди. |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Внеси реплика | страница <1 2627282930 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |