IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8889909192 97>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 20:03
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

KINGDAVID, тоа е само филм снимен со глумци, режисери, камери, светло у позадина итн. Немој да извлекуваш докази од филм, тоа е многу несериозно.

Znam brate Evangelos, no sepak toa e dokumentaren film, ne e izmislena prikazna. Ne znam dali go pogledna filmot?
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 10:43
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

KINGDAVID, тоа е само филм снимен со глумци, режисери, камери, светло у позадина итн. Немој да извлекуваш докази од филм, тоа е многу несериозно.

Znam brate Evangelos, no sepak toa e dokumentaren film, ne e izmislena prikazna. Ne znam dali go pogledna filmot?

Некои луѓе едноставно од инает знаат само да спорат... но, вистината секогаш излегува на видело. “Случајно“ дознав некои интересни податоци за отец Михаил (архимандрит Лонгин), кои се надевам ќе можам наскоро да ги постирам...

Бидејќи неговиот манастир се наоѓа во близина на Романија, и Романците мошне многу го почитуваат и многу добро го знаат. Еден мој пријател од Романија ми кажа некои интересни работи за него... чуда...

Ќе биде наскоро, се надевам.

Филмот е документарец, сниман на лице место, без глума... Всушност, дури и да ги земеме клеветите на Евангелос како вистинити, тогаш останува еден факт - ментално болните деца НЕ МОЖАТ ДА ГЛУМАТ

Изменето од Maran Ata - 20.Март.2010 во 10:47
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 10:46
Откако не најдовте библиска поткрепа за монаштвото, почнавте со филмчиња да го рекламирате црвенеење
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 10:47
Секој кој што сака, филмот може да го даунлоадира од следнава страна:

ТВРДИНА / ФОРПОСТ
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 21:15
monastvoto e izmislicaaa lagaa pogolema zdravjee,
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 03:30
Во 2009 година на Валаам престојувалe повеќе од 120 илјади поклоници и туристи

Повеќе од 120 илјади поклоници и туристи оваа година го посетиле Валаамскиот манастир - соопшти Михаил Шишков, прес-секретар на игуменот на обителта Епископот Троицки Панкратиј.

Во недела, на 13 декември, манастирот одбележа 20-годишнина од своето возобновување.

На овој ден Руската Црква го празнува свети Андреј Првоповиканиот, со чиешто име се поврзуваaт преданието на манастирот и дрвната историја на овие места, кога апостолот стигнал до Ладожско езеро, а потоа до Валаам, каде што со крст ги благословил горите на островот.

Манастирот на Валаам бил основан во 14 век од преподобните Сергеј и Герман. Тој ја преживеал окупацијата од Швеѓаните во 18 век и Финците во 1919 година. После тешки борби во септември 1941 година островите биле предадени на непријателот и ослободени од советските војски дури во 1944 година. Прво тука постоело училиште за капетани на бродови, а потоа – дом-интернат за воени инвалиди, а подоцна –туристичка база.

Возобновувањето на обителта започна во 1989 година: ноќта помеѓу 13 и 14 декември на островот пристигнале првите шестмина монаси. Денес во братството има 160 луѓе, од кои дел живеат во самиот манастир, дел – во скитови, а исто така во метосите, кои припаѓаат на Валаамскиот манастир.

Извор: МПЦ

Изменето од Maran Ata - 22.Март.2010 во 03:51
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 11:53
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

monastvoto e izmislicaaa lagaa pogolema zdravjee,

Се чудам како не ти ја избришале поракава која просто БЛИКА од ЕПТЕН ОГРОМНО познавање на христијанството и монаштвото.
Али ако нека стои како монумент на твоето ептен длабоко познавање на христијанството.

ИСЛАМОТ е izmislicaaa lagaa pogolema zdravjee...

Како ти звучи оваа реченица?! мене ми се свиѓа
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 13:29

Откако не најдовте библиска поткрепа за монаштвото, почнавте со филмчиња да го рекламирате црвенеење

Tвојата единствена „библиска“ аргументација против монаштвото беше дека не го проповедале Евангелието на луѓето. Ама со овие практични примери, свесен си дека се’ ти паѓа во вода, па почнуваш од завист и инает да „оценуваш“ дека филмов е измислица, за на крај, немајќи што да кажеш, да изјавиш дека немаме библиска поткрепа за монаштвото?! Дечко, дај малку пореално!

п.с. всушност, ако го земеме во обзир само документарецот (оставајќи ја настрана информацијата дека Валаам годишно е посетен од 120 000 верници), излегува дека отец Михаил го проповеда деноноќно Евангелието на 140 деца (сега во моментов се околу 250), 90 монаси и 65 монахињи, што вкупната бројка е повеќе од 400 души. Па вие, во вашата заедница, не 400, туку немате 100 души во живот видено на едно купче!
Кон врв
NikBT90 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2010
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NikBT90 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 19:14
(1Коринтќаните7:36-38)
Но, ако некој мисли дека не може да владее со своите полови нагони и дека за него е најдобро да стапи во брак,особено ако не е повеќе во цутот на младоста, нека прави што сака, не греши. Но, ако некој во своето срце одлучил да ја зацува својата девственост и нема потреба да стапи во брак, туку има власт над себе и во срцето цврсто го одлучил тоа, добро прави. Значи, кој одлучил да се откаже од својата девственост и да стапи во брак, добро прави, но кој одлучил да ја зачува својата девственост и да не стапува во брак, прави уште подобро.

--- Еве каде пишува за тоа дали човек треба да се замонаши или не. Инаку апостолите не биле монаси, а овие монасиве денешни тешко ќе да се апостоли.---
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 21:37
Maran Ata, јас немам ништо против монасите, било да се тоа будистички, хиндуистички или православни монаси. Јас имам само против тоа што нивното замонашување вие го нарекувате „Христијански повик“, затоа што Христос никаде не повикал такво нешто.

Сосема е во ред доколку на некој човек му дошло преку глава од светот, да се тргне од него. Но нека не го нарекува тоа христијански повик, затоа што тој подвиг нема врска со библискиот Бог.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 15:07
Originally posted by NikBT90 NikBT90 напиша:

(1Коринтќаните7:36-38)
Но, ако некој мисли дека не може да владее со своите полови нагони и дека за него е најдобро да стапи во брак,особено ако не е повеќе во цутот на младоста, нека прави што сака, не греши. Но, ако некој во своето срце одлучил да ја зацува својата девственост и нема потреба да стапи во брак, туку има власт над себе и во срцето цврсто го одлучил тоа, добро прави. Значи, кој одлучил да се откаже од својата девственост и да стапи во брак, добро прави, но кој одлучил да ја зачува својата девственост и да не стапува во брак, прави уште подобро.

--- Еве каде пишува за тоа дали човек треба да се замонаши или не. Инаку апостолите не биле монаси, а овие монасиве денешни тешко ќе да се апостоли.---

Едно е да останеш стар ерген (или стара мома), а сосема друго е да велиш дека "сакаш да му го посветиш животот на Бога" и да се замонашиш.

Да му бидеш посветен, предан на Господ е можно и без замонашување. Бог никаде не бара од нас ние да оставиме се во овој живот и да отидеме во манастир, да се изолираме од светот, туку да се одречеме од материјалното, од се она што не оддалечува од Него и да бидеме Негови следбеници и сведоци, проповедајќи го Евангелието "...се до крајот на Земјата" (Дела 1:8).

Целибатот и замонашувањето не е никаква гаранција дека ти 100% ќе му бидеш посветен на Бог. Ќе треба да зјапаш во черепи, да молзеш крави, да правиш бројаници, да целиваш икони... сепак мал дел останува за Бог (условно кажано). Башка да не зборуваме за искушенијата кои следат со тоа.

Ти можеш да не се омажиш/ожениш, да немаш сексуални односи, тоа е сосема во ред, но да се затвориш во некојси манастир не е правилно. Лесно е да ставиш мантија, да се заветиш и сите да те почитуваат како свет/а, но ајде не ја носи мантијата и соочувај се со искушенијата и со потсмевите на другите, а остани му верен на Бог.

Изменето од Rita.MD - 23.Март.2010 во 15:08
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 20:15
Sekoj ima slobodna volja da pravi so svojot zhivot shto saka, no da go promovira toa kako edinstven ispraven pat do Boga ne e vo red.

Nikogash ne sum imal nishto protiv nekoj da se odredi za monahski zhivot, no da go promovira toa kako edinstveno i potpolno posvetuvanje na Boga smetam deka e ili prelest ili nerazbiranje na neshtata.

Bog ja sozdade Eva za Adam, Bog im poracha na lugjeto da se ljubat i da se mnozhat na zemjata. Toa e Bozhjata volja i Bozhjiot plan, a nekakva satanska rabota.

Posvetuvajki se na Bozjhata volja nie zhiveeme so Boga i vo Boga. Sekoe otstapuvanje od nego so nash*te chovechki interpretacii ili teoloshki konstrukcii ne e Bogoljubiva rabota.

Ako beshe Bozhjata volja lugjeto da mu se posvetat Nemu ultimativno preku monashki zhivot, togash Toj toa kje go vrezheshe vo kamen. Namesto toa Toj vrezha "pochituvaj gi svojot tatko i svojata majka...", "ne kje preljubodejstvuvash..." i "ne kje ja posakuvasj zhenata na svojot blizhen...".

Od ovie tri neshta jasno e shto saka Bog od nas.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 20:22

Se soglasuvam deka sekoj ima slobodna volja da go zivee zivotot onaka kako sto saka i misli.

Ne e nase da sudime. Mozeme da dademe odredeno mislenje,koe ne mora da znaci ni deka e najtocno ni najispravno.

Inaku, monasi ima i vo drugi religii kako Budizmot, Hinduizmot, Sintoizmot,itn. ne samo vo Pravoslavieto i Katolicizmot.

P.S. Offtopic: Kaj si brate messi, se zagubi nesto, pocnav da te mislam.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 21:02
Tokmu taka.

Sekoj ima slobodna volja da pravi so svojot zhivot shto saka, no da go promovira toa kako edinstven ispraven pat do Boga ne e vo red.

Monashkiot zhivot ne e unikaten za hristijanstvoto, kako shto toa ne e edinstven nachin na posvetuvanje kon Boga. Postojat razni nachini da se pokloni i da se bakne zemjata.

P.S.

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

P.S. Offtopic: Kaj si brate messi, se zagubi nesto, pocnav da te mislam.

Ti blagodaram na vnimanieto i zabeleshkata za moeto otsustvuvanje. Posvetiv nedela dena na meditiranje i spodeluvanje iskustva so drugi lugje od razlichni delovi na svetov. Zabelezhiv ogromen kvalitativen skok vo opshtata prosvetlenost kaj lugjeto i toa beskrajno me raduva. Se chuvstvuva svezh i blagoroden spirtualen veter koj preporoduva s'e povekje chovechki dushi. Ako se prodolzhi so ovoj intenzitet, ochekuvam da dozhiveeme dostiganje na kritichnata tochka ushte za vreme na nasheto materijalno bituvanje vo ovoj svet. Ne ochekuva golemo i bleskavo preporoduvanje i toa kje pochne od dolu, od temelite na chovesthvoto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8889909192 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.