|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 642643644645646 824> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сте заминале и надвор од темата, а тоа подразбира дека некои постови ќе ви бидат преместени на соодветни теми, додека другите, кои нема да можат да бидат преместени некаде, ќе бидат избришани.
|
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што значел поимот "бугар" во немскиот jазик, каj Сиприан Роберт(1807-1857),фрaнцуски славист, специалист по jужните словени, коj уште во 1844 пишува:
"Бугарија зафаќа голем дел од Европска Турција и наброjува четири и пол милиони. Тие се разпростират во Тракија, Румелија и Македонија до морето, така што во овие земи поголем дел од селата живеат Бугарите, а во градовите - Грците; додека последните повеќе сакаат трговијата, то првите - земјоделството. Не по-различно е и во Солун, главниот македонски град, каде што се зборува подеднакво бугарски и грчки." Сиприан Роберт Oва е за тема "Француската пропаганда во Македониjа во средината на 19-иот век" Изменето од lav4eto - 21.Март.2010 во 10:34 |
||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Елементарно непознавање на состојбите , тотален аматеризам . 1595. Герб на Булгарија, Гербовник на Кориенич-Неорич. 1702. Герб на Булгарија, "Стематографија", Павел Ритер-Витезовиќ. "Бугарија зафаќа голем дел од Европска Турција и наброjува четири и пол милиони. Тие се разпростират во Тракија, Румелија и Македонија |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, е што да кажеш друго... И овоj не е професионалец за тебе, знам...да познам каква мана му наогаш сега: славист бил( и баш на jужните словени), ама не прашал баш коj треба; никаде не спомнува македонци,не бил етнограф - значи тотал игнор, одма; аматер е даже евфемизам за него, кутриот... А Меркатор се изучува по картографиjа, сум цртал проекциjте во први к*рс, немоj да ми го ставиш него како доказ. |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е мој проблем што постојано пастираш невистини , што презентираш научен дилентатизам . Ти презентирав доволно аргументи за да доказам дека истиот немал поим што е тоа Бугарија , каде е Бугарија и сл. Инаку и за : Стефан Илиќ Верковиќ е истакнат босански фолклорист, етнограф, нумизмат и археолог од хрватски потекло [1], видна фигура во борбата за црковно-национална независност на Бугарите. науката докажала дека создал грст лаги , фалцификати , дека неговите дела за етнологијата , историјата - науката се безвредни . Неговото дело може да послуши само и само во социографијата . Незнам дали е сличајност , но истиот се побугарчил , се претопил во “ морето Бугари “. Изменето од eptendosadno - 21.Март.2010 во 16:40 |
||
|
||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Доволно аргументи?
Сиприан Роберт немал поjма? Браво, кога ти си и адвокатот, и судиjата, сигурен сум дека ми докажа се што треба да биде докажано. Каде спомнав jас за Верковиќ? И ако не беше насловот на книгата, ако не беа "македонски бугари" сум сигурен дека гордо ке го пастираше како неоспорен доказ! Ама песните се од Просеник, Горно Броди, Дебар, Добриниште, Велес , Крушево... Аjде сега да ми кажеш, коj помага во собирањето на истите песни? Прашањето е во ниската ценова листа,не ти треба џокер! |
||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Список на српски историчари Изменето од Македон - 21.Март.2010 во 22:08 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Роднина на еден од “ПРВИТЕ МАКЕДОНИСТИ“ , но , не сега за тоа , не сега на оваа тема . Него да се полемизираме за темата . Дали Вие како виден архивар , човек кој има достап до многу книги и вистини , би ми ја дале на увид и книгата на Гаврил Крстевиќ - "Историја булгарска". БИ ВЕ ЗАМОЛИЛ , СЕ РАЗБИРА . |
||
|
||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има учесник познал верниот одговор!
Не обичен роднина, туку брат. И да одбележим дека спорна е "Веда Словена", а не "Народне песме македонски бугара". И сега ке подминам ирониjата и ке одбележам дека не сум архивар, ниту лихвар, а уште помалку дилетант. И накраj немам можност да ти ja покажам книгата, за жал. Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:24 |
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И овде има слични размислувања на твоите. И тука исто така. Меѓутоа, според мене Верковиќ не бил баш пробугарски настроен. Прочитај го неговиот предговор кон „Народне песме македонски Бугара“ Им го оспорува бугарството на македонските Бугари, ама не и на бугарските, што значи- заинтересиран бил за Македонија Изменето од Pat - 21.Март.2010 во 17:38 |
||
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И мене ми е жал Изменето од Македон - 25.Март.2010 во 18:25 |
||
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој е автор на овој пропагаторски текст полен со лаги, Ептендосадно? Проверувајте си ги изворите пред да пишувате лаги. |
||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Освен кога лагите се пишуваат смислено
|
||
|
||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Из напис на Д. Т. Тунински, во весникот "Видовдан" за етнографските граници на Бугарија:
Белград, 13 февруари 1868 година Бугарија зазема најголем дел од стара Мизија, Тракија и Македонија. Бугарското наречје е распространето од устието на Дунав до Солун и Костурското Езеро, од Желеград до Охрид. Линијата од римскиот пат Via Egnatia (римскиот пат - Драч - Солун), и тоа таму каде што таа се простира помеѓу Солун и Охрид, може да се земе како некаква етнографска граница, иако остава некои бугарски земи на југ и неколку грчки села на север .[...]; во Тракија како прв пограничен град во однос на Грција би можел да се земе Едрене. [...] (Д. Т. Тунински, по националност Хрват, публицист, гарибалдиец). Изменето од lav4eto - 22.Март.2010 во 23:20 |
||
Внеси реплика | страница <1 642643644645646 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |