|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 5859606162 146> |
Автор | |||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Гледано од тој аспект, кирилицата дошла со бугарското заземање на Македонија, многу подоцна од глаголицата, која во Бугарија и не се употребувала. Дали тоа значи дека не треба да пишуваме на кирилица? |
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А зошто ова не би можело да биде применливо и за генерациите пред Конески, а? Си се замислил ли некогаш? Изменето од Pat - 20.Март.2010 во 22:59 |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Вие можете да релативизирате колку сакате, ама кога го донеле писмото, некој од учесниците(заборавив кој) рекол „кога ќе го видат ова нашиве во Пиринска и Егејска, ќе кажат- се посрбија овие“ |
|||
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За Пиринска Македонија не знам, ама знам дека за Егејска воопшто не си во право. Имам роднини, другари на кои им помагам да го совладаат македонскиот јазик и неопислива е нивната радост при изучувањето на нашето, македонското писмо. Доказ за тоа е најновиот лексикон на Виножито. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тргнувајќи по твојат алогика, ќе треба да почнам да учам грчки, затоа што најдолго на овие простори била Византија, Источната Римска Империја, каде службен јазик бил грчкиот, а писмо грчката азбука. Не, благодарам! |
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Македон, што мешаш баби и жаби? Станува збор за 1945. Ајде и тоа, како и можеш да ги споредуваш Егејците со Пиринците- иста ли е состојбата? Па да не сме ние, тие би се радувале и на српското писмо, или на она од камчатка, ајде...Тие таму се борат против елинизација, човеку. |
|||
|
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тогаш ти се согласуваш дека нашата традиција започнува во 1945. Јас од постарата не се одрекувам, само поради некој комформизам, или инертност, не знам како да го наречам... |
|||
|
|||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прочитај го Прличев и Шапкаре ( за кои со сигурност можам да тврдам дека не си ги прочитал ) , ќе се изненадиш колку си во заблуда |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
О, ама ги имам читано јас, не бери гајле. Туку ајде, постирај и разубеди ме. Изменето од Pat - 20.Март.2010 во 23:16 |
|||
|
|||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Од кои книги Шапкарев ја научил кирилицата ? |
|||
|
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е ајде просветли ме, баш ме интересира што имаш да кажеш
|
|||
|
|||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Одговорот е точен Сепак ти прочитај си го Шапкарев и така да се “ подсетиш “ |
|||
|
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не си ме сфатил
|
|||
|
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Погрешно ме разбираш. Јас воопшто не се одрекувам од постарата традиција, но гледам прагматично на нештата, реалист сум, за среќа или за жал, сепак, Пат, јас не живеам во минатото. Како што кажа eptendosadno, мојата азбука е македонска кирилица, таа азбука си има своја заслуга, можеби има маани, но нема таква која нема. Доколку бараме азбука без маана и со мало туѓо влијание, треба да користиме глаголица, а тоа во денешни услови, би било неизводливо. |
|||
Внеси реплика | страница <1 5859606162 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |