|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 5758596061 146> |
Автор | |||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pat, кој со кој и со што спие најмалку е твоја работа, затоа воздржи се од коментари за членовите, ако веќе немаш ништо да кажеш за темата.
Каснакоски, овде говориме за историскиот развој на македонскиот јазик и азбука, а за тоа каков е стандардниот македонски јазик, односно кои зборови се дел од истиот и слично, можеш да говориш на подфорумот ОБРАЗОВАНИЕ, на темата "Македонски литературен јазик". Мене не ми пречи, доколку прашуваш и овде, да, овде си добивал помош, а и во иднина ќе биде така, но подоцна постовите ќе мора да ги бришам, а на ОБРАЗОВАНИЕ чинам ќе си останат. Ако тоа не ти пречи, тогаш во ред. Изменето од Македон - 20.Март.2010 во 03:35 |
|||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Неможам да ти помогнам , не сум јас тоа што ти треба . На овој форум сум го изнаел мојот став дека “ кирилицата “ е творба на бугарската држава , значи истата е по тој основ бугарска . Никого не обвинив дека е “ татаромонгол “ затоа што ја користи истата , затоа што го користи “ Ъ “ или “ Б “, односно дека користи една варијанта од таа азбука , а тоа е македонското писмо - македонската кирилица . Тоа не го изјавувам затоа што сум бугарофил , “туркомоноломан“ или од незнам кои причини , туку затоа што историските извори кои ги користам без да им правам селекција на подобни и не подобни ме наведуваат на тој закључок . Инаку , да им соопштам на сите од форумов , јас не лечам од србофобија , ниту мене лично ме има на позитивната листа како лек кој лечи србофобични . |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Каква србофобија бе, не си ги кревај акциите Едноставно ти реков дека кај Мисирков ги нема тие букви. НЬ има кај Цепенков. Еве и овде да позборуваме за првата јазична комисија. Наместо Њ и Љ, требало да пишуваме НЬ и ЛЬ, а исто така требало да биде задржана и букжата Ъ. Овде на овој форум некаде е постирано интервјуто на Блаже Ристовски со Јанко Јади бурек, каде што и тој вели дека донесеното решение за нашата азбука кое го донел Конески по српска директива и со српска помош е неправилно. Ама во Македонија се спротивставуваат на иницијативата за реформа на истото или оние кои се плашат, или оние кои имаат интерес да остане вакво какво што е(наградно прашање?!), или пак и двете.
Изменето од Pat - 20.Март.2010 во 18:51 |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кај бугарите бидна истото, комуњарски интерес беше то и тие изгубија букви и ние изгубивме.
Ќе ни се врати правата азбука кога и да е. Изменето од DragancoLeskoec - 20.Март.2010 во 18:59 |
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Според идолот нема потреба од докажување кој е кој |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
DragancoLeskoec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Извини, мислам дека не те разбирав шо сакаш да кажиш. Изменето од DragancoLeskoec - 20.Март.2010 во 19:06 |
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ама не, јас мислев на литература од Цијиќ, затоа што Ептендосадно еднаш потенцираше дека Цвијиќ не бил било кој, туку бил АВТОРИТЕТ, ви се молам. Значи, се работи за „што“. А за „кој“ не сум ни помислил и не сакам ни да мислам. Тоа си е чиста некрофилија |
|||
|
|||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Според бугарската идеологија тие имаат азбука оригинал од Климент и Методиј,а ние Македонците сме србомани и ја уништивме азбуката. Оваа работа ја следат и сите плукачи по Коневски. Така да нема потреба ние да им докашуваме каква ни е азбуката тие се си знат |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
DragancoLeskoec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не сме должни на никој да му докжваме за нашите внатрешни работи, освен на самите себеси.А азбуката баги е уништена.
Изменето од DragancoLeskoec - 20.Март.2010 во 19:33 |
|||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако останеше така денес ќе се пишеше по форумите вие сте бугаромани и имате бугарска азбука. Не дека оваа е вистина туку такви ни се соседите никогаш нема да се сменат се со цел нас Македонците еден ден да не нема. |
|||
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Донесеното решение не е по српска директива, туку под југословенско влијание, мора да се прави разлика. Југославија во периодот на етатизмот целосно ги контролира работите, како на федерално ниво, така и на републичко ниво. Тоа што се случувало е мешање на политиката и федерацијата во сите сфери на животот во Југославија. Последица на тоа се и случувањата во јазичната комисија. Доколку се вратиме поназад, може да заклучиме дека дури и кирилицата е плод на политички превирања, сплетки и притисоци. Што е сторено-сторено е. Не може да менуваме нешто на кое се образувале генерации Македонци, нешто со што се твореле илјадници дела, кои се скапоцен дел од нашата литература, нешто кое на секој можен начин се борат да го направат дел од своето образование Македонците во соседството ( некаде дури и желбата им се оствари ). Мешањето на политиката во вакви нешта, особено во периоди каде постои силна државна контрола е нешто кое не може да се избегне, независно дали тоа е болно или не. Изменето од Македон - 20.Март.2010 во 22:49 |
|||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темата е македонскиот јазик и македонската азбука , во која го има и знакот за гласот “ Њ “ ( кој можеби според твоите ставови тој глас е српски , увезен од Србија или налседство од Душан Силни , затоа што истиот го немаат прилепчани ) , па затоа нема да те обвинам за бугарофилство бидејки не си револтран што во истата има и буква “ Б “. Всушност , ти не си тема . |
|||
|
|||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не , не треба да се робува на нешто што наводно има традиција , на нешто што би требало да представува наше и сл. Се работи за фактичка состојба , нешто што има префикс МАКЕДОНСКА , МАКЕДОНСКИ и како такво е прифатено од целиот свет , со искључок на Бугарија ( делумно негирање ) и Грција ( целосно негирање ) . И градската реформа од 1708 и онаа од 1710 е плод на политиката на Петар Велики , азбуката наменета за словените е плод на политиката , кирилицата , плод на политиката , единственото германско писо , плод на политиката , италијанската , плод на политиката и.т.н. |
|||
|
|||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темата е Македонскиот јазик и македонската азбука и се наоѓа на подфорумот Историја. Тоа што би требало да значи?
Буквите Њ, Љ, Џ и Ј дошле со српските окупатори. Пред тоа ги немало тука. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 5758596061 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |